16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Turnberry – legendan jäljillä

Taustalla näkyy Turnberryn kuuluisa majakka.

Skotlannin länsirannikolla jylhissä merenrantamaisemissa pelaaminen ja asuminen ylellisessä Turnberry Resortissa on paketti, jota voi suositella myös pariskunnalle, joista vain toinen pelaa.

Turnberryn kentän muodot ja kuuluisa majakka piirtyivät British Openia seuranneiden tv-katselijoiden silmien eteen viimeksi heinäkuussa 2009.

Turnberry koostuu kahdesta championship -kentästä Ailsasta ja Kintyrestä sekä yhdeksänreikäisestä Arranista. Golfkentän yhteydessä on myös ensiluokkainen harjoituskeskus Colin Montgomerien Links Golf Academy sekä Turnberry Resort -hotelli. Kentältä katsottuna mäen päällä kohoava Turnberry Resort on massiivinen näky. Valtava kylpylähotelli on vangitseva ja molemmat kentät päättyvät klubitalon eteen, mistä on vain lyhyt matka hotellille. Resortin vieressä on myös vuokrattavia taloja sekä 18-reikäinen pitch and putt -harjoituskenttä.

Turnberry Resort kuuluu Hotelli Kämpin kanssa samaan The Luxury Collection -ketjuun, mikä antaa hyvän käsityksen hotellin tasosta ylellisine kuntosaleineen ja kylpylöineen. Hotelli rakennettiin vuonna 1906 juna-aseman yhteyteen ja maailmansotien aikana hotelli toimi sotilassairaalana. Sodat jättivät jälkensä myös golfkenttään, kun maa-alue tasattiin ja koko alue muunnettiin lentokentäksi. Vuonna 1901 avattu golfkenttä rakennettiin 50-luvun alussa uusiksi tuomalla valtavat määrät maata ja näin nykymuodossaan oleva kokonaisuus sai syntynsä. Kentälle on jätetty kiitoratojen jäänteitä muistuttamaan sen historiasta, ja Ailsan 12. reiän kohdalla on menehtyneiden lentäjien kunniaksi pystytetty patsas.

Ailsa Graig-saari näyttää leijuvan meren päällä.

Ailsa Graig-saari näyttää leijuvan meren päällä.

Pelaaminen Turnberryn kentillä

Kintyre ja Ailsa ovat molemmat huipputason kenttiä. Euroopan kolmanneksi parhaaksi kentäksi rankattu Ailsa on kuitenkin omaa luokkaansa. Mittaa kentällä on 6493 jaardia (5937 metriä) ja par 69, mikä on tuloksen tekemisen suhteen mielenkiintoinen yhtälö klubipelaajalle. Kenttä on kuitenkin pelaajalleen reilu: näet mitä saat. Toinen asia on sitten pysyä suunnitelmassa ja toteuttaa lyönnit kovassa merituulessa. Caddie on ehdoton ja samaan rahaan (60 puntaa) saa paljon vinkkejä pelaamiseen ja kuulee hyviä tarinoita. Ensiluokkainen stroke saver kuuluu green feehen ja se on muutenkin lähes matkamuiston veroinen kirjanen kentästä.

Turnberryn maisemaa hallitsee ikoninen majakka. Merenrannassa pelattava etuysi päättyy majakan viereen, jossa on myös Skotlannin ensimmäisen hallitsijan Robert the Brucen syntymäkodin – tässä tapauksessa linnan – rauniot. Maisema on henkeäsalpaava ja kun mukaan otetaan vankka merituuli, kapeat väylät ja syvät bunkkerit unohtamatta tiukkoja griinejä, niin tietää olevansa ainutlaatuisessa paikassa.

Kymmenes reikä ”Dinna fouter” (vanhaa paikallista murretta, vapaasti suomennettuna: Ole tarkkana) on yksi kentän hienoimmista hetkistä. Avaus lyödään linnan raunioiden ja majakan vierestä vasemmalle kaartavaan väylään, joka kulkee kivikkoista merenrantaa pitkin.

Majakalta merelle päin katsottaessa maisemaa hallitsee aavemainen Ailsa Graig -saari, joka näyttää leijuvan meren päällä. Toisella puolen on Mull of Kintyren niemimaa, mikä tuli tunnetuksi 70-luvulla Paul McCartneyn tehdessä samannimisen laulun. Klubitalolta tuli kävelyreitti suoraan majakalle ja paikallisia sekä turisteja vaelsi solkenaan kentän poikki ihastelemaan maisemia.

The Kintyre

Sisarkenttä Kintyre jää maisemiensa vuoksi varjoon, vaikka sekin tarjoaa hienot näkymät. Pituus on 6452 jaardia (5900m) ja par 71. Haastava kenttä on toiminut mm. naisten British Openin karsintakenttänä. Kintyren signature hole on 8. reikä, 306 jaardia pitkä par 4, joka lyödään merelle alamäkeen. Griiniä ei tiiauspaikalta näy ja sitä suojaa kallion lisäksi kaksi bunkkeria. Jos lyönti menee pitkäksi, on se meressä. Reiän pelaaminen oli yksi päivän ehdottomia kohokohtia.

Avauspäivän toinen kohokohta tuli kierroksen jälkeen. Kävelin väsyneenä klubilta kohti hotellia ja jostain alkoi kuulua säkkipillinsoittoa. Ajattelin ensin sen kuuluvaan ämyreistä mutta ääni voimistui, kun nousin hotellin pitkiä portaita. Tunnelma oli kuin elokuvassa: kansallispuvussa oleva skotti soitti säkkipilliään ja marssi edestakaisin hotellin edessä toivottaen vieraat pimeän tullessa takaisin hotellille.

Kintyre-kentän väylä 8.

Kintyre-kentän väylä 8.

Duel in the Sun

Turnberryn Ailsa tuli itselleni tutuksi vuoden 2009 British Openissa. Suuremmalle yleisölle kenttä nousi kuolemattomien joukkoon vuoden 1977 Openissa, jossa Tom Watson ja Jack Nicklaus kävivät unohtumattoman kaksintaistelunsa ilta-auringossa.

Open huipentui viimeisen päivän viimeiselle reiälle. Tapahtuma sai myöhemmin nimen Duel in the Sun. Nicklaus avasi piikkipensaisiin ja sai sieltä pallon käsittämättömällä tavalla seitsemään metriin ja upotti birdieputtinsa. Watsonin avaus oli keskellä väylää, mistä hän löi rautaseiskalla kahteen metriin ja teki birdien.

Tämä yksin olisi riittänyt nostamaan kentän ja vuoden 1977 Openin klassikoiden joukkoon. Kaiken huipuksi Nicklaus ja Watson, jotka olivat taistelleet toisiaan vastaan neljä päivää, kävelivät kentältä kädet toisensa olkapäillä.

Tapahtuman johdosta 18. väylälle on sittemmin tehty muistolaatta, jonka kohdalla jokainen voi pelaaja voi käydä katsomassa näkymiä griinille ja elää mennyttä tilannetta uudelleen.

Sinänsä ironista, että Watson menetti vuoden 2009 voittonsa juuri 18. väylän kakkoslyönnillä. Pallo tuli alas griinille, mutta otti tavallista kovemman pompun ja valui ulos. Par olisi riittänyt voiton varmistamiseen, tuloksena oli bogey ja siitä seurasi uusinta, minkä Stewart Cink vei helposti.

Muistolaatta huikeasta kaksinkamppailusta Watsonin ja <a href=Jack Nicklausin välillä." src="/wp-content/uploads/2013/06/13061811202462.jpg" width="505">

Muistolaatta huikeasta kaksinkamppailusta Watsonin ja Jack Nicklausin välillä.

Matkajärjestelyt

Turnberryyn järjestetään valmismatkoja, joille toimiva ja huomattavasti huokeampi ja vaihtoehto on omatoimimatka. Lennot Helsingistä Edinburghiin, josta navigaattorin opastuksella kahden tunnin automatka Skotlannin halki Turnberryyn. Suurin osa matkasta on nopeaa moottoritieosuutta, loppupätkäkiemurtelevaa kansallismaastoa idyllisten pikkukylien ja peltojen halki.

Hotellin palvelut

Turnberry Resort on yksi tunnetuimmista golfhotelleista ja ehdottomasti kokemisen arvoinen. Hotelliin kirjautumisen jälkeen voi mennä iltapäiväteelle hotellin Tappie Toorie -ravintolaan, josta aukeaa näkymä merelle ja kentälle. Sillä välin henkilökunta parkkeeraa auton ja kantaa tavarat huoneeseen valmiiksi. Ensiluokkaisen teehetken jälkeen vaatteiden vaihto ja kuljetus klubitalolle.

Hotellin edessä on iso puttigriini ja asukkaille tarkoitettu 18-reikäinen mini-kenttälyhyine väylineen ja bunkkereineen.

Hotellin palveluihin kuuluu span lisäksi mm. ratsastus merenrannalla, joten ohjelmaa riittää golfia pelaamattomalle – tai vaikka sitten hyppäämällä bussiin hotellin edestä ja matkustamalla viereiseen kaupunkiin shoppailemaan. Kiehtova mahdollisuus on myös iltakävely upeissa maisemissa merenrantamaisemia ihaillen.

Matkan hinta

Edinburghiin pääsee lentäen Tampereelta ja Helsingistä. Heinäkuussa tehty varaus lokakuun lopulle ja suora menopaluu maksoi noin 250 €. Vuokra-auton hinta puolestaan määrittyy päivien mukaan, alkaen 25 €/päivä, sisältäen vakuutukset.Turnberry Resortissa yksi yö kahdelle hengelle maksaa 220 puntaa ja hotellin asukkaana pelaaminen molemmilla kentillä on yhteensä 130 puntaa per henkilö.

Turnberryssä sielu lepää historiallisissa maisemissa, palvelu on ensiluokkaista ja golfkentät eivät jätä ketään kylmäksi.

Teksti ja kuvat Tomi Natri

www.turnberryresort.co.uk

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje