Soketti astuu usein kuvaan juuri silloin kun sitä vähiten odottaa. Kuva: Getty Images
Opetus |
27.12.2016

Anna soketille kyytiä

Yksi viheliäinen soketti voi huonoimmassa tapauksessa pilata muuten loistavan pelikierroksen. Ota huomioon seuraavat ohjeet ja selätä pysyvästi tämä ”kutsumaton vieras”.

Soketti on monen mielestä golfin ikävin ja useimmiten tulosta kovalla kädellä rankaiseva lyönti. Se voi iskeä missä ja kenelle tahansa, pelaajan taidoista riippumatta.

Tom Watson löi Turnberryssä voittamansa vuoden 1977 Open Championshipin ensimmäisellä kierroksella kaksi sokettia. Hieman tuoreemmasta esimerkistä käy Mikko Ilonen, joka menetti viime kesänä mahdollisuutensa päästä Ranskan avointen kärkikamppailuun tehtyään soketin seurauksena triplabogin päätöspäivän 13. reiällä.

Pelikaverit sanovat monesti soketin lyöneelle, että tämä seisoo liian lähellä palloa. Täysin mahdollista, mutta vaarana on, että neuvon saaja ajautuu tähtäyksessä turhan kauas, ja uudet ongelmat väijyvät nurkan takana. Soketin iskiessä on kuitenkin syytä etsiä aiheuttajaa näistä neljästä seikasta.

1) Paino pois kantapäiltä

Vartalon painon pitäisi olla tähtäyksessä päkiöillä ja kohti varpaita – ei koskaan kantapäillä. Mikäli istut liikaa kantapäilläsi, keskipakovoima heittää painosi lyönnin aikana varpaille. Tämän seurauksena on täysin mahdollista, että pallo osuu mailaan lavan ja varren yhtymäkohdassa.

2) Älä kierrä käsiäsi

Tässä tapauksessa tärkeintä on kiinnittää huomiota etenkin taakseviennin ensimmäiseen vaiheeseen. Mikäli tulet silloin kiertäneeksi käsiäsi ja ranteitasi, soketin todennäköisyys kasvaa riskirajoille.

3) Pidä olkapäät kohtisuorassa

Kolmantena pointtina on syytä varmistaa, että olkapäät ovat tähtäyksessä kohtisuorassa (vaikka jalkaterät olisivat hieman auki). Mikäli olkapäät ovat reilusti auki, tulet kuljettaneeksi mailan liian paljon ulos taakseviennissä. Se johtaa tyypillisesti kompensoivaan silmukkaan palloon tullessa, ja soketille on luotu otolliset olosuhteet.

4) Tarkista asentosi

Selän pitäisi olla tähtäyksessä suorana samalla kun kallistat itseäsi terävästi lantiosta pallon suuntaan. Muista myös polvien kevyt taivutus. Pystyt kääntymään tästä asennosta luontevasti taakse ja eteen – ikään kuin olisit sylinterissä.

Jos olet kyyristynyt liiaksi pallon päälle – selkä mutkalla ja leuka alhaalla – svingissäsi kaikki voi olla yhtä pyörimistä. Tämä ruokkii soketin mahdollisuutta. Pysy siis alkuasennossa pitkänä, taivuta itseäsi lantiosta ja pidä leuka ylhäällä. Tästä asennosta pääset kääntymään vapaasti.

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

En ole ikuna ymmärtänyt enkä koskaan saanut selkeää vastausta tuohon ykköskohtaan:
miksi keskipakoisvoima toimii ainoastaan silloin kun paino on kantapäillä muttei silloin, kun paino on päkiöillä?
Jos paino on kantapäillä ja se siirtyy hieman eteenpäin, on se vielä kontrolloitavissa. Mutta jos se on päkiöillä ja siirtyy yhtään eteenpäin, se on varpailla ja se on sitten herrassa.
Mielelläni kuulisin, missä kohtaa kokemukseni on väärä.

Jokunen vuosi takaperin kärsin viheliäisesta soketti-ongelmasta. Yritin korjailla omatoimisesti asiaa esim. gripillä, yläkropalla ja etäisyydellä pallosta, mutta eihän siitä mitään tullut. Soketteja vaan tuli ja otsasuoni tykytti. Ei muuta kuin opettajan luokse ja ongelma korjattiin kiinnittämällä huomio alakroppaan, eli jalkojen asentoon, polvikulmaan, jne. Sen jälkeen ei soketteja ole tullut. Kiitos vaan jokerille.

Oma kommentti