9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][9]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

10 sääntöä talvitaukoon, pelin romahtamiseen ja muihin häiriötekijöihin

Jim McLean on opettanut muun muassa Sylvester Stallonea.

1. Keskity yhteen metodiin

Talven pelitauko voi olla hyödyllinen. Phil Mickelson ja Tiger Woods ovat kertoneet, että silloin on hyvä pohtia peliään, ladata pattereita ja laatia suunnitelma alkavaan kauteen. Mielestäni silloin pitää keskittyä yhteen uuteen asiaan. Ei kannata sortua kokeilemaan jokaista svingiohjetta, johon törmää. Jos Ernest Jonesin yksinkertainen ”svingaa mailan lapaa” on sinulle tärkeää, älä sekoita siihen monimutkaista liikemekaniikkaan perustuvaa ajattelua. Yllätyt, miten hyvin harjoittelemasi yksityiskohta integroituu peliisi.

2. Opettele huonon päivän peli

Tiger Woods löi palloa lähes miten sattui lämmitellessään viimeistä kierrosta varten Doralissa vuonna 2007. Hän johti kilpailua, mutta oli lyönyt palloa huonosti edellisenä päivänä. Hänen kasvoiltaan paistoi turhautuminen, mutta ei kuitenkaan paniikki. Tiger löi korkeita fadeja, matalia puncheja – lähes mitä tahansa lyöntejä etsiessään lyöntiä, jonka avulla selviytyisi päivästä. Äkkiä hän loi harkitusti 35-metrisen hookin, joka kaartui kohti rangen lippua. Sen jälkeen toisen samanlaisen, ja vielä muutaman lisää. Näin hän pelasi sinä päivänä: lyömällä draw´ta lähes jokaisella lyönnillä.

Tiger ei löytänyt sinä päivänä omaa peliään, mutta kierrostulos 73 riitti voittoon kahden lyönnin erolla. Kun olet lyöntisi kanssa hukassa, etsi tapa, jolla pääset eteenpäin. Todennäköisesti tulos ei ole hyvä, mutta ”jäät henkiin”.

3. Lisää pituutta, lyö kovempaa

Nyt jo edesmennyt pienikokoinen Gardner Dickinson oli loistava tour-pelaaja 50- ja 60-luvuilla, Hän kysyi Ben Hoganilta, miten hän saisi avauksiinsa lisää pituutta. Hogan totesi, että mene joka kierroksen jälkeen rangelle ja lyö draiverilla 30 palloa täysillä. Älä välitä siitä, minne pallot lentävät.

Hogan korosti, että on tärkeää tuntea svingin nopeus. 30 draivia voi olla kova urakka klubipelaajalle, 15 riittää. Pieni väkivalta svingissä on terveellistä ja auttaa kehittämään lisää voimaa. Et lyö koskaan pitkälle, ellet revittele.

4. Eroon huonoista lyönneistä

Vuoden 1991 loppupuolella Tom Kiten chipit romahtivat. Hänen kätensä olivat liikaa pallon etupuolella ja mailan varsi kääntyi liian paljon kohteeseen. Mailan lapa tuli terävässä kulmassa maahan ja Kite löi paljon paksuja chippejä. Korjatakseen virheensä hän vetäisi mailaa osumahetkellä ylös eikä harjoittelu ratkaissut ongelmaa.

Kauden jälkeen Tom itse asiassa lähti korjaamaan lyöntiin tavalla, jota kutsun ”päinvastaiseksi teoriaksi”. Kite ei pelkästään yrittänyt korjata varren taivutusta, vaan teki päinvastoin: hän yritti vapauttaa lavan aikaisin, joten hänen kätensä olivat pallon kohdalla osumahetkellä. Oppiakseen tämän hän treenasi harjoitusviheriöllä, missä paksu osuma repäisi griinin pinnan. Hän yritti lyödä pallon puhtaasti vahingoittamatta viheriön pintaa. Näin Tom löysi jälleen chippinsä ja pelasi uskomattoman hienosti vuonna 1992 voittaen mm. U.S. Openin Pebble Beachissä.

5. Pidä tauko pelin romahtaessa

Jos tasoituksesi on lähtenyt nousemaan useamman lyönnin verran, olet turhautunut, lyöntitekniikka on pakkomielle ja itseluottamus kuralla, pelisi on romahtanut. Surullista mutta totta, silloin kannattaa pistää mailat autotalliin vähäksi aikaa. Sam Snead lähtisi kotiin kalastamaan, vaikka kausi olisi kesken.

Hal Sutton romahti 1990-luvun alkupuolella ja yksi maailman parhaista pelaajista oli menettää osallistumisoikeutensa tourille. Hän lopetti kilpailemisen ja meni Houstoniin tapaamaan Jackie Burkea. Burke on voittanut kaksi majoria, on loistava opettaja ja golfin paras amatööripsykologi. Jackie palautti Halin itseluottamuksen ja ajatukset raiteilleen muistuttamalla, miten lahjakas tämä oli. Sutton teki paluun voittamalla useita kilpailuja. Yksi niistä oli vuoden 2000 Players Championship.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta pirauttaa Jackie Burkelle, mutta kannattaa arvioida omaa peliään objektiivisesti ja tunnistaa virheensä. Näin voi löytää uusia ideoita päästäkseen jälleen oikeille raiteille.

6. Hyväksy pelitauon vaikutukset

Senior PGA Tourin alkuvuosina moni yli nelikymppisenä kilpakentät jättänyt teki paluun. Osa ei päässyt enää kilpailuvireeseen, mutta esimerkiksi Billy Casper ja Jim Colbert löysivät nopeasti pelirytmin ja menestyivät. Moni klubipelaaja, joka on joutunut luopumaan golfista perheen tai uran vuoksi, kuvittelee pelaavansa vuosien tauon jälkeen heti samalla tasolla kuin lopettaessaan. Homma ei kuitenkaan toimi tällä tavalla. Nämä pelaajat huomaavat nopeasti, että välineet, kentät ja ennen kaikkea he ovat muuttuneet. Tauon jälkeen pelaaja ei ole enää fyysisesti ja henkisesti yhtä vahva, notkea ja urheilullinen.

Casperin ja Colbertin paluussa oli pari huomion arvoista asiaa. Ensimmäinen on nöyryys: pitää oppia hyväksymään rajoituksensa ja pelata viisaasti. Toinen seikka on panostaa lähipeliin: 40 metristä kuppiin. Ei ole mitään syytä, miksi ei pystyisi edelleen chippaamaan ja puttaamaan kuten ennen. Lähipelillä pystyy paikkaamaan pitkien lyöntien puutteita.

7. Jos lyöt soketin, hae apua

Soketti jättää välittömän ja lähtemättömän muistijäljen, siksi se on karmein lyöntivirhe. Soketista syntyvä pelkotila on niin kova, että monet eivät pysty analysoimaan virhettää. Neuvoni onkin, että älä edes yritä yksin, hae ammattiapua.

Ollessani Sleepy Hollow Country Clubin head pro 1990-luvun alussa, eräs oppilaani löi lähes jokaisella lyönnillä soketin. Hän haki korillisen palloja, meni rangelle, takoi soketteja ja meni kotiin. En ole koskaan nähnyt niin masentunutta golfaria. Pienen maanittelun jälkeen hän suostui oppilaakseni ja aloitimme harjoittelun lähipelistä.

Oppilaani kädet viuhuivat svingissä levottomasti irti vartalossa ja mailan lapa oli auki. Kehotin häntä pitämään kyynärpäät lähellä kylkiään svingin alusta loppuun, etteivät hänen kätensä karanneet lyönnin aikana liian kauas vartalosta eikä hosel osunut enää palloon. Noudattamalla tätä ohjetta hän pääsi eroon soketeistaan.

8. Taistele ikääntymistä vastaan

Reilusti nelikymppisen Vijay Singhin loistavan pelin salainen ase löytyy hänen kotoaan Floridasta. Vijay on levittänyt pihapiiriinsä kymmenen painotettua mailaa, joilla hän svingaa aina ohi mennessään. 20-30 tällaista svingiä päivässä vahvistavat käsivarsia ja pitävät hartiaseudun ja selän yhtä vetreinä kuin parikymppisillä.

Painotetut mailat ovat olleet markkinoilla ikuisuuden. Nykyisin mailoista tehdään entistä kevyempiä ja huomio keskittyy mailanpään nopeuteen, lyöntivoima ovat jäänyt paitsioon. Painotettu maila on kuitenkin paras harjoitteluväline, joka on koskaan keksitty. Sillä tehdyn harjoitussvingin pitää olla rauhallinen ja mahdollisimman lähellä oikeaa lyöntiä.

9. Näin sopeudut vammoihin

Vain harvoin vamma estää pelaamasta kohtuullisen hyvin. Vasemman käden peukaloa pidetään gripin keskeisenä tekijänä ja sen jänne kipeytyy helposti. Peräti kolme pelaajaa on kuitenkin voittanut Mastersin, vaikka eivät ole pystyneet käyttämään vasenta peukaloaan kunnolla. Tällaisessa tilanteessa Gene Sarazen, Claude Harmon ja Henry Picard siirsivät vasemman peukalonsa oikealla, ettei oikean käden kämmen tullut sen päälle. Yleensä peliä haittaavaan peukalovammaan voi kuitenkin sopeutua hetkessä yksinkertaisella gripin muutoksella.

Jos taas selkäsi on kipeä, yritä svingata suorempana pienemmällä kiertoliikkeellä. Kipeä vasen polvi? Stanssaa pallo taakse ja pidä painopiste oikealla puolella. Vain harva vamma antaa tekosyyn heikkoon kierrokseen.

10. Tähtäyslinja korjaa puttisi

Kun kierrostuloksen ratkaisevat 1,5 metrin putit eivät enää putoa, tilanne tuntuu turhauttavalta. Vaikka putti olisi entisellään, mutta se ei vaan uppoa, alkaa helposti syyttää itseään huonoksi puttaajaksi. Tällaisessa tilanteessa huono asenne tekee painajaisesta totta.

Todennäköinen syy tällaisessa tilanteessa on tähtäyslinjassasi. Tarkista ensimmäiseksi, että silmäsi ovat samansuuntaiset tähtäyslinjan kanssa. Sen jälkeen varmista, silmäsi ovat joko suoraan pallon yläpuolella tai hienoisesti tähtäyslinjan sisäpuolella. Näin pystyt hahmottamaan puttauslinjan paremmin ja pitämään huolen, että putteri tulee kohtisuoraan palloon. Ja putteri hohkaa jälleen kuumana.

Muistilista:

1. Keskitys yhteen metodiin

2. Opettele huonon päivän peli

3. Lisää pituutta, lyö kovempaa

4. Eroon huonoista lyönneistä

5. Pidä tauko pelin romahtaessa

6. Hyväksy pelitauon vaikutukset

7. Jos lyöt soketin, hae apua

8. Taistele ikääntymistä vastaan

9. Näin sopeudut vammoihin

10. Tähtäyslinja korjaa puttisi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)