26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Tutkimus: Harrastajista yli puolet vaihtaisi hole-in-onensa 1000 dollariin ja haluaisi yksinkertaistaa sääntöjä

Tuore kattava tutkimus selvitti yhdysvaltalaisten golfin harrastajien näkemyksiä lajista laidasta laitaan.

Golf.com-sivusto toteutti yhteistyössä Sports and Leisure Research Group -yrityksen kanssa tutkimuksen, jossa selvitettiin yhdysvaltalaisten golfareiden tämänhetkisiä ajatuksia lajin tilasta.

Viime joulukuussa tehtyyn tutkimukseen osallistui noin 1000 aktiivista harrastajaa eri puolilta Yhdysvaltoja. Lähes kaikki vastaajat olivat yli 35-vuotiaita, ja heistä yli 80 prosenttia pelasi vähintään kymmenen kierrosta vuonna 2016.

Vastaajista

Yli puolet osallistujista pelasi tasoituksella 10–20, ja kaikista vastaajista 53,5 % sai kokoon saman verran pelikierroksia kuin vuonna 2015.

Kysymykseen, miksi pelaat golfia tätä nykyä useammin kuin edellisinä vuosina, 61,3 % vastasi syyksi lisääntyneen ajan. 34,7 % katsoi aiempaa useampien pelikavereiden vaikuttaneen suurempaan kierrosmäärään. Kaikista vähäpätöisin syy (7,7 %) aktiivisempaan pelaamiseen oli hiljattain ostetuissa uusissa välineissä.

Päinvastaisessa tapauksessa terveydelliset syyt (39,2 %) olivat listaykkösenä, ajan puute jäi tästä lähes kahden prosenttiyksikön päähän. Kolmanneksi tärkein syy vähentyneeseen pelaamiseen oli perheeseen/lapsiin liittyvissä velvotteissa. Listan toisessa päässä 2,9 % pelasi vähemmän siksi että uudet golfarit vähensivät harrastamisen nautintoa.

Kaikkiaan 59, 7 % arveli pelaavansa tänä vuonna saman verran kuin vuonna 2016. Vain 3,4 % uskoi pelimääränsä vähentyvän. 61,9 % haluaisi pelata nykyistä enemmän, 27,7 % puolestaan pelaisi enemmän, jos golf veisi vähemmän aikaa. Yhdeksän reiän kierroksia piti houkuttelevina 40,7 %.

Kenttätottumukset

Kirjaa omasta tuloksestaan piti säännöllisesti 74,6 %, mutta vain 33 % kävi rangella lämmittelemässä tai harjoittelemassa ennen pelikierrostaan. Kaikista ärsyttävintä (65,1 %) vastaajien mielestä kentällä oli muiden golfareiden hidas pelitahti. Tämän jälkeen tulivat järjestyksessä huonot kenttäolosuhteet (18,4 %), kehno etiketin noudattaminen (11,1 %) ja korkeat green fee -maksut (5,3 %).

Lähes puolet (49,2 %) oli sitä mieltä, että lyöntipeli on mieluisin pelimuoto, ja suosituin (74,8 %) ryhmäkoko oli neljä pelaajaa. Vain 2,8 % pelasi mieluiten yksin, mutta toisaalta 27,1 % piti myös yksinpelaamista nautittavana.

Ainoastaan kolmasosa kävi säännöllisesti rangella valmistautumassa pelikierrokseensa. Kuva: Getty Images

Golfautolla pelaamisella on pitkät perinteet USA:ssa, ja tätä piti parhaana ”liikkumismuotona” 55,7 %. Vastaajista 55,6 % saapui kentälle puoli tuntia ennen lähtöaikaansa, yli neljännes (26,5 %) oli paikalla tuntia ennen starttia. Vain 0,4 % tunnusti kiiruhtavansa parkkipaikalta suoraan ykköstiille.

Kaikkiaan 37,3 % poistuu kentältä puolen tunnin sisällä kierroksensa jälkeen. 33,6 % saattaa pysytellä kierroksen päätteeksi kenttä- tai klubimaisemissa vielä tunnin. Välittömästi kierroksen jälkeen paikalta poistuu 14,1 % tutkimukseen vastanneista. Hieman yli kolmannes käy kierroksen jälkeen klubilla virvokkeella tai syömässä.

79,7 % oli sitä mieltä, ettei liittyisi sellaiseen klubiin, joka sallii pelaamisen sinisissä farkuissa. Hole-in-onen kertoi tehneensä 35,7 %, ja noin puolet (50,9 %) oli nähnyt jonkun tekevän ”ässän”.

Kysymykseen, tekeekö rahallinen panos pelaamisesta mukavampaa, myöntävästi vastasi 16,4 %. Vetoa lyöneistä 59,3 % oli hävinnyt korkeintaan 100 dollaria, ja 0,3 % oli menettänyt joskus yli 1000 taalaa. 30,3 % ei lyö ollenkaan vetoa.

Mailansa oli joskus suutuspäissään heittänyt 45 %, ja 9,4 % oli poistunut kesken kaiken kentältä kehnosti sujuneen pelin vuoksi. Huonon peliseuran takia kentältä oli lähtenyt 3,9 % vastaajista. 12,9 % kertoi harkinneensa (tai toteuttaneen) joskus vakavissaan harrastuksensa lopettamista.

Pelin lopputulos oli aiheuttanut särön ystävyyteen erittäin harvoin (1,2 %), mutta jostain samassa ryhmässä sattumalta pelanneesta oli löytynyt ystävä (46,4 %) lähes joka toiselle vastaajalle. 10,4 % puolestaan kertoi harrastaneensa seksiä golfkentällä.

Näkemykset golfin asemasta

42,4 % vastasi myöntävästi kysymykseen: Ovatko nuoret aikuiset vähemmän kiinnostuneita pelaamaan golfia kuin edellinen sukupolvi? 30,4 % piti golfia liian kalliina.

Yhteensä 31,1 % uskoi, että lajin hallitsevat elimet (USGA ja R&A) vievät lajia oikeaan suuntaan. 78,9 % puolestaan ei pitänyt tärkeänä, että oma lapsi harrastaa golfia. Alle 10 % oli esitellyt golfia tutustujalle, 10,5 % oli tuntenut syyllisyyttä, että golf oli vienyt vastaajan yhdessäoloaikaa perheen kanssa.

Hieman alle puolet oli löytänyt satunnaisesta pelikumppanista itselleen ystävän. Kuva: Getty Images

Olennainen lisäys pelimääriin on saavuttavissa valtaosan (81.9 %) mielestä vain, jos lajin pariin saadaan houkuteltua tarpeeksi kokonaan uusia pelaajia. 56,6 % vastasi, että aika ja elämän haasteet ovat suurin haaste lajin harrastajamäärän kasvattamiseksi.

Golfin alalajeista, kuten frisbee-golfista ja futis-golfista oli kiinnostuneita ainoastaan 3,8 %.

Välinehankinnat

Puolet vastaajista (49,5 %) arveli käyttävänsä tänä vuonna saman verran rahaa välineisiin kuin viime vuonna. Vaihtoehdon ”enemmän” valitsi 33,9 %. Suosituin maila oli putteri (22,6 %), vähiten innostuttiin väyläpuista (11,5 %).

56,1 % uskoi, että uutuusvälineet kehittyvät jatkossakin innovatiivisempaan suuntaan. Sopivien välineiden peliä parantavaan positiiviseen vaikutukseen uskoi 24,9 %. Ilman sovituspalvelua (custom fit) uuden välineen/välineet osti 27,3 %. Ammattimaista sovituspalvelua oli joskus hyödyntänyt 44,3 %.

Nykyisessä mailamerkissään on seuraavissa välinehankinnoissa päättänyt pysyä 25,3 %. Mailan tai pallon brändi on merkityksellistä selvästi yli kolmannekselle (38,1 %). Lähes 2/3 (63,3 %) vastaajista katsoi, ettei tour-pelaajien valinnoilla ole vaikutusta heidän välinehankintoihinsa. 69,6 % kertoi, että oma elämänkumppani tai muu/muut itselle tärkeät henkilöt tiesivät, kuinka paljon vastaajalta kuluu harrastukseen rahaa.

Säännöistä

66,9 % ei lyö säännöllisesti uutta lyöntiä (mulligan) ykköstiillä. 40 % ei riko tai sovella sääntöjä kierroksen aikana. 27 % toimii vastakohtaisesti 2-3 kertaa kierroksellaan. Yli viisi kertaa sääntörikkeitä- tai sovelluksia tekee 6 % vastaajista. Sääntöjen yksinkertaistamisen kannalla olisi 51,2 %.

Valmentajan palveluja oli viimeisen vuoden aikana hyödyntänyt 24,3 % vastaajista. Kuva: Getty Images

Harjoitustottumukset

Kaikkiaan 71 % oli joskus ottanut opetustunnin valmentajalta, viimeisen vuoden aikana näin oli tehnyt lähes neljännes (24,3 %). Suurin valmentajalla käymättömyyden syy kuului: käytän mieluummin aikani vain golfin peluuseen (35,8 %). Toiseksi yleisin syy (23,8 %) oli käsitys opetuksen kalleudesta verrattuna siitä saatavaan hyötyyn. 16,2 % piti pelinsä tasoa sen verran hyvänä, ettei valmentajalla käymiseen ollut tarvetta.

13,8 % kävi harjoittelemassa tai lyömässä harjoituspalloja useammin kuin lähti pelikierrokselle.

Ammattilaisgolf

88,3 % ei seurannut PGA Tourin pelaajia sosiaalisessa mediassa, mutta 18,2 % myönsi katsoneensa vähemmän kisalähetyksiä tv:stä, kun Tiger Woods on ollut kilpagolfin ulkopuolella. 67,6 % ei pitänyt tarpeellisena, että PGA Tour julkaisee sisäisiä kuritoimenpiteitä pelaajien rikkeistä.

Mielipiteet golfin olympiaperheeseen kuulumisesta jakautuivat lähes tasan (51,4 % kyllä, 48,6 % ei). Rion olympiaturnausta katseli 66,3 %.

Valinnoista

57 % ottaisi mieluummin hole-in-onen kuin 1000 dollaria käteistä. Jos summa olisi viisinkertainen, hole-in-onen valitsisi enää 34,6 %. Sen sijaan 74,9 % pelaisi mieluummin kaverin kanssa ”peruskentällä” kuin ventovieraan kanssa huippukentällä. 52,6 % olisi mieluummin parempi draivaaja kuin puttaaja.

71,3 % oli sitä mieltä, että pitää pelinsä tasoa tärkeämpänä kuin saavuttamaansa tulosta. Tuloksen kannalla oli 28,7 %. Kysymykseen pelasitko mieluummin presidentti Donald Trumpin kanssa vai PGA Tour -ammattilaisen kanssa, vain viidennes vastasi myöntävästi Trumpin kohdalla. Irlanti vai Skotlanti -vaihtoehdoista Irlannin valitsisi golfmatkakohteekseen 32,9 % ja Skotlannin 67,1 %.

Yksi vuotuinen golfmatka kalliiseen kohteeseen kiinnosti lähes puolta vastaajista (47,8 %), kun toisena vaihtoehtona (52,2 %) oli useampi edullinen reissu.

Neljästä huipputurnauksesta Masters olisi kiistaton ykkösvalinta (61,6 %) seurata tapahtumia paikan päällä. Open Championship St. Andrewsissa oli tässä kilvassa kakkonen (24,6 %) ja U.S. Open Pebble Beachillä (11,8 %) kolmonen. Tokion vuoden 2020 olympiaturnaus jäi kauas (2 %) muista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje