16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Golf Talman tj. Ismo Haaponiemi – ”Kaikki golfkentät elävät markkinalähtöisesti”

Golfin yhteydessä on täysin turhaa jaotella golfarit sitoutuneisiin ja sitoutumattomiin, määrittää salibandystä golfiin siirtynyt Haaponiemi

Golf-Talmalla on  pitkään kulkenut kaikilla mittareilla, myös talouden osalta, erittäin hyvin. Kahden miljoonan liikevaihdosta osakkailta tulee kassaan noin puolet. Toinen miljoona kertyy green feestä, yritystapahtumista, rangelta sekä muista palveluista. Osakkeet vaihtavat omistajaa tervein hinnoin, pelioikeutensa vuokralle antava saa vastiketta suuremman korvauksen tililleen.

Viimeisen viiden vuoden aikana Golf Talma Oy on kyennyt investoimaan kenttien ja kiinteistöjen kehittämiseen 1,5 miljoonaa euroa. Kuluvalla kaudella näkyvin muutos on ravintolatiloissa tehty remontti.

Ismo Haaponiemi toivoo kenttien ja pelaajien löytävän entistä enemmän positiivisia sävyjä golfiin liittyvässä viestinnässä ja keskusteluissa.

”Tämä on antanut Talmalle selkeästi vetovoimaa omien ja vieraspelaajien keskuudessa. Seuraavalle kaudelle panostamme edelleen kiinteistöjen ja kentän ehostamiseen”, toimitusjohtaja Ismo Haaponiemi kertoo .

Kauden 2017 syksyllä Master-kentän bunkkerihiekat vaihdettiin valkoisiksi, sama on edessä tulevan syksyn aikana Laakso-kentällä.

”Kahden oman kenttämme lisäksi osakkaamme pääsevät pelaamaan kaksi kertaa kaudessa veloituksetta Vierumäellä, Pickalassa, Kytäjällä ja Lohjalla. Pelkästään näistä tulee osakkaille yli 500 euron arvoiset edut”, hän muistuttaa kenttäyhtiöiden välisen yhteistyön muodosta.

Golf Talma on lähtenyt tiedonjakamisessa uusille urille, jakamalla uutisvirtansa osana tilinpäätöksen ja taseensa myös ulkopuolisille sosiaalisessa mediassa.

”Mielestämme on tärkeää, että pystytään kertomaan lajin ulkopuolelle sopivassa suhteessa myös positiivista asioista. Golfista leviää hirvittävän negatiivinen kuva lajin ulkopuolelle, osin sen harrastajillekin Golfissa on niin paljon hyvää, joka ei pääse esille. Haluamme kertoa Golf Talmasta avoimesti, myös talouteen liittyvät faktat”, Haaponiemi perustelee.

Markkinalähtöisyys on golfkenttien arkipäivää

Salibandyn parissa pitkän uran liiton hallinnossa, pääsihteerinä ja viimeksi liiton puheenjohtajana tehnyt Haaponiemi nostaa keskustelussa esiin aiheen markkinaehtoisuus golfkentillä.

”Se on golfalalla suhteellisen tuore termi, mutta epäselväksi jää mitä kaikkea sillä kulloinkin tarkoitetaan? Minun mielestäni suuri osa golfkentistä on toiminut markkinalähtöisesti jo pitkään. Kuluttajilla on mahdollisuus valita golfkenttien tarjoamasta itselleen sopiva toimintamalli. Pelaamaan pääsee monella tapaa. Mielestäni se ei kurjista kenttäyhtiöitä, vaan tarjoaa mahdollisuuksia saada enemmän ihmisiä lajin pariin.”

Bunkkerihiekat vaihdettiin valkoisiksi Master -kentällä kaudelle 2018. Laakso -kentälle sama uudistus tulee vuodelle 2019.

”Jos sanotaan, että kynnys ostaa golfosake on melko korkea, ei kynnystä alenna se, ettei pelaamaan pääsisi muutoin kuin ostamalla osake. Jäisi varmaan aika monelta tänä päivänä golf aloittamatta, maailman meno on muuttunut. Greenfeemyynnin voi nähdä sisäänheittotuotteena osakkeenomistamiseen, sekä tapana kerätä tuloja kulujen  ja investointien kattamiseen. Greenfeetulot myös vähentävät vastikkeiden korottamiseen kohdistuvaa painetta”, Haaponiemi pyörittelee.

Vapailla markkinoilla kilpaillaan ihmisten vapaa-ajasta

Käsitteiden sekamelska golfmarkkinoilla kaipaa Haaponiemen mielestä tarkennuksia.

”Ilmeisesti markkinaehtoisuudella tarkoitetaan sitä, kuuluuko osakkeesta maksaa vastike vai ei. Pitää muistaa, että riippumatta siitä mikä osuus osakkeisiin kohdistuvilla vastikkeilla on golfkentän tuloista, kentät toimivat kuitenkin vapailla markkinoilla, joissa kilpaillaan ihmisten vapaa-ajasta.”

Ursula Wikström ja Nooran Tamminen edustavat Golf Talmaa ja kehittävät taitojaan sen harjoitusalueilla Petteri Nykyn johdolla. Kuva: Getty Images

”Kenttäyhtiöiden tarjoamien palveluiden hinnat määräytyvät markkinoilla kysyntään ja tarjontaan pohjautuen. Siten se on markkinaehtoista toimintamallista tai tulonkeräämisen tavasta riippumatta.”

”Suomalaiset golfkentät toimivat monissa erilaisissa toimintaympäristöissä ja eri lähtökohdista, että on mahdotonta luoda vain yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa toimia. Jokaisen kentän pitää löytää oma mallinsa millä se pystyy menestymään omalla alueellaan omien potentiaalisten harrastajiensa kanssa.”

Golfiin sitoudutaan monella eri tavalla

Lajin harrastajia on luokiteltu 80-luvun ensimmäisestä boomista asti sitoutuneisiin ja sitoutumattomiin.

”En ymmärrä mitä määritelmällä sitoutunut golfari tarkoitetaan. On turhaa arvottaa golfarit tämän perusteella parempiin ja huonompiin ihmisiin. On vain eriasteista ja erimallista sitoutumista, ei hyvää ja huonoa sitoutumista. Joku sitoutuu omistamisen kautta pitkäjänteisemmin, toinen kauden kerrallaan vuokraamalla pelioikeuden ja joku yhden kierroksen verran maksamalla greenfeen tai järjestämällä yritystapahtuman ja tuomalla kentälle vieraita”, Haaponiemi paaluttaa näkemyksensä.

”Kaikki pelaamisen mallit ovat kentille tärkeitä. Eri sitoutumisella on vain eri hinta ja eri sisältö mitä maksullaan saa. Luonnollista ja järkevää tuotteistamista on se, että pidemmälle aikavälille sitoutunut saa parhaat edut. Osakkeenomistamista ja vuotuiseen vastikemaksuun sitoutumista pitää palkita parhaiten”, Haaponiemi jatkaa.

Merkittävä aloittelijoiden kouluttaja

Golf Talmassa myönnettiin kaudella 2017 toiseksi eniten green cardeja koko maassa, yhteensä yli 500. Vuonna 2016 green cardeja kirjoitettiin yli 700. Hyppäys on melkoinen, kaudella 2015 golfareita saateltiin matkalle uusi kortti kädessään 150

”Oikein hyviä lukuja ovat kahden viimeisen saldomme. Aloittelijan pakettimme on hinta-laatusuhteessa oikein hyvä, silti jäseniä seuraamme tai pelaajia kentillemme heistä tulee liian vähän. Siinä on paljon parannettavaa. Tälle kaudelle tavoite on saada 500 suoritusta.”

Golf Talma tutustutti 550 koululaista golfiin

Useimmilla kotimaisilla kentillä järjestetään aktiivisesti tutustumistilaisuuksia golfiin juniori-ikäisille koulujen sekä eri lajien urheiluseurojen kautta.

Golf Talma järjesti toukokuussa kaikille Sipoon kunnan koulujen 3-4 luokkalaisille tutustumistilaisuuden golfiin GT:n harjoitusalueilla sekä par 3 -kentällä.

Vastaavaa ei toimituksen tietojen mukaan ole järjestetty missään muussa tämän kokoisessa tai suuremmassa kunnassa.

Tapahtuma oli Golfliiton ”Draivia Kouluun” ja Opetushallituksen ”Liikkuva Koulu” projektien innoittamana luotu Golf Talma Oy:n ja Ry:n oma toteutus, jossa olivat Sipoon kunnan Liikuntapalveluyksikön lisäksi mukana bussikuljetukset hoitanut Packalen Bus, apurahan GT:lle myöntänyt Säästöpankkisäätiö, sekä opetuksesta vastannut Vierumäki Golf Academy.

Perehdytyksestä pelin eri osa-alueisiin vastasi PGA pro Lasse Tynkkynen, jonka apuna oli muita valmentajia sekä seuran hallituksen –ja junioritoimikunnan jäseniä. Lähipeli- ja svingiopetuksen jälkeen koululaiset pääsivät pelaamaan par 3 -kenttää.

Seuran kapteeni Mikko Luostarinen (oik.) oli tutustumiskäyntien aikaan yksi ahkerimmista vapaaehtoisista.

Golfin huokea hinta markkinoinnin kärjeksi

”Meidän on saatava murrettua Suomessa tiukassa olevaa mielikuvaa junnugolfin kalleudesta. Se on erittäin halpaa. Kerhot ovat meillä joko ilmaisia tai alle satasen. Koko kauden pelit alle 21-vuotiaat saavat 100–400 eurolla riippuen mm. iästä. Monelleko eri lajin yksityisessä omistuksessa, tai edes kunnallisessa omistuksessa, olevalle liikuntapaikalle voit mennä harjoittelemaan ilmaiseksi siihen aikaan kun haluat?” Haaponiemi heittää ilmaan kysymyksen.

Golf Talma ry:ssa idean koko ikäryhmän tutustuttamisesta golfiin lanseerannut RainerHelling loisti tyytyväisyyttään unelmansa golfin viemisestä kouluun otettua jättiharppauksen eteenpäin kotikentällään.

Golf Talma ry:n pitkäaikaisimpiin vaikuttajiin lukeutuva Rainer Helling (vas.) teki pitkän valmistelutyön yhdessä Sipoon Liikuntapalvelujen Maria Sundmanin kanssa 550 juniorin vierailun toteuttamiseksi.

”Suomen golf tarvitsee lisää junioreita. Perehdyttämisjakson jälkeen tarjoamme heille ja kaikille muille ala- ja yläkoululaisille ilmaista golfkerhoa. Tämän jälkeen luonnollinen vaihe on seuran jäseneksi ja toimintaan liittyminen”, Helling piirteli golfarin polun ensivaiheita koululaisille.

Toukokuun pelaajamäärät rajussa kasvussa

Talman kaksi täysmittaista kenttää, sekä par 3 -kenttä olivat jo keväällä suotuisten säiden johdosta hyvässä kunnossa ja vilkkaalla käytöllä.

Master- ja Laakso -kentillä kiersi toukokuussa 13 585 pelaajaa. Tässä on nousua kahdeksan edellisen vuoden (2010–2017) keskiarvoon (10 600) reilut 28 prosenttia.

”Jatkamme panostuksia olosuhteiden kehittämiseksi myös tulevilla kausilla. Olemme tehneet parannuksia tulorahoituksella kasvattamatta osakkeenomistajien vastikemaksuja tai ottamatta lainarahaa”, Haaponiemi painottaa.

Nautitaan pienistäkin hetkistä golfin parissa

Aiemman taustansa ja omien liikuntaharrastusten kautta Haaponiemi näkee golfissa vielä runsaasti tallaamattomia polkuja lajin kehittämiseksi Suomessa.

”Arvostan kovasti niitä yksityisiä henkilöitä, yrityksiä ja lajifriikkejä  joiden panostuksilla nämä kentät on aikoinaan rakennettu. Näille leveysasteille on Suomeen rakentunut upea kenttäverkosto, josta on syytä pitää huolta.”

Golf Talma isännöi heinäkuun puolivälissä 30+ vuotiaiden SM-kisoja.

”Ykköstoiveeni on, että golfia harrastavat muistaisivat parannusehdotusten lisäksi nauttia pelistä, kentistä sekä luonnosta ja viestiä lajista positiivisella tavalla”, Ismo Haaponiemi päättää haastattelun.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje