16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Tawast Golf kartoittaa omistajien mielipiteitä − poistuuko vastikevelvollisuus?

Saadun palautteen perusteella harkitaan, onko muun muassa pelimaksuihin ja vastikepakkoon liittyvissä asioissa tarvetta strategisiin uudistuksiin.

Suomalaiset golfkenttäyhtiöt elävät murroksen aikaa. Monet kotimaisen golfin kasvun tärkeinä vuosikymmeninä, 80- ja 90-luvuilla, osakkeensa hankkineet harrastajat ovat ikääntyneet, eikä osakkeen omistamistakaan välttämättä pidetä enää erityisen kiinnostavana asiana.

Muutokset ovat pian käsillä, ja jotkut kenttäyhtiöt ovat pitäneet keskuudessaan eräänlaisia tulevaisuuspohdintoja. Yksi niistä on hämeenlinnalainen Tawastia Golf & Country Club Oy, jonka edellinen yhtiökokous antoi hallituksen tehtäväksi selvittää tämän vuoden aikana omistajien mielipiteitä pelimaksuista, vastikepakosta sekä muista pelaamiseen liittyvistä järjestelyistä.

Suurin kysymysmerkki leijuu vastikepakon yllä. Mainittu velvollisuus on tehnyt golfosakkeen omistamisesta jopa kirosanan, ja media on heittänyt lisää vettä kiukaalle puimalla ”ongelmakenttien” asioita negatiivisessa sävyssä.

Tawast Golfin toimitusjohtaja Lauri Manninen on sitä mieltä, että kaikki kivet ja kannot on syytä kääntää, jotta osakkeen omistaminen koettaisiin jälleen mielekkääksi ja hyödylliseksi.

Yhä useampi iäkäs omistaja ei jaksa enää pelata

Mietteliäimmäksi hänet saa varttuneempien osakkaiden tilanne.

”Kannan eniten huolta siitä, miten iäkkäämpien omistajien osakkeille käy. Juuri näiden henkilöiden joukossa on paljon niitä aktiiveja, jotka ovat olleet rakentamassa yhtiön ja seuran toimintaa vahvalle pohjalle. Ei tärkeän panoksen golfyhteisölle antaneita ihmisiä voi tuosta vain unohtaa.

Pelaamisen eri syistä lopettamaan joutuneen ikäihmisen tilanne voi olla hankala, jos pelioikeusmarkkinat eivät vedä kunnolla. Kun vastikemaksut kolahtavat kevättalvella postiluukusta, eikä osakkeen pelioikeudelle ole tiedossa käyttäjää, tilanne voi käydä kinkkiseksi.

Meidän on nähtävä ja katsottava riittävän kauas tulevaisuuteen, ja löydettävä keinot, jotka tyydyttävät mahdollisimman monia omistajia ja jäseniä.

”Meille on alkanut tulla keväisin yhä enemmän yhteydenottoja, missä osakkeenomistaja kertoo, ettei terveydentila tai voimat salli enää pelaamista. Tällaisissa tapauksissa pyrimme ensisijaisesti löytämään kanavan, mitä kautta osakkeelle löydettäisiin uusi pelaava omistaja. Oma lukunsa on sitten perikunnat, jotka ovat saaneet pesänjaossa – toisinaan yllätyksekseenkin –  yhden tai useamman osakkeen.”

Lauri Mannisen mukaan Tawast Golf ei voi tinkiä laadukkaista olosuhteista kentällä ja klubin tiloissa.

Juuri tämä kuvio yleistyy Suomessa vuosi vuodelta, ja asialle on kohtalaisen nopealla aikataululla tehtävä jotain.

Tawast Golf ry:llä on hallussaan 51 osakkeisiin sidottua pelioikeutta, eikä seuralla ole Mannisen mukaan tällä hetkellä mahdollisuutta ottaa yhtään enempää vastaan. Osakkeen mitätöintikään ei onnistu.

”Käsittääkseni keskimäärin lähes kymmenen prosenttia vanhempien suomalaisten golfkenttäyhtiöiden osakkaista haluaisi luopua osakkeestaan. Se tarkoittaisi meidän tapauksessamme 60–70:tä osaketta.”

Isot muutokset vaatisivat yhtiöjärjestyksen muutosta, ja se taas yhtiökokouksessa enemmistön hyväksynnän.

”Kun saamme koottua kauden aikana vastaanottamamme palautteen, pohdimme, onko linjanmuutokseen tarvetta vai jatkammeko entiseen malliin. Kyllä meidän on nähtävä ja katsottava riittävän kauas tulevaisuuteen, ja löydettävä keinot, jotka tyydyttävät mahdollisimman monia omistajia ja jäseniä.”

Hyvinvoiva organisaatio voi uusiutua kivuttomammin

Kenttä arvelee olevansa viiden vuoden kuluttua velaton, jolloin sillä on tarvittaessa mahdollisuus laskea pelaamisen hintaa tai varautua muutokseen toimintaympäristössä. Hyvinvoivalla organisaatiolla on uusiutumiseen paremmat edellytykset.

