16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Ei ihan yhden pysähdyksen taktiikalla

Jarkko Raski (vasemmalla), Tomi Tolsa ja Joonas Paananen ovat kaikki lähtöviivalla tiistaina Hirsalassa käynnistyvissä PGA:n mestaruuskilpailuissa. Kuva Jarkko Raski.

Tomi Tolsa ajoi reilut 1000 kilometriä Leviltä Kirkkonummelle pelaamaan PGA:n mestaruuskilpailuja.

12 tuntia ajoa, viisi kuppia kahvia ja yksi lounastauko. Siinä oli Levi Golfin toiminnanjohtajan Tomi Tolsan ajomatka Leviltä PGA:n mestaruuskilpailuiden pelipaikalle Hirsala Golfiin. PGA:n mestaruuskilpailut, viralliselta nimeltään Audi PGA Finland Championship, käynnistyy tiistaina, ja Tolsa on yksi 38:sta kilpailuun osallistuvasta PGA-ammattilaisesta.

Tolsa on paitsi Levi Golfin toiminnanjohtaja, myös PGA pro, joka vastaa Levi Golfin opetustoiminnasta, pro shopin hoitamisesta ja mailafittauksista. Hän kuvaileekin itseään joka paikan höyläksi.

”Opetusta minulla on 15 tuntia viikossa. Ja siihen päälle tulevat nämä muut työt. Minulla on varsin monipuolinen toimenkuva”, Tolsa kertoo.

Monesta pienestä purosta muodostuva elanto on Tolsan mielestä hyvä asia, ja hän suosittelee sitä myös muille.

”PGA-kollegoille terveisiä, että kannattaa pyrkiä siihen, että tarjoaa palveluitaan myös muuten kuin pelkän opetuksen puolella, koska sillä saa levennettyä leipäänsä”, Tolsa tietää kokemuksesta.

Tolsa oli aiemmin tuttu näky Finnish Tourin kilpailuissa, mutta muutto työn perässä Leville teki kilpailemisesta vähän liian hankalaa. Hän sanookin, että nykyään työ tulee tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä ja oma pelaaminen vasta toisena.

Tolsan tavoitteet PGA:n mestaruuskilpailuihin ovat varsin maltilliset, sillä alkukauden pelikerrat ovat jääneet kovin vähäisiksi työkiireiden vuoksi.

”Jos koko kilpailun pelaisi alle +10, eli kolme yli parin joka kierroksen, niin voisin olla ihan tyytyväinen. Olen nyt reiluun kuukauteen pelannut vain neljä kierrosta, eli vanhoilla muistikuvilla tässä mennään”, Tolsa nauraa.

Tolsa edustaa Hirsalassa opettavia ammattilaisia, mutta kilpailussa on mukana myös Suomen eturivin pelaavia ammattilaisia kuten Peter Erofejeff, Niclas Hellberg, Jaakko Mäkitalo ja Tuomas Salminen. Kilpailun palkintopotti on 10 000 euroa.

Lumet lähtivät vauhdilla

Levillä golfkausi päästiin tänä kesänä aloittamaan 26.5. Eroa viime kesään on parisen viikkoa, sillä viime vuonna ensimmäiset kierrokset pelattiin vasta kesäkuun 9. päivänä. Vaikka lunta oli talvella paljon, se suli kevään lämpöaallon avittamana nopeasti.

”Lunta oli reippaasti, mutta se ei ollut pakkaantunutta lunta. Sen jälkeen, kun ensilumi syksyllä satoi, lämpötila ei tainnut käydä seitsemään kuukauteen kertaakaan plussan puolella”, Tolsa muistelee talvea.

”Kevät oli lämmin, jonka takia oli melkoiset ennätystulvat. Mutta niiden jälkeen kenttä kuivui nopeasti pelikuntoon.”

Tolsan taidot PGA prona ovat suuri apu Levi Golfille, sillä hän pystyy hoitamaan lähes kaikki golfkentän arkityöt, pois lukien kentänhoidon. Hän näkeekin PGA proiden toimenkuvan laajentamisessa paljon apua pienemmille kentille.

”Opettava ammattilainen voisi olla se kentän pyörittäjä, ja sitä kautta saataisiin kaikille kentille myös hyviä opettajia. Ja opettajien koulutusputkeen voisi lisätä talouspuolen koulutuksia, jotta opettajia voitaisiin hyödyntää entistä monipuolisemmin kenttien arjessa. Kuka golfkenttää paremmin pyörittäisi kuin PGA-ammattilainen?” Tolsa kysyy lopuksi.

Audi PGA Finland Championship käynnistyy tiistaina kello 8.00.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)