Vietnam on uusi Thaimaa - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Vietnam on uusi Thaimaa

Ba Na Hillsin kenttä on mystisen kaunis.

Kaakkois-Aasian kuumaan golfkohteeseen on suunnitteilla kymmeniä uusia kenttiä.

(Juttu on julkaistu Golflehden numerossa 7/2018)

Kaakkois-Aasian golfturismi on suuntautunut pitkään lähes yksinomaan Thaimaahan, jonka tunnettujen golfalueiden Hua Hinin, Phuketin, Pattayan ja Chiang Main kenttävalikoima on runsas ja tasokas. Pääkaupunki Bangkok vetää sekin 60 kentän valikoimallaan puoleensa golfturisteja.

Thaimaan kohteet ovat tuttuja jo suurelle osalle suomalaisgolfareitakin. Golfpisteen matkailututkimuksen mukaan Thaimaa oli talven kaukokohteista ylivoimainen ykkönen.

Yhä useampi kaipaa kuitenkin Thaimaalle jo vaihtelua. Sitä ei tarvitse Kaakkois-Aasiasta kaukaa etsiä.

Thaimaasta itään, Laosin ja Kambodzhan takana sijaitseva Vietnam on tällä hetkellä Kaakkois-Aasian kuumin golfkohde. Maahan on noussut 2000-luvulla kymmeniä golfkenttiä kokonaismäärän kivuttua jo noin 40:een.

Laguna Golf Lang Co on osa upeaa lomakeskusta.

Ja kun Vietnamiin on kenttiä rakennettu, ne on tehty yleensä rahaa säästämättä ja profiilista tinkimättä. Suunnittelijoina vilisee golfarkkitehtien kärkinimiä ja kenttäsuunnitteluun siirtyneitä kilpapelaajia: Robert Trent Jones Jnr, Greg Norman, Nick Faldo, Colin Montgomerie, Luke Donald. Neljä kenttää piirtänyt Norman on ollut suunnittelijoista tuotteliain. Uusin kenttä, KN Golf Links, valmistuu Nha Trangin kaupungin eteläpuolelle, Cam Ranhin lahdelle lokakuun lopussa.

Golfkenttärakentamisen laihat vuodet eivät Vietnamissa näy. Rakenteilla tai suunnitteluasteella kerrotaan olevan jopa kuutisenkymmentä kenttäprojektia.

Golftarjonta keskittyy rannikolle

Vietnam on pinta-alaltaan lähes täsmälleen Suomen kokoinen valtio. Maa on vuoristoinen ja suurelta osin sankkojen metsien ja viidakoiden peittämä. Vain noin viidesosa Vietnamista on tasaista ja alavaa.

Golfin kannalta suotuisaa on kuitenkin se, että etelä-pohjoissuunnassa yli 1600 kilometriä pitkän maan itärannikko on Etelä-Kiinan meren huuhtoma, hiekkapohjainen ja golfkenttärakentamiseen monilta osin ihanteellisesti sopiva vyöhyke. Siaminlahteen rajoittuvan lounaiskulman ja pohjoista Tonkininlahtea nuolevan Kiinan vastaisen rajan välistä rantaviivaa on yhteensä peräti 3400 kilometriä.

Vietnamin itärannikko soveltuu maaperältään ihanteellisesti golfkenttärakentamiseen. Robert Trent Jones II (oik.) tutkii reititystä ensi vuonna aukeavalla Hoiana Shores Golf Clubilla.

Pitkän maan sisällä ilmasto-olosuhteet vaihtelevat tuntuvasti. Vietnamin etelä- ja keskiosissa ilmasto on kuumaa läpi vuoden. Vietnamin pohjoisosat viilentää Kiinasta viileää ilmaa puhaltava koillismonsuuni. Pohjoisessa sijaitseva maan pääkaupunki Hanoi on silti yksi Vietnamin kenttäkeskittymistä.

Maan laadukkain golftarjonta löytyy kuitenkin keskisen Vietnamin modernin miljoonakaupungin Da Nangin sekä etelässä Mekongin suistoalueelta hieman pohjoiseen sijaitsevan maan suurimman kaupungin, Ho Chi Minh Cityn (entinen Saigon), ympäriltä. Erilaisia kenttätyyppejä löytyy lukuisia Ba Na Hillsin mystisistä viidakkomaisemista The Bluffs Ho Tram Stripin links-tunnelmaan ja Long Thanhin puistomaiseen resort-kenttään.

Kahdeksan miljoonan asukkaan Ho Chi Minh Cityssä on arvioiden mukaan seitsemän miljoonaa skootteria.

Golfturismin sesonki ulottuu marraskuusta maaliskuulle. Toukokuusta lokakuulle kestävällä sadekaudella rankat monsuunisateet huuhtelevat Vietnamia ja tekevät golfkierroksistakin arvaamattomia.

Vietnam on vielä jonkin verran Thaimaata edullisempi golfkohde, mutta kentät ovat keskimäärin korkeatasoisia, mikä näkyy myös hinnoittelussa. Osalla kentistä pakollisista caddie-palveluista ja golfautosta maksetaan green feen päälle vielä erikseen. Vaikka Vietnamin golfturismi on vasta kehitysvaiheessa ja volyymiltään suhteellisen vaatimatonta noin 300 kentän tarjonnallaan houkuttelevaan Thaimaahan verrattuna, Aasian maksukykyinen asiakaskunta on kentille jo löytänyt. Yli puolet Vietnamin golfturismista tulee Kiinasta ja Etelä-Koreasta.

Kiehtova kulttuuri

Vaikka tarjolla on laadukasta, monipuolista ja hinnaltaan kohtuullista golfia, talvikauden Vietnamin-lomaa ei kannata rakentaa pelkästään golfin varaan. Lähes satamiljoonaisen kansan kulttuuri on rikasta ja historia hurjaa.

Jos lomalla vain aikaa riittää, eksoottinen Saigon ja moderni Da Nang kannattaa kokea samalla reissulla. Maan sisäinen lento kaupunkien välillä kestää runsaan tunnin. Saigonissa matkailijaa sykähdyttävät muun muassa kiehtovat kiinalaiskorttelit sekä vaikuttava Vietnamin sodan museo, War Remnants Museum. Kaupungista hieman pohjoiseen sijaitsevat puolestaan Cu Chi -tunnelit, Vietkong-sissien kaivama noin 200 kilometriä pitkä hämmentävä tunneliverkosto.

Paperilyhdyt valaisevat Hoi Anin vanhan kaupungin kujia.

Da Nangin alueen ehdoton ykkösnähtävyys on Hoi Anin vanha kaupunki, joka on yksi Unescon maailmanperintökohteista. Tunnelma lukemattomilla värikkäillä paperilyhdyillä koristelluilla, kuhisevilla kaduilla on kerrassaan lumoava.

Omanlainen kokemuksensa on myös vietnamilainen uusi vuosi, vaikka se hiljentääkin pariksi päiväksi palvelutarjonnan ja aiheuttaa ruuhkia maanteille ihmisten vyöryessä kaupungeista maaseudulle perheidensä luokse. Kaupunkien uuden vuoden juhlallisuudet näyttävine ilotulituksineen kannattaa kuitenkin kokea. Ensi vuonna vietnamilainen uusi vuosi ajoittuu helmikuun alkuun. Koiran vuosi vaihtuu sian vuodeksi.

Viisi kenttää Vietnamissa

The Bluffs Ho Tram Strip

Vietnamiin jo neljä kenttää suunnitelleen Greg Normanin piirtämä ”The Bluffs” on arvioitu muun muassa Golf Digestin ja Top100golfcourses.com:n arvovaltaisissa rankingeissa Vietnamin parhaaksi golfkentäksi. Golf Digestin viimeisimmällä maailman top 100 -listalla (Yhdysvallat pois lukien) The Bluffs rankattiin komeasti sijalle 35.

Profiililtaan The Bluffs on Vietnamin kentäksi hyvin epätyypillinen. Suurten hiekkadyynien hallitsemalla rantakaistaleella golfia pelataan links-tunnelmissa. Ja kuten kuvaan kuuluu, suunnaltaan ja voimakkuudeltaan vaihteleva tuuli on lähes poikkeuksetta kierroksella läsnä.

Norman on onnistunut luomaan dyynimaisemaan erinomaisesti istuvan reitityksen. Maata on siirrelty ympäristöä kunnioittaen mahdollisimman vähän, ja kenttä istuu lähes säröittä maisemaan.

The Bluffs on profiililtaan erityisesti alhaisella tasoituksella pelaavien mieleen, eikä välttämättä sytytä leppoisaa lomagolfin tunnelmaa tavoittelevia. Griinit on maisemaan istuvasti voimakkaasti muotoiltu, ja korkeuseroa kentältä löytyy jopa 50 metriä. Neljännen reiän tiiltä avautuvat näkymät lähes koko kenttäalueelle sekä maisemaa rannassa koristavaan ja samaan keskukseen kuuluvaan The Grand Ho Tram Strip -kasinohotelliin.

The Bluffsin haasteena on syrjäinen sijainti. Ho Chi Minh Citystä matkaa kertyy noin kaksi ja puoli tuntia.

Long Thanh Golf Club

36 kilometriä Ho Chi Minh Citystä itään sijaitseva Long Thanh on Suomeenkin kuusi kenttää suunnitelleen Ronald Freamin Golf Plan -toimiston käsialaa. Kyseessä on täysiverinen resort-kenttä, jossa pelattavana on kaksi 18-reikäistä kenttää, Hill ja Lake.

Hill on nimensä mukaisesti ylemmäs kukkulan tasangolle rakennettu kenttä, joka on sisarkenttäänsä hieman vaativampi. Laken ominaispiirteenä ovat puolestaan lukuisat keinotekoiset lammet, jotka ovat pelissä kahta reikää lukuun ottamatta. Kauttaaltaan valaistulla Lake-kentällä voi pelata kierroksen eksoottista yögolfia.

Ajomatka Ho Chi Minh Citystä Long Thanhiin kestää noin 45 minuuttia, mutta matkan voi taittaa myös muuten kuin maanteitse. Dong Nai -joen latvajokia pitkin kentälle pääsee nimittäin halutessaan myös venekyydillä.

Montgomerie Links

Vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä Da Nangista etelään sijaitseva Montgomerie Links on nimensä mukaisesti Skotlannin golfsuuruus Colin Montgomerien yhdessä IMG Designin kanssa suunnittelema kenttä.

Kyseessä on Kaakkois-Aasian leveysasteille hieman epätyypillinen, hiekkapohjaiseen maastoon rakennettu kenttä, jonka leimallisena piirteenä on massiivinen bunkkerointi. Valtavia kraatereita muistuttavat bunkkerit saavat kentän tuntumaan ahtaammalta kuin se todellisuudessa onkaan. Bunkkerit on muotoiltu pelisuuntaan nähden selvästi erottuviksi, mutta hieman monotonisten esteiden estetiikka ei välttämättä ole kaikkien mieleen.

Montgomerie Links on menestynyt kenttäarvioinneissa kohtuullisen hyvin, mutta maan kärkikenttien rinnalla se selvästi kalpenee. Kenttä toimii kuitenkin hyvänä välipalana Da Nangin alueen muiden kenttien lomassa. Lähes naapuritontilta löytyy Greg Normanin piirtämä BRG Da Nang Golf Resort, joka Yhdysvaltain Golf Digest nosti mukaan maailman top 100 -listalleen.

Laguna Golf Lang Co

Vietnamin omaleimaisimpiin kuuluva kenttä on osa Laguna Lang Con laajaa ja palveluiltaan monipuolista ja tasokasta vapaa-ajan resortia. Da Nangista kentälle saavutaan pitkin upeita vuoristoteitä ja halki häikäisevien laguunimaisemien.

Lagunan Lang Con kenttä on kuusinkertaisen major-voittajan, Nick Faldon, käsialaa. Suunnittelutyötä pidetään yhtenä Faldon onnistuneimmista.

Tilaa on paikoitellen ruhtinaallisesti, vaikka väyliä reunustavatkin laajat waste-bunkkerit. Hienopiirteinen muotoilu hivelee silmää ja kentällä on useita erinomaisia ja persoonallisia reikiä. Yksi mieleenpainuvimmista on hiekkarantaa nuoleva yhdeksäs reikä, lyhyt par-nelonen, jolta avautuvat upeat näkymät Chan Mayn lahdelle.

Ba Na Hills

Upea golfkenttä on Vietnamissa mahdollista rakentaa muuallekin kuin rannikon hiekkamaastoon. Siitä osuvin esimerkki on Luke Donaldin ensimmäinen suunnittelutyö Ba Na Hills Golf Club.

Matkaa Da Nangista Ba Nan kukkuloiden kätkössä sijaitsevalle kentälle on vain puolisen tuntia, mutta vuoristomaisema antaa vaikutelman, että oltaisiin syvemmälläkin sisämaassa.

Sinisen ja vihreän lukemattomissa sävyissä hehkuvien vuorten katveeseen ja tiheän viidakon syliin rakennetulla kentällä tunnelma on mystinen ja kiehtova. Ehkä lähimpänä sitä, mitä moni Vietnamiin ensimmäistä kertaa matkaileva golfari etukäteen odottaa.

Kentän kunto on kauttaaltaan erinomainen, ja Donald apujoukkoineen on hyödyntänyt maaston lukemattomat ominaispiirteet erinomaisesti. Osa rei’istä on suorastaan spektaakkelinomaisia.

Ba Na Hills on myös kauttaaltaan valaistu, ja pelejä voi jatkaa vielä pimeän hiivittyä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje