20.– 27.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][22]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Yksinkertainen puttitesti kertoo, minkälainen tuloksentekijä olet

Testiin tarvitset itsesi ohella vain viheriön, putterin ja kymmenen palloa.

Swing Index -palvelun kehittäjiin kuuluva golfopettaja Stuart Leong on tehnyt tutkimusretken tilastojensa syövereihin ja tullut siihen tulokseen, että oman tuloksenteon potentiaalin voi päätellä muustakin kuin parhaista kierrostuloksista tai kierroskeskiarvosta. Leongin mukaan pelaajan tuloksentekotaito on arvioitavissa 7,5 metrin (25 jalkaa) etäisyydeltä tehtävällä puttitestillä.

Australiassa vuoden golfvalmentajaksikin 2015 valittu Leong havaitsi tilastoistaan, että golfari, joka saa pallonsa viheriöllä 7,5 metrin etäisyydeltä keskimäärin alle 60 sentin sisälle reiästä, vastaa taidoiltaan nollatasoituksen pelaajaa. Mikäli pelaajan pallot jäävät samalta etäisyydeltä 60–90 sentin välimaastoon, hänen tuloksensa liikkuvat 80 lyönnin tuntumassa, ja vastaavasti 90–120 sentin päähän (tai etäämmälle pallonsa) jättävä golfari pelaa tuloksensa 90:n pintaan (tai sitä heikommin).

Edellä kyse on siis keskiarvoista. Kuka tahansa voi putata pari hyvää tai huonoa puttia, mutta niistä ei voi vielä vetää suurempia johtopäätöksiä.

Paremman arvion saamiseksi Leong on määritellyt yksinkertaisen puttitestin, jossa putataan kymmenen palloa vaihtelevista paikoista 7,5 metrin etäisyyksiltä reiästä. Siitä, kuinka kauaksi reiästä pallot keskimäärin jäävät, voi Leongin mukaan päätellä oman tuloksentekokyvyn potentiaalin.

Testiin kannattaa suhtautua terveellä varauksella, mutta Leongin mukaan korrelaatio puttitestin tuloksen ja pelaajan tuloksentekokyvyn välillä on tilastojen mukaan vahva. Testin luotettavuutta parantaa Leongin mukaan se, jos tekee testin pariin otteeseen saman viikon aikana.

Lähde: golf.com

Lue seuraavaksi: Puttiguru Petri Parviainen: "Puttaaminen on aliarvostettua"

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje