16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Unkarista löytyy muutama mukava golfkenttä

Pannonia Golf, väylä 9.

Pannonia Golf, väylä 9.

Unkari ei golfkohteena ole kovinkaan tunnettu. Maassa on ainoastaan viisi 18-reikäistä kenttää ja rekisteröityjä pelaajiakin vain muutama tuhat. Unkarin parhaat kentät ovat kuitenkin aivan Suomen parhaiden kenttien tasoisia. Ja kun lentoyhteydet ovat hyvät, on Unkari varteenotettava golfkohde suomalaisille.

Suunnittelimme kevätmatkaa Eurooppaan ennen Suomen golfkauden alkua. Monethan tekevät pidennetyn viikonlopun tai viikon matkan lentäen jonnekin, missä voi golfkauden aloittaa muutamia viikkoja ennen kuin kausi kotimaassa pääsee kunnolla liikkeelle.

Oma suunnitelmamme päätyi siihen, että ajamme Via Balticaa etelään Helsingistä Tallinnan kautta aina Prahaan asti. Kumpikaan meistä ei ollut ajanut tätä reittiä. Golfin kannaltahan olisi ollut helpompaa ottaa lento jonnekin Keski-Eurooppaan, mutta meillä tähän kokonaisuuteen kuului myös tutustuminen Via Baltican varrella oleviin maihin ja niiden golfkenttiin.

Ajankohdaksi valitsimme maalis-huhtikuun taitteen, jolloin Keski-Euroopassa yleensä on jo kevät parhaimmillaan ja lämpötilat siinä 10 – 20 astetta plussan puolella.

Sää aiheutti kuitenkin pienen yllätyksen. Kun lähdimme Helsingistä (25.3.2013), niin Suomessa kuin koko Euroopassa oli kylmin talvi viimeiseen sataan vuoteen. Ajoimme suunnitelman mukaan pari päivää ja liki 1500 kilometriä etelään toivoen kelien lämpenevän. Näin ei kuitenkaan käynyt ja Etelä-Puolassa totesimme, että Prahan seudulla ei pelata ainakaan kahteen viikkoon. Säätiedotuksista havaitsimme, että Unkarissa lämpötilat olivat kuitenkin siedettävällä tasolla ja saimme myös tietää, että kenttiäkin on auki. Niinpä suuntasimme automme kohti Unkaria.

Unkari ei golfmaana ole erityisen merkittävä; pelaajia ja kenttiä on vähän. Ja kun golfturistejakaan ei ole liikkeellä paljon, yhtälö aiheuttaa ongelmia kenttien taloudelle. Niinpä viime vuosina muutama kenttä on lopettanut toimintansa ja muutaman kentän omistaja on vaihtunut. Yleishavaintona pelaamistamme neljästä kentästä voi kuitenkin sanoa, että niillä yritetään ihan tosissaan nostaa laatua, ja parhaat kentät ovat aivan Suomen eturivin kenttien tasoisia.

Googletimme ”Golf courses in Hungary” ja saimme hyvän yleiskartan kenttien sijainnista ja Google Mapsin avulla pääsimme helposti eteenpäin.

Otimme yhteyttä Budapestin alueella suomalaisia golfturisteja majoittavaan Villa Hakaan ja sen omistajaan Rauli Rautaseen. Hän vakuutti meille, että vaikka eilen satoi lunta, niin huomenna Pannonia Golf and Country Clubilla jälleen pelattaisiin. Pannoniassa oli kausi avattu jo maaliskuun alussa.

Pari kymmentä kilometriä Budapestin länsipuolella Etyekin kylässä sijaitseva Villa Haka on hyvä yhteys suomalaisille golfaajille, jotka ovat menossa Unkariin pelaamaan. Rautanen hakee pelimatkalaiset lentokentältä ja hoitaa liikkumiset lentokentän, hotellin ja golfkentän välillä. Villa Hakassa on 13 huonetta ja se sopii erinomaisen hyvin niin pienemmille kuin isommillekin porukoille. Saunassa voi käydä läpi kierroksen tapahtumia ja muutenkin tunnelma Villa Hakassa on melkein kuin olisi ”kotona”.

Kaksi päivää lumisateen jälkeen pelasimme Pannonian kentällä uskomattoman hienoissa olosuhteissa. Kenttä oli käytännössä kuiva. Kenttä sijaitsee loivassa laaksossa, eikä vesi makaa yhdelläkään väylällä. Lämpötila oli +7 astetta. Sääolosuhteet huomioon ottaen kenttä oli suorastaan hienossa kunnossa: tiiboksit täysin kesäterässä, väylät upean pehmeät ja hyvässä ruohossa. Talvisääntöä ei tarvinnut käyttää ja griinit olivat kuin parhaimmillaan Suomessa kesällä. Puista ei kuitenkaan ollut lehtiä ja lämpöäkin olisi voinut olla enemmän.

Villa Haka.

Villa Haka.

Pannonia on erinomainen paikka lyhyellekin golfreissulle. Aamulento Helsingistä, ja pelaamaan jo iltapäivällä. Ja sama takaisinpäin – aamukierros ja iltalennolla Helsinkiin.

Vaikka kevätsää ei hellinyt, pääsimme silti pelaamaan hyvissä olosuhteissa. Pannonian kenttä on koko 2000-luvun avattu kesägriinein maaliskuun ensimmäisinä päivinä. Ja hyvällä tuurilla tuohon aikaan on jo yli 20 astetta lämmintä.

Toinen pelaamistamme Unkarin kentistä oli noin 40 kilometriä Budapestista pohjoiseen isolla saarella Tonavan keskellä sijaitseva Magyar Golf Club.Kisoroszin kylässä sijaitseva kenttä on Unkarin ensimmäinen. Sen etuysi rakennettiin jo Neuvostoliiton vallan aikana, jolloin golfia ei oikeastaan saanut pelata. Sittemmin kentälle on rakennettu toiset 9 väylää. Kentän yhteydessä on viihtyisä kartanotyylinen klubirakennus, jossa on myös huoneita vuokrattavana. Magyar ei golfkenttänä säväyttänyt, mutta käymisen arvoinen se kuitenkin on.

Budapestin alueelta suunnistimme Balatonjärven rannalle, jossa sijaitsee Royal Balaton Golf and Yacht Club.Balatonfüredin kylän lähellä sijaitseva kenttä osoittautui mukavaksi. Pelasimme varsin pian lumisateiden ja takatalven hellitettyä, mutta silti kenttä oli pelattavassa kunnossa. Kylmä kevät oli viivästyttänyt kasvukauden alkua, mutta pelattavuuteen se ei vaikuttanut. Käytimme sovellettua talvisääntöä, mutta kentällä oli kesägriinit käytössä. Pelasimme Balatonin kahteen kertaan, ja toisen kierroksen jälkeen pidimme kentästä entistä enemmän. Monelta väylältä oli upeat näkymät Balatonjärvelle. Väylät 13, 14 ja 15 kiersivät isoa, jyrkkäreunaista syvää kanjonia muodostaen erikoisen ja mieleenpainuvan kokonaisuuden. Oikein hyvä kenttä.

Kentällä on viime vuosina pelattu European Young Masters -kilpailut. Tämän suurimman Euroopassa järjestettävän 16-vuotiaiden turnauksen voitti Suomen Albert Eckhardt vuonna 2010.


Balatonfüredissä majoituimme aivan Balatonin rannalla olevaan Hotel Silver Resortiin. Hotelli sijaitsee ”välimerellisen” oloisessa viihtyisässä kylässä kävelyalueineen ja kahviloineen. Hotellissa oli mukava kylpyläosasto ja ravintolassa maittavaa ruokaa.

Balatonilta suunnistimme viimeiseen Unkarin golfkohteeseemme Greenfield Golf Clubille Itävallan rajan tuntumaan, Bükin kylään. Greenfield poikkesi sekä Pannoniasta että Balatonista siinä, että se on rakennettu tasaiselle maalle ja on huomattavasti herkempi tulville. Siksi viisi väylää oli suljettu tulvien vuoksi. Pelasimme kuitenkin 13 reikää hienossa puistomaisemassa. Tasaisella kentällä on runsaasti vesiesteitä ja upeat vanhat puut. Draiveille löytyy tilaa ja griinit olivat isot ja mukavan muotoiset. Mitään turhaa kikkailua ei kentällä ollut. Kaiken kaikkiaan Greenfield antoi itsestään positiivisen vaikutelman.

Asuimme kentän yhteydessä olevassa Greenfield Hotel Golf & Spassa. Myös se on mukava hotelli kylpyläosastoineen. Ja unkarilaiseen tapaan ruoka oli maittavaa.

Alkuperäinen matkasuunnitelmamme ei siis toteutunut, mutta silti pelasimme reissumme aikana neljällä hyvällä kentällä, majoituimme viihtyisissä majataloissa ja hotelleissa, söimme hyvin ja nautimme laadukkaista viineistä.

Kentät

Greenfied Golf Club

Unkarin länsiosassa Itävallan rajan tuntumassa Bükin kylästä löytyvä kenttä tunnettiin aiemmin nimellä Birdland Golf. Kenttä sijaitsee varsin tasaisella alueella, johon on rakennettu kumpareita muokkaamaan muuten tasaista vaikutelmaa. Kentällä on paljon vesiesteitä. Kentän alueella on myös paljon vanhoja komeita puita, jotka luovat mukavaa tunnelmaa ja jakavat väyliä. Kentällä oli tilaa draivata ja griinit olivat miellyttävästi muotoiltu. Erittäin mukava golfkenttä

Magyar Golf Club

Magyar Golf Club sijaitsee noin 40 kilometriä Budapestista pohjoiseen isolla Szentendren saarella Tonavan keskellä, Kisoroszin kylässä. Neuvostoliiton vallan aikana rakennetut yhdeksän reikää olivat Unkarin ensimmäiset golfväylät. Myöhemmin kenttää on laajennettu 18-reikäiseksi.

Kenttä tai oikeammin sen seura vietti äskettäin 100-vuotisjuhlaansa. Ensimmäiset yhdeksän reikää on rakennettu 1970-luvulla. Osin historiallisista syistä ja osin hieman niukasta tilasta johtuen kentällä oli useampiakin ahtaita väyliä ja out-rajat paikoin paljon pelissä.

Kentän etuysi on rakennettu osin metsäiselle alueelle ja takaysi osin avoimemmalle peltoalueelle. Kentällä ei ole montaakaan ”high light” väylää, joten se ei liiemmin säväytä. Lisäksi metsän risukko paikaisi harvennusta, sillä liian usein suhteellisen kelpo lyönti oli täysin pelaamattomassa paikassa. Kokonaisuutena kuitenkin mukava kenttä pelata, ja jos matka muutenkin suuntautuu tuohon osaan Unkaria, on Magyar Golf käymisen arvoinen.

Pannonia Golf and Country Club

Pannonia Golf and Country Club sijaitsee noin 30 kilometriä Budapestin länsipuolella. Habsburgien suvun 1800-luvulla rakentaman kartanon hevostalli toimii nykyisin klubin päärakennuksena. Alueelle johtaa jo Habsburgien aikaan istutettu upea plataani-puiden muodostama kuja.

Hyvin suunniteltu kenttä on rakennettu laaksomaiselle alueelle. Yläosan väyliltä on hienot näkymät yli kenttäkokonaisuuden. Laakso on myös antanut kentän suunnittelijalle mahdollisuuden rakentaa väyliä, joilla on korkeuseroja. Yksikään väylä ei kuitenkaan muistuta vuoristokenttiä. Itse asiassa kenttä on laaksosta huolimatta puistomainen mukavine pikku lampineen ja puineen.

Väylillä on tilaa draivata, eivätkä naapuriväylät häiritse toisiaan. Kentällä on lukuisia mieleenpainuvia reikiä ja se on reilu kaikella tavoin. Vesi- ja hiekkaesteet hivelet silmiä ja ohjaavat peliä. Griinit ovat isot ja nopeat. Kenttä on sekä layoutiltaan että laadultaan täysin verrattavissa kotimaisiin huippukenttiin Kytäjään ja Linna Golfiin.

Royal Balaton Golf and Yacht Club

Hienolla kesäalueella, melkeinpä Balatonjärven rannalla sijaitseva kenttä on miellyttävä. Siellä on muutama, ehkäpä tilan puutteesta johtunut erikoinen väylä, mutta kaiken kaikkiaan se oli layoutiltaan hyvä. Loivaan rinteeseen, osin avoimelle alueelle ja osin metsään rakennettu kenttä oli mukavan kumpuileva, eivätkä väylät missään vaiheessa haitanneet toisiaan. Monelta väylältä oli upeat näkymät Balatonjärvelle. Väylät 13, 14 ja 15 kiersivät isoa jyrkkäreunaista syvää kanjonia, ja muodostivat erikoisen ja mieleenpainuvan kokonaisuuden. Väylät ja griinit olivat hyvässä kunnossa. Griineillä tosin oli kikkailtu kallistuksilla paikka paikoin liikaakin.

Unkarin golfkentät 2013

Boya Eagles Golf & Country Club

www.boya-eagles-golf.hu

Noin 230 kilometriä Budapestin itäpuolella, lähellä Romanian rajaa.

Greenfee arkisin 10 000 HUF, viikonloppuisin 14 000 HUF (34/47 €)

Greenfield Golf

www.greenfieldhotel.net

Noin 200 kilometriä Budapestin länsipuolella Bükin kylässä, lähellä Itävallan rajaa.

Greenfee arkisin 12 800 HUF, viikonloppuisin 15 900 HUF (43/53 €)

Tunnettiin aiemmin nimellä Birdland Golf.

Magyar Golf Club

www.magyargolfclub.hu

Noin 40 kilometriä pohjoiseen Budapestista Tonavan keskellä olevalla saarella, Kisoroszin kylässä.

Greenfee arkisin 8 000 HUF, viikonloppuisin 12 000 HUF (27/40 €)

Old Lake Golf & Country Club

www.oldlakegolf.com

Noin 60 kilometriä Budapestin luoteispuolella.

Greenfee arkisin 10 300 HUF, viikonloppuisin 20 800 HUF (35/70 €)

Pannonia Golf & Country Club

www.pannonia-golf.hu

Noin 40 kilometriä Budapestin luoteispuolella.

Greenfee arkisin 14 500 HUF (päivä), viikonloppuisin 21 500 HUF (kierros) (49/72 €)

Royal Balaton Golf & Yacht Club

www.balatongolf.hu

Noin 120 kilometriä Budapestista lounaaseen, Balaton-järven rannalla.

Greenfee arkisin 15 900 HUF, viikonloppuisin 21 900 HUF (53/74 €)

9-reikäiset kentät

Forest Hills Golf & Country Club

www.clubszavaskut.hu

Hieman yli 100 kilometriä Budapestista lounaaseen.

Budai Golf Club

Budapestissa toistakymmentä kilometriä lounaaseen keskustasta.

Budapest Highland Golf Club

www.highlandgolf.hu

5990 HUF ennen klo 14.00 7990 HUF

Budapestissa yli 10 kilometriä lounaaseen keskustasta.

Teksti: Davy Beilinson
Kuvat: Ilkka Lukka ja kentät

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

    Golffari says:

    Jos haluaa todella kokea jotain erilaista pelaamista, niin kannattaa kokeilla pelimatka vielä vähän kauemmas. Olin pelaamassa Filippiineillä Davaossa kierroksen. Aurinko nousee 05.20, kenttä auki 05.00 ja täysi löyly päällä 09.30, eli ilman kosteus 87% ja lämpötila 33 C. Menee sitten niin helposti polvilleen, että tietää. Paikka oli kuitenkin todella loistava ja kaunis ja palvelu pelasi. Klubin portilla kaksi vartijaa, toisella käsiase ja ea-pakkaus ja toisella pistoolikahvainen pumppuhaulikko. (ei ea-pakkausta) Ja kenttää kiertää kaksi vartijaa moottoripyörillään, mukanaan konepistoolit. Caddyn poika sukelsi KAIKKI pallot vesiesteistä. Olisi duunipaikka varmaan monella kerholla täällä Suomessakin. Hyvä kokemus, suosittelen, jos olet matkustamassa sinne suuntaan.

    Harri says:

    Pelasin aikoinaan (vuosina 2000-2001) golfkenttää ihan Etelä-Unkarissa Pecsin kaupungissa. Sinne oli helppo ajaa Bosniasta. En löytänyt kenttää yllä olevasta jutusta. Samoin pelasin erittäin hienoa kenttää Hencsessä, jota en myöskään löytänyt listasta. Googletin ja molemmat kentät ovat nähdäkseni edelleen toimivia. Voi tietysti olla, että en vain tunnistanut kyseisiä kenttiä yllä olevilla nimillä tms. Tuo Hencsessä oleva kenttä oli muistaakseni todella laadukas.

    jamoz says:

    Hencsessä on European Lakes Golf & Country Club. Hieno paikka, mutta viime vuosina omistajuus on pariinkin kertaan vaihtunut ja kenttä on ollut pitempiäkin aikoja kiinni. Aika sekava tilanne, toivottavasti selviää. Old Lake on helppo, lyhyt, puistomainen kenttä, paljon upeita vanhoja puita. Minea voitti tuolla LET kisan kymmenisen vuotta sitten, olipa siitä kuvakin klubitalon seinällä. On saman moottoritien varressa kuin Pannonia, noin 20km kauempana Budapestistä.

    MARKUS says:

    Hencse golfin rakensivat Paul ja Judit Banhidy -90 luvulla. Myivät sen sitten irlantilaisille. Sinne rakennettiin useita lomaosakkeita. Mutta tämä Europeanlakes golf and country club nimellä ollut meni nurin vuonna 2012. Entiset omistajat, joilla on hotelli Etelä-Afrikassa ostivat kentän takaisin ja pitävät sitä auki yksityisesti. Kenttä on hienossa kunnossa. Pelasin siellä vuonna 2014 ja lähden myös nyt lokakuussa 2015 sinne. Viime vuonna näin viikon reissulla viisi muuta golfaria. Paikka on minulle golfin paratiisi, olen pelannut siellä vuodesta 1999 noita kahta konkkavuotta lukuunottamatta.