TrackMan osui asian ytimeen – tekoäly paljastaa pelaajalle lyönnin tärkeimmän kehityskohteen - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

TrackMan osui asian ytimeen – tekoäly paljastaa pelaajalle lyönnin tärkeimmän kehityskohteen

Tracy AI -teknologia on kertonut Jarkko Raskille, mihin hänen tulisi lyönnissään ensisijaisesti kiinnittää huomiota.

Virheen korjaus jää jatkossakin valmentajalle, joka voi Tracyn avulla sitoutua varmemmin olennaiseen.   

Lyöntianalysaattoreita valmistava TrackMan on jo pidempään ollut sitä mieltä, että tekoäly tulee viemään pelaajien ja valmentajien yhteistyön uudelle tasolle. Tälle väitteelle on saatu lisää katetta, kun yhtiö esitteli kesäkuussa TrackManin uuden Tracy AI -ominaisuuden.

Tracy lanseerattiin tammikuussa Orlandon golfmessuilla, missä teknologia sai innostuneen vastaanoton, ja esimerkiksi Golf Digest nimesi sen messujen kiinnostavimpien tuotteiden listan kärkeen.

Yli 500 miljoonan golflyönnin datapohjaa hyödyntävä ominaisuus poimii lukuisten vaihtoehtojen joukosta tärkeimmän peliä parantavan seikan, mihin pelaajan tulisi keskittyä.

”Kytketään tekoäly päälle ja lyödään kymmenen lyöntiä. Tämän jälkeen laite analysoi ja ilmoittaa sinulle merkittävimmän kehityskohteen”, tiivistää Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja Jarkko Raski, joka kävi tutustumassa Tracyyn Vantaankosken golfhallissa.

Raskille Tracy kertoi hänen mailanlapansa asennossa olevan korjattavaa.

”Tämän tiesin entuudestaan, mutta oli vakuuttavaa todeta sama asia tekoälyn kautta. Siinä on sellainen kahden asteen varianssi, mikä ohjaa pallon usein viheriön vasempaan mutta toisinaan myös oikeaan reunaan. Olen kompensoinut virheeni tähtäämällä enemmän kohteen oikealle puolelle, silloin kun lavan asennossa on enemmän heittoa.”

Tekoäly suositteli puolestaan SHG:ssa prona toimivaa Markus Ervastia puuttumaan ”spin loftiin”; tässä tapauksessa lyönnin korkeaan kaareen, jonka Ervasti myös Raskin mukaan itse täysin allekirjoittaa.

Tähän asti TrackMan on tarjonnut turhankin pitkän listan erilaisia vaihtoehtoja, joiden joukosta pron tai itsekseen laitetta tulkitsevan pelaajan on pitänyt löytää kaikkein eniten ongelmia lyönnissä aiheuttava tekijä.

Pron asiantuntemus entistä isommalle jalustalle

Tracyn antama suositus on yksilöllinen jokaiselle pelaajalle. Lopputulema pohjautuu käytössä olevaan dataan ja pelaajan optimaaliseen lyöntien määrään, joista koostuu TrackManin mukaan aukotonta faktaa.

Raski on sitä mieltä, että TrackManin kehittyvät ominaisuudet eivät vie töitä valmentajilta, päinvastoin. Se nostaa pron asiantuntemuksen vielä isommalle jalustalle tämän voidessa sitoutua yhteen aiheeseen.

”Minun tapauksessani tuo lavan asennon poikkeama johtuu siitä, että lantio ja kädet eivät kulje ’synkassa’. Kun lantion liike pysähtyy, käsillä on taipumus hieman sulkea lapaa. Sellainen rytmiin perustuva asia, jota on vähän vaikea havaita ilman valmentajan tarkkaa silmää”, itsekin vuosia PGA-prona työskennellyt Raski korostaa.

Tracy paljastaa pelaajan tärkeimmän kehityskohteen, mutta ei anna korjausohjeita. Se jää jatkossakin pron tehtäväksi. Laite auttaa pelaajaa edistymään, mutta nälkä ja tarve käydä opetuksessa vain kasvaa lyönnin kehittyessä.

”Niin, svingihän muodostaa pelissä vain yhden osa-alueen. Kaikki muu on sitten sitä, millä varsinainen tulos tehdään.”

BMW Pego Golf Schoolin head pro Jyry-Jussi Peltomäki on niin ikään hyvillään Tracy-teknologian lisäämisestä TrackManiin, joka on tärkeä työväline golfkoulun opettajille.

”En ole vielä ehtinyt testata Tracya, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta ominaisuudelta. Kesäkaudella TrackManin käyttö on meillä vähäisempää, joten pystyn myöhemmin arvioimaan sitä tarkemmin”, hän kertoo.

Samalla Peltomäki muistuttaa, että on olemassa tulkintavaara, mikäli pelaaja tuijottaa yksipuolisesti tekoälyn tarjoamaa dataa.

”Jos ei ole täysin varma tulkinnoistaan, olisi hyvä, että pro olisi paikalla tekemässä johtopäätöksiä.”

Raski sanoo miettineensä paljonkin, miten tekoälyä voisi hyödyntää golfissa, jossa se on mitä otollisinta maaperää. Välinerintamalla tekoälyn edelläkävijöiden joukkoon kuuluu Callaway, jonka Epic- ja Mavrik-puut on luotu tältä pohjalta.

Suur-Helsingin Golfin, Keimola Golf Vantaan ja Nurmijärven Golfklubin osakkaiden ja jäsenten yhteisessä hallissa on käytössä neljä TrackMania, joiden lukemia jotkut pelaajat käyvät tutkiskelemassa myös kesällä.

”Tällä viikolla sateisen sään vallitessa varauksia on ollut noin 20–30 päivää kohden. Hallissa pelaaja voi buukata TrackManin kerralla tunniksi käyttöönsä”, Raski sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje