23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Lipulla vai ilman?

Muutosta on perusteltu pyrkimyksellä nopeuttaa peliä. Arvostelijat ovat halunneet kyseenalaistaa ratkaisun. Jotkut pelkäävät griinityöskentelyn jopa hidastuvan. Joidenkin mielestä lipun kanssa puttaaminen näyttää yksinkertaisesti pahalta.

Muutosta on perusteltu pyrkimyksellä nopeuttaa peliä. Arvostelijat ovat halunneet kyseenalaistaa ratkaisun. Jotkut pelkäävät griinityöskentelyn jopa hidastuvan. Joidenkin mielestä lipun kanssa puttaaminen näyttää yksinkertaisesti pahalta. Jätetäänkö lipputanko paikalleen myös ammattilaiskilpailuissa? Pidetäänkö ratkaisusta kiinni, vaikka reiässä oleva lippu vaikuttaisi kasvattavan reiän tehollista kokoa? Tuleeko puttaamisesta helpompaa?

Lipusta on hyötyä

Lähipeliin tutkimuksissaan monipuolisesti paneutunut valmentaja Dave Pelz tutki reilut kymmenen vuotta sitten sitä, kannattaako lippu jättää sisään vai ottaa pois reiästä viheriön tuntumasta chipattaessa ja putattaessa.

Tuhansien useilla erilaisilla pinnoilla puttirobotilla suoritettujen ”lyöntien” jälkeen tulos oli selvä: jätä lippu reikään aina kun säännöt sen sallivat – ellei lippu kallistu niin voimakkaasti lyöjää kohti, että pallo ei mahdu lipun ja reunan väliin.

Yli tuhat oikeasti lyötyä puttia vahvistivat johtopäätöstä.

Yllättävintä tuloksissa Pelzin mukaan oli se, että pallo upposi reikään hyvin myös silloin, kun lippu kallistui kevyesti lyöjän puolelle. Järkeenkäypä selitys on siinä, että kaltevaa tankoa vasten iskeytyvä pallo kimpoaa alaspäin.

Pelzin tulosten mukaan lipusta on apua myös silloin, kun pallo ei osu keskelle reikää. Jos tuuli on kuitenkin niin kova, että heiluva tanko voi kopauttaa pallon ulos, tangon kanssa kannattaa olla varuillaan.

”Tiedemies” DeChambeau aikoo heti kokeilla

Mekanistisesta ja tieteeseen perustuvasta lähestymistavastaan tunnettu Bryson DeChambeau totesi marraskuun alussa, että aikoo käyttää hyväkseen uuden säännön mahdollisesti tarjoaman edun. Hänen voi siis odottaa pitävän koemielessä lipun reiässä ainakin alkuvuoden kilpailuissa. Ratkaisujen aika koittaa sitten, kun empiiristä näyttöä suuntaan tai toiseen on kertynyt riittävästi.

Seuraavatko muut perässä? Arvailuja on puolesta ja vastaan. Jotkut ovat sitä mieltä, että vaikka jokin teoreettinen hyöty olisi saavutettavissa, pelaajat todennäköisesti ainakin reiän läheisyydessä kaihtavat sitä totutusta poikkeavaa visuaalista vaikutelmaa, jonka reiässä oleva lipputanko synnyttää.

Materiaalikysymys

Bryson DeChambeau on sääntömuutoksen edellä vakuuttunut siitä, että hyöty reiässä pysyvästä lipputangosta on niin suuri, että golfia hallinnoivat tahot joutuvat joko perumaan sääntömuutoksen tai vaihtoehtoisesti puuttumaan välinesäännöin lipputankojen materiaaliin.

Materiaalin vaikutus kytkeytyy fysiikan lakeihin. Tangon niin sanottu sysäyskerroin eli puumailoista tutuksi tullut COR-arvo riippuu merkittävästi valmistustavasta. DeChambeau ehti jo todeta, että PGA Tourin suosimat lasikuituiset tangot vaimentavat sopivasti törmäystä. U.S. Openissa DeChambeau ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan jättäisi lippua reikään, koska lipputangot ovat metallisia.

Estetiikka särkyy

Jotkut ovat olleet sitä mieltä, että USGA ja R&A alkavat katua päätöstään siinä vaiheessa, kun kilpailijat ja heidän caddiensa kulkevat ristiin rastiin viheriötä lippua nostellen ja taas laskien.

Ero totuttuun tulee arvostelijoiden mielestä olemaan niin suuri, että peli näyttää televisiossa naurettavalta. Tunnettu valmentaja Hank Haney on ollut yksi äänekkäimmistä arvostelijoista. Golf Digestin Luke Kerr-Dineen heitti lisää löylyä muistuttamalla, että jo ankkuroinnin kieltävän säännön taustalla oli ainakin osittain halu pitää kiinni siitä, miltä peli on perinteisesti näyttänyt.

Jos sääntö alkaa hiertää ja tilastot kieliä säännön vaikutuksista tuloksiin, ainakin paine ammattilais- ja amatöörisääntöjen eriyttämiseen voi alkaa kasautua.

Puheet paikallissäännöstä pehmoisia

Spekulaatioissa on väläytelty sellaistakin vaihtoehtoa, että PGA Tour tai jokin muu kiertue kiertää uuden säännön paikallissäännöllä. Sellaiselle ratkaisulle säännöt eivät kuitenkaan anna tilaa.

”Paikallissääntöä ei voi asiasta tehdä”, toteaa säännöt läpikotaisin tunteva golftuomari Arto Teittinen ykskantaan.

Kenttämestari kantaa huolta

”Hemmetin tyhmä sääntö”, kommentoi kokenut kenttämestari Ilkka Kaivosoja

”Reiän reunojen ylimääräinen kuluminen palloa lipun kyljestä noukittaessa ei ole ainoastaan riski, vaan fakta. Mitä suurempi käsi, sitä enemmän reuna hankautuu”, Kaivosoja sanoo.

Erityisen paljon haittaa uudesta käytännöstä aiheutuu hänen mukaansa varhain keväällä, jolloin heinän kasvu on vielä heikkoa. Ongelma lisäksi kertautuu, koska varhaisen kasvun aikana mahdollisia lipunpaikkoja ei useinkaan ole runsaasti tarjolla.

Kuinka sitten noukkia pallo reiästä?

Mahdollisimman varovasti, luonnollisesti. Ja sormin. Pallon nostaminen ylös lipputangon mukana on etiketin vastaista ja omiaan lisäämään riskiä reiän reunojen vahingoittumiselle.

Nopeuttaako vai hidastaako peliä?

USGA ja R&A ovat perustelleet säännön käyttöönottoa halulla nopeuttaa peliä. Epäilijöitäkin on riittänyt. Kriitikoiden mukaan griinityöskentelyyn voi ainakin siirtymäkaudella mennä jopa totuttua enemmän aikaa, jos ryhmässä pelaavat haluavat toimia lipputangon suhteen yksilöllisesti.

Tuomarina aina major-kilpailuja myöten toiminut Arto Teittinen ei usko, että sääntömuutoksella on merkittävää vaikutusta pelinopeuteen lajin huipulla.

”Ei peli tule hidastumaan. Joku puttaa lipun kanssa, joku taas ei. Asiat käydään varmaan läpi jo ykköstiillä. Mitään ylimääräistä sekaannusta ei tule, kun kaikki tietävät, kuinka muut aikovat toimia.”

Speedgolfissa jo käytäntönä

Sääntöuudistus myötäilee käytäntöjä speedgolfissa, jossa lipputanko pysyy putattaessa reiässä. Mikko Rantanen, speedgolfin tuore mailmanmestari, kertoo neljän pelikauden aikana karttuneiden kokemusten vahvistaneen käsitystä siitä, että ei tangosta ainakaan haittaa ole.

”En muista ainuttakaan kertaa, jossa vaikutelma putissa olisi ollut sellainen, että tanko sylkäisi ulos pallon, joka muuten olisi mennyt sisään.”

Golfpisteen Facebook-kysely
Ensi vuodesta alkaen lipputangon voi pitää griiniltä putattaessa reiässä. Miten aiot itse pääsääntöisesti toimia?
Puttaan ilman tankoa73 %
Pidän tangon reiässä27 %
443 vastaajaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Putti-Possu says:

    Lipputangon kanssa vai ilman ongelma voikin liittyä siihen, että nopeiden ja hitaiden ryhmien pelinopeus kasvaa entisestään ja ärtymys kentällä pahenee
    – nopeat ryhmät etevät kantobägi selässä ja puttaavat lipun kanssa, joten kahden hengen ryhmä selviää griinistä alle 2 minuutin
    – kentän tukkona on poikkeuksetta hidas ryhmä, joka haluaa apinoida kaikki TV:ssä nähdyt ammattilaisten temput ja nyt siis vaivaavat lippua reikään ja takaisin. Heillä menee siten griinillä entisen 4 minuutin sijasta 5-6 minuuttia
    – tämän seurauksena em. Kahden hengen ryhmä joutuu odottamaan ei ainoastaan tiiboxissa vaan myös lyödäkseen griinille
    – kauhulla ajattelen golfia Thaimaassa, missä 5 Thaikun ryhmät seisottavat koko kenttää, kun heidän perinteinen vedonlyönnin sisältävä griinityöskentely on nytkin ihan toivotonta