11.–18.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][22]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Terrorismin pelko muuttaa golfmatkailua

Tunisian ja Turkin matkailu on kärsinyt terrorismista, ja uskaliaille reissaajille tarjolla onkin nyt todella edullisia matkapaketteja. Samaan aikaan etenkin Kanariansaarten vetovoima on noussut huippuunsa.

Tunisian Hammametissa sijaitsevan Citrus-golfkentän terassilla istuu kahdeksan hengen bremeniläisseurue. Kun kysyn, eikö heitä hirvitä, porukan puhemies vastaa: ”Enemmän Saksassa pitää olla terrorismista huolissaan…”

Bremeniläismies oli ikävä kyllä oikeassa, sillä kaksi viikkoa tapaamisen jälkeen terroristi ajoi kuorma-autolla Berliinin joulutorille. Rekkaiskussa kuoli 12 ja loukkaantui lähes 50 ihmistä.

Golfarit välttelevät arabimaita, mutta näyttää siltä, että tänä päivänä missään ei voi olla varma omasta turvallisuudestaan.

Pelko on nyt iskeytynyt ihmisten korvien väliin, eikä se sieltä hevillä poistu.

Väkivalta ja sen uhka on sävyttänyt vuotta Euroopassakin. Belgian ja Ranskan iskut sekä uusimpana Berliinin hyökkäys tekivät vuodesta entistä mustemman.

Erityisen murheellinen vuosi oli Turkille. Maassa tehtiin toistakymmentä terrori-iskua ja yritettiin sotilasvallankumousta. Kuluva vuosi alkoi kymmeniä uhreja vaatineella yökerhoiskulla Istanbulissa.

Monet ovatkin jo päättäneet perua lomamatkansa Turkkiin, ja turistien määrä on pudonnut kolmanneksen viime vuoteen verrattuna. Mitä tuonee tämä vuosi tullessaan, sillä tilanne Turkissa on erittäin epävakaa turvallisuuden ja yhteiskunnan kehityksen näkökulmasta?

Matkustuskielto yhä voimassa

Vuosi 2015 oli puolestaan synkkä Tunisialle. Bradon kansallismuseon terrori-iskun ja Soussen El Kantaouissa sijaitsevaan rantahotelliin kohdistuneen aseellisen hyökkäyksen jälkeen Tunisiaan julistettiin poikkeuslaki. Monet Euroopan maat, kärjessä Englanti ja Saksa, julistivat myös matkustuskiellon, joka on yhä voimassa.

Joku voi kysyä, miksi Turkki tai Egypti eivät ole matkustuskiellossa?

Ehkä syynä on se, että Turkin ja Egyptin lomakohteet ovat olleet tähän saakka rauhallisia. Tunisian museo- ja rantaiskut ovat toistaiseksi jääneet ainoiksi puhtaasti turisteihin kohdistuneiksi terroriteoiksi.

Iskut osuivat kuitenkin maaliin: Tunisian taloudelle elintärkeä turistivirta tyrehtyi kertaheitolla. Sama suuntaus näkyy nyt Turkissa.

Yhä suhteellisen korkea riski

Olin joulukuun alkupuolella Tunisian matkailutoimiston järjestämällä lehdistöreissulla. Viikon aikana pelasimme kuusi kenttää kolmella eri paikkakunnalla.

Ennen matkaa olin yhteydessä Suomen suurlähetystöön Tunisiassa. Lähetystön konsuli Tiina Martinsin viestin mukaan yleinen turvallisuustilanne pääkaupungissa on ollut viime aikoina rauhallinen.

Tabarkan rantaväylillä on links-henkistä tunnelmaa.

Tabarkan rantaväylillä on links-henkistä tunnelmaa.

”Katuelämässä päiväsaikaan ei välttämättä tule aina ajatelleeksi, että maassa on yhä suhteellisen korkea riski terroristi-iskuille. Ongelmat ovat kuitenkin enemmän keskittyneet etelään ja raja-alueille. Tosin mitään ei voida sulkea pois.”

Mielenosoitukset ja yhteenotot ovat mahdollisia. Ulkomaalaisiin kohdistuva rikollisuus on ollut kuitenkin melko vähäistä.

Viranomaiset ovat jatkaneet poikkeustilalakia muutamaan kertaan ja tällä hetkellä se on voimassa 18.01.17 saakka. Martinsin mukaan hätätilalaki on tärkeä etenkin viranomaisille ja mahdollistaa mm. pidätysten teon tavallista helpommin.

Kevään lennot peruttu

Detur Finlandin toimitusjohtaja Mehmet Ahishali kertoo, että he ovat peruneet kaikki kevään lennot Tunisiaan ja syksynkin matkat ovat vielä harkinnan alaisina.

”Syy on yksinkertainen: ei ole kysyntää”, hän toteaa. ”Sama koskee myös Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa.”

Turkin Belek on vielä Deturin ohjelmassa, mutta Belekin matkatkaan eivät vedä. Ensimmäinen suora lento on 18. helmikuuta – ja sekin kysymysmerkillä.

”Toivottavasti kevään matkat toteutuvat. Tällä hetkellä hotellit ja golfkentät ovat lähes tyhjillään.”

OnGolfille Belek on ollut Välimeren ykköskohde, mutta syksyllä matkojen kysyntä putosi aikaisempiin vuosiin verratuna merkittävästi.

”Keväällä vielä vietiin satoja golfareita, syksyllä enää kymmeniä. Yrityksellemme se ei kuitenkaan ole kohtalonkysymys, sillä olemme pystyneet korvaamaan Belekin matkoja muualle suuntautuvilla matkoilla. Positiivista Belekissä on se, että asumisen, ruokien ja kenttien laatutaso on pidetty korkealla”, OnGolfin vetäjä Tuomas Kiiskinen kertoo.

Kanariansaarilla tungosta

Belekin kysyntä on myös AK-Matkoilla vähentynyt selvästi. Toimitusjohtaja Harri Kontolan mukaan menijöitä riittää silti, kun lentäminen on Istanbulin kautta edullista eivätkä all inclusive -majoituspaketit rajoittamattomalla gofilla paljon maksa.

”Belekissä ei koskaan ole ollut turvallisuuden kanssa ongelmia, siellä hotellialueet ovat hyvin vartioituja. Silti on hyvin ymmärrettävää, että kaikki eivät sinne uskalla tai halua matkustaa.”

”Kanariansaaret talvikuukausina ja manner-Espanjan kohteet – Malaga ja Alicante lähinnä – ovat tulleet Belekin tilalle. Myös Lissabon vetää aiempaa paremmin ja Mallorcan suosio on kasvanut huomattavasti”, Kontola sanoo.

Hänen mukaansa golfarit luopuvat harvoin matkasuunnitelmistaan kokonaan, vaikka joutuisivatkin miettimään kohdetta uudestaan.

”Miinuspuolena toki on se, että koko Eurooppa etsii nyt uusia kohteita Belekin tilalle. Kanariansaarilla alkavat hotellit ja golfkentät olla tupaten täynnä. Hyvien starttiaikojen saaminen edellyttää varausten tekemistä aiempaa aikaisemmin.”

Tarjouspyyntöjen määrä kasvanut

Golf Tailors Oy:n toimitusjohtaja Susanna Särkinen myötäilee kollegojansa ja kertoo, että heille tulee tarjouspyyntöjä aikaisempaa enemmän.

”Se on tietenkin meille hieno juttu, mutta toisaalta esimerkiksi starttiaikojen saaminen Espanjan ja Portugalin kentille on vaikeutunut, ja joillakin kentillä ajat ovat tiukassa.”

”Toivottavasti eivät innoissaan nosta hintoja seuraavalle kaudelle…”

Varkautelainen Ari Laine on järjestellyt useita omatoimimatkoja Belekiin ja on jälleen lähdössä tuttujen kanssa porukkareissulle helmikuun alussa.

”Huipputarjous ryhmälle on ollut 295 euroa viikolta täysihoidolla ja rajoittamattomalla golfilla. Maaliskuun loppuun saakka saa viikon täydellisen pelipaketin 400–600 euron hintaan. Ei ole pelireissu hinnalla pilattu, jos vain uskaltaa lähteä – ja miksei uskaltaisi?”

Tabarka nousi kärkisijoille

Mutta palataanpa Tunisiaan.

Vaikka ulkoministeriömme on varoittanut menemästä rajaseudulle, halusimme käydä runsaan 20 kilometrin päässä Algerian rajalta sijaitsevassa Tabarkassa. Siellä nimittäin uskotaan vahvasti golfturismin elpymiseen.

Tunisiassa ollaan tänä päivänä varuillaan. Poliisit pysäyttivät meidät 200 kilometrin matkalla kolme kertaa tarkistusten vuoksi. Tiesulkuja ja poliisivartioita näkyi muutenkin tiuhasti kaupunkien ja kylien kaduilla.

Tabarkan päätösväylä on mieleenpainuva ja näyttävä kokonaisuus.

Tabarkan päätösväylä on mieleenpainuva ja näyttävä kokonaisuus.

Tabarkassa majoituimme golfkentän yhteydessä sijaitsevaan La Cigale -hotelliin. Qatarilaisella rahalla saneeraattu hotelli on ilman ylisanoja ilmaistuna upea.

Myös golfkenttää on parannettu roimasti. Vanha klubitalo on korjattu ja se on saamassa rinnalleen uuden rakennuksen, jonka terrassilta avautuvat hienot näkymät kymppitiille sekä 18. väylän viheriölle.

Tabarkan golfkenttä nousee korjaustöiden jälkeen kertaheitolla Tunisian kenttien kärkikastiin Citruksen ja Residence-kenttien rinnalle.

Kenttä avataan virallisesti maaliskuussa, mutta se oli jo nyt hyvässä kunnossa. Erityisesti viisi rantaväylää ovat komeita, mutta myös metsäväylät ja koko viimeinen yhdeksikkö ovat taatusti golfareitten mieleen.

Meille heräsi kuitenkin kaiken hyvän keskellä kysymys, kenelle uudistukset on suunnattu? Miksi lähteä Tabarkaan, kun Tunisia ei muutenkaan tällä hetkellä tunnu vetovoimaiselta? Hotellin ja kentän omistajilla täytyy olla lujaa uskoa ja kauaskantoiset ajatukset.

Metallinilmaisuportin läpi

Suomalaisille tutuimman, Golf Club El Kantouin, klubitalon sisääntuloon oli asennettu metallinilmaisinportti. Hotelleissa niitä näkee, mutta nyt kävelen sellaisen läpi ensi kerran golfklubilla.

Kun ihmettelen golfareitten vähäistä määrää ja ymmärtäväisesti puolustelen, että nythän on low season, klubin toimistopäällikkö Samia Safin tokaisee painokkaasti: ”Ei, nyt meillä on high season. Esimerkiksi tänään kahdella kentällä on vain kolmisenkymmentä golfaria.”

Al Kantaouin Panorama-kenttä lukeutuu Tunisian parhaisiin, mutta sekin on kärsinyt rankasta pelaajakadosta.

Al Kantouin Panorama-kenttä lukeutuu Tunisian parhaisiin, mutta sekin on kärsinyt rankasta pelaajakadosta.

”Voi kunpa näkisin Lassi Tilanderin pian täällä, kovasti terveisiä hänelle – ja myös Reka Partaselle. Ja muutenkin kaipaan suomalaisia golfareita.”

Samia Safinin toteamus kuvastaa Tunisian jokaisen golfkentän toiveita. Katseet on käännetty matkanjärjestäjiin, mutta perusongelma on, että golfarit ja muut turistit tuntuvat pelkäävän enemmän tai vähemmän.

Niinpä hiljainen aika käytetään hyväksi saneeramalla El Kantaouin klubirakennuksen ravintolatiloja ja terassia.

Vartiokoppeja rannoille

Turvattomuuden tunnetta emme silti koko aikana Tunisiassa kokeneet. Emme tosin liikkuneet Tabarkaa ja Hammametin medinaa lukuunottamatta missään vaiheessa kansan parissa.

Tunisia näytti elävän omaa arkielämäänsä. Oli kuitenkin selvästi havaittavissa, että turvatoimia on lisätty. Esimerkiksi hotellialueitten rannoille on noussut vartiokoppeja, ja eräänkin hotellivierailun yhteydessä portilla tarkistettiin peilin avulla auton alusta. Edellisen kerran törmäsin moiseen, kun menimme vuosikymmeniä sitten autolla Itä-Berliinistä Länsi-Berliiniin…

Pelottomalle ja omatoimiselle golfarille Tunisia ja Belek ovat nyt hyviä kohteita, sillä kentillä saa pelata kuin yksityiskentällä. Miinuksena on suorien lentojen puute, mutta yhdellä välilaskulla selviää perille niin Tunisiaan kuin Belekiinkin. Ja nyt hinnatkin ovat ”sopivat”.

Tunisian kentistä ja tunnelmista enemmän matkalta tekemästäni videosta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)