26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Tunisian viheriöiltä syvälle Suomeen: Golfia, muikkuja ja hanurimusiikkia, osa 1

Kaj Horsma (vas.), Seppo Palminen, Imed Salah, Lassi Kiviniemi ja legendaarinen Helmi.

Tämä tarina juontaa juurensa kahdeksan vuoden taakse joulukuun alkuun Tunisian pääkaupunki Tunisin vanhimmalle ”talimaiselle” Cartahgon kentälle. Olimme Tilanderin Lassin, Horsman Kaitsun ja muutaman muun kaverin kanssa Imedin järjestämällä golfmatkalla.

Lassi ojensi Imedille wedgen ja sanoi, että ”kokeilepa tuota”. Se oli kuin pikkusormen ojennus pirulle, siinä meni golfille ensin koko käsi ja pian koko mies.

Seuraavana kesänä Tukholmassa majapaikkaansa pitävä Imed suoritti green cardin ja aloitti tosipelaamisen…

Tarkkana ja kunnianhimoisena hän opetteli lomillaan kotikaupunkinsa Hammametin läheisyydessä sijaitsevan Citrus-kentän pron Mohammedin johdolla heti alusta pitäen oikean lyöntitekniikan. Urheilullisen taustan myötä Imed kehittyi nopeasti.

Olimme jälleen joulukuussa Tunisiassa pelaamassa ja hämmästykseksemme Imed hakkasi meidät kaikki kerta toisensa jälkeen.

Porukassamme oli mukana Tyryn Teemun, Horsman Kaitsun, Buddha-Palmisen ja Suomen Golfkenttien yhdistyksen Lassi ”Laku” Kiviniemen lisäksi Laukaa Golfin toimitusjohtaja Heikki ”Hessu” Hokkanen. Laukaassa on perinteinen Detur Open kisa. Hosse ja Hessu kutsuivat Imedin heinäkuussa pelattavaan kisaan.

Lämpöä kuin Tunisiassa

Ja kun Imed saatiin vieraaksi, päätimme järjestää hänelle kunnon roadtripin.

Imed on käynyt Suomessa lukuisia kertoja Matka- ja GoExpo -messuilla edistämässä Tunisian matkailua ja golfkenttiä. Nyt hän saapui Tukholmasta ensi kertaa golfbägi mukanaan.

Aurinkoinen ja helteinen sää oli juuttunut Suomen ylle: lämpöä oli kuin Tunisiassa.

Olin Imediä vastassa perjantaiaamulla lentokentällä 40 vuotta legendaarisella, mailmaa nähneellä mersuleidi Helmillä. Ikäistensä tapaan Helmi on telalla maalattu eli kaukaa kaunis, mutta sydän täyttä kultaa.

Emme kertoneet matkasta etukäteen muuta kuin että lauantaina pelataan Laukaassa. Imed oli varannut paluulennon tiistai-illaksi, joten meillä oli viisi vuorokautta aikaa näyttää hänelle suomalaisten golfkenttien parhaimistoa.

Metsäkenttien helmi

Kun suunnittelimme poikien kanssa reissua, ensimmäinen etappi oli Vierumäen Cook, mutta valitsimme kuitenkin Messilän – ihan toimitusjohtajan sukupuolen ja ulkonäön vuoksi. Messilä myös edustaa suomalaista golfkenttää ja klubihenkeä parhaimmillaan. Ja onhan Kosti Kurosen suunnittelemaa kenttää kuvailtu Suomen metsäkenttien helmeksi.

Imed sai houkuteltua Arja Bymanin mukaan Messilän kentälle.

Imed sai houkuteltua Arja Bymanin mukaan Messilän kentälle.

Imed mieltyi Messilään heti, sillä herkkänä miehenä hän aisti klubin palveluhenkisyyden. Ihmiset tervehtivät toisiaan, ravintolaväki hymyili ja kaikkea täydensi toimitusjohtaja Arja Bymanin valoisa ja nauravainen olemus.

Arjalla on syytäkin olla tyytyväinen, sillä Messilän talous on kunnossa ja kaksi suurta urakkaa on lähes ohi: griinien uusiminen ja uusi koneiden huoltohalli.

”Griinien uusiminen aloitettiin vuonna 2004 ja yhtä lukuunottamatta kaikki on läpikäyty. Suunnittelijana ja muotoilijana meillä on ollut Lassi Pekka Tilander. Samalla muutettiin muutamia väyliä ja esimerkiksi legendaarinen kaksoisgriini jäi turvallisuussyistä pois.”

Voiko halliin rakastua?

Kun Arja kertoo uudesta huoltohallista maalämpöineen ja siihen liittyvistä teknisistä ratkaisuista, hänen silmänsä alkavat loistaa. Ei hän ole suorastaan rakastunut halliin, mutta selvästi ihastunut.

Mainitsin Arjalle, että joku voi todella rakastua rakennuksiin. Amerikkalainen Erika Eiffel meni naimisiin Eiffel-tornin kanssa, mutta rakkauteen tuli ryppyjä, kun Berliinin muuri otti paikan Erikan sydämessä. Tätä suuntausta kutsutaan objektiseksuaalisuudeksi.

Messilan Arja Byman on ihastunut, jollei jopa rakastunut, kentän uuteen huoltorakennukseen.

Messilan Arja Byman on ihastunut, jollei jopa rakastunut, kentän uuteen huoltorakennukseen.

Arja katsoo minua epäilevästi, mutta kun kerroin veljenpoikani Janne Flinkkilän kirjoittaneen Erikasta kirjan nimeltään ”Rautaiset rakastajat – Matka Erika Eiffelin kanssa”, Arja alkoi nauraa vedet silmissä.

”Vielä en ole näin pitkällä, kyllä minulle tavallinen miessuhde vielä kelpaa.”

”Huoltohalli on meidän ylpeyden aiheemme. Halli rakennettiin rangealueelle. Rakennusta varten louhittiin iso pala kalliota. Rangen takana ollutta notkoa täytettiin koko edellisen kesän ajamalla siihen kaupungin rakennustyömailta lahjoituksena saatua maa-ainesta. Samassa rytäkässä rangea pystyttiin pidentämään 250 metriin.”

”Projekteihin on vuodesta 2004 lähtien mennyt rahaa 1,7 miljoonaa euroa. Hankkeen loppuosa 1,2 miljoonaa rahoitettiin lainalla ja se maksetaan pois 15 vuoden aikana.”

Pitkäjänteistä työtä

Arjan mukaan Messilä Golfin keskeinen ajatus on palvella osakkaita. Yritystapahtumat on kutistettu minimiin, sillä osakkaat ja jäsenet pelaavat kaudessa 30000 kierrosta. Vieraiden greenfee on porrastettu 65 eurosta 90 euroon. Viikonloppuisin vieraspelaajia ei päästetä kentälle, vaan se on täysin omien jäsenten käytössä.

Messilä Golfissa on jäseniä 1 200, joista osakkaita noin 700. Hoitovastike on lainanlyhennyksineen 700 euroa.

”Arja on tehnyt hyvää ja pitkäjänteistä työtä”, pitkän linjan messiläläinen Juha Taskinen kehuu.

”Messilä on kypsynyt ja jalostunut kuin hyvä viini.”

Klubin toiminnassa lähes alusta lähtien ollut Juha ojentaa meille yhdistyksen 20 -vuotishistoriikin. Messilä Golf perustettiin 18.1.1988. Juha on teoksen tekijä yhdessä Marja Huovilan kanssa.

Kirja on monipuolisuudessaan ja luettavuudessaan parhaita golfseurojen historiikkeja. Hyvä oivallus on keventää kertomalla hauskoja tarinoita ja sattumuksia vuosien varrelta tyyliin:

”Rauno Halme oli ystävänsä Aarre Kinnusen kanssa lähestymässä väylän numero 7 griiniä, kun heidän huomionsa kiinnittyi aitaa vasten nojaavaan kahteen polkupyörään. Miehet vähän ihmettelivät, mutta vastaus löytyi vasemmanpuoleisesta griinibunkkerista. Siellä kaksi nuorta pyöräilijää oli aloittamassa lemmenpuuhat.”

”Hommat tietenkin keskeytyivät, mutta ehdimme kuitenkin pahoitella aiheuttamaamme häiriötä ja toivottaa ripeästi vaatteensa keränneille ja pyörilleen palaavalle pariskunnalle mukavaa jatkoa jossakin muualla”, Rauno Halme kertoo.

Työkiireet pelaamisen esteenä

Riihimäen Retsin puheille toimitusjohtajan tarpeettomuudesta Arja vain nauraa iloisesti, sillä kahteen vuoteen hän ei ole ehtinyt pääosin työkiireitten vuoksi pelata. Nytkin hän lähti mukaamme vain pitkällisen painostuksen jälkeen, etenkin kun Imed kertoi, että tuleva kierros on hänelle historiallinen: Messilä on hänen golfurallaan ensimmäinen suomalaiskenttä.

Messilässä voi ysiväylän tiipaikalta tilata ruokaa.

Messilässä voi ysiväylän tiipaikalta tilata ruokaa.

Kierros kentällä vahvisti, että Messilä on parantunut huomattavasti aiemmasta. Lienee viisi tai kuusi vuotta siitä, kun pelasin sen viimeksi. Väylät ja griinit olivat hienossa kunnossa, vaikka Imed klubitalolla analysoikin, etteivät ne olleet aivan tasalaatuiset. Huomautin siihen, että taitaa griinin kunto olla suoraan verrannollinen hänen puttiensa määrään.

Imed kehui väylien monimuotoisuutta ja avaruutta. Kuvaavaa on, että pelasimme kaikki kolme koko kierroksen hukkaamatta yhtään palloa. Ensi kertaa törmäsin myös kentän sisälle lyhennettyyn par 3 -rataan. Hyvä idea vasta-alkajille päästä pelaamaan koko 18 reiän kierros.

Vaikka kenttä oli täynnä ja lähtöajat yhdeksän minuutin välein, peli sujui ryhmältämme omaan tahtiin: kukaan ei lyönyt kantapäille, eikä meidän tarvinnut odottaa kertaakaan lyöntivuoroamme. Tämä lienee myös osoitus siitä, että pelaajat tuntevat kentän, reuna-alueet on hienosti putsattu eikä raffeja ole päästetty liian pitkiksi.

Suomalaista hanurimusiikkia

Kentällä oli päättynyt vanhojen YK-miesten perinteinen turnaus. Joka kerta he vaativat buffeeaterialle paistettuja muikkuja. Ravintolan porukka kutsui meidät myös maistelemaan suomalaista järviherkkua.

Mieliala oli korkealla, kun Helmi paukahti käyntiin. Vain sininen savu hienostuneineen katkuineen jäi leijumaan Messilä parkkipaikalle, kun lähdimme kohti uusia seikkailuja Laukaaseen.

Matkalla halki jylhien ja mäkisten metsämaisemien soittelin Imedille suomalaista hanurimusiikkia ja kertoilin suomalaisesta musiikkimausta ja tanssikulttuurista.

Toivakan pitkässä ja jyrkässä alamäessä Helmi teki uuden nopeusennätyksen: 103 kilometriä tunnissa. Ja eipä aikaakaan, kun olimme Kylpylähotelli Peurungan pihaparkissa.

Perinteisin menoin

Kaverit löytää helpoiten baaritiskiltä. Horsman Kaitsu oli päivyspaikalla, mutta herrasmiehinä itseään pitävät Buddha-Palminen ja Kiviniemen Lassi olivat juuri päättämässä illallista a la carte -ravintolassa. Tyryn Teemu oli Liverpoolissa British Openissa. Eipä aikaakaan, kun illan myöhäisinä tunteina paikalle pyrähti lupauksistaan huolimatta isäntämme Laukaa Peurunkagolfin toimitusjohtaja Heikki Hokkanen.

Jengi oli kasassa ja valmistautumassa perinteisin menoin seuraavan päivän Detur Open- kisaan.

Teksti ja kuvat Jouni Flinkkilä

Imedin seikkailu käynnistyi Messilästä ja viisiosaisessa sarjassa vieraillaan Laukaalla, Linna Golfissa, Kytäjällä ja Espoossa (EGS). Seuraava artikkeli julkaistaan keskiviikkona 30.7. klo 19.00

Jouni Flinkkilä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje