Pallo ikkunaan halutulla kierteellä, ja kolmas lyönti haltuun – Petteri Nykyllä on selkeä käsitys siitä, miten maajoukkueita jatkossa kehitetään - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Podcast

Pallo ikkunaan halutulla kierteellä, ja kolmas lyönti haltuun – Petteri Nykyllä on selkeä käsitys siitä, miten maajoukkueita jatkossa kehitetään

Petteri Nykky haluaa terävöittää maajoukkuepelaajien harjoittelua. Leirityksellä tulee olemaan jatkossa toiminnassa suuri rooli.

Kolmas lyönti. Sillä ratkaistaan birdie, jos päästään puttaamaan, tai pelastetaan par, kun lähestyminen ei ole päätynyt viheriölle. Käytännössä kyse on lähipelistä, pidempien puttien haltuunottamisesta ja monipuolisesta wedgepelistä.

Ne ovat teemoja, joiden varaan Petteri Nykky rakentaa Suomen maajoukkueen valmennusta. Valmentajavelho tarttui vuodenvaihteessa uuteen haasteeseen, kun hän otti harteilleen Suomen amatöörimaajoukkueiden valmentamisen yhdessä Jussi Pitkäsen kanssa. Nykyllä on pitkä kokemus golfvalmennuksesta mm. Matilda Castrenin, Ursula Wikströmin ja Noora Komulaisen henkilökohtaisena valmentajana, ja maajoukkuevalmennus taas on tuttua salibandyn kautta.

Ennen kolmatta lyöntiä on tietenkin pystyttävä lyömään hyvä toinen lyönti. Vanhan sanonnan mukaan golf on toisen lyönnin peli. Lähestyminen ratkaisee. Näin on myös tilastojen valossa huippugolfissa, mutta hyvä toinen lyönti valuu hukkaan, jos viheriötyöskentely ei ole riittävän hyvällä tasolla.

”Tietenkin kaikki lähtee siitä, että toinen lyönti on pystyttävä lähettämään niin sanotusti pieneen ikkunaan ja sillä tavoitellulla kierteellä. Se on peruslähtökohta. Näen tämän sillä tavalla yksinkertaisesti, että kyllä golf on ennen kaikkea taitolaji”, Nykky tiivistää.

Ennen Nykkyä ja Pitkästä maajoukkueen peräsimessä vaikutti vuodet 2017–2018 ruotsalainen Fredrik Jendelid. Hän panosti paljon fysiikkaharjoittelun kehittämiseen ja mittaamiseen. Näitä oppeja ei olla hylkäämässä, mutta taitoharjoittelun roolia halutaan korostaa entisestään. Olennaista on myös kehittää pelaajien omatoimista harjoittelua.

”En ole ihan vakuuttunut harjoittelukulttuurista kaikkien osalta. Missä se menee ja minkälainen järki siinä on päivittäisellä tasolla? Se on hyvin heterogeenistä meillä. Se on kuitenkin kehityksen avain. Siihen meidän pitää löytää työkaluja. Yksi iso tekijä on leirityksen lisääminen. Ja kustannustehokkaasti, niin että se on pelaajalle mahdollista. Leirien kautta saamme juurrutettua vahvaa harjoituskulttuuria pelaajiin”, Nykky näkee.

Viime viikolla päättyneet joukkueiden EM-kisat olivat Nykyn ja Pitkäsen ensimmäiset maajoukkueiden vetovastuussa. Kisat sujuivat miesten ja poikien osalta hyvin, naisten ja tyttöjen suoritus oli alavireinen. Nykky luonnehtii kisoja eräänlaisiksi välikisoiksi miesten ja poikien osalta. Molempien ainoa tavoite oli taata nousu takaisin 1. divisioonaan ja se onnistui.

”Nousun varmistuttua aloin miettiä, että nyt meillä on hyvä paikka harjoitella voittamista, kun ensi vuonna pelataan taas tosipelejä korkeammalla tasolla. Paikka pitää käyttää hyödyksi. Tsekki oli pelannut meitä paremmin, mutta finaalissa pystyimme voittamaan heidät. Se oli hyvä venyminen”, sanoo Nykky viitaten miesten 2. divisioonan finaaliotteluun, jossa sinivalkoiset kukistivat Tsekin.

Myös pojat voittivat 2. divarin kaatamalla finaalissa Norjan.

Naisten ja tyttöjen kisat menivät kuitenkin Suomelta heikommin. Monella kierroksella tuloskorteissa oli liika suuria yksittäisiä reikätuloksia. Nykky oli huomioinut saman asian, mutta heti tuoreeltaan kisan jälkeen hän ei ollut valmis analysoimaan asiaa tarkemmin.

”Suomalaiset tekevät paljon birdiejä, mutta bogeja tulee liikaa. Tietenkin on selvää, että pelisuunnitelma on pettänyt, jos korttiin tulee isoja lukuja.”

”Siinä korostuu myös sen kolmannen lyönnin merkitys. Jos lähipeli on yhtään niin sanotusti ’up to par’, niin silloin vältetään ne bogitkin. Kaikki finesse-lyönnit, pitchit ja chipit ja bunkkerit ja pitkät putit kun on hallussa”, Nykky sanoo sulkien ympyrän.

Työ on alussa, mutta hyvässä vauhdissa. Tällä viikolla Nykkyä viedään kuitenkin jo muualle, kun Aura Golfissa pelataan Gant Ladies Open. Pian onkin jo vuorossa matka Tokion olympialaisiin.

Gant Ladies Openin voittajaveikkausta Nykyltä ei sattuneesta syystä kysytty, mutta tulosveikkauksen hän suostuu antamaan. Ainakin ympäripyöreän.

”Se riippuu monesta tekijästä ja sitä on vaikea arvioida, mutta kun viheriöt ovat huippukunnossa niin kovaa tulosta voi tulla, kun wedgelyönnit napsahtelevat kohdilleen. Sellaiset 10–13 alle, sanoisin.”

Optimistisesti lukema päätetään lopulta pyöristää 13:een.

Nykyn haastattelu kokonaisuudessaan on kuunneltavissa Golfpisteen tuoreessa podcastissa, joka löytyy SoundCloudista ja Spotifystä. Seuraavalla viikolla podcast on kesälomalla, mutta heinäkuun lopussa luvassa taas tuoretta podia.

Golfpiste Podcast · #126 – EM-kisojen jälkipyykki ja Gant Openin esipesu – puhelimessa valmentaja Petteri Nykky

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje