26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

Kentänhoito jyrkkenevässä mutkassa

Etusivu Foorumit Yleistä Kentänhoito jyrkkenevässä mutkassa

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 53)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Tapiola Golfin kenttämestatri Ilkka Kaivosoja avaa Näkökulma-sarjassa suomalaisen kentänhoidon toimintaympäristöä sekä haasteita. Onko Sinulla kokemuksia, hyviä tai huonoja, kentänhoitoon liittyen esimerkiksi kotikentälläsi? Entä mitä meillä mielestäsi tehdään hyvin, mitä huonosti? Lue Näkökulma-juttu aiheesta

    Luin jutun, ja ei viel kerennyt oikein pähkäilyä tekemään. Se mikä tuli mieleen kysymyksenä, on se että onko Liitto sotkenut hyvän palvelusysteemin vai onko mitään sotkettu?

    Ainahan voidaan takaisin vanhaan palata, sääli vaan jos kentät siinä ajassa menneet kauemmas taakse, eli paskempaan kuntoon.

    Mitä hyötyä kentille on tullut, en osaa eritellä mutta uskoisin kenttämestarien tietoa saaneen. Tieto sitten muutetaan kentänhoidolliseksi toiminnaksi omalla tavallaan.

    Golfkentät ovat kokonsa ja ympäristövaikutustensa puolesta harrastuspaikoista omassa luokassaan. Hiihtokeskuksia on lukumäärällisesti suunnilleen puolet golfkenttien määrästä joten maankäytöllisesti ne ovat samassa suuruusluokassa. Moottoriurheilu?

    Golfkenttien ja nimenomaan golfareiden etu on, että asiat pysyvät järjestyksessä viranomaisten ja ympäristöjen sekä suuren yleisön suuntaan. Viralliset ympäristöjärjestelmät ja auditoinnit ovat arkipäivää lähes alalla kuin alalla. Mikä yhtään suurempi ala toimii ilman edunvalvontajärjestöä joka pyrkii keskitetysti hoitamaan sektorinsa etuja yleisellä tasolla?

    Mikä taho olisi sopivin antamaan lausuntoja eduskunnalle, ministeriöille, Suomen ympäristökeskukselle, ELY- keskukselle, kuntien ympäristökeskuksille ja kaavoittajille, ympäristöjärjestöille, medialle ja muille alan ympäristö- ja maankäytöllisistä vaikutuksista kiinnostuneille tahoille lausuntoja golfkenttien toiminnasta ja käytännöistä. Kenellä löytyy paukkuja puhua koko alan puolesta? Kaikkien näiden tahojen kanssa on käyty lukuisia keskusteluja, palavereja, annettu lausuntoja, oltu tupailloissa kertomassa golfkenttien hoidosta ja todellisista vaikutuksista.

    Tuolla taholla joka asiasta ottaa vastatakseen, olisi syytä olla myös jonkinlainen mandaatti. Mielestäni tämä edellyttää vuorovaikutusta ja jatkuvaa kontaktia, molemminpuolista mahdollisuutta vaikuttaa asioihin, tarvittaessa myös jollakin tavoin ohjata eksyneitä lampaita takaisin sallitulle laitumelle. Suomen Golfliitolla ei ole varsinaista valtaa seuroihin saati yhtiöihin. Tuo vuorovaikutus ympäristöasioissa on rakennettu 18 vuoden aikana – arvatkaapa millä? Jalkatyöllä. Konsultit ovat vahvasti myötävaikuttaneet siihen, että kaikilla golfyhteistöillä on ympäristöjärjestelmä, jota myös monet toteuttavat ja ylläpitävät. Näin ei välttämättä olisi eikä ole loputtomiin, jos tuo työ ei ole jatkuvaa.

    Toiselta kantilta tarkasteltuna on kohtuutonta vaatia yksittäistä golfkenttää, ylläpiti sitä sitten seura tai osakeyhtiö, ottamaan vastuu koko alan julkisuuskuvasta tai suhteesta lakia säätäviin elimiin tai valvoviin viranomaisiin. Näin tapahtuu, jos mikään taho ei keskitetysti asiaa hoida. Toimintaa arvostellaan heikoimman lenkin perusteella.

    Olemme toistaiseksi hyvässä maineessa, mutta kuten keskustelunavauksessa totesin, jatkuvan tarkkailun alla. Tämä koko alaa merkittävästi hyödyttävä, voisinko sanoa meidän olosuhteissamme välttämätön, toiminta ollaan ajamassa alas rahapulan vuoksi. Liiton muihin toimintoihin tai niiden tarpeellisuuteen en ota kantaa mutta jo työnikin vuoksi pidän kenttää melko keskeisenä harrastuksen, tai joidenkin golfareiden ammatin kannalta.

    Haastan täällä kirjoittavat nimimerkit kertomaan vaihtoehtoja toiminnalle tai esittämään arvauksensa siitä, missä tilanteessa olemme vaikkapa 5 -10 vuoden kuluttua jos nämä asiat laiminlyödään.

    Mitä tuolle Poulterin viestille on tapahtunut. Lumia ehti ennen kaatumistaa väläyttämään, että joku viesti on piilotettu mutta mitään en löydä.

    Poistuvatko viestit kokonaan alapeukkujen myötä?

    Edith: Nyt ei ole missään historiankirjoissa edes aavistustakaan, että Poulter on kommentoinut viestiketjua. Onko näin?

    pmo

    Tarvittavia toimenpiteitä voisivat olla esim. seuraavat. (Mm. nykyisen Suomen Golfin Strategian 2010 – 20 mukaisesti)
    ->Golftoimialan on otettava vastuu omasta tulevaisuudestaan yhteiskunnassa – ei sitä mikään muu taho tee.

    -Viestintä
    Koko golftoimialan toimesta. Päävastuu ja mandaatti golfosakeyhtiöillä (SGKY tai mikä sen nimi sitten on)
    -Työkaluja on
    Dokumentaationa SGL:n ympäristöjärjestelmä/kansainvälinen GEO sertifikaatti ja niitä laajempi Yhteiskuntavastuuraporttimalli
    Koottua, dokumentoitua suomalaista ympäristö- ja yhteiskuntavastuuraporttia ei olle tehty?
    -Koulutus
    nykytasolta korkekoulutasolle Suomessa ja käytännössä mahdollisuudet kansainväliselle tasolle asti
    -Tutkimus
    Golftutkimustyötä on jatkettava. Toki tarvitaan ’kyselyitäkin’. Jo nykyisellään on tehtynä n. 40 perustutkimusta toimialalta liiton toimesta muutamia vuosia sitten

    Ymmärryksestä tärkeydestä, tahdosta, päätöksistä ja työnteosta tässä on mielestäni kyse.

    Ymmärtääkseni golf-kenttien päästöt lannoituksesta yms. johtuen ovat suhteellisen, hyvinkin, vähäiset jos verrataan muihin maankäyttötapoihin.

    Toinen golfin maineeseen ja sitäkin kautta lupiin yms. mahdollisesti vaikuttava asia, joka on ilmeisesti tähän asti ollut vähemmän esillä, on kenttien harjoittama ympäristönsä käsittely: metsien ja muun luonnonympäristön raivaus eli puiden kaataminen jne. Golfinkin omana etuna saattaa olla väylien ympäristöjen pitäminen ainakin suhteellisen luonnontilaisina sen sijaan että kentät muokkaisivat ympäristöjään puistomaisiksi ja asvaltoimalla yms. jopa kaupunkimaisiksi.

    Yksi kehittyvä trendi näyttäisi toisaalta olevan paikoin liiallisuuksiin menneen sääntelyn vähentäminen, mikä saattaa näkyä golf-kenttienkin edunvalvonnan tarpeen ennakoitua vähäisempänä kasvuna. Joka tapauksessa liiton ja ehkä esimerkiksi SGKY:n lienee syytä edelleenkin tarjota myös kentille ’tukea’ näissä asioissa.

    Golfkenttien ympäristövaikutuksista on aina kerrottu oikeaa tietoa aivan liian vähän. Aiemmin vallalla olivat täydelliset ennakkoluulot: Kentille dumpataan suunnattomia määriä lannoitteita ja torjunta-aineita. Muistan kun 70-luvulla olin luonnonhoitokurssilla, jossa kauhulla kerrottiin, että Suur-Tukholman alueelle on suunniteltu ja tulossa kymmeniä uusia golfkenttiä. Monet judokaverini ryhtyivät 1980-luvulla pelaaman golfia. Minä katsoin, että en ympäristöviranomaisena missään tapauksessa voisi menetellä samoin. Menettäisin uskottavuuteni totaalisesti.
    Vielä muutama vuosi sitten paikallisessa aviisissa hehkutettiin luontoväen kannustamana, kuinka Naturaan ja kansallispuistoon kuuluva Espoon Matalajärvi pilataan golfkentältä valuvilla lannoitteilla. Asiaa oli oikein selvitetty. Golfkentän suunnalta tulevien ojien ravinteet oli mitattu. Pellon ja kentän rajaa kulkevassa ojassa olikin reilusti ravinteita, mutta täysin huomiotta jäi, ettei pelkästään kentältä tulevassa ojassa ollut juuri mitään. Jos asiaa vaivautuisi miettimään, huomaisi helposti, miksi kentälle pistettäisiin niin paljon ravinteita, että ne valuisivat hukkaan kentän ulkopuolelle? Peltoon ravinteet on jemmattava kerralla koko kasvukautta varten ja mieluummin niin etteivät varmasti lopu kesken. Mainittakoon, että kotikentälläni Peuramaalla kentälle ympäristöstä valuva vesi on selvästi ravinteikkaampaa kuin kentältä poispäin virtaava. Se tosin ei pääse juuri mihinkään kun kentällä on veden suhteen suljettu kierto
    Entäpä golfkenttien maankäyttömuutokset? Tokihan kenttään käytetään maata kohtuu paljon. Yleensä kenttä kuitenkin rakennetaan alueelle, jossa ei kovinkaan paljon ole luonnon kannalta arvokkaita kohteita ja useimmiten ne voidaan yleensä kiertää hyvällä ennakkosuunnittelulla. No, aivan varmaa on, että Ruissaloon tuskin pystyttäisiin rakentamaan kenttää, jos se tapahtuisi nyt.
    Golf-kenttiä pidetään yleisesti autiomaina, joissa ei luontoa ole maininnaksi asti. Totuus on kuitenkin täysin toisenlainen. Omat silmäni avautuivat kun pääsin tutustumaan kenttiin lähemmin. Nehän ovat suunnattaman rikkaita paikkoja. Olen kierrosten aikana kymmenessä vuodessa kerännyt talteen ainakin parinkymmenen uhanalaisen hyönteislajin edustajia. Runsaan ravinnontuoton ansiosta mm. lintujakin on vaivaksi asti. Kentät korvaavatkin hyvin nykyluonnossamme yhä harvinaisemmiksi käyviä kuivia hiekkapohjaisia ketoja. Niitä voitaisiin vielä helposti parantaa käyttämällä kenttien reuna-alueilla hyviä kotimaisia kasveja.
    Ilkka Kaivosojalta kysäisenkin, miten saataisiin kenttien käyttöön sopivien kasvien siemenpankki?

    Laskin SGKY:n kotisivulta 43 jäsenkenttää. Voiko yhdistys jossa on alle kolmasosa lajista edustettuna, antaa vaikkapa lausuntoja viranomaisille? Kuinka SGKY voisi toteuttaa ja kehittää SGL:n ympäristöjärjestelmää? Pitäisikö seurakentille ja OY-kentille olla omat järjestelmänsä?

    Keskustelu ei näytä ottavan tuulta purjeisiinsa, ollaanko asiasta yleisemminkin sitä mieltä että sama sen väliä. Olen tuonut huoleni esille, että huonoon suuntaan mennään.

    Viranomaisrajoitukset ovat niin kuin nippuside, kun kerran kiristää niin sitä ei enää saa takaisin.

    Ilkka Kaivosoja kirjoitti: (22.1.2015 16:52:35)
    Keskustelu ei näytä ottavan tuulta purjeisiinsa, ollaanko asiasta yleisemminkin sitä mieltä että sama sen väliä. Olen tuonut huoleni esille, että huonoon suuntaan mennään.

    Viranomaisrajoitukset ovat niin kuin nippuside, kun kerran kiristää niin sitä ei enää saa takaisin.

    Minustakin näytää että ollaan ainakin osin menty ja menossa huonoon suuntaan, golf-liitossa muutenkin. Oma golf-lehti on jo hävitetty, panostettu johtajien palkkoihin yms., talous huonommassa jamassa, sitten näköjään karsitaan toisista eli vääristä kohdista. Jos tämä saamani kuva on todellisuutta kielteisempi, avoimuutta olisi syytä lisätä, mutta vaikuttaa että nytkin saattaa esiintyä pyrkimystä päinvastaiseen suuntaan.

    Tämä alkuperäinen aihe voi olla sen verran asiantuntijoiden heiniä, että siihen ei pelaajilta löydy sanottavaa samalla tavalla kuin omakohtaisempiin aiheisiin. Ja voi siis olla että jotkut haluavat avoimuuden sijasta vaieta tällaiset aiheet kuoliaaksi. Aihe pitäisi ehkä pyrkiä nostamaan liittokokouksen tms. käsiteltäväksi.

    Ehkä tarkastelukulma onkin epäsopiva. Pelaajat ajattelevat että kentänhoito, ympäristöasiat, maankäyttö ja julkisuuskuva eivät kuulu heille. Näin varmasti onkin. Itselläni on varmaankin keskimääräistä lohduttomampi kuva, kun olen joutunut tai saanut näitä asioita puida monessa eri yhteyksissä. Toisaalta tuo kuva uskoakseni on myös monin paikoin realistinen ja luulen tietäväni, että kuinka paljon huonommalla tolalla asiat voisivat olla.

    Pahimman skenaarion kuvaileminen on varmaankin monen mielestä tarpeetonta synkistelyä. Tulee mieleen ajatus että pelaajiakin pitäisi olla kiinnostuneita siitä, että ollaan luovuttamassa omat asemat käytännössä ilman taistelua. Kun näin tehdään, olisi se hyvä tehdä ainakin tietoisesti ja seurauksia punniten.

    Tiedän kuinka kova kiusaus kenttämestarin langeta kepulikonsteihin, jos jokin asia pitkässä hoitoketjussa on mennyt pieleen, ja kuinka helppoa se on. Koko golfala kantaa vielä pitkään taakkaa, joka on seurausta tuollaisesta tapahtumaketjusta neljännesvuosisata sitten. Eikä pelkästään henkistä taakkaa.

    Miten tällainen asioiden taustojen avaaminen voisi tapahtua? Omasta konsulttikaudestani on ehtinyt vierähtää kymmenisen vuotta mutta en siitä huolimatta halua kertoa yksittäistapauksia, joita tuolloin käsiteltiin. Peilaan silloin tapahtuneita asioita nykyaikaan, jos emme olisi olleet valmistautuneita vastaamaan juuri merkittävästi – 1980 – luvun lopulla – laajentuneen golfin aiheutuneisiin ympäristöhaasteisiin, mikä olisi tilanne nyt?

    Toimiessani aiemmin kuvaamani järjestön Suomen Ecology Officerina, pääsin tutustumaan muiden maiden lainsäädäntöihin ja hiukset pystyssä mietin, kuinka meidän kenttiemme kävisi jos noilla säädöksillä joutuisimme niitä hoitamaan. Silloin vahvistui ajatus että asiat pitää hoitaa niin hyvin, että siten ei pääse käymään.

    Nyt olemme tuosta käytännöstä luopumassa.

    ts

    Ilkka Kaivosoja kirjoitti: (22.1.2015 16:52:35)

    Keskustelu ei näytä ottavan tuulta purjeisiinsa, ollaanko asiasta yleisemminkin sitä mieltä että sama sen väliä. Olen tuonut huoleni esille, että huonoon suuntaan mennään.

    Kyllä tässä Ilkka varmasti enemmän on kyse siitä, että juuri kenelläkään ei ole ymmärrystä riittävästi ottaakseen kantaa näihin asioihin.

    Olen varmaan työni puolesta huomattavasti keskivertoa paremmin perillä noista asioista, mutta ei silti riitä valmiutta alkaa keskustelemaan kertomistasi. Ei edes siitä osasta, ollaanko jostain luopumassa vai sittenkin vahvistamassa kuviota.

    Hiljaisuus ei siis johdu välinpitämättömyydestä vaan ihan pohjatiedon puutteesta.

    ollaanko jostain luopumassa vai sittenkin vahvistamassa kuviota

    Tuosta kuulisin mielelläni lisää. Sehän muuttaa koko asian jos jollakin taholla on tuon suuntaisia suunnitelmia.

    Kertokaa jos tiedätte.

    ts

    Ilkka Kaivosoja kirjoitti: (23.1.2015 14:51:45)

    ollaanko jostain luopumassa vai sittenkin vahvistamassa kuviota

    Tuosta kuulisin mielelläni lisää. Sehän muuttaa koko asian jos jollakin taholla on tuon suuntaisia suunnitelmia.

    Kertokaa jos tiedätte.

    Poimin omasta tekstistäsi kohdan:

    ’Keskitetty konsultointi, apu vai rasite

    Suomen Golfliiton kenttäkonsultointi ehti toimimaan 18 vuotta. R.I.P. Tosin uutisten mukaan sitä uudistetaan, mutta perestroikan kulmakiviä ei julkisuudessa ole näkynyt.
    Täällä ruohonjuuritason alapuolella on helppo niputtaa yhteen liiton talousongelmat ja palvelun supistaminen. Toivotaan, että olen väärässä ja uudistaminen merkitseekin toiminnan parantamista.’

    Ja nyt nimenomaan ollaan alueella josta ilmeisesti kukaan ei tiedä mitään, tai ainakaan julkisuuteen ei ole kerrottu.

    Onko liiton palkkalistoille tuleva enemmän kiinni tehtävässä kuin ulkopuolinen konsullti?
    Hankitaanko lisäresursseja tarpeen tullen?
    Onko hankittava ’tietopankki’ parempi liiton hallussa kuin ulkoisen konsulttiyhtiön?

    Tällaisia kysymyksiä ponnahtaa pikaisesti mieleen, vastauksia ei lainkaan.

    Onko liiton palkkalistoille tuleva enemmän kiinni tehtävässä kuin ulkopuolinen konsullti?
    Hankitaanko lisäresursseja tarpeen tullen?
    Onko hankittava ’tietopankki’ parempi liiton hallussa kuin ulkoisen konsulttiyhtiön?

    Ydinkysymyksiä.

    Perustan oman pessimismini Golfliiton uutisointiin ja julkisuuteen näkyvään viestintään.

    Ensimmäisen kerran uusimuotoisen konsultoinnin hakuilmoitus oli esillä viime syksynä. Toimenkuvan määrittely oli niin hatara, että en usko kenenkään asiasta ymmärtävän vakavasti sitä ottaneen. Toisaalta harvat sitä edes huomasivat, koska sitä ei ollut missään esillä.

    Toinen yritys umpeutui viime yönä. Hakuilmoituksen tekstissä ei ollut mitään uutta ja vanhastakin toiminnasta oli jätetty merkittäviä osia pois. Tuotakaan ilmoitusta ei oltu linkitetty minnekään, se oli vain golf.fi sivulla.

    Jos kahden koulutetun ja kokeneen ammattilaisen täysiaikaisen, pian parikymmentä vuotta toimineen työn vaihtaa yhteen konsulttiin jolta ei oikeastaan edellytetä yhtään mitään, ei ensimmäisenä tule mieleen toiminnan kehittäminen.

    Mitä sitten tässä yhteydessä tarkoitetaan tietopankilla? Ainakin minä toimiessani konsulttina jätin kaiken materiaalin liitolle. Toinen kysymys on tietotaito ja osaaminen, sitä on vaikeampi jättää muiden käyttöön.

    Käytän ’jos’-ilmaisuja siksi, että en tiedä kuinka asiat ovat, siksi kyselenkin. Mutta jos asiaa oltaisiin kehittämässä, niin olisi ehkä hyvä hoitaa juttu niin että se myös siltä näyttäisi. Nyt se näyttää vain – ei juustohöylältä vaan lihakirveeltä.

    Edelleen odottelen kommentteja tämän ketjun viestiin numero kolme niiltä nimimerkeiltä, jotka suoraan tyrmänneet nykymuotoisen ympäristö- ja kentänhoidon neuvonnan.

    B?
    Sailor?
    Muut?

    pmo

    Ilkka, oikeita asioita olet nostanut pöydälle ja julkisuuteen!

    Kevään golfliiton kokouksissa on odotettavissa syksyn päätösten ja lausuntojen perusteella päivityksiä tästäkin aihekokonaisuudesta. Hyvä näin, varsinkin jos alan eri organisaatioden vastuuhenkilöt ovat olleet ne valmistelemassa.

    Kentänhoito, ympäristövastuu –
    Viestinnän merkitys viranomaisiin ja julkiseen sektoriin päin:
    – Tietojen ja sanoman täytyy perustua luotettavaan dokumentointiin
    – Viestintäsuunnitelma on työkalu valittujen tavoitteiden saavuttamiseksi
    – Toteutusvastuu kuuluu kaikille golftoimialan toimijoille

    Arvioni nykytilasta valtakunnan tasolla, joka voi olla vääräkin
    – Viestintäsuunnitelmaa ja alan sisäistä työnjakoa ei ole
    – Dokumentoitua tietoa on golfyhtiöissä hajallaan
    – Valtakunnan/alueiden tilastointia, sen analysointia ja tietopankkia ei ole
    – Toteuttamiseen ei ole annettu liitoss/FCG Oy resursseja
    + Paikallisella tasolla ulkoinen viestintä golfosakeyhtiöiden toimesta

    Mahdollisuus edellisen toteuttamiseen nopeastikin on, jos vain tahtoa riittää.

    Vastuu mielestäni kuuluisi golfkenttäosakeyhtiöille, joiden omaisuudesta tässä on kyse. Nykyjään golfliiton 100% omistama FCG Oy teettää kenttäkonsultoinnin ostopalveluna tätä kautta, golfareiden so. seurojen jäsenmaksurahoituksella. FCG Oy (Finnish Golf Consulting Oy) oli 80-luvulla alunperin alan toimialayhdistysten yhteisomistuksessa.

    Toivottavasti tämäkin tärkeä asiakokonaisuus on käsittelyssä alan nykytilanneanalyysissä ja johtaa päätöksiin, tavoitteisiin ja toimenpiteisiin.

    Asiat koskettavat käytännössä kaikkia golfareita ja heidän lompakoitaan. Kilpagolfiakin.

    pmo

    Aiemmassa tekstissäni on kirjoitusvirhe, pitää lukea:
    FGC Oy ( Finnish Golf Consulting Oy)

    Kun Ilkka suoraan osoitat kysymyksen, niin vastaan vaikka tietämys ei riitä konsultoinnin tai lobbauksen sisältöön ottamaan kantaa. Koin että ne olivat tässä ketjussa ne mielenkiintoiset kysymykset, enkä valitettavasti osaa niihin tuottaa lisäarvoa. Vastaan siis puhtaasti periaatteelliseen kysymykseen, kenen tulisi konsultointi järjestää? Helpoiten vastaus löytyy kun katsotaan kenen lehmä on ojassa. Golfyhtiöiden heikko järjestäytyminen ei voi olla peruste sille että konsultointi tehdään SGY:n toimesta. SGY:n tulee keskittyä pelaajien intresseihin. Konsultoinnin ensisijainen tavoite lienee parantaa kenttää, eli myytävää hyödykettä. Vastuu on siis kentän omistajalla, useimmiten kenttäyhtiö. Mielestäni ei myöskään ole mitenkään annettu tekijä etteikö konsultointi voisi toimia ihan markkinaehtoisesti. Uskoisin maailmassa kenttäasiantuntijoita riittävän ja osa varmaan jopa ymmärtää pohjoisenkin olosuhteita.

    ts

    Sailor kirjoitti: (23.1.2015 18:30:46)
    Golfyhtiöiden heikko järjestäytyminen ei voi olla peruste sille että konsultointi tehdään SGY:n toimesta. SGY:n tulee keskittyä pelaajien intresseihin. .

    Mulla lyö nyt tyhjää kaikkien nykyisten organisaatioiden suhteen eikä googlekaan auttanut. Mikä on SGY?

    Tietysti Suomen Gynekologia Yhdistys…….www.sgy.fi. Golfkenttien hoito ja niiden toiminnat ovat lähellä mainittua nettiosoitetta ?

    Sailor kirjoitti: (23.1.2015 18:30:46) Konsultoinnin ensisijainen tavoite lienee parantaa kenttää, eli myytävää hyödykettä. Vastuu on siis kentän omistajalla, useimmiten kenttäyhtiö. Mielestäni ei myöskään ole mitenkään annettu tekijä etteikö konsultointi voisi toimia ihan markkinaehtoisesti. Uskoisin maailmassa kenttäasiantuntijoita riittävän ja osa varmaan jopa ymmärtää pohjoisenkin olosuhteita.

    Olen kirjoittanut varmaankin toista tusinaa ylipitkää viestiä, joissa olen perustellut että asiassa on paljon laajempi ulottuvuus. Ja olen myös perustellut, että tuon ulottuvuuden hallinta on kaikkien, jotka golfpalloa haluavat pelata, etu.

    Eli jos pysyt kannassasi, että kuollut ja kuopattu malli jossa lajin kattojärjestö otti vastuuta koko alasta siten, että sillä oli myös todellisia vaikuttamismahdollisuuksia alaan oli epäterve, niin odotan vielä parempia perusteluja.

    Aiemmin kirjoitettua en ala toistamaan, kun niihin olet vastannut niin kerron lisää. Tarkennuksena vielä: en fanita Golfliittoa sen enempää, mutta katson että tämän asian hoitamisen kuuluisi mennä monen muun toiminnon edelle.

    Moukattu keskimmäistä kappaletta.

    Liiton tehtävänä ei ole ja ei voi olla mikään järjetön kenttäkonsultointi puuhastelu. Miksi pitäisi ? Mitä on saavutettu ja millä kustannuksilla ? Kentät ovat Oy-pohjaisia ja jos ammattitaito ei riitä ->palkataan ammattiapua ! Missä viipyy ajatus klubirakennus konsultoinnista….?

    Ilkka Kaivosoja kirjoitti: (23.1.2015 18:52:12)
    Olen kirjoittanut varmaankin toista tusinaa ylipitkää viestiä, joissa olen perustellut että asiassa on paljon laajempi ulottuvuus. Ja olen myös perustellut, että tuon ulottuvuuden hallinta on kaikkien, jotka golfpalloa haluavat pelata, etu.

    Eli jos pysyt kannassasi, että kuollut ja kuopattu malli jossa lajin kattojärjestö otti vastuuta koko alasta siten, että sillä oli myös todellisia vaikuttamismahdollisuuksia alaan oli epäterve, niin odotan vielä parempia perusteluja.

    Aiemmin kirjoitettua en ala toistamaan, kun niihin olet vastannut niin kerron lisää. Tarkennuksena vielä: en fanita Golfliittoa sen enempää, mutta katson että tämän asian hoitamisen kuuluisi mennä monen muun toiminnon edelle.

    Moukattu keskimmäistä kappaletta.

    Meillä vain näyttää olevan perustavaa laatua oleva näkemysero vastuunjaosta, tuskin se asia muuttuu väittelemällä tästä aiheesta. Näkemykseni ei periaatteessa liity golfiin sen enempää. Jos satun omistamaan golfkentän kokonaan tulee minun mielestäni maksaa se konsultointi, ei kaikkien golfharrastajien. Sama juttu muillakin aloilla, yhtiöt kantakoot kustannuksensa ja minä maksan sen hyödykkeen hinnassa. En halua että rahoitus hoidetaan ’verovaroin’.

    Lobbaus on sitten ihan oma lukunsa johon en ole koskaan ottanut kantaa, enkä tunne tarvetta niin tehdäkään.

    Rauta 1 kirjoitti: (23.1.2015 18:44:18)
    Tietysti Suomen Gynekologia Yhdistys…….www.sgy.fi. Golfkenttien hoito ja niiden toiminnat ovat lähellä mainittua nettiosoitetta ?

    Kiitos Rauta1, tuossa mokasin! SGYn tulee tietysti nimenomaan keskittyä omistajien etuihin. Suomen Golfliitto ry voi sitten keskittyä niiden pelaajien intresseihin. Vaikka samalla henkilöllä olisi molempien aihealueiden intressejä, tulee mielestäni toiminnot kuitenkin pitää erillään.

    ts

    Sailor kirjoitti: (23.1.2015 19:40:06)

    Rauta 1 kirjoitti: (23.1.2015 18:44:18)
    Tietysti Suomen Gynekologia Yhdistys…….www.sgy.fi. Golfkenttien hoito ja niiden toiminnat ovat lähellä mainittua nettiosoitetta ?

    Kiitos Rauta1, tuossa mokasin! SGYn tulee tietysti nimenomaan keskittyä omistajien etuihin. Suomen Golfliitto ry voi sitten keskittyä niiden pelaajien intresseihin. Vaikka samalla henkilöllä olisi molempien aihealueiden intressejä, tulee mielestäni toiminnot kuitenkin pitää erillään.

    Mä vieläkin ihmettelen mitä tolla:
    Suomen Geoteknillinen Yhdistys SGY on nyt asian kanssa tekemistä.

    Sailor kirjoitti:
    Meillä vain näyttää olevan perustavaa laatua oleva näkemysero vastuunjaosta, tuskin se asia muuttuu väittelemällä tästä aiheesta. Näkemykseni ei periaatteessa liity golfiin sen enempää. Jos satun omistamaan golfkentän kokonaan tulee minun mielestäni maksaa se konsultointi, ei kaikkien golfharrastajien. Sama juttu muillakin aloilla, yhtiöt kantakoot kustannuksensa ja minä maksan sen hyödykkeen hinnassa. En halua että rahoitus hoidetaan ’verovaroin’.

    Lobbaus on sitten ihan oma lukunsa johon en ole koskaan ottanut kantaa, enkä tunne tarvetta niin tehdäkään.

    Kokeile korvata sana ’konsultointi’ sanalla ’edunvalvonta’.

    Näyttääkö paremmalta?

    Lobbauksesta en katso olevan kyse, jos ala pyrkii ennakoiden huolehtimaan asioistaan niin, että siihen ei ole ulkopuolisten tarvetta puuttua. Vai olisiko sen sijaan mahdollista hoitaakin asia pelkästään lobbaamalla?

    Meillä on myös erilaiset näkemykset konsultoinnin tarjonnasta. Olen yksi noita liiton ulkopuolisia konsultteja. Olen tehnyt ja teen erilaisia hommia useille kentille ja projekteille. Uskon tuntevani myös kaikki tai lähes kaikki meillä vastaavia hommia tekevistä ja luultavasti useimmat myös ulkomaisista, tähän asti täällä käyneistä.

    Kenttä joka tarvitsee jotakin tiettyä palvelua, maksaa siitä mitä itse tarpeensa mukaisesti ja se on oikein, näin tulee olemaan jatkossakin. Kukaan näistä mainitusta konsulteista ei tee niitä asioita, joita tässä yritän peräänkuuluttaa. Pystyisi kyllä, mutta toimeksiantajaa ei ole. Eli asia jää hoitamatta ja sille taas maksumies on koko ala eli jokainen golfari.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 53)
Vastaa aiheeseen: Kentänhoito jyrkkenevässä mutkassa

Etusivu Foorumit Yleistä Kentänhoito jyrkkenevässä mutkassa