23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

EU-tuomioistuin päätti: bridge ei ole urheilua. Kuinka on golfin laita? 

Syke voi bridgessäkin nousta, ja golfissa savu. Kuva @ Getty Images

Bridge hävisi kamppailun paikasta urheilulajien joukossa. Golfinkin urheilullisuudesta jaksetaan jatkuvasti vääntää kättä.

Mikä on urheilua, mikä puolestaan ei?

Asiaan saatiin hieman lisävalaistusta, kun Euroopan unionin tuomioistuin otti lokakuun lopulla kantaa asiaan bridgen merkeissä. Tuomio: bridge ei ole urheilua.

Päätöstä edelsi pitkä Englannin bridgeliiton käynnistämä oikeusprosessi, jota oli käyty korkeinta oikeutta ja vetoomustuomioistuinta myöten.

Liitto halusit bridgelle tunnustusta urheiluna, koska se olisi Englannin lainsääsännössä tiennyt vapautusta kilpailujen osallistumismaksujen verollisuudesta. Nykykäytäntöä liitto pitää uhkana pelin suosion leviämiselle ja tulevaisuudelle kilpailulajina.

Mielenkiintoista on, että EU-tuomioistuimen johtaviin neuvonantajiin lukeutuva Maciej Szpunar oli kesäkuussa ottanut kannan, joka puolsi bridgeliiton näkemystä.

Szpunarin mukaan urheilua on sellainen aktiviteetti, joka ”vaatii ponnistelua esteen tai haasteen voittamiseksi” ja joka ”harjoituttaa tiettyjä fyysisiä tai henkisiä kykyjä”. Szpunarin mukaan bridge täyttää nämä ehdot, koska pelissä on mukana on lopputuloksen kannalta merkityksellinen henkinen elementti.

Verottaja on tehnyt Englannissa omat linjauksensa urheilun kattojärjestön Sport Englandin rajanvedon mukaisesti. Sport England ei lue urheilulajien joukkoon sellaisia ”mind sports” -lajeja, joihin ei liity fyysistä ponnistelua.

Joku voi pitää pohdinnan arvoisena sitä, että Sports Englandin listalta löytyvät kuitenkin esimerkiksi darts ja snooker.

Hiusten halkomista voidaan aiheen ympärillä jatkaa pitempäänkin. Euroopan urheilua koskeva peruskirja (European Sports Charter) ja YK esimerkiksi määrittelevät urheilun ”fyysistä kuntoa ja henkistä hyvinvointia parantavaksi fyysiseksi aktiviteetiksi”.

Parantavatko tappiot tai muut uralla kohdatut vastoinkäymiset henkistä hyvinvointia? Tunteeko nyrkkeilykehässä murjottu tai kaukalossa toistuvasti päähän taklattu urheilija fyysisen hyvinvointinsa lisääntyneen?

Ei pelkkä vaikeus tee jostain asiasta urheilua. Tietokoneohjelmointi ja aivokirurgia ovat vaikeita. Mutta eivät ne ole urheilua. Eikä pelkkä kilpaileminenkaan ole tae urheilemisesta. Rinkilänmyyjät kilpailevat keskenään. Taidegalleriat kilpailevat. Kilpaillaanhan hitto vie oikeakielisyydestäkin. Golf on viihdykettä – jotain minkä avulla tappaa aikaa. Se ei ole yhtään enempää urheilua kuin marmorikuulien heittely tai narutemppujen tekeminen.

Dave Hollander

Entäpä urheilun kansainvälisten lajiliittojen kattojärjestön GAISF:n (General Association of International Sports Federations, entinen SportAccord) kanta? Sen mukaan urheilu ”ei saa olla riippuvainen lajille ominaisesta ’onnen’ elementistä”.

Miten on golfin laita? Jos mainittuun onnen elementtiin takerrutaan, ollaan heikoilla jäillä. Onhan suuri osa golfareista sitä mieltä, että ainakin huonolla onnella on usein sormensa pelissä…

Ja onhan golfillakin oma oikeuspäätöksensä.

Kun Casey Martin haki vuosituhannen alussa sairauden perusteella oikeutta käyttää golfautoa PGA Tourin kilpailussa, korkein oikeus päätyi lopulta kantaan, jonka mukaan autoon turvautuminen ”ei olennaisesti vaikuttaisi” pelin luonteeseen.

Tarkoittaako se sitä, että golf on fyysisesti haastavaa, vaikka autoa käyttäisikin? Vai sitä, että kävellenkin laji on niin leppoisa, että autoilija ei saa mitään etua?

Urheilu voidaan määritellä monin tavoin. Mutta se tiedetään, että golfsvingi liikuttaa lähes kaikkia kehon lihasryhmiä. Energiaakin golf kuluttaa melkoisia määriä – ei yhtä paljon kuin kymmenen kilometrin lenkki, mutta enemmän kuin yleensä ajatellaan. Yksi tärkeimmistä urheilun kriteereistä on lisäksi se, voidaanko fyysisellä harjoittelulla parantaa suorituskykyä, ja siitä ei nähdäkseni golfin kohdalla ole epäilystäkään.

Tri Neil Wolkodoff, Denver Center for Health & Sport Science

Jokainen päättäköön itse. Mielipiteitä laji edelleen jakaa, voimakkaastikin. Siitä saa hyvän kuvan ProCon-sivuston erinomaisesta koosteesta. Huomaa myös artikkelin lopusta löytyvä linkki säännöllisesti päivittyviin kommentteihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)