5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Mistä on hyvä puttaaja tehty?

Roope Kakko Kytäjällä (Kuva Pasi Kokko)

(Kuva Antti Luukkonen)Mistä hyvä puttitaito koostuu? Mikko Ilonen: Hyvä alkuasento, rytmi, hyvä lukemaan ja tuntemaan griinejä ja ruohoja. Pehmoset ja rauhalliset kädet. Roope Kakko: Se koostuu osumasta, rytmistä, alkuasennosta, tähtäyksestä ja rutiineista. Riikka Hakkarainen: Monen pienen asian summa. Touchi, linjanlukutaito, tekniikka, luottamus ja tahtotila. Timo Rauhala: Puttaaminen on hieno alue, joka vaatii paljon taitoa, uskallusta, rentoutta ja oikeita mielentiloja. Putin perusasiat ovat samoja kuin muissakin golfin osa-alueissa. Järkevän ihmisen kannattaisi opetella puttaamisen salat ja tulla hyväksi puttaajaksi. Sen jälkeen kaikki muut lyönnit saattaisivat aueta paljon helpommin – oppiminen vaatii useinmiten ymmärrystä ja ymmärryksen omaan tekemiseen ja liikkeeseen saa helpoiten putin kautta. Timo Karvinen: Taidosta lukea linja, tehdä päätös siitä mitä aikoo tehdä ja toteuttaa se. Antti Vaalas: Tähtää minne luulee tähtäävänsä. Pallo lähtee kohtisuoraan lavasta. Sama tempo lyhyistä pitkiin putteihin. Tarkka griinien lukeminen. Riittävästi treeniä, jotta sopiva lyöntikovuus tulee vaistomaisesti. Puttaaja on sinut itsensä kanssa, ei hätkähdä pienistä vastoinkäymisistä, säilyttää positiivisen asenteen ja löytää inspiksen pistää putteja sisään.

Voiko Suomessa kehitty&#228, hyv&#228,ksi puttaajaksi?

<a href=Mikko Ilonen Singaporessa">Mikko Ilonen: Ei, koska pitää saada kokemusta erilaisista ruohoista ja nopeuksista. Roope Kakko: Ilman muuta. Toki tarvitsee viettää paljon aikaa nurmella. Suomessa voi ihan yhtä lailla laittaa putin perusteet kuntoon! Riikka Hakkarainen: Ei pelkästään Suomessa treenaamalla, silla olosuhteet ovat usein surkeat. Timo Rauhala: Sitä ihmettelen, ettei nykyään ole enempää pikkujunnuja, jotka ovat loistavia puttaajia. Kauan aikaa sitten oli hämmästyttävää nähdä, kuinka hyvin niin monet tulevat voittajat upottivat haastavia putteja: parhaina esimerkkeinä esim Kankkonen, Väinölä, Lehtinen, Ilonen, Kakko jne. Ns. harjoittelu on täytynyt muuttua huonompaan suuntaan, koska loistavia upottajia on aina vain vähemmän. Nykyään tuota samaa rohkeaa ja intohimoista pallon upottamista näen vain Hipulla (junioripelaaja Albert Eckhardt). Heitä täytyy olla enemmän, mutta en ole noita pelureita nähnyt. Timo Karvinen: Sanotaan, että hyviltä griineiltä tulee hyviä puttaajia. Suomessa kulttuuri putin harjoittelemiseen on melko nuorta. Putin eteen tulee tehdä perustyötä kuten muidenkin pelin osa-alueiden. Talvi on erinomaista aikaa perusteiden kuntoon laittamisella. Keväällä tulisi hakeutua mahdollisimman hyviin olosuhteisiin, jotta opittujen asioiden siirtäminen taitavuudeksi hioutuu. Eli Suomesta voi tulla hyviä puttaajia siinä missä muualtakin. Suomessa on todella hyviäkin puttaajia.

Kuinka paljon harjoittelet puttia? (pelaajat) / Kuinka paljon puttia pit&#228,isi harjoitella? (valmentajat)

Mikko Ilonen: Tällä hetkellä noin 30 prosenttia ajasta. Roope Kakko: Talvella tulee treenattua enemmän, mutta kisakaudella haen usein vain herkkyyttä käsiin ja mielikuvitusta hereille. Riikka Hakkarainen: Joka päivä, aika vaihtelee 20 minuutista pariin tuntiin. Timo Rauhala: Puttaaminen edustaa pelistä noin 40 prosenttia ja siksi siihen kuuluisi käyttää noin 40 prosenttia treeniajasta. Hyvät puttaajat nauttivat puttaamisesta ja varsinkin upottamisesta. Vähemmän hyvät selittävät aina samaa sontaa kierrosten päälle ¬– pelasin hyvin, mutta puttasin huonosti. Liian monille pelaajille puttaaminen on jokin erillinen osa golfia. Timo Karvinen: Pelikauden aikana tulisi tehdä lyhyt, noin 30 minuutin alkuverryttely, jossa käydään läpi perusasioita, esim. tähtäysviivan kanssa toistaen samasta paikasta. Alkuverryttelyn päälle tehdään varsinainen harjoitus, jossa on tulostavoite. Euroopan parhaimmistoon pääsee harjoittelemalla säännöllisesti puttia pari tuntia päivässä ja oikeisiin asioihin keskittyen. Antti Vaalas: Pelaajien tulee harjoitella niin paljon, että itseluottamus säilyy kisasta toiseen. Että tuntee valmistautuneensa kisaan kunnolla. Klubipelaajan tulee keksiä mielenkiintoisia tapoja harjoitella, jotta tulisi halu oppia enemmän.

Mik&#228, on mielest&#228,si harrastajien yleisin/suurin virhe puttaamisessa?

Mikko Ilonen: Alkuasento. Roope Kakko: Koko kroppa keinuu usein liikaa mukana ja kädet vielä ovat suuressa roolissa. Eli kroppa usein saisi olla stabiilimpi ja toivoisi liikettä enemmän hartioille. Riikka Hakkarainen: Yritetään tehdä liikettä liikaa käsilla eikä ole hajuakaan miten puttilinjaa tulisi lukea. Timo Rauhala: Parhaat puttaajat harjoittelevat aina uudestaan samoja perusasioita. Huonot puttaajat harjoittelevat erikoisjuttuja, joista ei ole kenellekään mitään hyötyä. Hyvät pelaajat käyttävät paljon mielikuvitusta ja huonot tekevät asioita ulkokohtaisesti. Hyvät puttaajat luottavat tasapainoon ja omiin tuntemuksiin ja huonot puttaajat yrittävät opetella kontrolloimaan liikettä. Hyvät puttaajat käyttävät valmentajia perusasioiden kehittämiseen ja siihen, että treenistä tulee mielenkiintoisempaa ja haastavampaa. Huonot puttaajat käyttävät valmentajia kontrollin kehittämiseen. Timo Karvinen: Välinpitämätön asenne puttipelin kehittämiseen. Monet pelaajat eivät näe sitä kuinka suuri potentiaali puttipelin kehittämisessä olisi parantaa tuloksentekoa. Antti Vaalas: Liian hidas tempo ja pitkä liike lyhyissä puteissa. Ohjaaminen, pelaaja yrittää kontrolloida mailaa sen sijaan että antaisi sen kulkea vapaasti. Tähtäys pielessä. Koonnut Laura Grönqvist Juttu julkaistu kokonaisuudessaan Golf Digest 5/09 -lehdessä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje