Pretoria: millainen on Etelä-Afrikan pääkaupunki golfkohteena? - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Pretoria: millainen on Etelä-Afrikan pääkaupunki golfkohteena?

Etelä-Afrikan golftarjonta on runsasta. Maan pääkaupunki Pretoria tunnetaan suhteellisen huonosti. Vesa Airio esittelee blogissaan muutaman kentän kaupungin alueelta.

Etelä-Afrikan pääkaupunki Pretoria on monelle tuttu kilpagolfin kautta, mutta golfloman kohteena se on jäänyt vähemmälle huomiolle. Päätin pyhittää pitkän Afrikan lomani viimeisen viikon kaupungin golftarjontaan perehtymiseen.

Löysin kaupungin keskustasta miellyttävän Pretoa -nimisen hotellin. Siisti eurooppalaistyylinen huone ilmastointeineen tuntui mukavalta luksukselta alkumatkan itikoitten ja hämähäkkien kansoittamiin savimajoihin ja safaritelttoihin verrattuna. Hyttyset onnistuivat pistämään kyynärvarteni punoittaville ja kutiaville pahkuroille. Onneksi mitään isompia oireita ei ollut ilmennyt. Hotellin hyvällä nettiyhteydellä surffailin tuota pikaa paikallisten golf-klubien nettisivuille ja muutaman hetken päästä ensimmäinen lähtö-aikakin oli jo varattuna – Waterkloof Golf Clubille.

Päätin pelata varman päälle kuljetuksissa matkata kentälle taksilla. Hintaa edestakaiselle kuljetukselle tuli paikallisella mittapuulla suolaiset viisikymmentä euroa, mutta tuumin turvallisuuden olevan tärkeintä jo siksikin, että olin yksin reissussa.

Taksikyyti oli turvallinen, mutta se vei minut väärälle kentälle!

Waterkloofin sijaan päädyinkin Pretoria Golf Clubille. Asia selvisi minulle vasta caddiemasterin tiskillä; varaustani ei luonnollisestikaan löytynyt ja kaiken lisäksi koko kenttä oli huoltopäivän vuoksi suljettu. Mukava henkilökunta opasti minut kävelemään Waterkloofille, matkaa olisi vain vartin verran. Matka olikin sitten hieman pitempi, aikaa kului kokonainen tunti.

Waterkloof Golf Club

Waterkloofin hienolla klubilla vaadittiin pitkälahkeista jalkaan. Onneksi Afrikan syksyn kelit tukivat hyvin vähemmän paljastavaa pukeutumista, lämpötilojen huidellessa vain parinkymmenen asteen molemmin puolin. Sain pelikaverikseni nuoren Fredin. Hyvin pärjäsimme englannilla, vaikka äidinkieli hänellä olikin afrikaansi.

Waterkloofin bunkkereilla riittää kokoa.

Avausväylä kaarsi pienen lammen yli loivasti oikealle. Slaissaajan kannalta ensimmäinen lyönti oli silti vähän pelottava, sillä väylän laidalla tönötti pitkä rivi huviloita. Muilta osin kenttä osoittautui miellyttävän armahtavaksi. Mukavasti, mutta maltillisesti kumpuilevat väylien muodot tekivät pelikokemuksesta vieläkin miellyttävämmän. Väyläruoho oli paikoin hieman kuivunutta, mutta alusta silti mukavan pelattava. Soitin tietenkin hotellilleni varmistaakseni muuttuneen hakuosoitteeni paluumatkan kyytiä varten. Sain silti odottaa autoa peräti kolme tuntia sovitun ajan yli. Kuski oli odotellut minua sillä väärällä klubilla.

Woodhill Country Club

Seuraavan päivän bongaus vei minut edellistäkin hienommalle Woodhill Country Clubille. Nyt turvatoimet olivat kertaluokkaa järeämmät, portinvartijan kopissa oli kokonainen armeija turvamiehiä. Myöhemmin huomasin tanakan aidan kiertävän koko Woodhillin laajan alueen ympäri. Turvallisuuspalvelu oli selkeästi läsnä koko ajan liikkuen aidatun alueen rajoilla. Väylien laidat pursuilivat toinen toistaan upeampia huviloita, osa niistä saattoi olla ympärivuotisessakin käytössä. Pikku koululaisia uniformuissaan kuljeskeli kentän alueella, siitä päätellen isolle alueelle mahtui enemmänkin palveluita.

Woodhillin kentälle pääsi vain caddien seurassa. Caddiet olivat kaikki tummaihoisia, oletan, että ainoa tulo minkä he saivat, tuli pelaajien tipeistä. Ben, kuten caddie itsensä esitteli, kantoi ja puhdisti vuokramailat. Myös pallot kuuluivat vuokrauksen piiriin. Aika nopeasti Ben hoksasi mitä mailaa minulle kannatti syöttää eri tilanteissa.

Woodhill oli varmasti yksi upeimpia kaikista pelaamistani useista kymmenistä ulkomaisista kentistä. Hyvin hoidetut lammet, purot ja upeat puut täplittivät aluetta. Väyläruoho oli samettia ja punahiekkaiset bunkkerit suorastaan kutsuivat kokeilemaan miltä lyönti tuntuu taitavasti sileäksi haravoidulta neitseelliseltä alustalta. Pelimaksu ei tietenkään ollut edullisimmasta päästä, mutta kaukaa tulleen kannattaa ehdottomasti sisällyttää Woodhill suunnitelmiinsa.

Irene Country Club

Viimeisen pelipäivän vietin budjettisyistä Pretorian yhdellä edullisimmista kentistä, Irene Country Clubilla. Tämäkin kenttä oli alle puolen tunnin ajomatkan päässä keskustan hotelliltani. Klubitalo oli vaatimaton Waterkloofin ja Woodhillin ”palatseihin” verrattuna, kaikki tarvittava tietenkin löytyi. Myös palvelu oli nyt mutkatonta ja enemmän kotoisiin oloihin verrattavaa. Aitoja, eikä turvapalveluakaan ollut, silti kenttä tuntui ihan yhtä turvalliselta kuin hienommatkin klubit.

Tällä kertaa paikallinen peliseura oli valinnut golfauton siirtymisvälineeksi, niinpä minäkin päädyin ensimmäisen kerran Afrikan mantereella kumipyöräisen kuljettimen kuskiksi.

Irene osoittautui hyvin pelattavaksi kentäksi. Ensimmäiset väylät sijaitsevat tasamaalla, pientä vaihtelua onneksi löytyi myöhemmillä radoilla.

Autoilla kolmistaan pelaten suoriuduimme noin kolmessa tunnissa takaisin klubin viihtyisälle terassille. Mannerten välistä golf-ystävyyttä juhlistettiin paikallisilla panimo-tuotteilla. Reilu kolmen viikon Afrikan kimara alkoi olla päätöksessään. Seuraavan päivän kalenterissa oli vain yksi merkintä – lento kotiin.

Lisää golfia kirjoittajalta Vesa Airio, Elämää pallon ympärillähttps://golfcrackers.blogspot.fi https://golfcrackers.blogspot.fi

Sijainti: Pretoria, Etelä-Afrikan tasavallan pääkaupunki. Parikymmenen minuutin ajomatkan päässä Johannesburgin kansainväliseltä lentoasemalta.

Matkustaminen: Kansainväliset lennot Johannesburgiin, esimerkiksi Istanbulin tai Lontoon kautta. Vuokra-autolla tai taksilla Pretoriaan noin 71 km, alle tunnin ajomatka.

Majoitus: Esimerkiksi kaupungin ydinkeskustassa siisti ja eurooppalaistyylinen liikemieshotelli Pretoa. Kaikki palvelut vieressä. Toinen suositeltava paikka on vartin kävelymatkan päässä keskustasta. Persoonallinen ja karvan verran ylellisempi Court Yard Arcade Lodge.

Pelaaminen: Waterkloof Golf Club. Pitkät lahkeet, mutta rento fiilis https://www.waterkloofgolfclub.co.za Ylellisyyttä caddien kera tarkasti vartioidulla alueella https://www.woodhillestate.co.za ja edullinen sekä konstailematon Irene Country Club pelkistettyyn pelinälkään http://irenecc.co.za

Muuta muistettavaa: Vasenkätinen liikenne. Turvallisuustilanne Pretoriassa on kokemukseni mukaan parempi kuin viereisessä Johannesburgin kaupungissa. Kävellen kaupungin laitamilla liikuttaessa kannattaa välttää ilta- ja yöaikoja. Hotellin vastaanotosta voi kysellä vältettäviä paikkoja. Etelä-Afrikassa autolla liikkuvien kannattaa huomioida turvallisuustilanne, joissakin paikoin jopa ilmoitellaan liikennemerkein ”korkean rikollisuuden alueista”.

Lue seuraavaksi: Gary Playerin suunnittelema El Paraiso Golf Club hakee vertaistaan Andalusiassa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje