Roadtrip syvälle Suomeen osa 3: ”Tämähän muistuttaa paratiisia…” - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Roadtrip syvälle Suomeen osa 3: "Tämähän muistuttaa paratiisia..."

Paltamon kymppiväylän viheriön tunnelmaa.

Istuimme style="font-weight: bold;">Imedin kanssa Paltamogolfin vanhan klubirakennuksen terassilla. Klubirakennuksesta on tehty upea paritalohuoneisto, josta ei puutu mitään. Makuuhuoneitakin on yläkerrassa kolme eli majoittumaan pystyy kuuden hengen porukka.

Terassin edustalla oli kymppiväylän tiiauspaikka. Valkoisilta lyötiin kaartavasta niemenokasta lahden yli. Punertava aurinko oli laskemassa tyynen Oulujärven taakse.

”Tämähän muistuttaa paratiisia”, Imed huokaisi.

Mieleen nousi kuva, joka on säilynyt kirkkaana mielessä.

Olin reportaasimatkalla Helsingin Sanomien taloustoimittajana Saudi-Arabiassa joskus 70-luvun puolessa välissä. Jeddan kadulla oli kuorma-auto, joka oli värikkäästi maalattu ja eriväriset valot kiertelivät lavan reunuksia.

Auton suureen polttoainesäiliöön oli taiteiltu maisemakuva, jossa oli järvi, mökki, ilmiselvä koivu ja taivaalla paistava aurinko.

Kun ihmettelin kuvaa, sillä se esitti tyypillistä kesäistä suomalaista järvimaiseaa, joku valaisi, että se on paikallisten mielikuva paratiisista.

Mailat käteen ja baanalle

Idylli särkyi, kun nurkan takaa ilmestyi yhtä äkkiä peikkomainen, kovaääninen hahmo: Näppis eli Leinosen Markku.

Hän oli ollut jossain naapurkämpistä seuraamassa British Openia ja tuli tervehtimään. Ja ei auttanut kuin mailat käteen ja pelaamaan kolme väylää.

”Kyllä se Retsi tämän meille suo”, Näppis selitteli.

Tietenkin aloitimme valkoisilta tiimerkeiltä. Imed löi väylälle, Näppis veteen ja minä punaisille tiimerkeille.

Tällainen näkymä avautuu Paltamon 10. väylän vieressä sijaitsevan mökin terassilta.

Tällainen näkymä avautuu Paltamon 10. väylän vieressä sijaitsevan mökin terassilta.

Kymppiväylä ei ole helppo, vaikka väylän rantakivi olikin poistettu. Tästä kertoi myöhemmin Kajaanigolfin toimitusjohtaja Pekka Vasala, joka viikonvaihteessa oli Kainuun Openissa lyönyt väylällä 17 lyöntiä…

Myöhäisen illan pieni kierros oli prologi seuraavan päivän keskinäiseen kisaan, joka oli myös Näppiksen tapaan ankara skinipeli.

Näppis antoi hieman tasoitusta, sillä hänen polvensa oli kipeä, mutta siitä huolimatta hän ei suostunut käyttämään autoa, vaan sanoi klenkkaavansa kävellen.

Polvikipujen vuoksi Näppiksen perinteinen maratongolfikin jouduttiin perumaan.Viime vuonna Näppis pelasi vielä ennätyksensä, vaikka polvi jo silloin vihoitteli. Silloin hän pelasi sunnuntain ja maanantain aikana 44 tuntia ja 10 minuuttia, yhteensä 253 reikää.

Ja jos joku ei satu muistamaan, Näppis kiersi vuonna 2008 11 viikossa kaikki Suomen golfkentät. Ruotsin kentät ovat vielä haasteena.

”Hulluhan se on, eikä edes näyttele – tai ehkä hiukan”, tähän voisin todeta.

Kenttä lähellä pelaajia

Seuraavan päivän pelit aloitimme kuitenkin 9-reikäisellä Kajaanigolfin kentällä, joka sekin oli hyvässä kunnossa.

Näitä kenttiä pitäisi olla Suomessa enemmän. Kajaanin keskustaan on matkaa kolmisen kilometriä. Nuoret pääsevät kentälle polkupyörällä ja moni lähiseudun asukas kävellen.

Toimitusjohtaja Pekka Vasalan aamukammassa oli enää muutamia piikkejä, sillä hän lopettaa työnsä 17. elokuuta klo 15.55. Silloin hänen nimensä poistetaan toimitusjohtajana osakasrekisteristä.

Kajaanin Golfin toimitusjohtaja Pekka Vasala jäi eläkkeelle 17. elokuuta kello 15.55.

Kajaanin Golfin toimitusjohtaja Pekka Vasala jäi eläkkeelle 17. elokuuta kello 15.55.

Kaikella on aikansa, kuten Talin toimitusjohtaja Markku Ingnatius totesi Golfpisteen blogikirjoituksessaan. Golfyhteisön toimitusjohtajan työt eivät ole maailman helpoimpia, sillä neuvojia ja ”besserwissereitä” ei yhdeltäkään kentältä puutu.

Kajaanigolf on tyypillinen pienen budjetin kenttä, jossa jokaisen euron käyttöä on vahdittava. Pekan mukaan velkaa yhtiöllä on vielä pariksi vuodeksi sen verran, että suurempiin investointeihin, esimerkiksi koneiden uusimiseen, ei ole varaa.

”Otit sitten mulliganin…”

Näppis on jo malttamattomana odottamassa Paltamogolfin klubitalolla. Hyvällä maulla rakennettu klubitalo on hienolla paikalla Oulujärven rantamilla venesataman edustalla. Klubiravintola on alueen ehdottomasti paras ja siellä käydään syömässä kauempaakin.

Kun odottelimme ykköstiillä, paikalle saapunut valvoja Jouni Pyy kertoi Näppiksen sananvalmiudesta.

”Joku Näppiksen kaveri oli eronnut ja ottanut nuoremman vaimon. Kun Näppis tapasi kaverinsa, hän tuumi: otit sitten mulliganin…”

Emme ottaneet mulligania, joka muuten Englannissa on ”third shot”.

Paltamo on säästynyt pahemmilta sateilta ja peli eteni kuivin kengin. Viikonvaihteen Kainuu Open -kisan jälkeen griinit olivat nopeat. Näppis ottikin skinit ensi väylillä.

Mutta kun me muut aloimme saada juonesta kiinni ja Näppis toheloi, skinirahoja alkoi valua muidenkin taskuun.

Näppis vei tällä kertaa vain kahdeksan reikää, Imed kuusi ja me Vasalan Pekan kanssa jaoimme loput.

Mistähän lie nimet?

Pelin jälkeen Näppis halusi välttämättä lähteä näyttämään mökilleen ehdottomasti Kainuun – ellei koko Suomen – parasta laituria. Näppis oli touhunnut Paltamogolfin hallituksen puheenjohtajan Urpo Heikkisenheittämään Busterillaan keikan.

Venematkalla Urpo osoitti Paltaselällä kolmen saaren ryhmää: ”Siinä on iso-, keski- ja pikkumulkku eli Mulkkusaaret. Mistähän lie saaneet nimensä?”

Kun ajamme kapeasta salmesta, innokas kalamies Urpo kertoo, että tästä saa sataprosenttisen varmasti hauen joka kerta.

Ei Näppis suotta kehunut laituria. Noin 30 metriä pitkä laituri seurailee tarkasti jyrkkää rantakalliota. Jokainen lauta on huolellisesti työstetty kallion muodon mukaan. Näppiksen mukaan laituriin on mennyt puutavaraa yli kaksi kilometriä.

Biljardipöytä hallitsee Näppiksen mökin olohuonetta. Iso takka pitää purkaa ja rakentaa pienempi, se haittaa lyömistä.

Biljardipöytä hallitsee Näppiksen mökin olohuonetta. Iso takka pitää purkaa ja rakentaa pienempi, se haittaa lyömistä.

Kiipeämme tarkistamaan vielä jyrkänteen puolivälissä olleen saunarakennuksen sekä mäen päällä sijaitseva mökin, jonka olohuonetta hallitsee biljardipöytä.

”Takka on liian iso, sillä se häiritsee pahasti lyöntiä. Se täytyy purkaa ja rakentaa kapeampi”, Näppis kertoo.

Kaikki rakennustarvikkeet on hilattu paikalle moottorikelkalla, koska mökille ei ole tietä, eikä tietenkään sähköjä.

Olimme Kainuussa British Open -viikonlopulla. Aikoinaan Näppis ei huolinut mistään hinnasta matkapuhelinta, nyt hän tuijotti laiturillaan, koko venematkan ja vielä vetäessään kärryillä bägiaan tabletilta majoria ja kommentoi lyöntejä omaan persoonalliseen tapaansa.

Katinkullan kentät valmiita

Kainuun kierroksen kolmantena päivänä bongauskohteena oli Katinkulta. Tietenkin matkalla alkoi sataa ja vettä tuli Katinkullassa taivaan täydeltä. Kun sääennuste lupasi sateen jatkuvan tuntikausia, päätimme pakata mailat takaisin autoon ja lähteä katselemaan Vuokattia ja Sotkamon kirkonkylää.

Ja taaskaan ei ennuste pitänyt paikkansa. Aurinko alkoi paistaa ja saimme iltapäiväksi Katinkulta Golfiin lähtöajan. Tietenkin ykköstiillä sade alkoi jälleen. Onneksi sitä ei kestänyt kuin pari, kolme väylää ja hiekkakankaalle rakennettu kenttä imi veden hyvin.

Tänä kesänä Katinkullassa on ensi kertaa otettu käyttöön kaikki väylät eli nyt alueella on 18-reikäinen Nuas, 9-reikäinen Tenetti sekä erinomainen par-kolmonen Vuokatti-kenttä, joka on avoin kaikentasoisille pelaajille.

Katinkullan pro Batu Lempinen.

Katinkullan pro Batu Lempinen.

Katinkullan pro Batu Lempinen kertoi, että par-kolmonen on aivan ihanteellinen harjoituskenttä.

”Siellä on hyviä väyliä ja sinne voi mennä kuka tahansa. Kenttä onkin lapsiperheiden suosiossa. Mikä onkaan mukavampaa, kun vanhemmat pelaavat lastensa kanssa. Tai kaverukset kannustavat toinen toistaan. Siitä se golfharrastus lähtee liikkeelle.”

Nuas-kentän alku on vanhoja reikiä, sitten kuutosreiältä lähdetään uusille rei´ille. Seiska laskeutuu kohti Tenetinvirran rantaa. Yhdeksän reiän jälkeen on Puolimatkan Krouvi ja siitä lähdetään links-tyyppisille avarille väylille isoine hietikkoalueineen. Reikä 12 päättyy rantaviheriölle Tenetinvirran rantaan taustanaan Naapurivaara.

Nuas-kentän 12. väylän viheriö on upeissa maisemissa Tenetinvirran rannalla.

Nuas-kentän 12. väylän viheriö on upeissa maisemissa Tenetinvirran rannalla.

Väylältä 15 pelataan jälleen vanhaa kenttää ja päädytään klubitalon viereen.

Tenetti on pallorännillä toimiva 9 -reikäinen kenttä. Kun pelikierros kestää maksimissaan kaksi tuntia, siitä on tullut monen suosikki. Viihtyisä kenttä on kuitenkin vaihteleva ja maisemiltaan silmiä lepuuttava. Kahteen kertaan kierrettynä se on tasoituskelpoinen par 70 kenttä.

Kuolee, kuolee…”

Halusimme Pekan kanssa järjestää yllätyksen vieraallemme viemällä hänet pesäpallo-otteluun. Sotkamon Jymyllä kun sattui olemaan kotimatsi Kouvolan Kouvoja vastaan.

Tunisialaisella Imerilla oli ihmettelemistä Sotkamon Jymyn pesäpallo-ottelussa.

Tunisialaisella Imerilla oli ihmettelemistä Sotkamon Jymyn pesäpallo-ottelussa.

Oli siinä Tunisian poika ihmeissään, kun hän katseli kenttätapahtumia. Pelaajien touhussa ei näyttänyt olevan mitään järkeä. Jo yksinomaan pelin termit olivat sotaisia: vähän väliä joku kuoli ja joku haavoittui. Katsojat huusivat ”Kuolee, kuolee…”. Kenttäpelaaja pudottaa helpon pallon, ajolähdössä laiton lyönti synnytti melkoisen sekasotkun…

Pekan asiantuntevuus ja erityisesti englanninkielen taito olivat kovalla koetuksella, kun hän yritti selittää pelin termejä, sääntöjä ja tapahtumia.

Sotkamo muuten voitti ja Paltamossa ei ollut koko päivänä satanut kuin hiukan aamun tunteina.

Karavaanariparkin kautta

Aamuvarhainen lähtö etelään. Näppis tuli vielä hyvästelemään. Kun itsekin olemme jonkinsortin mustalaisia, kiepsautamme golfkentän uuden karavaaraniparkin kautta. Tai sehän on ihan tien vieressä.

Komean asuntoauton edustalla istuu kaksi pariskuntaa aamiaisella. Saksanpaimenkoira pitää äänekkäästi vahtia.

Oululaiset Kai ja Tarja Besmond sekä Jari Heikkilä ja Outi Kirvesoja nauttivat kauniista kesäaamusta runsaiden aamiasherkkujen kera.

Oululaiset Kai ja Tarja Besmond sekä Jari Heikkilä ja Outi Kirvesoja yöpyivät Paltamon kentän karavaanariparkissa ja pelasivat päivittäin golfia. Nyt ollaan aamiaisella.

Oululaiset Kai ja Tarja Besmond sekä Jari Heikkilä ja Outi Kirvesoja yöpyivät Paltamon kentän karavaanariparkissa ja pelasivat päivittäin golfia. Nyt ollaan aamiaisella.

”Olemme täällä viikonlopun. Paltamo on meille golfaaville karavaaraneille hieno paikka. Kentälle on vain parisataa metriä ja klubitalosta saa tarvittaessa kaikki ravintolapalvelut. Alue on istutuksiltaan vielä keskeneräinen ja sen takia karuhkon näköinen, mutta maisemat ovat komeat.”

Ainoa asia, mistä Kai Besmond hieman valitti, oli vessojen ja suihkujen puute.

”Täällä on vain kaksi vessaa ja suihkua: toinen miehille, toinen naisille. Jos täällä olisi vähän enemmän matkailuautoja ja -vaunuja, tungosta olisi.”

Tervemenoa karavaanarit Paltamoon. Paltamogolfissa karavaarani maksaa paikasta 28 euroa/vrk. Greenfee on 35 euroa. Viikon oleskelu maksaa 120 euroa ja 100 eurolla saa viikkopelioikeuden. Hintaan sisältyy sähkön lisäksi klubitalon sauna.

Missä viipyy Kainuupassi?

Kainuun kierroksesta jäi yksi asia kaivelemaan: miksi kainuulaiset golfseurat eivät saa aikaan golfturisteille markkinoitavaa, kaikki kentät sisältävää golfpassia? Tähän asiaan ei saa kuin kiemurtelevia vastauksia tyyliin ”onhan sitä pohdittu, onhan se mahdollinen… jne”.

Kainuulaisia pidetään jahkailevina tyyppeinä, mutta kuuluuhan porukkaan ripeänä toiminnan miehenä tunnettu Reijo ”Retsi” Riihimäki.

Teksti ja kuvat Jouni Flinkkilä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)