Uutiset |
13.3.2018

Golfin uusi EM-formaatti tekee historiaa

Uudessa joukkuekilpailussa mies- ja naisammattilaiset pääsevät kilpailemaan tasa-arvoisesti ja myös yhdessä.

Berliini ja Glasgow isännöivät elokuussa uudenlaisia useiden lajien yhteisiä Euroopan mestaruuskisoja. Yleisurheilijat kokoontuvat Berliiniin, Glasgow puolestaan kokoaa yhteen uintilajien, pyöräilyn, voimistelun, soudun ja triathlonin edustajat.

Myös golf on Skotlannissa mukana, mutta Glasgow’n sijasta pelipaikaksi European Golf Team Championshipsissä on valittu vuoden 2014 Ryder Cup -isäntä ja ensi vuoden Solheim Cupin järjestävä Gleneagles ja sen PGA Centenary Course.

Ammattilaisten joukkuekilpailun taustalla ovat European Tour ja Ladies European Tour. Uudesta vallankumoukselliseksi luonnehditusta formaatista odotetaan golfille tuoretta vetovoimatekijää. Ensimmäiset täsmentyneet yksityiskohdat kilpailusta paljastettiin viime viikon lopulla.

Pelipäiviä on viisi elokuun 8. päivästä alkaen. Neljä ensimmäistä päivää pelataan reikäpeliä miesten ja naisten rinnakkaisissa kilpailuissa kaksihenkisin joukkuein. Pelaajat edustavat maataan, ja kustakin osallistujamaasta mukana voi olla enintään kolme joukkuetta. Kummassakin kilpailussa on mukana 16 joukkuetta.

Osanottajat karsitaan golfin maailmanlistan ja Rolex rankingin pisteiden perusteella. Mukaan lasketaan heinäkuun 9. päivänä umpeutuvan kalenterivuoden aikana kerätyt pisteet.

Viimeinen kilpailupäivä on omistettu sekanelinpelille nelihenkisin joukkuein. Kilpailu käydään 18 reiän foursomena.

European Tourin Keith Pelley on innoissaan.

”Kilpailu on jännittävä lisä European Tourin kauden 2018 ohjelmaan. Golfin on tartuttava uusiin formaatteihin ja kyettävä vetoamaan nykyistä laajempaan yleisöön. Naiset ovat jo tulossa mukaan GolfSixes-tapahtumaan, ja Gleneaglesissa uusia alueita valloitetaan lisää.”

Ensiaskel tasa-arvoisempaan golfiin?

Uutta on esimerkiksi se, että miesten ja naisten kilpailussa rahaa on jaossa saman verran. Voittajaparille on The Scotsmanin mukaan luvassa noin 175 00 punnan palkinto. Sekenelinpelinä käytävän lyöntipeliosuuden voittajat kuittaavat runsaat 25 000 puntaa.

Pelley muistuttaa myös siitä, että pelaajilla on amatööriuran jälkeen ollut tähän asti varsin vähän mahdollisuuksia päästä edustamaan omaa maataan. Uusi EM-kilpailu tarjoaa tilaisuuden tällaiseen kunniatehtävään.

Ladies European Tourin puheenjohtaja Mark Lichtenhein on Pelleyn kanssa samoilla linjoilla.

”European Golf Team Championship on ainutlaatuinen kilpailu. Olemme äärettömän iloisia siitä, että miehet ja naiset kilpailevat yhdessä samansuuruisesta palkinnosta.”

Urheiluministeri Aileen Campbellille kyse uudessa formaatissa on nimenomaan tasa-arvosta.

”Skotlanti golfin alkukotina on ollut mukana monissa lajiin liittyneissä innovaatioissa. Kuvaan sopii hyvin, että historiaa tehdään jälleen kerran, kun naiset ja miehet kamppailevat rinta rinnan Euroopan mestaruudesta. Skotlanti on ylpeä tasa-arvon puolestapuhuja – ei pelkästään urheilussa, vaan yhteiskunnassa laajemminkin. Olen ilahtunut siitä, että Euroopan mestaruuskilpailut tekevät osaltaan työtä myönteisen muutoksen hyväksi.”

Euroopan mestaruuskilpailut nähdään eri puolilla Eurooppaa EBU:n välittäminä. Potentiaaliseksi yleisömääräksi on laskettu jopa 1,03 miljardia katsojaa.

European Tourin ja Ladies European Tourin kotisivut tarjoavat kilpailusta toistaiseksi hyvin vähän tietoa. Esimerkiksi linkkiä pistetilanteeseen ei toistaiseksi löydy.

Teksti: Janne Tarmio

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.