Tapahtumat |
15.7.2014

Ruotsi parempi hikkorimaaottelussa

Suomalaisen hikkorikauden kohokohta pelattiin viime viikonvaihteessa Keimolassa. Ohjelmassa oli Suomen ja Ruotsin välinen maaottelu, lisäksi ratkottiin hikkorigolfin Suomen mestaruudet viidessä sarjassa. Tapahtuman järjesti Suomen Golfhistoriallinen Seura ry yhdessä Keimola Golfin henkilökunnan kanssa. Maaottelussa Ruotsi oli totutun vahva vieden ottelun selvästi. Miesten sarjaa lukuun ottamatta mestaruudet jäivät Keimolan omille pelaajille.

Suomi ja Ruotsi ottivat yhteen seitsemättä kertaa. Ottelut pelataan vuorovuosin kummassakin maassa ja pelimuotona on seikäpeli. Ottelut käytiin Ryder Cup –formaatilla; ensin neljä foursome-ottelua, sitten neljä fourball-ottelua ja lopuksi kahdeksan singeliä. Rajallisen ajan vuoksi ottelut pelattiin yhdeksän reiän mittaisina.

Vuosien saatossa Ruotsi on osoittanut maaotteluissa paremmuutensa. Vain kerran on Suomi onnistunut yllättämään Ruotsin ja kerran on pelattu tasan. Tälläkin kertaa Ruotsi otti ohjat heti alussa. Foursome-ottelut kääntyivät lopussa yleensä Ruotsille, samoin fourball-ottelut. Singeleissä ottelut olivat tasaisia, mutta Suomi ei kyennyt enää kaventamaan Ruotsin etumatkaa. Näin Ruotsi sai jälleen vuodeksi haltuunsa ottelun kiertopalkinnon, joka on siis viettänyt kaikki talvensa Ruotsissa ensimmäistä lukuun ottamatta.

Lauantai-aamuna 35 hikkorigolfaria kokoontui ratkomaan Suomen mestaruuksia viidessä sarjassa. Miesten, naisten ja senioreiden mestaruuksien lisäksi jaossa olivat golfklubien välinen joukkue- ja tasoitusmestaruus.

Ruotsalaiset maaottelupelaajat olivat mukana mestaruustaistossa. Miesten sarjassa selvään voittoon pelasi skotti David Kirkham, joka nykyisin asustelee Ruotsissa toimien siellä golfjohtajana ja pro’na Hulta Golfklubilla. Tuloksellaan 77 hän oli kolme lyöntiä parempi kuin pari mestaruutta aikaisempina vuosina voittanut Jörgen Isberg. Yyterin Jussi Karttunen oli kolmas ja Keimolan Mika Hjorth neljäs.

Naisten mestaruudesta käytiin tiukka kilpailu. Keimolan Minna Jäppinen ja viime vuoden mestari, Talman Kirsi Ahlfors pelasivat tasatahtiin koko kierroksen. Jäppinen voitti Ahlforsin lopulta kahdella lyönnillä, tuloksin 93 ja 95. Yllättäen kärkikamppailussa ei ollut mukana moninkertaine mestari, ruotsalainen Britta Nord, joka tällä kertaa jätettiin tasaisessa kisassa viidenneksi.

Seniorit kisasivat mestaruudesta nyt toista kertaa. Viime vuoden mestarin ollessa sivussa, oli uuden mestarin aika astua esiin. Erittäin tasaisessa kisassa kaikki kahdeksan pelaajaa mahtuivat seitsemän lyönnin sisälle. Mestaruus jouduttiin ratkomaan lopulta uusintarei’illä Keimolan Erkki Rantasen ja toisen keimolalaisen, Antti Paatolan välillä. Peli ratkesi toisella uusintaväylällä, kun molemmat pelaajat olivat kolmella lyönnillä griinibunkkerissa. Paatola epäonnistui bunkkerilyönnissään, mutta Rantanen sai pallonsa kauniisti griinille.

Kaikki 35 pelaajaa olivat mukana myös yhteisessä tasoituskisassa, Finnish Hickory Openissa. Tasoitusmestaruus ratkotaan lyöntipelinä hikkoritasoituksin. Tasoituksesta riippuen pelaaja saa kolmesta seitsemään lyöntiä lisää omaan tasoitukseensa. Kisan kaksi parasta olivat Minna Jäppinen (72) ja Suur-Helsingin Golfin Outi Hemmo (74). Heidän takanaan oli todella tiukkaa, tuloksessa 77 neljä pelaajaa ja tuloksessa 78 kolme pelaajaa.

Joukkuemestaruudesta on pelattu kolmesti aikaisemmin, ja joka kerta voittoon on pelannut hikkorigolfin Suomassa aloittanut Keimola Golf. Näin kävi myös tänä vuonna. Joukkuemestaruudessa mukaan lasketaan samaa seuraa edustavien pelaajien kaksi parasta lyöntipelitulosta ja kaksi parasta nettotulosta. Tällä kertaa Keimolan voittoisan tuloksen muodostivat Mika Hjorthin ja Kari Puumalaisen lyöntipelitulokset sekä Minna Jäppisen ja Virpi Puumalaisen nettotulokset. Muut kärkisijat menivät Golf Talmalle ja Suur-Helsingin Golfille.

Seuraava hikkorigolfareiden tapaaminen on heinäkuun 27. päivänä Linna Golfissa pelattava Vanajanlinna Hickory Open.

Teksti: Antti Paatola

Teksti: Marko Kuivasaari

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.