11.–18.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][17]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Miten huiput saavat puttaamisen supernopeilla griineillä näyttämään niin helpolta?

Thomas Pieters tähtäämässä puttiaan U.S. Openin toisella kierroksella Winged Foot -kentän viidennellä viheriöllä. Kuva: Getty Images.

Winged Footin viheriöt ovat eri maailmasta kuin ne, joilla me tavalliset harrastajat palloamme puttailemme. Maailmanhuiput ottavat näillä supernopeilla ja kumpuilevilla viheriöillä välillä sellaisia puttilinjoja, että katsoja joutuu hieraisemaan silmiään epäuskoisena.

Puttaaminen todella nopeilla pinnoilla vaatii taitoa ja kokemusta mutta myös harjoittelua ja hyvää strategista ajattelua. Mahdotonta onnistuminen ei ole meille tavallisillekaan golfareille, ainakaan jos puhutaan pallon puttaamisesta niin lähelle reikää, että viheriöllä selviää kahdella putilla. Alkuun kannattaa lukea Erika Larkinin, joka on GolfDigestin parhaiden nuorten golfopettajien listalla, vinkit siihen, miten onnistutaan pitkissä puteissa nopeilla ja kaltevilla griineillä.

Nopeat griinit breikkaavat enemmän kuin hitaat

Voit huoletta kaksinkertaistaa arviosi putin breikistä liukkailla viheriöillä verrattuna siihen, miten paljon ne breikkaavat kotikentälläsi.

”Nopeilla ja kumpuilevilla viheriöillä putattaessa ylämäkiputissa voi olla hyvinkin 4–5 metriä breikkiä sivusuunnassa. Ja kun näin käy, saatatkin huomata, että puttilinjalle ilmestyy toinenkin breikki, joka ensivilkaisulla ei näytä vaikuttavan puttiisi lainkaan”, Larkin kertoo.

Paras tapa näiden ”sirkus puttien”, Larkin kutsuu näitä sillä nimellä, lähestymiseen on avoin ja luova mieli.

”Usein on enemmän kuin yksi tapa saattaa pallo lähelle reikää ja antaa sille mahdollisuus upota kuppiin. Vain sen pitää olla tavoitteesi putissa.”

Myös alamäkiputit breikkaavat paljon

Nopeilla griineillä myös alamäkiputit breikkaavat reilusti. Se pitää siis osata huomioida putin linjaa haettaessa.

”Yritä visualisoida, miten pallo kulkee kohti reikää ja pyri löytämään se vauhti, jolla se minimissään yltää reiälle.”

Kun olet löytänyt harjoitussvingin avulla sopivan tempon ja liikelaajuuden – lyhyt liike ja rauhallinen tempo on aina paras vaihtoehto – linjaa puttisi. Aseta putterin lapa niin, että osut palloon hieman kärjen puolella. Kärkiosuma on hieman pehmeämpi eikä pallo näin lähde vahingossa matkaan liian kovaa.

Tähtää yläpuolelle, missaa yläpuolelle

”Supernopeilla griineillä pallo jää paljon lähemmäs reikää, jos missaat reiän yläpuolelle kuin jos missaat putin reiän alapuolelle. Jos putti kiertyy alapuolelta ohi, se rullaa rinteen vaikutuksesta helposti paljon pidemmälle ja seuraava putti on pitkä. Jos taas missaat reiän yläpuolelle, olet jo putannut pallon ylärinnettä vastaan, jolloin sen vaikutus pallon kulkuun ei enää ole niin suuri ja pallo jää herkemmin lähelle reikää.”

”Tähtää reiän yläpuolelle ja pyri puttaamaan sellaisella nopeudella, että putti juuri ja juuri jaksaa reikään, niin jätät itsellesi useampia tap-in -putteja”, Larkin selittää.

Jos puttaat ohi, katso tarkasti pallosi perään

Nopeilla ja kaltevilla viheriöillä voit valmistautua siihen, että löydät itsesi puttaamasta ainakin pariin otteeseen pitkää toista puttia.

”Jos puttaat ensimmäisen puttisi ohi, älä käännä katsettasi pois pallosta turhautuneena vaan seuraa tarkasti, miten pallosi kulkee ja käyttäytyy. Näin saat samalla kuvan siitä, mitä pallollesi tapahtuu paluuputissa.”

Jos kiinnität asiaan huomiota, niin huomaat kaikkien ammattilaisten toimivan samoin. Sen, ja paljon muuta voit vaivihkaa kopioida omaan työkalupakkiisi, jotta oppisit puttaamaan paremmin.

Lähde: Madeline MacClurg/GolfDigest

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)