23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfin säännöt uudistuvat, mikä muuttuu?

Camillo Villegas diskattiin vuonna 2011 Hyundai Tournament of Championsissa, kun hän poisti liikkuvan pallonsa tieltä irtoturpeita ja jätti merkkaamatta kahden lyönnin rangaistuksen. Jatkossa seurauksena on diskauksen sijaan kahden lyönnin rangaistus. Kuva: Getty Images.

Adam Scottin uran toistaiseksi suurin hetki. Voittotuuletus Mastersin uusinnassa huhtikuussa 2013. Käytössä oli pitkä ja ankkuroitu putteri. Kuva Getty Images

Adam Scottin uran toistaiseksi suurin hetki. Voittotuuletus Mastersin uusinnassa huhtikuussa 2013. Käytössä oli pitkä ja ankkuroitu putteri. Kuva Getty Images

Golfin sääntöjä uudistetaan neljän vuoden välein. Uusin painos golfin säännöistä julkaistiin eilen maanantaina ja säännöt astuvat voimaan vuoden 2016 alussa. Tässä lyhyt ja tiivistetty katsaus huomionarvoisimpiin sääntömuutoksiin.

”Me etsimme jatkuvasti tapoja parantaa ja selventää lajin sääntöjä. R&A ja USGA tekevät asiassa läheistä yhteistyötä ja konsultoimme neuvonantajiamme eri maissa, jotta pystyisimme luomaan sellaisen sääntökoodiston, joka palvelisi golfareita parhaalla mahdollisella tavalla ympäri maailmaa”, sanoo R&A:n sääntö- ja välinetoimikunnan puheenjohtaja David Rickman.

Merkittävin sääntöuudistus (14-1b) on putterin ankkuroinnin kielto (sääntö kieltää kaikkien mailojen ankkuroinnin), josta ilmoitettiin jo toukokuussa 2013. Välinevalmistajat vastustivat sääntöä kiivaasti, mutta se tuntuu liioittelulta, sillä tavallisista harrastajista perin harva käyttää pitkää, ankkuroitavaa putteria.

Kiellon julkistamisen jälkeen moni välinemerkki on tuonut markkinoille niin sanottuja vastapainotettuja puttereita (counterbalanced putter), joiden avulla mailaa voidaan vakauttaa hieman samaan tyyliin kuin ankkuroinnissa.

Huippupelaajista moni on jo siirtynyt takaisin lyhyeen putteriin, mutta muutos on osoittautunut haastavaksi. Kenties kuuluisin pitkää putteria käyttäneistä pelaajista on Adam Scott, joka ei löytänyt puttaamiseensa varmuutta Presidents Cupissa, kun käytössä oli perinteinen, ei-ankkuroitava malli.

Merkittävä sääntömuutos on myös sääntö 18-2b, joka poistuu kokonaan. Pelaajan ei enää automaattisesti katsota liikuttaneen palloa asettuessaan lyöntiasentoon, vaan tuomarit ottavat huomioon entistä useampia seikkoja arvioidessaan kuuluuko pelaajalle antaa yhden lyönnin rangaistus.

Kun rangaistus ennen seurasi automaattisesti pallon liikuttua tähtäämisen jälkeen, annetaan se enää silloin, kun pallon katsotaan liikkuneen pelaajan takia. Jo vuonna 2012 sääntöä muutettiin siltä osin, että jos pallo liikkui tuulen vaikutuksesta pelaajan asetuttua lyöntiasentoon, ei siitä enää tuomittu lyönnin rangaistusta.

Myös sääntöön 6-6b tehtiin muutos. Pelaajaa ei siis enää suoraan diskata, jos hän palauttaa tuloskortin, jossa on todellista alhaisempi lyöntimäärä. Käytännössä on kyse tilanteesta, jossa pelaaja epähuomiossa jättää merkitsemättä itselleen lyöntirangaistuksen sääntörikkomuksesta kierroksen aikana.

Jos kilpailun tuomaristo katsoo pelaajan rikkoneen sääntöä epähuomiossa, hänelle voidaan diskaamisen sijaan määrätä kahden lyönnin rangaistus. Jos sääntörikkomuksen katsotaan olleen tahallinen, on seurauksena edelleen diskaus.

Myös sääntöä 14-3 muutettiin siten, että jos pelaaja käyttää kiellettyä apuvälinettä tai laitetta kilpailukierroksella, saa hän siitä diskauksen sijaan kahden lyönnin rangaistuksen. Toisesta rikkomuksesta on seurauksena diskaus, joka tähän asti on seurannut suoraan ensimmäisestä rikkomuksesta.

Uudet säännöt mahdollistavat myös sen, että amatööristatuksella kilpailevat pelaajat (sääntö 3-1b) voivat ottaa vastaan palkintorahaa, jos he lahjoittavat sen hyväntekeväisyyteen. Ehtona kuitenkin on, että lahjoituksen kohde on määritelty etukäteen ja se on kyseisen maan ylimmän päättävän elimen (Suomessa Golfliiton) hyväksymä.

Säännöt mahdollistavat jatkossa myös paluun amatööriksi kuuden ammattilaisvuoden jälkeen (ennen viisi vuotta). Haettuaan siirtoa pelaajalle asetetaan edelleen vuoden karenssiaika.

Sami Sarpakunnas

Juttua on päivitetty 28.10. kello 9.12

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)