Primeran alueella riittää korkeuseroja ja uljasta maisemaa. Taustalla Tbilisin kaupunki.
Kentät |
4.2.2016

Georgia Lassi Pekka Tilanderin uusin aluevaltaus

Entinen itä-blokki on golfillisesti enimmäkseen neitseellistä golfseutua. Vajaan neljän miljoonan asukkaan Georgiassa on yksi yhdeksänreikäinen kenttä ja EGA:n tilastojen mukaan 50 pelaajaa. Maa sijaitsee Mustan meren rannalla rajanaapureinaan Venäjä, Turkki ja Armenia.

Puitteiden osalta tilanne paranee oleellisesti. Maan pääkaupungin Tbilisin kupeeseen rakennetaan 18-reikäistä kenttää, sen ympärille nousee suunnitelmien mukaan myöhemmin laaja Primera-nimen saava resort jossa on satoja asuntoja, koulu sekä hotelli.

Projektia vei alkuun eteenpäin espanjalainen liikemies yhdessä Tbilisin kaupungin ja valtion kanssa. Ajauduttuaan taloudellisiin vaikeuksiin, liikemies myi 90 % osakekannasta virolaisille sijoittajille.

Pian tämän jälkeen mukaan kutsuttiin Lassi Pekka Tilander, joka on suunnitellut Viroon Estonian Golf Country Clubin, Saare Golfin sekä tuoreimpana Pärnu Bay Linksin.

Lassi Pekka Tilanderilla on Georgian lisäksi kentänlaajennusprojekteje meneillään Nokialla ja Maskussa.

Lassi Pekka Tilanderilla on Georgian lisäksi kentänlaajennusprojekteje meneillään Nokialla ja Maskussa.

”Alueelle oli jo tehty pohjatöitä. Tammikuun käyntini jälkeen tein tarkemmat suunnitelmat kentän osalta”, kolme kertaa Georgiassa käynyt Tilander kertoo.

Kenttä sijaitsee korkealla rinteellä kaupungin yläpuolella, vain 15-20 minuutin ajomatkan päässä keskustasta.

”Alueelta avautuu henkeäsalpaavat maisemat kaupunkiin ja pitemmälle, aina lumihuippuisille Kaukasus vuorille asti. Viimeisten kolmen reiän aikana näkymää hallitsee vastarinteellä sijaitseva keskiaikainen Shavnabadan ortodoksiluostari”, Tilander kuvailee työmaataan.

Kenttäalueen sisällä on suuret korkeuserot. Alimman ja ylimmän viheriön välille kertyy metrejä lähes 130.

”Korkeuserot tulevat kuitenkin tasaisesti eikä kohtuuttomia nousuja tai laskuja synny yhdelle reiälle. Kentän lähimaisemaa hallitsevat istutetut mäntyalueet sekä toisaalta jyrkät ja puuttomat rotkot.”

Golfkulttuuri on Georgiassa käytännössä olematonta. Näitä varten Primedan kentän on sovelluttava myös vähemmän osaavien tarpeisiin. Maassa asuvat ja siellä vierailevat ulkomaalaiset muodostavat tärkeän asiakaskunnan.

”Kentälle ei tule yhtään ns. pakkoylitystä, eli peli saattaa alkaa lyhyelläkin avauksella. Väylältä eksyneet pallot löytyvät helposti luonnostaan matalakasvuisen ruohopeitteen ansiosta,” Tilander kertoo.

Primera kartta

Primera kartta

Kentän muotoilu seuraa nykyistä maanpintaa, eikä suurimittaisia leikkaus- ja täyttötöitä tulla tekemään. Rakentaminen jatkuu ympäri vuoden. Tilander uskoo, että syksyllä 2017 Primdedassa pelataan jo yhdeksänreikäistä kenttää.

”Tbilisin ilmasto mahdollistaa lähes ympärivuotisen pelaamisen. Vain sydäntalvella, joulukuusta helmikuuhun keskimääräinen päivälämpötila jää alle kymmenen asteen. Parasta golfaikaa kaupungissa ovat suomalaisia pelaajia ajatellen kevät ja syksy. Ensivaikutelma maasta ja Tbilisistä on oikein positiivinen. Yllättävänkin moderni, hyvän ruoan ystäville kiinnostava kohde”, Tilander kehuu.

Tulevalla kentällä on runsaasti luonnollista kentänpohjaa, jota ei tarvitse lähteä muokkaamaan.

Tulevalla kentällä on runsaasti luonnollista kentänpohjaa, jota ei tarvitse lähteä muokkaamaan.

Georgiaan pääsee Suomesta sujuvimmin Kiovan kautta. Matka-aika välilaskuineen on 5-6 tuntia.

Teemu TyryTeksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.