20.–28.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][15]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Tom Fazio suunnitteli huippukentän Irlantiin: "Kaikki haluavat nähdä tämän"

Hulppean Adare Manorin avajaisia tähdittivät hyväntekeväisyyskisan pelanneet Rory McIlroy, Padraig Harrington, Paul McGinley ja Shane Lowry.

Kun Irlantiin avataan uusi golfkenttä, on siinä oltava jotain erityistä, vihreällä saarella kun riittää golfarille jo ennestään pelattavaa runsain mitoin.

Uusin yrittäjä Irlannissa on Adare Manor, joka avattiin viime perjantaina. Alueen vanha kenttä on pistetty kokonaan uuteen uskoon maineekkaan Tom Fazion suunnitelmaan nojautuen. Fazio on kova nimi alalla, onhan hänen piirtämiään kenttiä USA:n 100 parhaan kentän listoilla enemmän kuin yhdenkään muun kenttäarkkitehdin.

Adare Manorissa Fazio on venyttänyt kentän peräti 6866 metrin mittaan. Mittakaava on suurta muutenkin, kentällä vettä on mukana 14 väylällä ja bunkkereita on yli 6600 neliömetriä.

Jos Britteinsaarten vanhat linksit ovat luonnonläheisiä ja istuvat maisemaan ilman sen suurempia muokkauksia, on Adare Manorin kaksivuotinen rakennusprojekti sisältänyt paljon maansiirtotöitä. Sitä voi luonnehtia jenkkityyliseksi bulldozer-kentäksi, sillä pelkästään hiekkaa on alueelle ajettu 220 000 tonnia.

Kentän ja erityisesti viheriöiden kuivana pysymiseen sateistaan tunnetulla saarella on panostettu valtavasti ja vihreän veran alla risteilee kymmeniä kilometrejä salaojaputkia. Pieniä lampia ja puroja rakennettiin kentän alueelle useita. Eräänlainen maamerkki ovat 12 kivisiltaa, jotka osaltaan luovat kentälle epäilemättä pittoreskiä tunnelmaa.

Bunkkereita kentällä on suhteellisen vähän, 41 kappaletta. Ne on pohjustettu kapillaarisella betonilla, joka niin ikään edesauttaa kuivumista ja pitää bunkkerit hyvin pelattavina vaikeissakin sääolosuhteissa. Puita istutettiin täysikasvuisina kentän alueelle 127.

“Useimmat golfarit eivät ole nähneet mitään tällaista. Se näyttää erilaiselta ja on erilainen pelata kuin yksikään toinen kenttä Irlannissa. Tämä tulee olemaan haluttu peli- ja lomakohde – kaikki tulevat haluamaan nähdä tämän paikan”, Tom Fazio kommentoi ilmeisen ylpeänä eikä kovin vaatimattomana.

Limnerickin kaupungin lähettyvillä, Lounais-Irlannissa sijaitsevaan kenttään on ladattu paljon odotuksia ja sen povataan nousevan mailman parhaiden areenoiden joukkoon lyhyessä ajassa. Ei olisi suurikaan ihme, jos Adare Manorissa nähtäisiin Irish Openin kaltaisia suuria kilpailuita, pelattiinhan kisa kahteen otteeseen vanhalla kentälläkin.

Kentän avajaisia tähdittivät Rory McIlroy, Padraig Harrington, Paul McGinley ja Shane Lowry. Nelikko pelasi näytöskilpailun parein McIlroy & McGinley ja Lowry & Harrington. Panoksena oli messevä puolen miljoonan euron palkintopotti hyväntekeväisyyteen.

Voittajapari sai lahjoittaa 350 000 euroa ja hävinnyt 150 000 haluamalleen hyväntekeväisyysjärjestölle. Arvatenkin lahjoituskohteina olivat mm. The Rory Foundation, The McGinley Foundation, Padraig Harrington Charitable Foundation sekä myös Temple Street Children’s University Hospital.

Adare Manor numeroina

 • 220 000 tonnia hiekkaa
 • 170 000 neliömetriä väyläalueita
 • 77 000 metriä erilaisia salaojia
 • 12 055 neliömetriä viheriöitä
 • 6 641 neliömetriä bunkkereita
 • 41 kapillaarisella betonilla pohjustettua bunkkeria
 • 1 291 kastelulaitetta
 • 127 täysikokoisena istutettua puuta
 • 77 uutta tiiboksia
 • 50 kentänhoitajaa
 • 18 viheriötä, joilla on koneellinen kuivatusjärjestelmä
 • 14 reiällä vettä pelissä
 • 12 käsintehtyä kivisiltaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)