22.–29.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][27]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Lyhyt putti hallikaudella kuntoon – keskity näihin ohjeisiin 

Älä anna lyhyen putin nakertaa tulostasi. Kuva: Getty Images

Lavan suuntaus määrää pallon lähtösuunnan. Sitä ja muita ohessa olevia ohjeita on helppo harjoitella sisälläkin.

Suuntaus määrää pallon lähtösuunnan

Yksi laadukkaan puttaamisen tärkeimmistä tekijöistä, etenkin lyhyissä puteissa, on lavan tarkka suuntaus. Lähteehän pallo kaikessa yksinkertaisuudessaan sinne mihin lavan lyöntipinta osumahetkellä osoittaa. Jos lyöntipinta on suunnattu väärin, palloa on vaikea saada oikeaan osoitteeseen, vaikka kaikki muut ominaisuudet olisivat kohdallaan.

Suuntausta on helppo harjoitella, muun muassa laittamalla maila maahan pallon etupuolelle siten, että varsi osoittaa kohtisuoraan reiän ulkoreunaan. Jotkut pelaajat puolestaan hyödyntävät pallon kyljessä olevaa merkkiä tai viivaa toimivana suuntausapuna.

Osuman laadulla iso vaikutus

Kun pallo osuu lyöntipinnan keskikohtaan, se todennäköisimmin rullaa viheriöllä haluamasi matkan. Tällä on olennainen vaikutus putin pituuskontrolliin. Voit käyttää osumatarkkuutesi tarkistukseen lapateippiä tai -sprayta varmistuaksesi, missä pallo kohtaa putterin lyöntipinnan. Mikäli pallokontakti on enemmän kärjen tai kannan puolella, lapa tyypillisesti tärähtää osumassa, ja pallo ei lähde tähdättyyn suuntaan. Samalla pituuskontrolli kärsii.

Pallonpaikka kunniaan

Pallonpaikalla on iso merkitys lyöntien onnistumisissa, riippumatta lyöntityypistä. Liian edessä tai takana oleva pallonpaikka vaikuttaa vartalon linjaukseen ja siten myös puttisvingiin. Pallonpaikka vaikuttaa myös mailan lavan asentoon osumahetkellä. Liian takana sijaitseva pallo aiheuttaa lavan suuntauksen kohteesta oikealle osumassa ja liian edessä oleva pallo aiheuttaa vastaavasti lavan sulkeutumisen osumahetkellä.

Jos pallonpaikka on liian edessä, vartalon linjaus aukeaa johtaen ulkoa sisään kulkevaan liikerataan. Tämä aiheuttaa reiän vasemmalta puolelta ohi lyötyjä putteja. Liian takana oleva pallonpaikka tuottaa päinvastaisen ongelman. Toisteinen tähtäys- ja lyöntiasentorutiini auttaa tavoitellun pallonpaikan löytymisessä.

Päättäväinen putti ylettyy aina paremmin perille. Kuva 123rtf

Pidä vartalo aloillaan

Huippugolfia katsellessa voi huomata, miten aloillaan ja eleettömästi pelaajat puttaavat – ennen kaikkea lyhyellä etäisyydellä. Yritä pysyä mahdollisimman aloillasi ja pidä liike loppuasennossa ennen kuin katsot pallon perään. Etenkin alavartalon vakaana pitäminen on tärkeää. Olemme usein lyhyissä puteissa malttamattomia, mutta kärsivällisyys tuo tulosta.

Tarkista kallistus

Lyhyissäkin puteissa on usein kallistusta. Tämä selviää parhaiten, kun kyykistyt pallon taakse katsomaan, millainen kaltevuus lyöntilinjalla on. Kun kaltevuus on selvillä, tähtää kallistuksen korkeimpaan kohtaan, mistä pallo alkaa taittua kohti reikää.

Päätä sopiva vauhti

Kallistuksen lisäksi on keskeistä suunnitella vauhti, jolla haluat putata. Jos puttaat kovemmalla vauhdilla, on kallistusta vähemmän ja reikä pienenee, jolloin tulee osua keskelle reikää. Mikäli käytät hitaampaa vauhtia, on kallistusta enemmän, mutta reiän koko kasvaa ja virhemarginaalia on hieman enemmän. Kumpikin tapa toimii, tärkeintä on olla vauhdin kanssa johdonmukainen.

Jutussa on käytetty asiantuntijana puttaukseen erikoistunutta PGA-valmentaja Petri Parviaista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje