20.– 27.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][22]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Golfkausi on ovella – näillä ohjeilla pääset mukavasti alkuun

Kropan herättely ja maltillinen harjoittelu voitelevat pelaajan kevään ensimmäisille kierroksille.

Talvi merkitsee monelle golfin harrastajalle säännöllistä peruskunnon ylläpitämistä tai kohennusta kesän pelejä silmällä pitäen. Toisinaan aika kuluu akkuja lataillessa, ja käynnit sisähalleissa tai hiihtoladuilla jäävät vain vähemmälle.

Lisääntynyt valon määrä herättää monessa aktiivisemman puolen ja liikkumisen intoa edistää ovella oleva pelikausi. Jotkut harrastajista ovat jo saattaneet aloittaa kautensa jollain kuun vaihteessa avatulla kotimaisella kentällä, mutta suurimmalla osalla kevään ensimmäinen startti on vielä edessäpäin.

Mutta miten pitäisi lähestyä alkavaa kautta, jos pelaamisesta ja liikkumisesta on kulunut pidempi aika? Muutama kävelylenkki tai kevyt hölkkä tekevät hyvää ennen pelien käynnistymistä. Näin on helpompi tottua pelikierroksiin, joissa tulee taivallettua pisimmillään kymmenenkin kilometriä kerrallaan.

Venyttely hyväksi tavaksi

Venyttelyn merkitystä ei voi korostaa liikaa, etenkin jos fyysinen aktiivisuus on jäänyt toviksi vähemmälle. Tärkeätä olisi kiinnittää huomio olkapäihin, olkalihaksiin, takareisiin, alaselkään, kyynärvarsiin, ranteisiin ja niskaan.

Viiden minuutin venyttely on jo tehokas ja se on hyvä suorittaa kotona ennen kentälle lähtöä – silloinkin kun kausi on jo hyvässä vauhdissa. Näin myös välttyy helpommin loukkaantumisilta ja pieniltä vaivoilta, joita kylmilteen aloitettu range-harjoittelu saattaa aiheuttaa.

Pienemmästä isompaan

Draiverilla lyöminen on hauskaa, mutta setin pisin maila kannattaa pitää rangella hetken aikaa sivussa. Paras tapa on lähteä liikkeelle wedgellä rauhallisilla svingeillä ja hyvää osumatuntumaa hakien. Tämän jälkeen edetään systemaattisesti isompiin mailoihin siten, että kullakin numerolla lyödään muutama pallo kerrallaan.

Venyttely on golfarille äärimmäisen hyödyllistä. Kuva: Getty Images

Huolellinen ote

Mitä sitten tekniseltä puolelta tulisi ottaa huomioon? Ote on lyönnin tärkein yksittäinen osa-alue ja siksi sen pitäisi olla mahdollisimman laadukas ja toimiva. ”Grippi” määrittelee käsivarsien ja ranteiden liikettä svingissä ja ratkaisee usein, mihin suuntaan pallo lopulta lähtee.

Otteen kanssa on hyvä olla huolellinen ja tarkistaa kärsivällisesti – etenkin kauden ensimmäisissä treeneissä – ennen jokaista lyöntiä, että kaikki on kunnossa.

Lyöntiasento profiloi suorituksen

Lyöntiasento muodostaa profiilin koko suoritukselle, joten sen rooli on keskeinen. Aseta jalat suunnilleen omalle hartialeveydelle, taivuta itseäsi kevyesti eteenpäin lantiosta ja pakita hieman takamusta. Jaa painopiste tasaisesti molemmille jaloille ja taivuta polvista, kunnes tunnet pienen paineen polvien yläpuolella. Kun käsivarsissa on vielä vapaa riipunta, voit antaa mennä.

Kohde haltuun rangella

Rangeharjoittelussa on hyvä muistaa kohteet ja huolehtia omasta suuntauksesta. Siinä hyödyksi on suuntaustikut tai jos sellaisia ei ole tullut vielä hankittua, mailat ajavat saman asian. Voit asettaa yhden tikun tai mailan jalkojen linjan etupuolelle ja toisen pallon etupuolelle. Suuntausavustimet ”kouluttavat” samalla katsomaan lyöntilinjat kentällä oikein.

Lopuksi on hyvä vilkaista mailojen grippejä. Kädensijat kuluvat ahkeralla pelaajalla kaudessa ja aktiivisimmilla vaihto on hyvä suorittaa kaksi kertaa kauden aikana. Pientä väliaikaista tekohengitystä gripeille voi antaa pesemällä ne miedolla saippualla ja vedellä.

Kunnollisilla ja riittävän tuoreilla gripeillä saattaa säästää pelikierroksella useampiakin lyöntejä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje