26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Näkökulma: Golfin strategiaa rakentamassa

Suomen ykköskentällä Kytäjä Golfissa on tehty parin viiimeisen vuoden aikana merkittäviä kustannussäästöjä.

Golfliiton, PGA:n ja SGKY:n yhteinen aluekierros helmikuun alussa tavoitti ympäri Suomen reilut 200 ihmistä. Osallistujina oli kenttien toimitusjohtajia, henkilökuntaa, osakeyhtiöiden sekä seurojen aktiiveja.

Nelituntinen sessio sisälsi kunkin järjestön esittäytymisen, Suomen Golfin tilannekatsauksen sekä ryhmätyöt, joiden aiheet käsittelivät lajin tulevaisuutta.

Yksi aluekierroksen tavoitteista oli antaa ”kentältä tulevia” rakennusaineita Golfin strategia 2020-manuaalin päivitystyöhön.

Golfin markkinatilanne on rajusti muuttunut viimeisten 5-10 vuoden aikana. Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi tilaisuuden veturina johti keskustelua sekä toi esiin tulevaisuuden mahdollisuuksia ja uhkia varsin ennakkoluulottomalla ja rohkealla asenteella. Lajin nykytilanne ja haasteet nostettiin avoimen tarkastelun ja keskustelun kohteeksi lukujen kautta.

Hanna Kivelä, Ville Nurmi ja Petri Lehtonen kiertävät kauden aikana kentillä Golfliiton Seurakehittäjä-projektin työrukkasina konsultoimassa palveluiden kehittämisestä.

Hanna Kivelä, Ville Nurmi ja Petri Lehtonen kiertävät kauden aikana kentillä Golfliiton Seurakehittäjä-projektin työrukkasina konsultoimassa palveluiden kehittämisestä.

Asialistan kärkeen Vantaalla pidetyssä tilaisuudessa nousivat tarjonnan moninaistuminen kentillä, joka mahdollistaisi joustavampia, keskenään erilaisia jäsenyyksiä ja pelaamismalleja perinteisen kausimaksun vaihtoehtoina. Tämän uskotaan myös tuovan lisää jäseniä kenttäyhteisöihin.

”Pelaamisen oikea hinta on se, jonka kuluttajat ovat valmiita maksamaan”, kuului yksi keskustelun parhaista kiteytyksistä.

Sana kuluttaja oli esillä ilahduttavan usein. Suuntaus on golfissa erittäin tervetullut, uskon kehityksen jatkuvan vauhdikkaasti.

Vantaan tilaisuudessa henkioli positiivinen ja uskoa lajin vetovoimaan rakentava haastavista taloudellisista ajoista huolimatta.

”Golfin täytyy monella tavalla uudistua, lajin tuotteistus vaatii huolellista suunnittelua”, oli toinen mieleen jäänyt mietelause.

Molemmat lainaukset ovat olleet itsestäänselvyyksiä palveluja tuottavilla aloilla jo vuosikymmeniä. Tällaiset ajatukset olivat golfissa etenkin vuosina 2008-2010 halpapelaamiskeskustelun käydessä kuumimmillaan kuitenkin vastatuulessa.

Tuolloin pienen ryhmän masinoimana ajettiin kuin käärmettä pyssyyn käsitystä, jonka mukaan ”perusgolfari Suomessa on henkilö, joka pelaa itse omistamallaan golfosakkeella” ja osakkeeseen sitoutumaton pelaaminen jopa haitaksii koko lajille.

Ääni kellossa on muuttunut radikaalisti ja markkinatilanteen jatkuvaan muuttumiseen osataan reagoida paremmin. Golfia ja kenttien palveluja markkinoivat tahot ovat, osittain varsin hitaan kaavan mukaan, oppineet, että golf kilpailee ihmisten vapaa-ajasta harrasteiden kanssa, joita trimmataan jatkuvasti vetävimmiksi kuluttajien tarpeiden mukaan.

Vantaan tapahtumasta jäi positiivinen olo. Golfalalla osataan luotailla realiteettejä aiempaa selkeämmin ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Pidin Golfliiton liittovaltuuston puheenjohtajan Harri Kainulaisen ja Golflehden entisen päätoimittajan Janne Tarmion kanssa perusteellisen ja virkistävän keskustelun golfin tulevaisuudesta.

Kainulainen on ollut vauhdittamassa Golfin strategia 2020 suunnitelman päivittämistä.

Tarmio työstää maaliskuun Golflehteen artikkelia aiheesta Golfin tulevaisuus.

Alkuperäisen vuonna 2009 julkaistun Strategian visio on yksinkertaistettu lauseeseen:

”Golfista tulee koko kansan suosittu urheilu-ja liikuntaharrastus”.

Strategiapäivitystä työstävät Golfliiton ohella lajin kuusi muuta järjestöä . Kokemuksen puutteeseen golfin osalta työn onnistuminen eivarmasti kaadu.

Nykyinen strategia on steriili manuaali lajin toimintaympäristöstä. Suuria linjauksiasiitä on vaikeaa löytää, eikä se ensisijainen tarkoituskaan olekaan.

Uudistetun version osalta toiveet ovat korkealla. Hyvin mielenkiintoista on seurata, miten projekti etenee ja millaisen muodon se saa.

Olen huolissani siitä, sisällytetäänkö siihen myös riittävästi järjestöjen ulkopuolella vaikuttavien yrittäjien, muiden sidosryhmien ja tulevaisuuden tutkijoiden näkemyksiä?

Linna Golfissa pelataan komeissa puitteissa. Yhtiön taloutta rasittavat kuitenkin loma-asunnot, jotka ovat olleet pitkään myynnissä.

Linna Golfissa pelataan komeissa puitteissa. Yhtiön taloutta rasittavat kuitenkin loma-asunnot, jotka ovat olleet pitkään myynnissä.

Uskalletaanko riittävän analyyttisesti ja kriittisesti arvioida omaa toimintaa ja järjestöjen rooleja, jopa tarpeellisuutta tulevina vuosina? Vai tuleeko uudistetusta strategiasta järjestöjen toiveuni, jossa käperrytään perinteisiin eikä uskalleta nähdä maailman muuttumista.

Lähtökohdan pitää kuitenkin olla se, että golf harrastemuotona on ihmisiä varten eikä päinvastoin. Lajin ja sen palvelujen pitää kehittyä ja virtaviivaistua.

Golfosake puhuttaa

Seuraavien kuukausien ja tulevien vuosien puhutuimpiin aiheisiin lukeutuvatarvonsa menettäneet osakkeet. Suurella osalla kentistä peruspaletti ja maksupohja on kunnossa sukupolven vaihdoksista huolimatta.

Maassamme on kuitenkin toistakymmentä yhtiötä, joiden osakkeista eroon päästäkseen omistajat ovat valmiita jopa maksamaan. Kun omistajan kuolemakaan ei maksuvelvollisuutta osakkeen vastikkeeseen lopeta, on osakkeita myyty tahoille, joilla ei ole tarkoitustakaan suoriutua velvoitteitaan.

Nordcenter on yksi kentistä, jossa ratkaisumalliksi osakkeen hinnan palauttamiseksi positiiviseksi on kaavailtu vastikepakosta luopumistaHämärämiehet, ”ostajat” ovat jättäneet vastikkeet maksamatta. Tapauksia on Golfpisteen saamien tietojen mukaan jo lähes sata. Pahoin pelkään, että arvion luvut ovat alakanttiin.

Myyntihaluisia osakkaita on tuhansittain, joten suuri haaste ja epäkohta lajin tulevaisuuden osalta on varmuudella nousemassa pintaan ja myös julkisuuteen tavalla, joka ei lähtökohtaisesti nosta lajin imagoa.

Golfyhtiöiden vastaveto on hakea oikeutta käräjiltä vastikevelvolllisuutensa väistäneiltä. Ensimmäisistä tapauksista saadaan päätöksiä oletettavasti keväällä.

Tällöin saadaan kannanottoja siihen, voidaanko myös osakkeen myyjä saattaa vastuuseen rikolliseen toimintaan osallistumisesta, sekä maksamaan takautuvasti ostajan maksamattomia vastikkeita.

Mikäli myyjät saavat rangaistuksia, kaupankäynti tyrehtyy ainakin joksikin ajaksi, mutta sanktiot eivät poista olemassa olevaa ongelmaa.

Patenttiratkaisua perimmäiseen ongelmaan, käytännössä ylitarjontaan ei ole olemassa.

Oleellisin kysymys kuitenkin kuuluu, kuinka monella kriisiyhtiöllä on mahdollisuuksia ja halua lunastaa tai mitätöidä omia osakkeitaan sekä jalostaa näistä vapautuvat pelimahdollisuudet muuhun tuottavaan käyttöön.

Selvä kehityssuunta on myös se, että monella kentällä tutkitaan mahdollisuutta luopua pakollisesta yhtiövastikkeesta.

Kun suomalaisen golfin strategiaa kehitetään, yksi olennaisimmista asioista on golfyhtiöiden ja koko golfyhteisön reagoiminen arvonsa menettäneisiin osakkeisiin. Ne yhtiöt jotka pystyvät rakentamaan vaikeuksia kohdatessaan itselleen sopivan strategian, ovat tulevaisuuden menestyjiä.

Monilla kentillä edellytys toiminnan jatkumiselle on raju toimintamallin muutos, johon liittyy radikaali kiinteiden kulujen karsiminen.

Teemu Tyry

Golfpiste.com sivustolla julkaistaan tiistaisin Näkökulma-palstaa, jossa avataan keskustelua lähinnä kotimaiseen golfiin liittyen. Seuraavalla viikolla kirjoitusvuorossa on SGKY:n toiminnanjohtaja Lassi Kiviniemi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (18 kpl)

    Perkele says:

    Mm. Nordcenterissä on tulevaisuudessa aika monta osaketta ”pysäköitynä” maksukyvyttömille tai haluttomille, jos pakkovastikkeet jatkuu. Miksi pelaavat osakkaat saavat käydä pelaamattomien osakkaiden lompakolla vuodesta toiseen. Siellä kuitenkin on senverta hyvin toimeentulevaa osakasta että ne kestää hiukka suuremmatkin maksut jos niikseen tulee. Samalla se takaa myös ”rajattomat” pelimahdollisuudet, koska ei kaikenmaailman risaperseet ole tunkemassa kuyokkimaan hienoa kenttää.

    Toivo says:

    Ihmetyttää, ettei kuka vaan voisi osakettaan myydä kelle haluaa. En kutsuisi sitä petokseksi, kun olen lukassut näitä ostoilmoituksia. Ei kenttä voi rajata osakkeen myyntiä. Sitä vartenhan on olemassa laissa pykälä, jonka perusteella yhtiö voi ottaa osakkeen yhtiön hallintaan , jos vastkkeet jää maksamatta. Kyllä osakeyhtiölain mukaan osakkeen uudelle omistajalle siirtyy vastikkeenmaksuvelvollisuus, kun se on myyty.

    Calle Chippi says:

    Ainakin meidän paikallisella golfyhtiöllä ei ole kykyä hallita kuluja. Sekä seuran että yhtiön hallintoelimissä olevat tuskin edes tietävät mitä tarkoittaa, kun joku asia maksaa kymppitonnin. Lisäksi haastavasta tilanteesta huolimatta sisäpiiri, joka koostuu rahamiehistä, uneksii laajennuksssta jo 18 reikäiseen rataan, vaikka tungosta ei ole. Nyös uusi rakennus tarvittaisiin. Lisäksi yhtiö on maksattanut seuran jäsenistöllä palvelumaksuilla kentän fasiliteettejä, jotka periaatteessa jäävät kyllä yhtiön omaisuudeksi. Yhtenä kesänä suljettiin vanha harjoitteluhalli sisäilmaongelmiin vedoten (toisaalta tietysti ymmärrettävää), mutta sisäpiiri perusti halliyhtiön ja kaivatti vielä rangen auki kunnostusta varten keväällä. Rangen kunto ei itse asiassa juuri kohentunut. Hallissa varmaan liikevaihto kasvoi. Kruununa vielä vaihdettiin rangen automaatin maksutapa korvaamatta lompakkoon kuivuneita kierroksia pelaajille. Yhtiössä osakkaan halutessa äänestusta eräästä asiasta, puheenjohtaja, jolla oli seuran hallinnoimat osakkeet takanaan, totesi ettei äänestystä tarvita. Jäseniä ”sitoutetaan” pelaamaan siten, että jäsen ei saa pelata yksittäisellä green feellä. Yhdessä vaiheessa kun sai pelata green feellä, piti maksaa tietysti täysi hinta, naapuriseurojen jäsenten saadessa alennusta. En tiedä, mikähän sitä pelaajia karkoittaa golfin parista. Olisko sitten se varttitunnin liian kauan kestävä kierros vai mikä… Calle

    Callen ystävä says:

    Calle hyvä. Otan osaa yhteisönne tilanteesta johtuvaan pahoinvointiin. Mistähän paikasta on kyse?

    lokkeilija says:

    Valottakaapas ihan konkreettisesti näitä kuvatekstissä mainittuja kustannussäästöjä?

    Toivolla asiaa says:

    Olisi kiva jos Teemu Tyry valottaisi lisää kirjoituksessaan mainittua asiaa osakkeen myynnistä. Jos T Tyry viittaa kirjoituksellaan aikaisemminkin näillä sivuilla kirjoitetusta Golf seurasta Uudellamaalla, näkisin asian niin kuin Toivo kirjoitti. Oikeus myydä osake pois ilman ”jälki seuraamuksia”, varsinkin jos on hoitanut kaikki velvollisuudet seuralle. Vai eikö? Toinen asia on, jos olet jättänyt maksamatta vastikkeen eräpäivään mennessä, ja eräpäivän jälkeen myyt osakkeen. Ehkä tällöin olisi oikeus ”karhuta” maksamatta jäänyt vastike myyjältä? Voiko myyjä tietää ostajan aikeita osaketta kohtaan?

    Tikru says:

    Calle puhuu selvästi Rovaniemen kentästä? Kenttä on kyllä 18-väyläinen mutta kaikki muut Callen mainitsemat toimenpiteet on kentällä toteutettu ja suoranaisesti huijattu osakkeenomistajia. Kun sisäpiiri perusti yksityisen harjoitushallin ja pyrki kaikin keinoin viivyttämään talvigolfin aloittamista erinäisillä tekosyillä, alkoi käry nousta. Tänä talvena kenttää ei enää avattu ollenkaan (yllätys?). Ei tule jatkumaan tuo homma kauaa.

    tikru says:

    Epähuomiossa luulin Callen tarkoittaneen, että kenttä on 9-väyläinen. Mutta kentän laajennushaaveet ovat suoranainen vitsi kun edes nykyistä kenttää ei saada pelattavaan kuntoon ja pelaajia ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Rangelle ja par 3lle ei tehty kunnostuksessa käytännössä mitään, mitä nyt vähän tasoteltiin ja kaadettiin pari puuta. Ja luulevat, että tätäkään ei kukaan tajua.

    näin on says:

    Vanhan harjoitushallin sulkeminenkaan ei taida kestää päivänvaloa…

    Tsuurnalist says:

    Nyt tutkivaa journalismia kehiin. G-piste? Golf.fi? GoGolf? Kuka kerkiää ensin, Rovaniemellä savuaa vuosien tauon jälkeen.

