Bjärkas Golfissa näyttää usein tältä maaliskuun puolivälissä. Nyt kauden alkuun Kemiön saarella on vielä aikaa useita viikkoja.
Ajankohtaista | Uutiset |
14.3.2018

Golfkauden käynnistyminen siirtymässä huhtikuun puolelle

Myöhässä oleva kevät on golfalalle suuri taloudellinen haaste.

Talvinen sää pakkasineen jatkuu ennusteiden mukaan ympäri maan maaliskuun lopulle. Lumipeite toki suojaa ruohopeitettä pakkaselta ja taudeilta, mutta pitkittyvä talvi on vienyt toiveet golfkauden aikaiselta käynnistymiseltä.

Pelikaudesta tullee  kevään osalta jopa lyhyempi kuin erittäin vaikeaksi luonnehditusta kaudesta 2017.

Sisäharjoitushallit menettävät usein  asiakkaitaan ulkorangeille jo maaliskuun aikana,  ensimmäiset kentät ovat päässeet avaamaan kesäviheriönsä samoihin aikoihin, jopa helmikuun lopulla.

Tänä keväänä hallien ja simulaattorien sesonki jatkuu normaalia huomattavasti pidempään.

Alkukauden green fee pelaajien euroista kassavirtoja rakentavat golfkeskukset ovat vaikeammassa asemassa.  Hyvin suurella todennäköisyydellä myös lähes kaikki muutkin kentät kentät Etelä -ja Keski-Suomessa avaavat kenttänsä ”normikevättä” myöhemmin.

”Me pääsemme starttaamaan normaalisti maaliskuun lopulla tai heti huhtikuun ensimmäisinä päivinä. Kahdesti on pelattu jo helmikuun lopulla. Ennätys on vuosi 2007, jolloin kenttää kierrettiin kaikkien kuukausien aikana, tammikuussa tosin vain kahtena päivänä”, taustoittaa Bjärkas Golfin omistaja Fredrik Bergholm.

”Nyt näyttää vahvasti siltä, että ensimmäiset pelaajat voidaan laskea kierroksille vasta huhtikuun toisella viikolla. Sääennustukset pakkasineen näyttävät armottomilta”, harmittelee Bergholm.

Vuosaaressa pelaajat on totutettu aikaiseen kauden avaukseen. Taustalla näkyvä maamme suurin harjoitushalli, Planmeca Golf Arena, on seuraavien viikkojen aikana hyvällä käyttöasteella.

Kymmenen seuraavan päivän sääennusteet lupailevat kovienkin pakkasten jatkuvan ympäri maan, joka vie toiveet myös harjoitusalueiden avautumisilta, siirtää ruuhkia golfvälineliikkeissä sekä muuttaa aikatauluja golfopetuksessa ja green cardien suorittamisessa.

Ei siis hyviä ennusteita kotimaiselle golfille.

Mikäli ennusteet pitävät paikkansa ja  kauden käynnistyminen venyy edellisvuottakin pidemmälle, sillä on merkittävä vaikutus koko golfalan talouteen.

”Varhaisen ja myöhäisen kevään välinen ero näkyy golfvälineliikkeen myynnissä raaálla tavalla. Golf Centerin osalta saman kuukauden liikevaihdossa puhutaan  jopa kuusinumeroisista luvuista”, kertoo toimitusjohtaja Marko Paski.

Golfvälineliikkeissä odotellaan peukut pystyssä säiden lämpiämisiä ja harjoitusalueiden aukeamisia. Golf Centerin Tapiolan myymälässä putteria itselleen testaamassa Jaakko Mäkitalo.

Golfalalla yhteinen tavoite kaudelle 2018 on kääntää sekä jäsenmäärät kuin myös pelikierrosten määrät uuteen nousuun.

Kahden viimeisen golfkauden aikana pelikierrosten määrä Suomessa on laskenut yhteensä 11,46 prosenttia.

Pudotusta tuli 2015-2017 kausien välillä noin 346 000 kierrosta, joka vastaa käytännössä 12:n hyvällä käytöllä olevan 18-reikäisen kentän koko kauden kapasiteettia.

Saman ajanjakson aikana jäsenmäärän putoaminen on ollut hyvin marginaalista,  kierrosmäärän väheneminen on johtunut pitkälti sateisten kelien sekä kevään osalta myöhäisestä startin yhdistelmästä vuonna 2017.

Vesisade sulattaa lumen, etelätuuli ja lämpö saavat ruohon kasvamaan

Lumipeite kentän suojana ja pakkanen ovat kuitenkin olleet hyvä yhdistelmä kenttien talvehtimisille.

Teemu Lehtimäki on työskennellyt Nokia River Golfin kentällä 15-vuotiaasta, kesästä 1990 asti. Hän sai myöhemmin vakinaisen toimen kentältä ja on ollut kenttämestarina jo 20 vuoden ajan.

Näkökulmaa paikallisiin olosuhteisiin Lehtimäki on saanut myös kentältä reilun kilometrin päässä sijaitsevan maatilansa hoitamisen kautta.

Nokia on tunnettu Pirkanmaalla kenttänä, joka on päässyt avaamaan nykyisen River-kentän toisen yhdeksikön varhain, keskimäärin huhtikuun kahdeksantena päivänä. Ennätys on 10. maaliskuuta.

36-reikäiseksi laajentunut NRG on avannut kaikki reikänsä yleensä huhtikuun lopulla.

Kenttämestari Teemu Lehtimäki porautui maanantaina yhdelle Nokia River Golfin viheriöistä ja oli tyytyväinen näkemäänsä. Hanki ja muoviharsot suojaavat ruohoa pakkasilta sekä taudeilta.

”Talvi on ollut parempi kuin aiemmin, vasta tammikuun lopussa viheriöille tuli joihinkin paikkoihin jäätä, jonka vaikutusta on vielä vaikea arvioida. Joskus jää tekee hallaa ruoholle, toisinaan ei. Kokonaisuutena näyttää kuitenkin hyvältä.”

Nokialla on syksyllä asetettu 12 viheriön päälle muovit suojaamaan ruohoa.

”Kokeilemme ja seuraamme tämän meillä pitkästä aikaa käyttöönotetun hoitotoimen vaikutuksia. Kevään etenemisen osalta ainoa näkyvä toimenpide tulee olemaan hiekoitus osalla väylistä, joka edistää lumen sulamista. Kentän auraamiseen emme lähde, annamme luonnon hoitaa oman osuutensa”, Lehtimäki jatkaa.

Kenttämestari on Nokialla tehnyt yleisen tavan mukaan päätöksen kenttien avaamisesta jo 90-luvulta asti pitäen valmisteluvaiheessakin hyvää yhteyttä toimitusjohtajan kanssa.

”Kevään etenemisessä on monia vaiheita. Yksi merkittävä niistä on tuulen suunnan kääntyminen, joka tapahtuu yleensä 2-3 päivän aikana. Etelästä tulevat virtaukset tuovat lämmön mukanaan. Omille pelaajille varhainen pelimahdollisuus on jo lähes saavutettu luontaisetu. Meillä ei ole kuitenkaan paineita hoppuilla avaamisen kanssa”, Lehtimäki painottaa.

Nokia Riverin Rock-kentän syksyllä 2016 avatut 11 uutta reikää ovat tehneet River Golfista yhden suosituimmista vieraskentistä Suomessa.

Lunta Nokian kentän suojana on noin 30 senttiä. Kovat pakkaset eivät ole juurikaan lisänneet roudan määrää.

Lehtimäellä on selvä näkemys siitä, millainen olisi ideaalinen kevään eteneminen Nokialla kentän kannalta.

”Parasta olisi, jos vesisateet sulattaisivat huhtikuussa loput lumet ja tämän jälkeen tulisi riittävän pitkä, ympärivuorokautinen lämmin jakso joka saisi ruohonkasvun vauhtiin”, Lehtimäki toivoo lähes 30 vuoden kokemuksella.

Hangossa avataan heti kelien salliessa

Hangon kausi 2017 oli kaksijakoinen. Jo suljettu kenttä avattiin lämpöaallon johdosta joulukuussa, pelit jatkuivat tammikuun kolmanteen päivään.

Hiekkapohjainen alusta laskee veden hyvin lävitse. Hangossa pääsee pelaamaan kuivin jaloin lähes aina kun kenttä on avoinna.

”Olemme päässeet kerran avaamaan helmikuun 28:s. Vuosi 2017 oli vaikea, viheriöille päästiin vasta maaliskuun 30:s. Nyt on vaikea luvata mitään näillä ennustuksilla. Meidän strategiamme mukaista on päästää pelaajat kentälle heti kun kelit sallivat ja reagoida syksyn lämpöaaltoihin, kuten edelliskaudella tapahtui”, toimitusjohtaja Lena Haanpää kertoo tulevan kauden linjauksista.

Kaudella 2017 Hangossa pelattiin yli 16 000 kierrosta, jossa oli kasvua edelliseen vuoteen.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.