26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Suomalaiset golfaavat ruotsalaisia ahkerammin

Pohjoismaiden keskeisessä vertailussa Tanskassa pelataan harrastajaa kohden selkeästi eniten. Suomi on listan kakkonen, Ruotsi ja Norja kisaavat hännänhuipun tittelistä. Golflehti julkaisee keskiviikkona ilmestyvässä numerossa Pohjoismaisten kenttien Top 100- listan.

Kotimaisilla kentillä pelattiin päättyvällä kaudella reilut kolme miljoonaa (3,0 milj.) kierrosta. Arvio perustuu NexGolf- ja Golfbox-seurajärjestelmien tietoihin, yhdistäen näihin par 3 -kierrokset.

”Pelaamisen volyymi on  lähes samalla tasolla kuin kaudella 2015”, määrittelee FGMA:n puolesta pelimäärää tutkinut Gumböle Golfin toimitusjohtaja Markku Ignatius.

Jäsentä kohden Suomessa pelattiin 21,6 yhdeksän tai 18 reiän kierrosta.

Ruotsissa rikottiin ennätyksiä

Pohjoismaista omassa luokassaan kenttien (490) ja pelaajamäärän (486 631) osalta on Ruotsi, jossa jäsenmäärän kasvu oli edelliseen vuoteen verrattuna lähes 10 000. Länsinaapurissa jäsenmäärät olivat pitkään laskussa, nyt kirjattu nousu oli suurinta sitten vuoden 2003.

ruotsi-falsterbo_hole-18-backwards
”Päättyvä vuosi on olut meille menestyksekäs paitsi kansainvälisillä kilpakentillä, myös harrastajamäärien ja pelaamisen suhteen. Pelattujen kierrosten määrä 6,4 miljoonaa on uusi ennätys”, iloitsee Ruotsin Golfliiton puheenjohtaja Gunnar Håkansson.

Mitalin toinen ja huomattavasti himmeämpi puoli on kuitenkin se, että Ruotsissa pelattujen kierrosten määrä jäsentä kohden on vain 13,1 ja kenttää kohden kierroksia tulee noin 13 000.

Suomessa pelattiin jäsentä kohden noin 65 prosenttia enemmän kierroksia, kenttää kohden kierroksia oli reilusti yli 20 000. Tällä mittarilla kotimainen golf on länsinaapuria taloudellisesti terveemmällä pohjalla.

Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi sai marraskuussa tanskalaiselta kolleegaltaan vastaukseksi luvun 30, kysyessään kierrosmäärää jäsentä kohden.

Tanskassa on 190 kenttää ja 148 000 jäsentä, kierrosmäärä on tämän laskelman mukaan reilut 4,4 miljoonaa.

Norjalaiset ovat saatavilla olevan tiedon mukaan laiskimpia golfaajia Pohjoismaissa. Jäseniä on 102 000, kaudella 2015 vuonojen maassa kirjattiin 1,2 miljoonaa kierrosta, eli vajaat 12 pelaajaa kohden.

Norjassa on peräti 171 kenttää, joista peräti 104 on joko kuusi- tai yhdeksänreikäisiä. Maassa ei ole yhtään 36 reiän golfkeskusta. Suomessa 36-reikäisiä on 16, Pickala on edelleen maamme ainoa 54-reikäinen golfkeskus.

”Neljän maan kesken on hämmästyttävän paljon eroa pelimäärissä ottaen huomioon sen, että muutoin yhteiskunnat ovat varsin samankaltaisia. Ruotsin kierroslukujen osalta pohdituttaa vielä se, että siellä arvioidaan noiden 486 000 jäsenen lisäksi olevan jopa 200 000 henkilöä, jotka ilmoittavat pelaavansa golfia vuosittain, mutta eivät ole seurojen jäseniä. Tämä vähentää siellä pelaajakohtaista kierrosmäärää entisestään”, tutkailee Petri Peltoniemi lukuja.

Islantiin suuntautuvan golfturismin ennakoidaan kasvavan voimakkaasti tulevina vuosina.

Islantiin suuntautuvan golfturismin ennakoidaan kasvavan voimakkaasti tulevina vuosina.

Islannissa on 65 kenttää ja näillä jäseniä 16 731, eli kenttää kohden reilut 250. Islannin kentistä valtaosa (46) on yhdeksänreikäisiä.

Pohjoismaissa on yhteensä noin 1100 kenttää. Ruotsin Golf Digest teki syksyllä listauksen viiden maan  parhaista kentistä. Ruotsi sai sadan joukkoon 55 kenttää, kotimaisia kenttiä listalla on yhdeksän. Artikkeli julkaistaan keskiviikkona ilmestyvässä Golflehdessä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje