11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][17]
KilpailuaSuomalaista
Podcast

Matilda Castren nousi Suomen ykköseksi, valmentaja Petteri Nykky kertoo, mikä on loksahtanut kohdalleen

Petteri Nykky (keskellä) seuraamassa golfkilpailua Messilässä kesällä 2019. Kuva: Janne Tarmio

Petteri Nykky luotsaa Matilda Castrenia huipulle. Aina väärinymmäryksiltä ei ole vältytty, eikä absoluuttisia totuuksia golfvalmennuksesta ole olemassakaan.

Golfvalmennus on pitkäjänteistä puuhaa. Etenkin nuorten pelaajien kohdalla tulokset näkyvät usein vasta vuosien päästä siitä, kun työ on laitettu alulle. Matilda Castrenin, 25, kohdalla ne näkyvät nyt.

Castren voitti sunnuntaina uransa ensimmäisen ammattilaiskilpailun, LPGA Tourin haastajakiertue Symetra Tourin Mission Inn Resort and Club Championship loisteliaan esityksen päätteeksi. Samalla Castren nousi naisten maailmanlistalla parhaaksi suomalaiseksi sijalle 251. Toiseksi paras suomalainen on niin ikään vahvaa kautta pelaava Sanna Nuutinen.

Matilda Castrenin valmennuksesta jo vuosia vastannut Petteri Nykky jännitti suojattinsa otteita ja seurasi kisaa niin tarkasti kuin se Suomesta käsin on mahdollista.

”Matilda kanssa tehty pitkä työ kantaa nyt hedelmää. Ensimmäiset viitteet siitä, että jokin on nyt muuttunut ja asettunut kohdilleen näin puolitoista vuotta sitten. Huomasin, että Matilda oli alkanut tehdä oma-aloitteisesti sellaisia aika ikäviäkin harjoitteita, joita hän ei aikaisemmin ollut mielellään tehnyt, ainakaan yksinään”, Nykky kertoo.

Valmentaminen on hienovaraista työtä ja samalla aina hieman riskipeliä. Mitään takeita onnistumisesta ei ole. Ei ole olemassa yhtä kaavaa huipulle, eikä yksi ja sama metodi sovi kaikille. Kyse on aina soveltamisesta ja räätälöinnistä.

”Golfvalmennus on valistuneita ja vielä valistuneimpia arvauksia. Ei sitä kukaan pysty aukottomasti sanomaan, että tehdäänkö absoluuttisesti oikeita asioita”, Matilda Castrenin valmentaja Petteri Nykky sanoo.

”Usein tilanne on myös se, että kun valitus loppuu niin kehitys alkaa. Matilda ei ole mikään valittaja ikinä ollut, mutta hänen asenteessaan tapahtui puolisentoista vuotta sitten selkeä muutos, jonka ainakin valmentaja havaitsi”, Nykky sanoo.

Valmennussuhde on kiinteä, vaikka välissä on iso meri. Yhdysvalloissa Castren saa lyöntiinsä vinkkejä toiseltakin valmentajalta ja Nykky siunaa järjestelyn.

”Ne ovat olleet hyviä juttuja. Omat haasteensa välimatka tietenkin tuo. Joskus on tullut vähän käytännön haasteita, mutta esimerkiksi puttivinkkejä olen joskus lähettänyt videoimalla niitä olohuoneen matolla”, Nykky paljastaa.

Lisää aiheesta Golfpisteen podcastissa, kannattaa siis kuunnella!

Golfpiste Podcast · #91 – Valmentaja Petteri Nykky kertoo, miksi Matilda Castren on Suomen paras naisgolfari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje