23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Todellista tilankäytön maksimointia – Hollantiin avataan ensi vuonna kaksisuuntainen golfkenttä

Kaksisuuntaisen kentän suunnittelu vaatii paljon erilaisia kompromissejä. Kenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander suhtautuu haastavaan ajatukseen mielenkiinnolla.

18-reikäinen golfkenttä vaatii toteutuakseen vähintään 50−60 hehtaarin suuruisen maa-alueen. Ja mitä enemmän tilaa on käytettävissä, sitä turvallisempi ja kenties monivivahteisempi kenttä on mahdollista rakentaa. Tai ainakin näin voisi luulla.

Hollannissa on kaikkia klassisia kriteerejä uhmaten päädytty varsin poikkeukselliseen ratkaisuun, sillä kenttäarkkitehti Frank Pont työryhmineen on suunnitellut noin 70 kilometriä Amsterdamista itään sijaitsevaan Ermeloon kaksisuuntaisen kentän. Rakennustyöt ovat jo pitkällä, ja kenttä on tarkoitus avata ensi vuonna.

Pont kertoi saaneensa idean toteutukselleen englantilaiselta kenttäarkkitehdilta Tom Simpsonilta. Hän esitteli 90 vuotta sitten ajatuksiaan yhdeksänreikäisestä kentästä, jota voisi pelata kahteen suuntaan.

Kun samalle maakaistaleelle ryhdytään rakentamaan kahta erilaista kenttää, reitityksen on toimittava molemmin puolin. Tämä tuo huomattavasti enemmän mutkia matkaan verrattuna perinteisen kentän suunnitteluun.

Kaikkein suurin hankaluus kaksisuuntaisen kentän suunnittelussa liittyy tiipaikkoihin.

”Se ei ollut mikään yksinkertainen tehtävä, kun ottaa huomioon, että alueen korkeuserot ovat noin 20 metriä. Viheriöitä suunnitellessa on mietittävä, että niitä lähestytään kahdesta eri suunnasta. Me päädyimme rakentamaan isommat ja vähemmän aaltoilevat viheriöt voidaksemme kompensoida edellä mainittua”, Pont sanoi.

”Koska maaston muoto on monin paikoin suhteellisen vaativa, saatoimme tehdä vain kohtuullisen määrän hiekkaesteitä. Kaikkein suurin hankaluus kaksisuuntaisen kentän suunnittelussa liittyy tiipaikkoihin. Niiden muuttelua jatkoimme viimeiseen saakka ennen rakennustöiden aloitusta. Pulma koskee ennen kaikkea niitä lyöntipaikkoja, jotka ovat käytössä molemmilla reitityksillä.”

Kenttä sijaitsee osittain entisellä hiekkalouhoksella ja kaatopaikalla. Pont joukkoineen joutui työskentelemään myös entisen kaatopaikan päällä, joka oli rajattu hiekkapohjaiseen maaperään ja louhoslaakson alueisiin, joissa oli vain puhdasta hiekkaa.

”Meillä oli mahdollisuus tehdä louhosalueilla hauskoja väylänmuotoja puskutraktorilla. Entisen kaatopaikan päällä piti toimia hieman hillitymmin, sillä emme voineet mennä liian lähelle kaatopaikkaa rajaavaa vuorausta.”

Ermelon kentän kokemukset antavat suuntaa, onko tämäntyyppisellä golfkenttäsuunnittelulla
tulevaisuutta. Kuva Dubaista. Getty Images

Pont toivoo, että pelaajat osaavat arvostaa kentän nummimaista tunnelmaa, mahtavaa muotokieltä ja runsasta lyhyeksi leikattua aluetta.

”Kentällä on omasta näkökulmastani neljä kohokohtaa. Ensimmäisenä: näyttävä maisema ja maasto korkeuseroineen. Toisena: joidenkin viheriöiden jännittävä sijainti. Kolmantena: mäntymetsän ympäröimän kenttämaaston nummimainen luonne ja neljäntenä: laajat hiekka-alueet, jotka tulevat strategisesti peliin monella reiällä.”

Klubitalon rakennustyöt käynnistyvät myöhemmin tänä vuonna, ja kenttä on määrä avata virallisesti kesällä 2018.

Lassi Pekka Tilander: ”Tuore ja ajatuksia herättävä idea

Suomen tämän hetken tunnetuin golfkenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander sanoi olevansa tietoinen Frank Pontin projektista. Hän pohdiskeli ensin kaksisuuntaisen kentän mahdollisia turvallisuuskysymyksiä, mutta suhtautui ideaan varsin positiivisesti.

”Kahteen suuntaan pelattava kenttähän on paluuta golfin juurille. St Andrews’n vanhan kentän reititys sekä useat tuplaviheriöt ovat siitä hyvä esimerkki”, Tilander sanoi.

”Tähän päivään tuotuna idea on kuitenkin tuore ja ajatuksia herättävä. Kentän suunnittelusta se ainakin tekee haasteellisen. Kompromisseja bunkkereiden ja viheriöiden näkyvyyden suhteen syntyy väkisin, kun ne täytyy miettiä kahdesta täysin vastakkaisesta suunnasta pelattaviksi.”

Tilander muistutti, että vaikka pelaajia ei kentälle mahdu yhtään normaaliysiä enempää, on siellä kuitenkin 18 täysin erilaista golfreikää.

”Tällaista olisi mielenkiintoista päästä suunnittelemaan”, hän totesi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    Downhill says:

    Tämä kaksisuuntaisuushan on jo Vuosaaressakin käytössä…

    KL1 says:

    Lainaus:
    ”Kahteen suuntaan pelattava kenttähän on paluuta golfin juurille. St Andrews’n vanhan kentän reititys sekä useat tuplaviheriöt ovat siitä hyvä esimerkki”, Tilander sanoi.
    (päättyy)

    No juu, siihen aikaan golf oli muutenkin aika lailla eri peli, pallo lensi pikkaisen lyhyempiä matkoja, ihmisiä oli kentällä samaan aikaan himppasen vähemmän, pallotkin olivat ns. höyhenenkevyitä ja pelaajillakin oli malttia lyödä vasta sitten, kun oli turvallista lyödä.

    Jään jännityksellä odottaamaan miten tuo konsepti toimii. Uskon Pohjoisen Jukankin seuraavan projektia silmä kovana…