23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

"Pidä pää alhaalla" on yksi golfin sitkeimmistä myyteistä

Palloa tiukasti tuijottava pelaaja rajoittaa vartalonsa liikettä ja tulee helposti pilanneeksi koko lyönnin.

Tarkkaavaisimmat huippugolfin ystävät ovat varmasti huomanneet, että Henrik Stenson ei katso osumahetkellä palloa. Asia kiinnostaa ja vaatii selityksen, mutta mahdollisesti juuri tästä syystä hänen pallonlyöntinsä on niin laadukasta.

Stenson on tämän hetken tähdistä yksi kaikkein painavimpia osumia lyövä pelaaja. Ruotsalaisen tekniikka on pelkistetyn tehokas, ja liike sulava, eikä vahva ruumiinrakennekaan ole vähäpätöisin tekijä hänen suorituksissaan. Katseen tietoinen kääntäminen kohteen suuntaan osumahetkellä saattaa näyttää oudolta, mutta se on yleisempää kuin luullaan.

Yksi golfin suurimmista myyteistä on, että pelaajan kuuluu pitää pää alhaalla. Tältä neuvolta ja hokemalta tuskin kukaan golfia harrastava on voinut välttyä. Pään pitäminen alhaalla rajoittaa vartalon kiertoa läpi osuman.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan golfsvingi koostuu kahdesta kääntöliikkeestä ja osumasta. Tuottaakseen todellista voimaa, pelaajan on pystyttävä siirtämään painonsa downsvingin aikana, samalla kun hän kiertää lantiotaan ja ylävartaloaan.

Mikä tahansa tekijä rajoittaakaan tätä liikettä, johtaa se ongelmiin lyönnin laadun ja tarkkuuden suhteen. Stenson alkaa kääntää downsvingissä päätään samanaikaisesti ylävartalon kierron kanssa, toisin sanoen ennen osumaa.

Muita samalla tavalla toimivia pelaajia ovat Ian Poulter ja uransa jo lopettanut Annika Sörenstam. Entinen maailmanlistan ykkönen David Duval kääntää tästä joukosta päänsä kaikkein selkeimmin kohteen suuntaan, kun maila vasta lähestyy palloa.

Eli vastaus kysymykseen, miksi Henrik Stenson ei katso palloa osumahetkellä, on helppo: koska niin ei tarvitse tehdä. Päänsä ajoissa kohteeseen kääntävän pelaajan on huomattavasti esteettömpää vapauttaa vartalonsa liike.

On keskeistä havaita, että Stenson ylläpitää selkärankansa kulman muuttumattomana tähtäyshetkestä loppuasentoon saakka. Hän kääntää päänsä, mutta ei kuitenkaan nosta tai laske sitä. Kaikilla hyvillä pelaajilla on svingissä omat tekniset avaimensa; asennon säilyttäminen on niistä yksi. Pidä pää alhaalla on puolestaan yksi golfin huonoimmista ja pinttyneimmistä neuvoista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)