26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Niukka tavaramäärä pudottaa golfmatkalaisen kuluja parin green feen verran

Bägi käy ”matkalaukusta”, jos pelireissulle lähtevä niin haluaa.

Etenkin omatoimisten pelimatkojen suosio on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Itseräätälöidyt golfreissut antavat matkaa suunnittelevalle vapaat kädet esimerkiksi matkakohteen, ajankohdan, kenttien, asunnon sekä peliseuran suhteen.

Yksi etukäteen mietittävistä asiosta on sopiva lentoaikataulu ja lentoyhtiö. Vaikka huolella suunniteltu omatoiminen pelimatka tulee useimmiten valmismatkaa edullisemmaksi, voi lentöyhtiöiden bägimaksuissa olla lentolipun hinnan tavoin merkittäviä eroja.

Kaikki Suomesta lentävät suosituimmat lentoyhtiöt hyväksyvät kuitenkin bägin veloituksettomana (ei koske välttämättä lentoyhtiön edullisimpia lentoja) matkatavarana, mikäli matkustajalla ei ole muuta koneen ruumaan menevää matkalaukkua.

Painoa matkasuojassaan olevalla bägillä saa tavallisimmin olla maksimissaan 23 kiloa, mikäli haluaa välttyä lisäkilojen aiheuttamilta maksuilta. Painorajan ylityksestä koituvat maksut liikkuvat 10 euron molemmin puolin/ylimääräinen kilo, joten varusteet on syytä muistaa punnita ennen lentokentällä tehtävää lähtöselvitystä.

Tämän käytännön soveltaminen on nykyään varsin yleistä. Moni pärjää pelireissullaan pienemmällä, mittojensa puolesta matkustamon säilytystiloihin kelpaavalla cabin-laukulla, jonka painorajat vaihtelevat lentoyhtiöstä riippuen 8 ja 12 kilon välimaastossa.

Bägin matkasuojaan ei saa lentoyhtiöiden tyypillisten määräysten mukaan laittaa mailasetin, yhden kenkäparin ja pallotusinan ohella muuta. Sateenvarjo ja pienet perustarvikkeet sallitaan, mutta matkalaukun korvikkeena bägin matkasuojaa ei voi käyttää. Matkasuojan ylimääräisiin tavaroihin liittyvä ”jousto” riippuu lentoyhtiöstä; American Airlines perii bägin matkasuojassa olevista ylimääräisistä tavaroista ylipainomaksua. Pääsääntöisesti tärkeintä lienee, että lähtöselvitykseen tuotu matkatavara ei ylitä painorajoituksia.

Mikäli pelimatkalle lähtevä viipyy reissullaan pidempään, lienee ruumaan menevän matkalaukun mukaanotto tarpeellista. Siinä tapauksessa bägin kuljettaminen muuttuu maksulliseksi.

Lentoyhtiöiden sallima bägin maksimipaino on yleisimmin 23 kiloa. Norwegianilla se on kolme kiloa vähemmän.

Golfbägin (jos bägi on ainoa ylimääräinen ruumaan menevä matkatavara) kuljetuksesta erikseen perittäviä hintoja* (per suunta) yleisimmillä lentoyhtiöillä:

Finnair (max. 23 kg): Kotimaa, Skandinavia ja Baltia 10 euroa, Eurooppa ja Lähi-itä 20 euroa ja mannertenväliset lennot 60 euroa.
Norwegian (max. 20 kg): 35–40 euroa, kaukolennot 55 euroa.
SAS (max. 23 kg): Kotimaa 35 euroa (viimeistään 22 h ennen lähtöä) ja 49 euroa (kun lähtöön alle 22 h), Skandinavia 55 euroa, muu Eurooppa 30 euroa sekä USA ja Aasia 85 euroa.
KLM (max. 23 kg): Eurooppa 30 euroa, Pohjois-Amerikka 68 euroa ja Aasia 80 euroa
Lufthansa (max. 23 kg): Euroopan sisäiset 50 euroa ja mannertenväliset 100 euroa.
British Airways (max.23 kg): Kaikki lennot 70 euroa, paitsi Lontoon Gatwickiin ja Stanstediin 46 euroa.
Air France: (max. 23 kg): Eurooppa 25 euroa, Pohjois-Amerikka 65 euroa ja Aasia 80 euroa.

*hinta laskettu edullisimman taksan mukaan. Verkossa etukäteen ostettu ja maksettu palvelu on lähes järjestään edullisin vaihtoehto, kunhan kauppa on tehty lentoyhtiön sallimien aikarajoitusten puitteissa. Lentokentän asiakaspalvelussa hinta on usein selvästi korkeampi.

Oman poikkeuksensa laukuista perittävien maksujen välttymiselle tuovat lentoyhtiöiden erilaiset kantajäsenyydet tai bisnesluokassa matkustaminen. Esimerkiksi Finnairin Plus Gold ja -Platinum -jäsenet voivat tuoda kaksi ruumaan menevää matkalaukkua. Jos bägi on kyseisistä kantamuksista toinen, siitä ei tule mainittujen kantajäsenkortin omistaville matkustajille lisäkustannuksia.

Muun muassa KLM:llä on oma Flying Blue Golf Club, mihin liittyminen on maksutonta. Klubin jäsenet voivat tulostamaansa voucheria vastaan kuljettaa bägin ilman veloitusta, vaikka mukana olisi ruumaan menevä matkalaukku.

Golfbägin yläpainoraja lentoyhtiöillä on normaalisti 32 kiloa. Tätä painavampaa kantamusta ei voi omalle lennolle ottaa, vaikka maksaisi ylipainomaksun laukun jokaiselta kilolta. Yli 32 kiloa painavat laukut pitää toimittaa määränpäähän lentorahtina. Lentoyhtiön määräysten mukaan bägin matkasuojan pakannut matkustaja joutunee tämän rajoituksen kanssa harvemmin tekemisiin.

Matkatoimistosta valmismatkan tai pelkät lennot ostaneen matkustajan tulee ennen lentoa tarkistaa kyseisen lentoyhtiön erikoismatkatavaroista perittävä hinnasto, ja suorittaa normaalisti sen mukainen maksu.  Mikäli matkustaja on varannut lentokenttäkuljetukset, erikoismatkatavarat eivät yleensä mahdu matkakohteessa bussiin. Tällöin kuljetus lentokentän ja hotellin välillä tulee järjestää itse.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

    golftintti says:

    Varmaan suurin osa hyödyntää golfbägin lähes maksimiinsa, joskus on tullut mieleen, että mitäs sitten, jos bägin sisältö todella tarkistetaan. Iso ongelma, varsinkin jos se on ainoa ruumaan menevä matkatavara.
    Onko kukaan koskaan joutunut tyhjentämään bägiä muun kuin ylipainon takia?

    Susi korvesta says:

    Onkohan varma tieto noista käytännöistä artikkelin kirjoittajalla… N.vuosi sitten ainakin Norwegianin asiakaspalvelusta saatu tieto oli, että golfvarusteet ovat aina erikoismatkatavara ja hinnoittelu sen mukaan. Aika ikäviä selvitettäviä lentokentällä, jos hyvässä uskossa toimii vastoin yhtiön käytäntöä. Tietysti golfvarustekassin kokokin merkitsee jotain..olikohan Norskilla max 150cm suurin mitta johonkin suuntaan normi matkatavaralle.

    Dartsmaster says:

    Joskus ollut ilmoitus että bägi saa sisältää vain pelivälineitä… Lisäksi joskus ollut 15kg rajoitus…

    Bunkkeripete says:

    Susi korvesta kysyi, onko kirjoittajalla varma tieto näiden lentoyhtiöiden käytännöistä. Kysyn samaa. Jos artikkelin tiedot Norwegianin osalta pitävät paikkansa, Norwegian on muuttanut käytäntöään viimeisen kahden kuukauden aikana. Nimittäin varma tieto, että lokakuussa N:llä joutui maksamaan bagimaksun, vaikka ruumaan ei mennyt mitään muuta (ja yksi laukku oli jo maksettuna, muttei se riittänyt). Kävin pitkän keskustelun lentoyhtiön puhelinvirkailijan kanssa, muttei siitä mitään apua ollut: ”Eri lentoyhtiöillä on eri käytännöt”. Harmitti, koska luulin, että asia on näin kuten Kuivasaari kirjoittaa ja kuten Finnairilla asia on ollut jo vuosia. N:llä ei ollut, mutta nyt siis Kuivasaaren mukaan on. Hyvä juttu.

    MoreSpirit says:

    Ainakin keväällä 2017 Norskilla lennettäessä kävi niin, että kotomaasta lähtiessä bägi kelpasi ruumaan korvaten matkalaukun. Mutta, Roomasta lähtiessä virkailija yritti kiskoa siitä 65Eur ja intti, ettei se voisi korvata matkalaukkua. Pyysin esimiestä paikalle ja bägi tuli kuten menikin, ilman erillistä maksua. Muut kamppeet sopivat minulla käsimatkatavaroihin. Eli kannattaa olla joskus hieman tiukkanakin.