26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Golfpisteen ”tulevaisuuden golfväylä” puolitti Talin 17. reiän peliajan puoleen

Golfin kierrosajoista voi nipistää helposti pois useita kymmeniä minuutteja. Kuva rtf123

Helsingin Golfklubilla tiistaina järjestetyssä Suomen Golfliiton Partner Cupissa pelattiin Golfpisteen ideoima erikoisreikä, ”Tulevaisuuden golfväylä”. Ideana oli pelata Talin 17. reikä keskivertoharrastajalle sopivan mittaisena, ensi vuonna voimaan astuvin uusin säännöin ja ripeän pelin eli ready golfin -hengessä. Tarkoituksena oli osoittaa kilpailuun osallistuneille, miten golf on ensi vuodesta alkaen entistä nopeampaa, helpompaa ja hauskempaa.

Erikoisreikänä pelattu seitsemästoista reikä on Talin vaikeimpiin kuuluva väylä (hcp-luku 1), joka on normaalimittaisena keltaiselta tiiltä erityisen pitkä, 396-metrinen par-nelonen. Punaiselta tiiltäkin pituutta kertyy muhkeat 350 metriä. Helsingin Golfklubin arvion mukaan reiän pelaaminen kestää keskimäärin noin 17 minuuttia.

”Sääntöuudistukset yksinkertaistavat lajia ja vähentävät turhaa jäykkyyttä.” (pelaajapalaute)

Kokeilussa Golfpiste muutti ensinnäkin reiän pituuden harrastajapelaajalle sopivaksi. Miehet pelasivat reiän normaalilta punaiselta tiiauspaikalta 350 metrin mittaisena. Naisten tiiauspaikka vietiin puolestaan väylän alkuun, kauas varsinaisen punaisen tiiauspaikan etupuolelle, mikä teki väylästä noin 270 metrin pituisen. Ajatuksena oli, että lyöntimitoiltaan keskipituiset harrastajat pystyvät saavuttamaan viheriön lyömällä avauksensa draiverilla ja lähestymislyöntinsä rautaseiskalla.

Kilpailijoita ohjeistettiin pelaamaan väylä niin sanotun ready golfin hengessä eli soveltamalla käytäntöä, jossa ensimmäisenä lyöntiinsä valmiina oleva pelaaja lyö aina ensimmäisenä riippumatta siitä, millä etäisyydellä ryhmän pelaajat lipusta ovat.

Tulevaisuuden golfväylä pelattiin lisäksi ensi vuodenvaihteessa voimaan astuvin uusin säännöin. Pelinopeuteen vaikuttavat ensi vuonna erityisesti pallon etsimiseen käytettävän enimmäisajan lyheneminen kolmeen minuutin nykyisen viiden sijasta, lipun reikään jättämisen salliminen myös viheriöltä putattaessa sekä kadonnutta tai kentältä ulos lyötyä palloa koskeva sääntöuudistus.

Ensi vuodesta alkaen pallo voidaan paikallissäännön nojalla pudottaa kahdella rangaistuslyönnillä lähelle sitä paikkaa, josta pallo meni ulos tai johon se katosi. Uuden pallon voi pudottaa peliin jopa väylälle asti, kahden mailanmitan päähän väylän reunasta, muttei kuitenkaan lähemmäs lippua.

”Pelattiin ihan normaalisti, mutta kaikki olivat hereillä ja se löi, joka oli valmis.” (pelaajapalaute)

Golfpisteen ideoimaa kokeilua pidettiin oivaltavana ja onnistuneena, ja ryhmien kellotetut peliajat kertoivat havainnollisesti siitä, miten pelinopeutta voi pienilläkin teoilla huomattavasti parantaa.

Tulevaisuuden golfväylän pelaaminen kesti kilpailuun osallistuneilta kahdeltatoista neljän pelaajan ryhmältä keskimäärin 8 minuuttia 40 sekuntia eli noin puolet siitä, mikä oli Helsingin Golfklubin arvio väylän normaalista peliajasta. Nopein ryhmä pelasi väylän seitsemässä ja puolessa minuutissa, ja vain kaksi ryhmää käytti pelaamiseen yli kymmenen minuuttia.

Pelaamiseen käytetty peliaika jakautui melko tasaisesti kolmeen osaan. Avausten lyöminen ja kävely palloille vei aikaa keskimäärin noin 3–4 minuuttia. Noin kolme minuuttia kului puolestaan lähestymislyöntien lyömiseen ja kävelyyn griinille, ja suunnilleen saman verran käytettiin aikaa lähipeliin griinillä ja sen ympäristössä.

Mielenkiintoinen havainto oli, että ryhmien oli pelattuaan vaikea arvioida väylän pelaamiseen käyttämäänsä aikaa. Lähes kaikki arviot olivat useita minuutteja yläkanttiin. Pelaajat eivät kokeneet pelanneensa epätavallisen tai häiritsevän nopeasti, vaikka aikaa säästyi normaalitahtiin verrattuna minuuttikaupalla. Nopeampi peli ei siis tarkoita hätäilyä, hosumista tai bägi selässä juoksemista, vaan pelitapoihin soluttautuneen turhan ajankulutuksen järkevää ja luontevaa karsimista.

”Jokaisen pitäisi päästä kokemaan tällainen kellotus. Ehkä seurat voisivat lähteä tähän mukaan ja perustaa kentille kellotusväyliä.” (pelaajapalaute)

Moni pelaaja koki, että reiän kellottaminen antoi hyvän käsityksen ryhmän todellisesta pelinopeudesta. Moni toivoi myös selkeitä ohjeita siitä, miten omaa ja ryhmän peliä voi konkreettisesti nopeuttaa.

Golfpiste tekee syksyn aikana ja sääntömuutoksen lähestyessä ja voimaan astuttua useita sääntöuudistusta ja pelinopeutta koskevia, entistäkin hauskempaan, helpompaan ja nopeampaan golfiin kannustavia toimituksellisia sisältöjä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)