26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Mies, odota – Jos tunnistat tästä itsesi, on aika muuttaa tapoja

Kuva Getty Images

Edemmältä tiiltä pelaava voi joutua kävelemään kierroksen aikana kilometrikaupalla yksin.

Juttu on julkaistu Golflehden numerossa 2/2019.

Peliryhmässä on kolme miestä ja yksi nainen. Miehet ovat lyöneet avauksensa kentälle, laittaneet mailat bägeihinsä ja siirtyneet edempänä olevan tiin viereen seuraamaan ryhmän naispelaajan avausta. Nainen svingaa ja osuu hyvin palloon. Ennen kuin hän ehtii loppuasentoonsa, kiireisin miehistä on ehtinyt ottaa jo ensimmäisen askeleen ja lähtee harppomaan kohti väylää. Muut miehet seuraavat kohta perässä naisen jäädessä etsimään tiitä ja asettamaan mailaa ja mailahuppua takaisin paikoilleen.

Kun nainen pääsee tiiltä liikkeelle, miehet kävelevät jo viitisenkymmentä metriä hänen edellään keskenään jutustellen.

Sujuvaa golfia pelaava nainen on lyönyt avauksensa siististi väylälle, mutta koska lähes kaikki golfkentät on suunniteltu kuten ne ovat, lyhimmältä tiiltä lähes kilometrin liian pitkiksi, nainen on avauksensa jälkeen 20 metriä kauempana reiästä kuin ryhmän hyvää klubigolfia pelaavat miehet. Miehetkin ovat onnistuneet avauksissaan ja odottelevat nyt naisen pallon kohdalla, että tämä ehtisi pallolleen lyömään jatkolyöntinsä.

Miesten olemus ei ole naista tietoisesti painostava, mutta he eivät myöskään täysin tiedosta, millaisena nainen tilanteen kokee. Nainen tietää ryhmän odottavan hänen pelivuoroaan ja kiirehtii lyöntirutiinejaan vaikuttaakseen ripeältä. Hätäily johtaa lyönnin epäonnistumiseen, mutta maata pitkin pomppiva pallo vierii hänen onnekseen hieman miesten avausten ohi. Miehet säntäävät omille palloilleen. ”No, ainakin eteenpäin”, eräs heistä mumisee.

Nainen, kuulostaako yhtään tutulta? Tunnistatko sinä itsesi, mies?

Edellä kuvatun kaltaiset tilanteet nousevat toisinaan golfkentällä käytävissä keskusteluissa esiin. Lähes jokainen hieman pidempään golfia harrastanut nainen tunnistaa tapauksen.

Osalle tilanteet ovat niin tavallisia, että he ovat niihin jo tottuneet eivätkä asiasta enää suuremmin välitä. Osalle taas kyse on hyvinkin merkityksellisestä asiasta, joka vaikuttaa heikentävästi pelinautintoon. Yksikin kierros, jossa sama toistuu jokaisella reiällä, voi johtaa siihen, ettei naista houkuta enää lähteä pelaamaan pelkässä miesseurassa. Pahimmassa tapauksessa koko golfin harrastamisen mielekkyys kokee kovan kolauksen.

Olennaista olisi huolehtia siitä, ettei ketään ryhmän pelaajista jätetä  säännöllisesti yksinään jälkeen.

Kyse ei varsinaisesti ole sukupuoli-kysymyksestä, vaan siitä, että kenttää pidempänä pelaavat eivät ota edempää pelaavia ajattelemattomuuttaan huomioon. Naisten lisäksi tilanne voi olla tyypillinen myös aloittelijoille, junioreille tai vaikka etutiille siirtyneille senioreille. Yhdistävä tekijä on sen sijaan se, että lähes poikkeuksetta kiirehtijät ovat miehiä.

Miten vastaavissa tapauksissa sitten tulisi menetellä?

Paras ratkaisu ei välttämättä ole se, että koko ryhmä odottaa etummaiselta tiiltä pelaavan olevan valmis lähtemään pallolleen. Jos odottamiseen kuluu jokaisella reiällä vaikkapa 20 sekuntia, kuten siihen lyönnin seuraamisen, tiin poimimisen, mailahupun asettamisen ja mailan bägiin laittamisen jälkeen voi hyvinkin kulua, tarkoittaa se kuutta lisäminuuttia kierroksen kestoon. Ei vielä ratkaisevan paljon, mutta jonkin verran kuitenkin.

Kolmen tai neljän hengen ryhmässä avausten jälkeen viimeisenä vuorossa olevalla, eli yleensä pisimmälle lyöneellä pelaajalla on kuitenkin hyvin aikaa jäädä odottamaan viimeisenä avauksensa lyönyttä pelaajaa ilman, että ryhmän etenemisvauhti yhtään kärsii. Vaikka lyhimmältä tiiltä pelaava olisikin avaus­ten jälkeen kauimpana reiästä, voivat seuraavina lyöntivuorossa olevat pelaajat lyödä jatkolyöntinsä ensimmäisinä ready golfin -hengessä, mihin myös uudet säännöt nyt kannustavat.

Golf on sosiaalinen seurapeli, jossa golfkäyttäytymisen hienovaraiset piirteet voivat muodostua kokonaiselämyksen kannalta tärkeämmiksi kuin moni ehkä tulee ajatelleeksi. Vaikkei seuranpitoa lopulta harrastaisikaan systemaattisesti jokaisella reiällä – osa kokee senkin häiritseväksi – olennaista olisi ehkä huolehtia siitä, ettei ketään ryhmän pelaajista myöskään säännöllisesti jätetä yksinään jälkeen. Jo muutama kierroksen aikainen huomion ele ja juttutuokio riittävät yleensä siihen, että pelaaja kokee itsensä huomioiduksi ja peliryhmän tasavertaiseksi jäseneksi. Se taas heijastuu väistämättä koko ryhmän pelinautintoon.

Lue seuraavaksi: Naisharrastaja voi unelmoida birdie-putista vain joka toisella reiällä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje