26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Billy Paynen perintö: avoimempi Augusta National

Bill Payne (oik.) luovuttaa lokakuussa Augustan Nationalin puheenjohtajan tehtävät Fred Ridleylle (vas.). Kuva Getty Images

Augusta National saa uuden puheenjohtajan. Billy Paynen 11-vuotinen kausi on osoittautumassa yhdeksi seuran merkityksellisimmistä.

William ”Billy” Payne ilmoitti viime viikolla astuvansa syrjään Augusta Nationalin puheenjohtajan paikalta.

”Kenenkään ei tule pitää itsellään näin etuoikeutettua paikkaa kohtuuttoman pitkään”, Payne totesi.

Virallisesti Paynen, seuran kuudennen puhenjohtajan, eläkepäivät alkavat lokakuun 16. päivänä, muutamaa päivää oman 70-vuotisjuhlan jälkeen.

Puheenjohtajakauden pituudeksi ehti tulla 11 vuotta. Pitempään maailman maineikkaimpiin lukeutuvan golfyhteisön puheenjohtajan nuijaa on heiluttanut ainoastaan Clifford Roberts, Bobby Jonesin aisapari klubin alkutaipaleelta.

Olympiaprojekti loi suhteen Augustaan

Augusta Nationalin jäsen ja kuuluisan vihreän takin haltija Paynestä tuli vuonna 1997. Kutsua jäseneksi edelsi Paynen työ Atlantan vuoden 1996 kesäolympialaisten järjestelytoimikunnan nokkamiehenä.

Golfin paluun olympialajiksi uskottiin 1990-luvun alkupuolella olevan lähes läpihuutojuttu. Augusta National tarjoaisi Atlantan olympialaisten yhteydessä puitteet, joilla lajia olisi helppo myydä TV-katsomoihin ympäri maailman.

Hiekkaa optimismin rattaisiin alkoi tulla kalkkiviivoja lähestyttäessä. Viimeisetkin toiveet haudattiin siinä vaiheessa, kun Augustan jäsenpolitiikka nousi päivänvaloon. Atlantan kaupunginvaltuusto tyrmäsi ajatuksen siitä, että olympialaisissa pelattaisiin klubilla, joka vasta äskettäin oli hyväksynyt ensimmäisen mustan jäsenekseen ja joka yhä piti ovet suljettuina juutalaisilta ja naisilta.

Suhdetoimintaa ja työtä lajin hyväksi

Kun Payne vuonna 2006 aloitti puheenjohtajana, yhdyskuntasuhteiden kestävään hoitamiseen alettiin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kesti tosin vuoteen 2012 ennen kuin klubi sai ensimmäiset naisjäsenensä entisestä ulkoministeristä Condoleezza Ricesta ja Darla Mooresta.

Vuonna 2013 Payne aloitti menestykseksi osoittautuneen Drive, Chip and Putt Championshipin. 7–15-vuotiaat golfarinalut kamppailevat eri puolilla maata useissa sarjoissa pääsystä Augustassa Masters-viikon aloittavana viikonloppuna järjestettävään loppukilpailuun. Vetoapu kansalliselle junioritoiminnalle on ollut huomattava.

Amatööreistäkin Payne on halunnut pitää huolta. Vuonna 2009 Paynen aloitteesta käynnistetty Asia-Pacific Amateur Championship ja viisi vuotta myöhemmin seurannut Latin America Amateur Championship ovat tarjoneet amatööreille ympäri maailman unelmien rakennusaineita. Voittaja pääsee molemmista mukaan Mastersiin, minkä lisäksi tapahtumat ovat olleet golfille merkittäviä näyteikkunoita merten takana.

Tämän kaltaisissa ratkaisuissa Payne on tuntenut olleensa liikkeellä seuran parhaiden perinteiden hengessä.

”Augusta National on jo Clifford Robertsin ja Bobby Jonesin ajoista tehnyt työtä golfin hyväksi, rakkaudesta golfiin.”

Paynen kaudella Augusta National on entisestään tiivistänyt suhteitaan golfin muihin vaikutusvaltaisiin tahoihin. Yhden majorin järjestäjänä klubi on jo pitkään ollut mukana esimerkiksi International Golf Federationin tai World Golf Foundationin kaltaisten yhteenliittymien hallinnossa.

Viime vuonna Masters-viikko avattiin puolestaan lehdistötilaisuudella, jossa miesten kaikkien majoreiden järjestäjät ilmoittivat Paynen johdolla, että olympiagolfin kultamitalisti saa tulevissa kisoissa kutsun seuraavan vuoden päätapahtumiin.

Viisi on enemmän kuin yksi

Kun Golf Digestin Jaime Diaz kirjoitti Paynen eläköitymisestä, hän kiinnitti huomionsa juuri Augustan uudenlaiseen yhteistyöhalukkuuteen. Liittoutumista PGA Tourin. PGA of American, USGA:n, R&A:n ja LPGA:n kanssa Diaz piti Paynen onnistumisen kenties tärkeimpänä selittäjänä.

Diazin haastattelema Payne oli itse samoilla linjoilla.

”Minä olen aika hyvä matematiikassa. Ymmärrän, että yksin saa paljon vähemmän aikaan kuin viiden toimijan yhteisillä ponnistuksilla.”

Uudenlainen avoimuus on ollut menestys myös taloudellisesti. Liikevaihto on kasvanut, ja se on puolestaan mahdollistanut investoinnit, jotka omalta osaltaan ovat turvaamassa myönteisen kehityksen myös jatkossa.

Masters on ollut edelläkävijä esimerkiksi sähköisessä mediassa. Vuoden 2016 Masters oli Yhdysvalloissa ensimmäinen 4K-tasoisena välitetty urheilutapahtuma. Virtuaalisten elämysten tarjoajana Masters haluaa olla eturintamassa. Mediakin on pidetty tyytyväisenä uudistetulla mediakeskuksella.

Viimeaikaiset maakaupat maineikkaan Amen Cornerin välittömässä tuntumassa antavat pelivaraa lajin kehityksen kenties vaatimille muutoksille. Spelulaatioissa on uumoiltu, että par viitoseksi lyhyttä 13. reikää tullaan ennemmin tai myöhemmin pidentämään.

Seuraajan valinta puheenjohtajakauden tärkein päätös

Kun seurasi Paynen esiintymistä keväisessä Mastersissa, ei voinut olla ihailematta sitä luontevuutta ja tyylitajua, jolla hän hoiti esimerkiksi Arnold Palmerin muistamisenGary Playerin ja Jack Nicklausin avatessa kilpailua ”honorary startereina”.

Sama inhimillinen lämpö ja usko omaan klubiin golfin parhaiden perinteiden ylläpitäjänä välittyy myös Paynen jäähyväisterveisistä Masters Tournamentin kotisivuilla.

Paynen mukaan häntä puheenjohtajana edeltänyt Hootie Johnson kehotti viestikapulaa vaihdettaessa muistamaan, että seuraajan valinta on oman kauden aikaisista päätöksistä tärkein.

Paynen valinta oli 65-vuotias Fred Ridley, vuoden 1975 U.S. Amateurin voittaja. Ridley myös pelasi urallaan kolme kertaa Masters Tournamentissa. Vastaavaan ei yksikään aikaisemmista puheenjohtajista ole yltänyt.

Oman kautensa Payne uskoo käyttäneensä niin sitoutuneesti kuin se inhimillisesti ottaen on mahdollista.

”Olo on kuin kalkkiviivoja lähestyttäessä juoksukilpailussa, jonka on juossut niin kovaa kuin ikinä pystyy.”

On siis levon aika. Ja kiitollisuuden.

”Parhaat ystäväni ovat olleet niitä, joilla on etuoikeus kantaa vihreää takkia.”

Puhe on tietysti muista seuran jäsenistä, mutta kaiketi osittain myös joistakin Mastersin voittajiin lukeutuvista legendoista. Jack Nicklaus on muuten ainoa, joka kuuluu molempiin joukkoihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje