23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Sesonkihinnoittelu golfturistin haasteena Aurinkorannikolla

Määräaikaisjäsenyydet sekä aamu-ja iltakierrokset mahdollistavat kohtuuhintaisen pelaamisen Espanjassa opastaa Kari "Hude" Huttunen.

Green feen ja jaetun golfauton hinta Santa Marian kentällä tammikuussa oli 75 euroa henkilöä kohden. Saman paketin hinta maaliskuussa pomppaa 52,5 yksikköä korkeammalle, 127,50 euroon.

Tämä esimerkki antaa kuvaa siitä, miten Aurinkorannikolla hinnat vaihtelevat sesongin mukaan.

Kevään ja kotimaan pelikauden lähestyminen näkyy talvella lämpimiä kelejä tarjoavien golfkohteiden kysynnässä, mutta myös hinnoissa.

Selitykseksi tarjotaan edelleen Turkin ja Tunisian levottomuuksien aiheuttamaa golfturistien siirtymistä turvallisiksi kokemilleen alueille.

Espanjan Aurinkorannikko on yli 50 kentän valikoimallaan Euroopan suurin talvinen golfkeskus turisteille ja talviasukeille.

Viimeiset vuodet ovat olleet turismin osalta Andalucian maakunnalle taas kasvun aikaa, tämä näkyy myös golfkentillä.

Joulu- ja tammikuu ovat Aurinkorannikolla rauhallisempaa jaksoa ja hinnat sesonkia huomattavasti huokeampia.

La Calan kolme kenttää muodostavat yhden Aurinkorannikon suosituimmista kokonaisuuksista, Tammikuussa listahinta kierrokselle oli 60 euroa, helmikuussa 75euroa.

Päättynyt tammikuu oli golfkentillä vilkas, eikä muutaman vuoden takaisia superhuokeita viikko- tai kuukausijäsenyyksiä löytynyt.

Hinnoittelun henki on talvesta toiseen saman kaavan mukainen. Helmikuussa hinnat nousevat jo useimmilla kentillä, maaliskuussa hintataso on keskimäärin 20-50 prosenttia kylmimpiä kuukausia korkeampi.

Iso-Britannian, Keski-Euroopan ja Skandinavian golfarit ovat nälkäisiä pelaamisen suhteen oman kautensa kynnyksellä. Lämpimiä vaihtoehtoja pelaamiseen on ennen huhtikuuta vielä harvassa, kauppa käy kovaankin hintaan.

Kari Huttusen suosikkikentät Aurinkorannikolla

Kotimaan seniorkiertueilla menestyksekkäästi pelaava Kari ”Hude” Huttunen on viettänyt vaimonsa Ettan kanssa Aurinkorannikolla toistakymmentä talvikautta.

Mainostoimistoalalla ansiokkaan uran tehnyt Kari Huttunen on isännöinyt kakkoskotia Aurinkorannikolla vuodesta 2005.

”Vajaat kuusi kuukautta me täällä olemme vuosittain. Golf on oleellinen osa talvenviettoa. Järkevin tapa talviasukeilla on ottaa pelioikeuden tuova jäsenyys jollekin kentistä. Tarjontaa on paljon, näidenkin hinnat ja ehdot muuttuvat. Viime aikoina kentät ovat päässeet muuttamaan niitä itselleen tuottoisimmiksi kovan kysynnän vuoksi.”

Marbella Golf & Country Club on nimestään huolimatta varsin kohtuuhintainen ja viihtyisä golfkeskus.

Huttuset pelaavat nykyään Robert Trent Jonesin suunnittelemalla Marbella Golf & Country Clubilla puolen vuoden jäsenyydellä.

Useilta tiiauspaikoilta aukeaa hulppeat näkymät Marbellaan sekä Välimerelle. Korkeuserojen johdosta Marbella G & CC tarjoaa alamäkeen lyötävillä par-nelosilla hyviä mahdolisuuksia lyödä tavanomaista pidempiä avauksia ja päästä puttaamaan eaglea.

”Kotikenttäni on myös yksi suosituksistani vieraspelaajille. Takaysillä on useita hienoja väyliä. Viihtymistä lisää myös se, että meillä on suomalainen toimitusjohtaja Satu Kääriäinen”, Hude mainostaa.

Tammikuun jäsenyys kahdelle hengelle Marbella Golf & Country Clubilla oli tarjolla noin 900 euron hintaan oikeuttaen 20+20 kierroksen pelaamiseen. Hintaa kierrosta kohden tuli näin 22,50 euroa ilman golfauton vuokraa.

”Aiempina vuosina samaan aikaan kierrosmäärä oli paketille rajaton. Tänä vuonna pelaajamäärä on kasvanut, parhaat ajat ovat piukassa”, kertoi kaupat tehnyt suomalais-ruotsalainen aviopari Veikko & Ylva, joille tammikuu Aurinkorannikolla oli jo 11:s perättäinen.

Kotikentällään Tukholman kupeessa Bro-Bålstan kentällä he maksavat koko kaudesta yhteensä 1360 euroa. Bro-Bålsta on kenttä, jolla Annika Sörenstam edelleen pitää juniorien kesäleirinsä.

Hude Huttunen on 13 talvikauden aikana pelannut merkittävän määrän Aurinkorannikon kentistä.

”Nykyään kierrän vähemmän. Keskiviikkoisin ja torstaisin suomalaisomistuksesssa olevat Par-1 ja ravintola Dos Leones järjestävät kisoja Mijasin sekä Santanan kentillä. Niitä voi suositella myös lyhyemmällä matkoilla oleville. Edellisviikolla mukana oli Aurinkorannikolla leireilevä Oliver Lindell.”

Kotikenttänsä lisäksi Huden suositukset harrastajatason pelaajalle tulevat nopeasti.

Valle Romano on upea kenttä joka hinta-/laatusuhteessa on autokentistä ykkösvalintani.”

”Niille, jotka haluavat kävellä alueen vanhin kenttä, jo 1920-luvulla valmistunut Parador lentokentän kupeessa on mainio, samoin Kosti Kurosen suunnittelema Guadalhorse”, Hude listaa.

Talviasukin varteenotettava vinkki Aurinkorannikolle suuntaavalle golfarille on huokeampien aamu-ja iltapäivälähtöjen hyväksikäyttö.

”Jos on aamuvirkku, voi säästä hyviä summia. Iltapäivälläkin hinta joustaa myös keväämmällä.  Aurinkorannikolla pätee sama kuin Suomessa, lähes kaikki haluavat lähteä kierrokselleen hyvän yöunen jälkeen aamupäivällä.”

Allekirjoittanut oli mukana viiden hengen ryhmässä, joka pelasi neljän päivän aikana kuusi kierrosta neljällä eri kentällä.

El Chapparal oli ennakko-odotusten mukaisesti melkoinen vuoristorata, jossa hyvin mäkiseen ja pieneen tilaan oli rakennettu ”kikkakenttä”.

Useimmille harrastelijoille tämä kierros on selviytymistaistelu, johon sisältyy kohtuuttoman paljon arvuuttelua siitä, mitä kunkin mutkan tai mäen takana on edessä.

Klubitalo ja palvelu saavat plussan. Starterin usean otteeseen toistamat varoitukset varkaista olivat varmasti paikallaan, mutta peli-iloa ne eivät kenenkään kohdalla paranna.

Suomeen sijoitettuna El Chapparal saisi vieraspelaajilta varsin tylyt arvostelut. Hinta-laatusuhteessa siitä on pelikokemuksen osalta hyvin vaikea löytää positiivista sanottavaa.

Santa Clara menee jo vakavasti otettavien kenttien sarjaan, vaikka silläkin ulosmenon muutamat väylät on jouduttu tunkemaan ahtaisiin paikkoihin.

Marbella Golf & Country Club oli positiivinen yllätys, täysverinen golfkenttä.

Kuten useimmilla kentillä, sielläkin keltaisen tiiauspaikan merkit oli vyörytetty yhteismitalla satoja metrejä lähemmäksi punaisia lyöntipaikkoja.

”Turisteja peluutetaan lyhyemmiltä mitoilta. Omat kisat täällä pelataan aina ”kivien kohdalta”, niiltä oikeilta metrimääriltä”, Hude Huttunen komppasi näkemystä.

Paradorin kentällä on pelattu useaan otteeseen European Tourin kisoja. Pipo on merellisissä maisemissa oleellinen varuste myös keväämmällä.

Parador soveltuu mainiosti tulo- tai lähtöpäivän kentäksi sijaintinsa johdosta. Ajoaika lentokentälle on muutama minuutti. Alue on tasainen, kenttä osin links-tyyppinen ja lay-outin osalta mainio testi. Kokonaisuuteen liittyy myös rantahotelli, joka on varteenotettava vaihtoehto golf+majoituspakettia hakevalle.

Tammikuun myrskypäivän jäljiltä Parador oli hieman karussa kunnossa. Plussana tulee myös aito golfkentän ”fiilis”. Vaikka merkittävä osa pelaajista on vieraita, omat jäsenet tuovat golfpäivään pikanttia väriä.

Hude on kolmen kiertueen koukussa

Kari Huttunen pelasi edelliskaudella säilyttäen korttinsa 50-vuotiaiden kiertueella. 60-vuotiaiden kiertueen hän voitti, kisoja tuli näiltä kahdelta yhteensä hieman toistakymmentä.

Kisat on taas pidetty, Kari Huttunen hymyilee Par 1:n voittopokaali kädessään.

”Tuleva kausi on ensimmäinen, jolloin pääsen mukaan myös 65-vuotiaiden kisoihin. Olen siis kolmen kiertueen koukussa. Täytyy hieman funtsia mitä ehtii pelata ja mitkä tapahtumat jäävät väliin”, Golf Digestin ja Golflehti & Golf Digestin kolumnistina kahdeksan vuoden ajan toiminut Hude pohti helmikuun alussa.

Aurinkorannikolla talvehtii Hude Huttusen lisäksi paljon muitakin seniori-ikäisiä tai sitä lähestyviä golfinsa vakavasti otettavia lajifriikkejä.

Pojat 50+ sarjan ykköseksi edelliskaudella noussut Jukka Lehtonen on jo pitkään pitänyt virettä yllä alueen kentillä. Tapani Saarentola pyörittää Lauron kentällä omaa valmennuskeskustaan, jossa asiakkaina on käynyt harrastajien lisäksi kymmenittäin kotimaisia huippuja ja junioreita.

Los Naranjos lukeutuu Aurinkorannikon klassikkokenttiin.

Lento Malagaan on helppo, siirtymiset kentille vaivattomia. Pitkä viikonloppu Espanjassa on työelämässä mukana oleville helppo vaihtoehto.

Oma kuuden kierroksen pakettimme autoineen maksoi henkilöä kohden 66 euroa kierrosta kohden Par-1:n kautta hankittuina, yhteensä siis 397 euroa.

Maaliskuussa vastaavan paketin hinta kipuaisi noin 600 euron paikkeille, joka menee jo useammalla kipurajan yli.

Ehkä tuolloin on aika ottaa suunnaksi Skåne, jossa etenkin legendaariset links-kentät Falsterbo ja Ljunghusen ovat jo hyvässä kunnossa ja tarjolla on monia muitakin kohtuuhintaisia kenttiä sekä erinomaista palvelua.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

    MarX says:

    Tuollaisi hintoja kun matkailijat suostuu makselemaan kevään ja syksyn peleistä niin ymmärtää hyvin että kotimaassa pitää saada kaikki pelit mahd. halvalla Pelilippuina, kaksi yhden hinnalla, liiton kortilla ilmatteeks ja pakkovastikkeilla pelaamattomien sponsoroimina.

    jonetski says:

    Jo seitsämäs talvi Espanjassa puoli vuotta.Asutaan kentän vierellä ja n.5 kierrosta per viikko n. 130 kierrosta kausi ja 6 euroa jää kierrokselle hintaa.Ei tee mieli maksaa sesonki hintoja kun saa pelata lokakuun puolivälistä-huhtikuun puoleen väliin samalla hinnalla.Ja sitten on mahdollista pelata muita alueen kenttiä 25-40 euroa.

    tuulamauri says:

    Janetski:Millähän kentillä pelaat noin edullisesti? Kiinnostaa, koska ensi talveksi suunniteltu pidempää ajanjaksoa Aurinkorannikolle.
    Tupu

    joukahainen says:

    ” El Chapparal oli ennakko-odotusten mukaisesti melkoinen vuoristorata, jossa hyvin mäkiseen ja pieneen tilaan oli rakennettu ”kikkakenttä”.
    Useimmille harrastelijoille tämä kierros on selviytymistaistelu, johon sisältyy kohtuuttoman paljon arvuuttelua siitä, mitä kunkin mutkan tai mäen takana on edessä.
    Klubitalo ja palvelu saavat plussan. Starterin usean otteeseen toistamat varoitukset varkaista olivat varmasti paikallaan, mutta peli-iloa ne eivät kenenkään kohdalla paranna.
    Suomeen sijoitettuna El Chapparal saisi vieraspelaajilta varsin tylyt arvostelut. Hinta-laatusuhteessa siitä on pelikokemuksen osalta hyvin vaikea löytää positiivista sanottavaa. ”
    Muutama kommentti yllä olevaan :
    Ensinnäkin, kentän nimi on El Chaparral. Vaikka toimittaja ei tykännyt kentästä, voisi kuitenkin vaivautua tarkastamaan, että nimi on oikein kirjoitettu.
    Itse olen seniori klubituuppari, HCP noin 15.
    Olen pelannut po. kentällä muutaman sata kierrosta useamman vuoden aikana.
    Alkuun kenttä tuntui tosi vaikealta,jopa toimittajan sanoin selviytymistaistelulta, mutta kun oppi tuntemaan kentän, pelin luonne muuttui toiseksi. Ja kyllä, huonoista lyönneista kenttä rankaisee, mutta mielestäni se on aivan oikein. Ehkä olen masokisti ja siksi pidän kentästä. Pidän myös siitä että toisin kuin kotikentällä Suomessa, korkeuseroja on runsaasti ja väylälyönnit lyödään lähes aina kaltevilta pinnoilta.
    Mielestäni on pelkästään positiivista että startterit varoittavat varkaista. Peli-ilo tuskin paranisi siitäkään,jos varkaat iskisivät, eikä kukaan varoittanut ennakolta.

    J-PS says:

    Jutun säästämisvimmassa taisi unohtua se ihan perinteinen vaihtoehto, eli etsiä itselleen sopiva golfyhteisö ja sitoutua siihen ostamalla ko. yhteisön osake. Siis aivan kuten koti-Suomessakin. Pelata omalla kentällä, omien klubikavereiden kanssa. Päättää oman kentän asioista, vaikkapa vieraspelaamisen ehdoista. Esim. Sotogranden (R.C.G.S.) jäsenyys alle 1000€ vuodessa.

    -jp-