23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Ryder Cup -isäntä haluaa golfkartalle – välimerellinen Cote d´Azur on hieno kohde golfarille

Ranskassa on yli 600 golfkenttää, mutta golfturismi on edelleen lähes lapsen kengissä. Ryder Cup nostaa maan profiilia myös golfarin lomakohteena.

Ranskan golf elää vuoden 2018 Ryder Cup-huumaa. Kisa pelataan Le National -kentällä Pariisissa syyskuussa, mutta myös muut Ranskan golfkohteet yrittävät hyödyntää tapahtumaa parhaansa mukaan.

Ranskan Riviera eli virallisesti Cote d´Azur on päättänyt helpottaa golfturistien pelaamista lanseerammalla alueen 20 kentälle golfpassin, joka hieman alentaa melko korkeaa hintatasoa. Passilla pääsee esimerkiksi pelaamaan, tiettyinä viikonpäivinä, semiprivaattia Cannes Mougins-kenttää, joka sijaitsee eteläisten alppien juurella metsäisessä luonnonpuistossa aivan Cannesin vieressä. Nizzan lentokentälle on vain puolen tunnin matka.

Ilmakuva Cannes Mougins-kentältä.

Vanhat kivimuurit klubitalon kyljessä kertovat heti, että ollaan historiallisella alueella. Itse kenttä rakennettiin vuonna 1923, kun arvokkaat herrasmiehet Aga Khan, Monacon prinssi Pierre ja paroni Edouard de Rotschild kaipasivat mukavaa vapaa-ajan tekemistä. Kenttää uusittiin 1970-luvulla ja viimeksi 2015, ja se oli aiemmin myös European Tourin kisakenttä. Voittopokaalin ovat Golf and Country Club Cannes Mouganissa nostaneet mm. Seve Ballesteros ja Greg Norman.

Golfturistille kenttä on miellyttävä, koska se on alppien läheisyydestä huolimatta varsin tasainen ja ehdottomasti käveltävä. Joulukuun alussa, eli varsinaisen sesongin ulkopuolella, se oli  varsin hyvässä kunnossa sekä väylien että griinien osalta. Kenttä on kohtuullisen pitkä, 5834 metriä keltaisilta, mutta vastapainona mieleen jäävät muutamat lyhyet par-neloset joilla huonommallakin tasoituksella pelaava pääsee yrittämään toisella päälle. Monet griinit ovat korotettuja ja hyvin bunkkeroituja.

Vettä ei kentällä juuri ole muutamaa käytännössä kuivunutta joenuomaa ja paria lampea lukuun ottamatta. Pienenä miinuspuolena on sanottava, klubin omat jäsenet näyttävät suhtautuvan vieraspelaajiin vähintäänkin varauksellisesti.

Riviera Golf de Barboss

Jos Cannes-Mougins oli hyvässä kunnossa niin aivan samaa ei voi sanoa toisesta pelaamastamme kentästä, Riviera Golf de Barbossista, joka sekin sijatsee aivan Cannesin kyljessä. Näkymä klubitalolta antoi odottaa herkullista kierrosta ja kentän layout on sinänsä hyvä ja sillä on monia hyviä reikiä, mutta kokonaiskuvaa pilaavat etuysin kovat ja pomppuiset väylät.

Takasysi oli paremmassa ruohossa, eikä mukanamme pelannut ranskalaisisäntä keksinyt muita syytä ongelmiin kuin todella kuivan kesän ja syksyn ja etuysin huonommat kastelulaitteet. Tosin kenttää kunnostettiin, joten parannusta on luvassa, ja viheriöissä ei ollut valittamista.

Näkymää klubitalon takaterassilta.

Golfturismi hakee muotoaan

Ranskassa on yli 600 golfkenttää, kolmanneksi eniten Euroopassa Englannin ja Saksan jälkeen, mutta golfturismissa ollaan paljon esimerkiksi Espanjaa ja Portugalia jäljessä.

”Kyllähän tämä alue tarjoaa golfturistille paljon enemmän. Ensinnäkin olet tietysti Ranskassa, joka on tunnettu historiastaan, kulttuuristaan, elämäntyylistään ja gastronomiastaan – ja Cote d´Azur on kuin Ranska pienoiskoossa. Kaiken lisäksi meillä on meri ja vuoret, upeita maisemia ja mahdollisuus golfin lisäksi monenlaiseen urheiluun”, Cote d´Azurin turistipomo Martine Nobar markkinoi omaa aluettaan verrattuna esimerkiksi Espanjan kestosuosikki Costa del Soliin.

Paikalliset miehet pelaamassa shakkia Cannesin rantakadulla.

Alue on todella suosittu niin pyöräilijöiden, retkeilijöiden kuin erilaisten vesilajien harrastajien parissa. Espanjan Aurinkorannikkoa pohjoisempi sijainti kuitenkin rajoittaa hieman pelikautta, sillä loppusyksystä ja talvisin ajoittaiset sateet ja viileys haittaavat golfareita. Kesällä lämpötila ei paljon jää etelämpänä sijaitsevien kohteiden lämpötiloista.

​Cannes on joulukuussakin oikein mukava paikka, jos ei pahemmin sada. Paikalliset istuvat mielellään lämmitetyissä katukahviloissa myös talvisaikaan, ja aurinko lämmittää joulukuussakin niin paljon, että Cannesin rantabulevardi on viikonloppuisin täynnä ihmisiä.

Hintataso elokuvajuhlien ja julkkisten Cannesissa on tosin melko kova, selvästi korkeampi kuin Espanjan Aurinkorannikolla eikä esimerkiksi pizzaa juuri saa alle 15 euron. Kalliilla ostoskadulla Rue d`Antibesilla kannattaa ehkä tyytyä vain näyteikkunoiden katselemiseen ja hankkia tuliaiset, esimerkiksi ranskalaiset herkut, pikkukatujen viihtyisistä myymälöistä.

Neljän päivän golfpassi koko vuoden ajan alk. 220 euroa. Syksyisin ja talvisin myynnissä on myös 2 päivän passeja alk. 110 euroa. Lisätietoja www.cotedazur-golfs.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje