16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Major-voittaja aiheutti äläkän somessa − myönsi hyväksyvänsä kyseenalaisen taktikoinnin viheriöllä

Reiän lähellä olevan pallon merkkaamattomuus jakaa kiertuepelaajien ja Golfpisteen lukijoiden mielipiteet puolesta ja vastaan.

Yhden majorin ja viisi muuta kilpailua PGA Tourilla voittanut Jimmy Walker on saanut aikaan mielenkiintoisen keskustelun sosiaalisessa mediassa pallon merkkaamiseen tai merkkaamattomuuteen liittyen.

Walker kirjoitti Twitterissä, että merkkaamisrutiinit ovat pitkälti kiinni siitä, kuinka ”hyvää pataa” pelaaja on ryhmänsä muiden pelaajien kanssa.

”Jos pidät kaverista, voit auttaa häntä jättämällä pallosi paikalleen.”

Puhutaan ”pysäyttäjän” käyttämisestä, kun pelaaja ei käy joko tarkoituksella tai tarkoituksettomasti merkkaamassa reiän lähellä olevaa palloaan. Tästä mahdollisesti koituvan hyödyn saa viheriön ulkopuolella oleva pelaaja, jonka pallo voi pysähtyä merkkaamattomaan palloon.

”Laupias samarialainen” vai sääntörikkuri? Jimmy Walker kertoi jättävänsä reiän vieressä olevan pallonsa merkkaamatta, jos katsoo siitä olevan apua pelikaverilleen. Kuva: Getty Images

Mikäli näin käy, viheriön ulkopuolelta lyötyä palloa pelataan siitä, mihin se pysähtyi. Kun myös pysäyttäjänä toiminut pallo siirretään ilman rangaistusta takaisin sen alkuperäiseen paikkaan, ei merkkaamattomuus aiheuta pelaajille minkäänlaista riskiä.

Päätös jättää reiän lähellä oleva pallo merkkaamatta voi toki myös tarkoittaa sitä, että pelaaja haluaa jouduttaa ryhmänsä etenemistä.

”Normaalisti pelikaveri kysyy, haluanko käydä merkkaamassa pallon. Jos kilpakumppani ei miellytä sinua, käyt joka tapauksessa laittamassa merkin. Päinvastaisessa tapauksessa sinulla on mahdollisuus auttaa häntä. Toiset pelaajat taas eivät halua missään olosuhteissa tarjota apuaan, ja ryntäävät välittömästi asettamaan merkin pallon taakse”, Walker sanoi.

Luke Donald ei tarjoa suojakiveä kenellekään. Kuva: Getty Images

Hän myönsi auttavansa ketä tahansa, etenkin silloin kun pelikumppani on palloineen hieman hankalassa paikassa.

Entinen ammattilainen, sittemmin kenttäsuunnittelijana tunnetuksi tullut Michael Clayton, otti kantaa asiaan kysymällä: ”Voit siis itse päättää, kuka on apusi arvoinen ja kuka ei?”

Clayton julkaisi Twitterissä videon, missä Ben An ja John Huh eivät peittele yhteistyötään.

”Suojakiven” käytöstä on määritelty golfin säännöissä seuraavasti: ”Mikäli kilpailukomitean tietoon tulee, että pelaajat ovat sopineet olla merkkaamatta palloaan auttavassa tarkoituksessa, heidän diskataan.”

Luke Donald twiittasi oman kantansa merkkaamattomuudesta yksiselitteisesti.

”Minun päämääräni on lyödä jokaisessa kilpailussa parempi 72 reiän tulos kuin kenelläkään muulla, joten miksi ihmeessä auttaisin muita kilpailijoita jättämällä palloni merkkaamatta.”

Lee Westwood muistutti, että toisin kuin urheilussa tavallisesti, golfissa jokainen pelaaja on oma henkilökohtainen tuomarinsa.

Tiedustelimme Facebookissa Golfpisteen lukjoiden mielipidettä suojakiven käytöstä. Vastaajista 58 prosenttia oli sitä mieltä, että reiän tuntumassa olevan pallon merkkaamatta jättäminen ei ole pelin hengen mukaista. 42 prosenttia vastaajista puolestaan piti ratkaisua hyväksyttävänä.

”Eikös jo kysymyksessä suoraan paljasteta, että kyseessä on sääntörikkomus. Jos muuten vaan jätetään merkkaamatta, niin se on ok, mutta jos syy jättää merkkaamatta on auttaa pelikaveria (kuten kysymyksessä mainitaan), niin ei todellakaan ole ok. Eri asia on sitten miten näytetään toteen ’hiljainen sopimus'”, eräs pysäyttävän pallon käyttöä vastustava kommentoija kertoi.

Hyväksyjien joukosta asiaa kommentoitiin muun muassa tällä tavalla:

”Oletan että kysymyksessä tarkoitetaan tilannetta, jossa kumpikaan ei sano mitään. Silloin ei ole sääntörikkeestä kyse.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)