16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Tahko jakaa New Coursen kahtia – 18 reikää tuotteistetaan kahdeksi ysiksi

Ratkaisulla on positiivisia vaikutuksia lähtöaikojen saatavuuteen ja kentän kapasiteettiin.

Nilsiässä sijaitsevassa Tahko Golfissa pelataan alkavalla kaudella ensimmäistä kertaa kolmella eri kentällä. 36-reikäisen golfkeskuksen reikämäärä ei kuitenkaan lisäänny, vaan kyse on Tahkon New Coursen jakamisesta kahteen itsenäiseen 9-reikäiseen kenttään, jotka saavat nimikseen Lake ja Forest.

”Ainahan meillä on voinut pelata myös yhdeksän reikää ja ihan puolikkaan kierroksen hinnalla, mutta nyt kentät tuotteistetaan erillisiksi kentiksi. Molemmille tulee omat varauskalenterit, väylätaulut ja tuloskortit”, kertoo Tahko Golf Club Oy:n toimitusjohtaja Jukka Ilva.

Päätös asiasta tehtiin viime kauden päätteeksi Tahkon hallituksen käytyä keskusteluja siitä, mihin suuntaan golf on lajina kehittymässä. Monipuolisena lomakeskuksena tunnetulla Tahkolla oli huomattu, että pelaajilla on letkeämmän lomagolfinkin yhteydessä selvä tarve yhdeksänreikäisille kierroksille.

”Omat osakkaamme ovat tukeneet ratkaisua. Yhtään negatiivista palautetta en ole saanut. Pelaajat ovat toivoneet, ettei heidän tarvitsisi aina lähteä ykkösreiältä, vaan että he saisivat pelata myös New Coursen takaysiä. Lähtötiin vaihtaminen ykkösen ja kympin välillä on tuonut omat sählinkinsä”, Ilva kertoo.

Klubille palaavien ysien reititykseen ratkaisu ei tuo muutoksia. Laken ja Forestin voi jatkossakin pelata myös 18 reiän kokonaisuutena, mutta varaus on tehtävä molemmille kentille erikseen. Täyden kierroksen pelaaville kentän jakamisessa on sekä etunsa että haittansa.

”Jatkossa pelaajat pystyvät itse vaikuttamaan siihen, kuinka pitkän tauon he ysien välissä pitävät. Toisaalta ripeästi pelaavilla tauko voi venyä vähän pitkäksi jos kenttä on täynnä”, Ilva arvioi.

Hän ei kuitenkaan usko, että mahdolliset ongelmat ovat ylitsepääsemättömiä.

”Sellaisia epäileviä tuomaita, jotka näkisivät asiassa isoja peikkoja, ei ole vielä ollut.”

Ilvan mukaan ratkaisulla pyritään myös tasoittamaan entiselleen jäävän Old Coursen ja vanhan New Coursen välistä kysyntäeroa. New Coursella pelattiin viime kaudella noin 12 000 kierrosta Old Coursen kierrosmäärän ollessa puolitoistakertainen (n. 18 000). Kentät sijaitsevat noin viiden kilometrin etäisyydellä toisistaan.

Oulun Golfkerhon Vaara-kenttää on pelattu jo pitkään kahtena erillisenä yhdeksän reiän lenkkinä.

Oulussa vastaava ratkaisu – ysien kiertäminen lisääntynyt huomattavasti

Oulun Golfkerhossa vastaava ratkaisu tehtiin kymmenisen vuotta sitten. Uusittu 18-reikäinen Vaara-kenttä otettiin käyttöön vuonna 2004, ja jonkin aikaa kentältä pystyi varaamaan lähtöajan joko 9- tai 18-reikäiselle kierrokselle. Ratkaisussa oli omat ongelmansa.

”Sillalla otettiin melkein nyrkkitappeluita siitä, kuka menee seuraavaksi. Vähän aikaa sitä katselimme, kunnes totesimme tilanteen niin hankalaksi, että päätimme ottaa käyttöön molempien ysien erillisen varauksen”, kertoo Oulun Golfin toimitusjohtaja Jukka Rissanen.

Oulussa päätökseen on oltu Rissasen mukaan tyytyväisiä, ja ratkaisusta on tullut Sankivaarassa pysyvä.

”Ysien kiertäminen on lisääntynyt meillä huomattavan paljon. Myös kentän kapasiteetin kannalta ratkaisu on ollut hyvä. Aiemmin Vaaran takaysi oli aamupäivisin tyhjänä, ja täyttyi vasta, kun ensimmäisinä lähteneet olivat pelanneet etuysin. Nyt meillä on koko ajan kolme lähtöpaikkaa, joilta voi kierrokselle lähteä”, Rissanen sanoo.

36-reikäinen Sankivaara on varattujen lähtöaikojen määrällä mitattuna Suomen vilkkain golfkeskus. Viime kaudella kentällä kirjattiin ennätyksellisesti peräti 72 650 starttia. Sopiva lähtöväli täydet 18 reikää Vaara-kentällä pelaaville on Rissasen mukaan 2 tuntia 20 minuuttia – 2 tuntia 30 minuuttia.

”Olemme suositelleet pelaajia jättämään riittävästi aikaa lähtöaikojen väliin ja käymään ysien välissä tarvittaessa vaikka kahvilla. Haittaa tästä on ehkä vain niille, jotka eivät raaski sitä kahvikuppia ostaa”, Rissanen nauraa.

Yhdeksän reiän pelimahdollisuuksien parantamisesta on puhuttu viime vuosina golftoimialalla runsaasti sekä Suomessa että maailmalla. Myös Jukka Ilva kertoo käyneensä aiheesta keskusteluja muiden golfjohtajien kanssa. Hän uskoo, että vastaavan kaltaiset ratkaisut tulevat jatkossa yleistymään etenkin kaupunkien lähistöllä sijaitsevilla kentillä, joilla ihmiset eivät ehdi töidensä jälkeen pelaamaan täysiä kierroksia.

Kaikilla kentillä ysien irrottaminen ei kuitenkaan ole reitityksen vuoksi käytännöllisesti mahdollista. Esimerkiksi Siilinjärven Tarinagolfissa on kaksi 18-reikäistä kenttää, mutta kumpikaan ei palaa yhdeksän reiän jälkeen klubille.

Lue myös: 2 kertaa 9 on enemmän kuin 18?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje