23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Suomalaiset ruotsalaisia aktiivisempia golfin harrastajia

Länsinaapurissamme golf on kuitenkin keskimäärin halvempaa ja kilpailullinen menestys parempaa.

US Mastersin jälkeen on taas syytä nostaa kateellisina hattua ruotsalaisille. Henrik Stenson sijoittui viidenneksi. Pernilla Lindberg voitti naisten ensimmäisen major-kisan reilu viikko sitten, Anna Nordqvistia juhlittiin vuoden 2017 viimeisessä majorissa, Evian Championshipissa.

Pernilla Lindberg on vahva ehdokas Ruotsin parhaaksi golfariksi kaudella 2018.
Kuva: Getty Images

Ruotsia on kilpailullisen menestyksen lisäksi monista muistakin syistä pidetty pitkään Euroopan mallimaana golfissa.

Ruotsissa on 460 golfseuraa, joista 415 seurapohjaisia, 45:lla kentällä seura toimii yhteistyössä golfyhtiön kanssa.

Rekisteröityjä harrastajia oli parhaimpina vuosina reilusti yli 500 000. Jäsenmäärät putosivat välillä rajulla prosentilla, viimeisten vuosien aikana jäsen- ja pelikierrosten määrät ovat kääntyneet taas nousuun.

Vuoden 2017 tilastoissa ruotsalaisissa golfseuroissa on 468 570 golfaria. Koska osalla on kaksi tai useampaa jäsenyyttä eri seuroissa, jäsenyyksiä kirjataan 491 768. Tässä on nettokasvua edellisvuoteen 5 137, joka prosenteissa on pieni, mutta vastaa 5-6 klubin jäsenmäärää.

Ruotsalaiset onnistuivat huonoista säistä huolimatta kasvattamaan (+ 88 000) myös kirjattujen pelikierrosten määrää, joka oli reilut 6,9 miljoonaa.

Suomessa eri pelaajia oli 139 934, näillä jäsenyyksiä 142 372  ja pelikierroksia 2,673 miljoonaa. Jäsenmäärissä oli laskua vain marginaalisesti (653), mutta pelikierroksissa pudotusta tuli peräti 220 000, joka prosenteissakin on huima -7,6.

Lohtuna on edelleen se, että Ruotsissa on suhteellisesti huomattavasti enemmän vähän pelaavia.

Suomalaiset pelasivat kaudella 2017 keskimäärin 19,10 kierrosta, ruotsalaisilla sama luku oli vain 14,86.

Luonnollisin selitys eroon on se, että Ruotsissa jäsenkunnassa on prosentuaalisesti huomattavasti enemmän harrastajia, jotka pelaavat erittäin vähän kauden aikana.

Ruotsin golfkenttien klassikoihin lukeutuva Falsterbo sijaitsee Malmön lähistöllä Skånessa.

Ruotsalaisgolfarien kulutuskäyttäytymisessä on Suomen tavoin käynyt melkoinen myllerrys jäsenyyksien osalla tarjonnan monipuolistuttua.

Huomionarvoista on se, että länsinaapurissa jäsenyyksien ja pelioikeuksien keskimääräinen hinta on, kuten aiemminkin, Suomea huokeampi.

Tukholmassa sijaitseva Ekholmnäs Golf Lidingö on maan suurin golfseura, jäseniä yli 22 000.

Suomessa jäsenmäärältään suurin, Vihti Golf jäi edelliskaudella neljäsosaan ( 5 854) Ruotsin listakärjestä.

Ekholmnäs Golf Lidingön vuosimaksu ilman pelioikeutta yhdeksänreikäiselle kentälle (par 30) maksaa 38,44 euroa sisältää liiton lehden (Svensk Golf) vuosikerran, mutta suomalaisesta käytännöstä poiketen ei vakuutusmaksuja.

Suomessa huokeimmat jäsenmaksut olivat edelliskaudella 60 euron molemmin puolin, joten ero on melkoinen, Ruotsin huokeimpaan noin 50 prosenttia. Suomessakin huokeimmat jäsenmaksut käväisivät alle 40 euron hinnoissa, mutta hintakilpailu on laantunut.

Pelikausimaksuja ja jäsenmaksuja on sen sijaan jo joillain kentillä niputettu yhteen laskuun. Tämän käytännön uskotaan jatkossa yleistyvän

Vihti Golfin  Janne Uotila näkee, että Suomessa jäsenmaksun laskeminen Ekholmnäs Golf Lidingön tasolle lisäisi osakeyhtiöiden antamaa tukea seuroille.

Vihdissä jäsenmaksu on 69,90. Suomen suurin golfseura panostaa aloittelijoihin kovalla tarjouksella. Peruskurssin (149 euroa) käyneet ja green cardin suorittaneet jäsenet saavat pelata koko ensimmäisen kauden veloituksetta sekä Vihdin varsinaisella kentällä, kuin myös par 3-kentällä.

Vihti Golfissa kauden avaaminen saattaa toteutua jo viikonloppuna. Kuva muutaman vuoden takaa maaliskuun 17. päivältä.

”Käsitykseni mukaan suurella osalla kentistä seurat ovat nettohyötyjiä osakeyhtiöihinsä nähden, mikäli kulut jyvitettäisiin. Golfliitolle menevän osuuden lisäksi jäseneen liittyviä kuluja aiheutuu caddiemasterin toiminnasta, tasoituksen ylläpidosta ja seuran juniorien, edustuspelaajien sekä senioreihin kohdistuvista aktiviteeteistä.”

”Pidän lajin kehityksen kautta tärkeänä sitä, että jäsenmaksut pysyisivät ainakin nykyisellä tasollaan, jotta seuroilla olisi jatkossakin varaa panostaa esimerkiksi juniorien opetukseen ja kilpapelaajien kehittämiseen”, Uotila painottaa.

Ruotsi on lähitulevaisuudessakin Suomelle kilpagolfissa isoveli, joka antaa mallia ammattilaisgolfissa menestymisen saralla. Jäsenmäärien osalta ruotsalaisia on mahdollista ajaa kiinni, mutta tuskin ohittaa edes harrastajien määrää prosenteissa mitattuna.

Pelikierrosten mittarilla ennuste on lohdullisempi. Jos kelit ovat Suomessa ja Ruotsissa alkavalla kaudella yhdenvertaiset, Suomessa on mahdollista kasvattaa eroa jäsentä kohden pelatuissa kierroksissa (19,1-14,8).

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Putti-Possu says:

    Otsikossa puhutaan, että golf on Ruotsissa halvempaa, mutta tekstissä verrataan vain ry:n jäsenmaksuja. Tekstissä toki mainitaan pelioikeuden hinnoista, mutta siitä ei ole mitään faktaa eikä myöskään gf-hinnoista. Voisiko Tyry hieman täydentää tekstiä, jotta olisi hieman enemmän vertailukelpoisuutta. Jos pelaamisen hinnoissa on eroja, sitten kiinnostavaa olisi tietää miten golfkentät pärjäävät halvemmilla hinnoilla.