23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Marokossa ennakkoluuloton golfmatkailija yllättyy iloisesti

Eri puolilla maailmaa golfkenttiä kiertelevä Esa Mäkinen huomasi, että Marokossa myös Marrakechin ulkopuolella riittää mielenkiintoisia peli- ja matkakohteita.

Marokko on yksi niistä maista, jotka panostavat vahvasti golfiin matkailuvalttina. Suosituin kohde on Marrakech, mutta mitä tarjoavat golfarillle Rabat, Casablanca ja Meknes – siitä piti helmikuun alussa lähteä ottamaan selvää. 

Alkuvuoden lämpötilat eri puolilla Eurooppaa ovat olleet suhteellisen alhaiset, joten muutaman kentän bongaustarvetta oli hyvä lähteä tyydyttämään hiukan kauemmaksi.

Vaimolleni Marokko oli uusi maa – itse olin bongannut sen päiväseltään jokunen vuosi sitten Tangerissa eli käytännössä maa oli myös minulle kovin vieras.

Air Francen pari tuntia myöhästynyt lento aiheutti sen, että autovuokraamot Rabatin lentokentällä olivat perille päästyämme jo suljettu, ja pääsimme heti tutustumaan paikalliseen taksikulttuuriin. Meno oli edullista, mutta eipä alle osunut Mercedeskään ollut ihan tuoreemmasta päästä.

Sähköposti AVISin Suomen konttoriin toimi hienosti ja aamulla alle 20 minuutissa saimme vahvistuksen siitä, että voimme noutaa meille varatun Dacia Dokkerin hotellin vieressä sijaitsevasta toimipaikasta. Upeaa palvelua!

Kuninkaallista golfia Rabatissa

Retken golfosuus pääsi käynnistymään Royal Golf Dar Es Salam Golf Coursella sen jälkeen, kun hotellimme edustaja oli soittanut klubille ja varmistanut meille lähtöajan. Ennakkoon laitettuihin sähköposteihin emme olleet saaneet yhtään vastausta. Sama kohtalo oli myös muille klubeille laitetuilla viesteillä, edes Googlen kanssa ranskaksi väsätyt tekstit eivät auttaneet asiaa.

Lähes kaupungin ytimessä, laajassa puistossa sijaitseva 45-reikäinen golfkeskus on juhlava kokonaisuus. Me pääsimme pääkentän sijasta pelaamaan ns. kakkoskentällä eli Blue Coursella. Remontissa ollut osa toimii Trophee Hassan II -kilpailun näyttämönä ja turnauksen kunniataulusta löytyy runsaasti tuttuja nimiä: Lee Trevino, Payne Stewart, Nick Price, Colin Montgomerie, Sam Torrance, Ernie Els…

Royal Golf Dar Es Salam, Blue Course.

Pelaamamme kenttä osoittautui varsin mukavaksi sekä hyvin hoidetuksi, joten 50 euron green feelle ja noin 10 euron caddiemaksulle sai mukavasti vastinetta. Sopiva 15 asteen lämpötila ja auringonpaiste nostivat osaltaan tunnelmaa avauskierroksella.

Klubitalon antimiin kuuluu hyvän ravintolan lisäksi iso spinning-sali, kuntosali golfkenttänäkymällä sekä siistit hammam-huoneet rentoutumistiloineen.

Hammanissa käyntiin kannattaa varata aikaa.

Päivän päätteeksi tutustuimme Rabatin Medinaan eli paikalliseen ”ostosalueeseen”. Tunnin kävely Unescon maailmanperintökohteiden listalle kirjatussa Medinassa antoi hyvän tuntuman siitä, miten kauppaa Marokossa tehdään. Positiivinen yllätys oli se, että myyjät eivät roikkuneet hihassa vaan antoivat kävellä kujilla kaikessa rauhassa.

Kohti Casablancaa

Toisen pelipäivän aamuna suuntasimme kohti etelää ja tavoitteena oli tutustua kahteen matkan varrella olevaan Bouznika Bayn ysireikäiseen kenttään. Ensimmäisenä eteen osui Robert von Haggen suunnittelema Bouznika Bay Golf Club.

Bouzinika Golf Club.

Olimme jälleen hotellin henkilökunnan avustuksella tarkistaneet, että kentälle on mahdollista päästä pelaamaan. Ruuhkaa ei ollut – klubitalon ravintola oli suljettu ja näimme kierroksen aikana vain pari muuta pelaajaa.

Kenttä oli hyvä esimerkki siitä, että yhdeksän reikää riittää hyvin mukavan golfkokemuksen aikaansaamiseen. Aurinkoinen sää, kauniit merinäköalat ja hyvin hoidettu kenttä toimi hyvin!

Bahia Golf Beach

Jos päivän ensimmäisen ysin klubipuitteet olivat suhteellisen vaatimattomat, samaa ei voi sanoa muutaman kilometrin päässä sijaitsevasta Bahia Golf Beachistä. Vuonna 2016 avattu golfkenttä on saamassa seuraavat yhdeksän reikää valmiiksi lähiaikoina ja ison resortin keskipisteeksi on muokattu juhlava klubitalo laadukkaine ravintoloineen ja pro shopeineen – myös lyöntiharjoitteluun on varattu laaja alue keskeiseltä paikalta.

Myös tällä kentällä pääsee pelaamaan lähellä merenrantaa, mutta ei ihan veden tuntumaan. Viisi eri tiiauspaikkaa ja pitkähköt väylät sekä isot griinit antavat ymmärtää, että Bahia Beachillä on kunnianhimoiset tavoitteet tulevaisuuden suhteen.

Bahia Beach oli ainoa pelaamistamme Marokon kentistä, jolla ei ollut caddiepakkoa. Sinällään 6–10 euroa maksavat laadukkaat caddiepalvelut olivat edullinen ja hyvä mauste pelikierroksille, mutta välillä oli mukava yrittää ideoida puttauslinjat ihan itse.

Casablanca – Royal Golf d ´Anfa

Vuonna 1942 ensi-iltansa saanut Humprey Bogartin ja Ingrid Bergmanin tähdittämä legendaarinen Casablanca-elokuva sijoittuu samannimisen, Marokon suurimman kaupungin maisemiin.

Viisi vuotta elokuvaa iäkkäämpi on vanhan kaupungin ytimessä sijaitseva yhdeksänreikäinen Royal Golf d ´Anfa. Laukkaradan keskelle rakennettu golfkenttä tarjoilee mielenkiintoisen pelikokemuksen minareettien ja moskeijoiden välittömässä läheisyydessä.

Casablancassa pelataan laukkaradan keskellä.

Parkkipaikan autovalikoima kieli siitä, että ihan kaikkien harrastus golf ei Casablancan vanhimmalla klubilla ole, ja palvelukonseptista päätellen ei turistejakaan joka päivä pyöri alueella. Noin 40 euron green fee maksettiin portinvartijan kopille sen jälkeen, kun tiukannäköiset vahdit olivat varmistuneet golfiin liittyvistä aikeistamme.

Casablancassa olisi ollut mahdollisuus vierailla niin uudessa kuin vanhassakin Medinassa, ja moskeijoita sekä muita nähtävyyksiä olisi ollut runsaasti. Me päätimme sen sijaan nauttia hotellimme hammam- ja hierontapalveluista.

Illallispaikaksi valikoitui vuonna 2004 avattu Casablanca-elokuvan henkeä myötäilevä Rick`s Cafe. Tunnelma oli hurmaava ja ruoka hyvää, vaikka kokonaisuudessa oli aistittavissa ”turistista” sivumakua.

Royal Golf de Meknes

Vaikka Casablancan ympäristöstä olisi löytynyt useitakin 18-reikäisiä golfkenttiä, päätimme lähteä viimeiseksi kahdeksi yöksi sisämaahan Meknesiin – siellä olisi yksi ilmeisen mielenkiintoinen yhdeksän reikäinen kenttä ja voisimme käyttää viimeisen matkapäivän tutustumalla lähialueiden nähtävyyksiin.

Löysimme myös muita kuin moottoriteitä.

Saimme yllätykseksemme huomata, että Marokossa merkittävien kaupunkien väliset tiet ovat uudehkoja moottoriteitä, joten niin halutessa eteneminen on todella joutuisaa. Etsimme vähän vaihtelua ja valitsimme siirtymätaipaleeksi noin 120 kilometrin osuudelta pienempiä teitä. Onneksi meillä ei ollut kiire, sillä tiestö oli osittain varsin karussa kunnossa.

TripAdvisor suositteli Meknesissä majapaikaksi vanhan kaupungin muurien sisällä sijaitsevaa Palais Didiä ja me uskoimme – onneksi. 60 euron sijoituksella saimme juhlavan huoneiston, jonka sisustus oli kuin suoraan Tuhannen ja yhden yön saduista.

Aamupala oli runsas ja se tarjoiltiin huoneeseen, koska ruokailualueeksi ajatellulla keskusaukiolla lämpötila pysytteli 10 asteen viileämmällä puolella. Meillä oli myös kunnia olla pienen majapaikan ainoat asukkaat.

Matkamme viides golfkokemus oli todellinen löytö. Vuonna 1969 perustettu Royal Golf de Meknes on joka reunaltaan satoja vuosia vanhojen muurien ympäröimä ja tunnelma kentällä sen mukainen. Kentän hyvä kunto ylitti odotukset, ja caddietkin edustivat matkamme parhaimmistoa.

Golfia ja kulttuuria

Lähdimme kuusi päivää kestävälle Marokon matkallemme suhteellisen lyhyen pohdinnan jälkeen. Olin kuullut alueella parhaillaan reissaavalta ystävältäni, että liikkuminen on ongelmatonta ja oleminen edullista. Edestakaiset lennot Helsinki-Rabat-Helsinki oli tammikuussa saatavilla 270 eurolla – päätös oli nopea.

Kaverini tiedot pitivät paikkansa, sillä hyvän majapaikan kustannukset liikkuivat 60–80 euron välimaastossa ja aterioiden hinnoittelussa voi hyvin käyttää kaavaa puolet Suomen kustannuksista. Golfkierrosten hinta asettui 20 ja 60 euron välimaastoon, lisäksi caddiepalvelut verottivat lompakkoa muutaman euron.

Keskityimme pääosin yhdeksänreikäisten kenttien kiertelyyn, se jätti meille mukavasti aikaa muihin Marokon ihmeiden tutustumiseen. Meknesistä teimme päiväretken Volubilisin historiallisille raunioille sekä Fesin mielenkiintoiseen kaupunkiin.

Volubilis.

Koska golfklubeilta on käytännössä mahdotonta saada mitään vastauksia sähköpostin avulla, on pieni seikkailuhenki paikallaan tälle alueelle mennessään. Kenttiä on Rabat-Casablanca-Meknes/Fes-akselilla riittävästi, joten pelaamaan pääsee varmasti.

Mukava ja monipuolinen matkakohde

Meillä oli ilmeisen hyvä onni kelien kanssa, sillä 15 asteen paikkeilla liikkuva lämpötila ja auringonpaiste eivät kuulemma ole itsestäänselvyys helmikuussa Pohjois-Afrikassa. Nytkin illat olivat varsin viileitä ja untuvatoppis oli tärkeä osa matkavarustusta.

Kohteena ollut alue sopii hienosti ennakkoluulottomalle reissaajalle, ja mahdollisuus tutustua helposti moniin maailmanperintökohteisiin tuo mukavan lisän matkaohjelmaan. Meidät Marokko yllätti positiivisesti!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje