16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfriparista tuli hittituote

Vierumäen golfrippikoulussa on tänä vuonna ennätysmäärä osallistujia. Kuva Janne Tarmio

Golf ja rippikoulu ovat osoittautuneet toimivaksi yhdistelmäksi. Ensi kesänä leirejä järjestetään Vierumäellä jo kaksi.

32 osanottajaa on Vierumäen golfrippikoulujen uusi ennätys. Poikia on 26 ja tyttöjä kuusi. Näin poikavaltaista ryhmää ei rippikoulun nuoriso-ohjaaja Noora Huikko ole riparilla ennen tavannut.

”Kilpailuhenkisyyttä ainakin riittää. Ehkä golftausta selittää sen, että kaikki ovat olleet tosi hyvin käyttäytyviä.”

Opettajana työtään tekevä, mutta pastorin töihin kerran kesässä heittäytyvä Pekka Uronen on vetänyt leirin jo viisi kertaa aiemmin, ja nyt on kuudes hyvässä vauhdissa.

Millä tavoin 2000-luvun rippikoulu eroaa siitä, mitä se tarjosi vielä joitakin vuosikymmeniä sitten?

”Tuona aikana rippikoulu on ehtinyt uudistua jo moneen kertaan. Itse luonnehtisin tämän hetken tärkeimmäksi punaiseksi langaksi osallistamisen, sen että nuoret haastetaan ottamaan aktiivisesti osaa keskusteluihin ja leirin sisällön tuottamiseen. Pitkiä luentoja ja saarnoja ei juuri tämän päivän rippikouluissa tapaa.”

Viikon ohjelmasta ja ohjausvastuusta huolehtivat Pekka Uronen (vas.), Marko Avikainen ja Ville Vaimala. Kuva Janne Tarmio

Leiriviikon aikana ehditään harjoitella monipuolisesti lajitaitoja ja pelata kuusi täyttä kierrosta golfia. Uronen uskookin, että toista ohjelmaltaan näin tiivistä rippikoululeiriä ei Suomessa ole tarjolla – vaikka haastajia löytyy useista lajeista jääkiekosta tennikseen, salibandystä uintiin.

Leiripäivät jakautuvat kolmeen osaan. Aamut ja illat työskennellään rippikoulun teemojen ympärillä, hiljennytään hartauksissa ja keskustellaan tärkeistä elämän arvoista. Päivällä golfataan ja vietetään yhteistä aikaa kentällä. Tiiviistä tahdista huolimatta välillä ehditään uida ja paistaa lettuja.

”Golf on kautta aikain opittu tuntemaan pelinä, joka itsessäänkin on hyvä elämänkoulu. Kun meillä on täällä nuoria vasta-alkajista kilpapelaajiin asti, meillä on hyvät eväät painottaa lähimmäisen kunnioittamisen tärkeyttä, sitä että kaikki ovat arvokkaita taidoista riippumatta.”

Annika Leppä lähti kaverin kehotuksesta mukaan golfriparille. Kuva Janne Tarmio

Peräti kymmenen leiriläistä on mukana Suomen Golfliiton Talenttiryhmässä. Vasta-alkajiin lukeutuu puolestaan lajia omien sanojensa mukaan noin vuoden harrastanut helsinkiläinen Annika Leppä.

Mikä sai lähtemään mukaan?

”Pikkuserkkuni oli samalla leirillä viime kesänä ja oli niin tyytyväinen kokemukseen, että suositteli samaa minullekin. Leiri on ollut kaikin tavoin onnistunut ja vastannut omia odotuksiani. Ei ole haitannut, että tyttöjä ei ole ollut enempää, vaikka olisi kaveripiiri tietysti vähän isompikin voinut olla.”

Mikä on ollut parasta?

”Golfkierrokset. Varsinkin Classicilla, joka on oma suosikkini.”

Tähtivieraana Oliver Lindell

Etenkin pitemmälle ehtineitä kiinnosti oman tervehdyksensä tuoneen Oliver Lindellin, nuoren ammattilaisen, lyöntinäytös.

Haastajakiertueella pelaava Lindell löi 58-asteisella pitching wedgellään, lempimailallaan, palloja harjoitusviheriölle ja esitteli monipuolista lyöntivalikoimaansa. Innokkaimmat uskaltautuivat esittämään kysymyksiä ja saivat palkinnoksi asiantuntevia ja kilpapelaajan ajatusmaailmasta kertovia vastauksia. Aiempina vuosina paikalla on nähty muun muassa Mikko Ilonen ja Tapio Pulkkanen.

Oliver Lindell kävi näyttämässä esimerkkiä loistokkaasta lähipelistä. Kuva Janne Tarmio

Myös isosina leirillä mukana olevat nuoret ovat sinut golfmailojen kanssa ja osallistuvat leiriläisten yhteisiin golfkierroksiin.

”On tärkeää, että puhumme samaa kieltä, kaikilla tasoilla”, luonnehtii Uronen.

Golf näkyy myös Heinolan pitäjän kirkossa päätöspäivänä järjestettävässä rippikoulun huipentavassa konfirmaatiojuhlassa. Siellä golfbägit koristavat alttaria, jonka eteen leiriläiset polvistuvat nauttimaan ehtoollista. Konfirmaatiojuhlan jälkeen on hyvä lähteä nauttimaan juhlapäivällistä.

Vierumäen golfrippikoulujen historia ulottuu vuosituhannen vaihteen tuolle puolen – niin kauas, että kukaan ei enää oikein muista, mistä kaikki aikoinaan alkoi. Golfopettajana mukana oleva Marko Avikainen tuli taloon 2003, ja jo silloin rippikoulu oli vakiinnuttanut paikkansa.

Tällä hetkellä kiinnostus leiriä kohtaan on kasvanut niin suureksi, että Vierumäellä on vastikään tehty päätös siitä, että ensi kesänä kursseja on ensimmäistä kertaa kaksi.

Lue lisää Vierumäen golfripareista

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)