    Kommentti_1 says:

    Ottaen huomioon Suomen golfkenttien tason ja pelikauden pituuden on osakkeen omistaminen täysin hullun hommaa. OK, sillä saa varmuuden, että ensi vuonna saa varmasti pelata ellei kenttä mene konkkaan. Näin pelioikeuksia ostavana maksan vaikka muutaman satasen ylihintaa siitä, että en sitoudu mihinkään tiettyyn kenttään. Olettaen, että kenttä vaurioituu tai greenit homehtuu voin todeta, että no tämä kausi meni tässä ensi vuonna eri paikassa. Otan esimerkkinä kotikenttäni Ringsiden. Jo pari vuotta on ärsyttänyt se, että greenit holkitetaan sormen kokoisilla rei-illä jo aikaisin syksyllä ja pelikausi lyhenee jo ennestäänkin lyhyestä. OK, greenit ovat Suomen tasolla priimaa, mutta vähempikin kelpaisi. Kenttää jo muutaman vuoden pelanneena ajattelin kyllä siirtyä kahden kentän seuraan ruuhkan ja muun sirkustapahtumatoiminnan takia, mitä aika usein Rinkun kentällä on nähty.

    PAAVO says:

    Golfliitollahan on hätä kädessä, kun pikku hiljaa kentät päästävät pelaamaanilman jäsenyyttä ja tulot vähenevät. Kohta ei ole rahaaa matkustaa jäsenten rahoila pitkin maailmaa.

    Myyrä says:

    Eiks Rinkku ole myynnissä? Kuulin, että osakkeenomistajat saavat mukavan tuoton, kun maat menee asuntoalueiksi ja irtaimisto eniten tarjoaville. Pitäiskö sijoittaa sittenkin golfosakkeeseen?

    Kommentti_1 says:

    Rinkun ja Keimolan osalta voi uusi pisararata vetää väylät uusiksi. Rinkun maita taidettiin yrittääkin jo myydä tai ainakin harkita myymistä gryndereille, mutta siitä ei tullut mitään… vielä.

    Sivustaseuraaja says:

    Paavolle Miksi SGL olisi hätä kädessä. Fiksummat yhteisöt mahdollistaa tietysti jo nyt pelaamisen ilman liiton jäsenyyttä. Oman seuran jäsenyys ilman liiton lehti”pakkoa” . Osa siitä seuran maksustakin voitaisiin ”palauttaa” seurajäsenille esim tarjoamalla opetusta tai muuta vastaavaa palvelua. Kuka ehtii ensin !

    Raimo says:

    Eihän lehtimaksu mene liitolle, vaan lehden toimittajalle. Sitten kun liiton pakkojäsenyys poistuu, liityn seuran jäseneksi.

    Kauko says:

    Kyllä tässä kiertueessa oli lobbauksen makua, miten liitto saisi lypsettyä kassaansa mahdollisimman paljon rahaa. Pelaajista viis.

    Iso-Pebe says:

    Itse pelaillut 25 vuotta, homma meni metsään kun lajista alettiin tekemään otsikon mukaista touhua. Fakta on että peli vie pirusti aikaa ja on vaikeaa. Olen osin vapaaehtoisesti, mutta yleensä vastentahtoisesti pelannut liian monta kierrosta tuuppareiden kanssa jotka juhlivat yhtä 150 metristä lyöntiä 130 lyönnin kierroksella. Itse en jaksaisi kiduttaa itseäni asialla jota en osaa enkä opi. Joten ajatus Golfista tulee koko kansan suosittu urheilu-ja liikuntaharrastus on kuolleena syntynyt ja tämän perusteella tehdyt virheelliset investoinnit ovat pysyvästi arvottomia, koska jos ei opi pelaamaan niin ei opi.