Yksi mistä Tawast Golfissa ei haluta Mannisen mukaan tinkiä, on riittävän laadukkaat puitteet.

”Meille ykkösasia on, että olosuhteet kentällä ja klubilla ovat kohdallaan. Nämä ovat elinehto, että osakkeen omistaminen kiinnostaa ja että pelioikeuksille riittää kysyntää.”

Jäämme odottamaan, minkälaisen lopputulemaan kenttäyhtiö saamansa palautteen perusteella syksyllä päätyy. Moni kenttä on varmasti kiinnostunut sen tekemistä johtopäätöksistä, ja käsittelee Tawastin ratkaisua – mikä se ikinä onkaan – eräänlaisena ennakkotapauksena.

Vastikekentillä tiedossa pohdittavaa

Tawast Golfissa on vaikuttanut edellisen kuuden vuoden sisällä neljä kenttämestarin vakanssia hoitanutta henkilöä.

Vielä parin edellisen vuosikymmenen aikana ihmeteltiin kenttiä, joiden yhtiöjärjestys ei edellyttänyt osakkeenomistajilta vastikkeen maksua, jos osaketta ei oltu aktivoitu pelikäyttöön. Ongelmia saattoi tullakin, jos osakkeiden myynti oli verkkaista ja suuromistajat panttaisivat isoa osakepottia hallussaan. Aiheestakin pelättiin, että tällainen asetelma voisi raunioittaa kentän talouden. Sittemmin merkittävä osa sijoittajista laittoi osakkeensa ”kiertoon”, ja tilanne tervehtyi. Kaikille ei käynyt yhtä hyvin.

Jotkut kentät ovat muuttaneet myöhemmin yhtiöjärjestyksensä, ja poistaneet vastikkeenmaksuvelvollisuuden. Tätä voi pitää isossa kuvassa onnistuneena ratkaisuna, sillä suurin osa näistä kenttäyhtiöistä voi hyvin, toiset jopa mainiosti. Jatkossa yhä useampi vastiketta perivä kenttä joutuu pohtimaan yhtiöjärjestyksensä mahdollista muutosta vastikevelvollisuuden osalta. Osakkeenomistaminen olisi saatava jälleen arvoisalleen jalustalle, eikä vastikkeeseen yhdistetty pakko-sana kalskahda kaikkien korvissa mukavalta.

Muutos edellyttää yleensä tietyn enemmistön hyväksyntää, joskin voisi kuvitella, että vastikevelvollisuutta kannattavien osakkaiden määrä vähenee tuntuvasti vuosi vuodelta.

Tawastin kentänhoito pitkässä käymistilassa

Kuten Lauri Manninen sanoi, osakkeenomistamisen kiinnostus nivoutuu kentän ja klubin riittävän laadukkaisiin olosuhteisiin. Hänen johtamansa Tawast Golf onkin kuulunut vuosikaudet kotimaisten klubikenttien parhaimmistoon. Se on menestynyt varsin mukavasti Golflehden Kenttärankingeissa, ja pisteitä on herunut tasaisen hyvin eri kategorioissa.

Edellisessä, vuonna 2017 tehdyssä Kenttärankingissa, Tawastin pisteet putosivat kentän kuntoa arvioivassa kategoriassa tuntuvasti. Eikä aiheetta. Kentänhoidon taso ja samalla kentän kunto valahtivat viime kaudella pahasti.

Tawast Golf irtisanoi koko entisen kentänhoitohenkilöstönsä ja ulkoisti kentänhoidon keväällä 2017 Linna Golfille. Ratkaisu osoittautui sen kannalta onnettomaksi. Vahingonkorvauksia maksamaan joutunut Linna Golf laiminlöi sovittuja tehtäviä, ja monet perustoiminnot jäivät retuperälle harjoitusalueita myöden. Tämä oli loppukesän ja syksyn sateiden ohella suurin syy siihen, miksi pelattujen kierrosten määrä väheni kentällä 15 prosenttia vuoteen 2016 verrattuna.

Tawastin kentänhoidossa on riittänyt viime aikoina muutenkin turbulenssia. Timo Räsäsen jäätyä eläkkeelle 2012, kenttämestarin pestin otti seuraavana keväänä vastaan Risto Tidenberg. Nyt Hattulassa työskentelevän Tidenbergin aika Paavolankulmassa päättyi kesällä 2016. Vain muutaman kuukauden pituiseksi jääneen ulkoistuksen (vastaavana mestarina Markku Leskinen) jälkeen yhtiö värväsi kenttämestarikseen Mika Uutelan, jota kohtaan Tawastissa on ymmärrettävästi suuret odotukset.

Jotkut vanhimmat jäsenet ovat toivoneet Uutelasta hiljaisella äänellä uutta Pentti Takalaa, joka muistetaan Tawastin ohella Aulangon Golfklubin ja Aura Golfin maineikkaana kenttämestarina.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje