Links-golfia keskellä Floridaa - Golfpiste.com

4.–11.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][19]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Links-golfia keskellä Floridaa

Red-kentän 16. väylä.

Ei kuulosta uskottavalta, mutta totta se on. Vanhan fosfaattikaivoksen alueelle rakennettu Streamsong on parin viime vuoden aikana kerännyt kehuja ja sen molemmat kentät on rankattu korkealle mm. Golf Digestin listoilla. Millaisia kentät sitten ovat suomalaisin silmin? Kannattaako Streamsongiin lähteä?

Golfkenttiä on Floridassa lähes 1500, joten valinnanvaraa löytyy. Kun kenttiä on jouduttu viime vuosien aikana taloustilanteen vuoksi sulkemaan, niin oli melkoinen yllätys, kun tiedot upouudesta golfkeskuksesta keskellä Floridaa joitain vuosia sitten julkistettiin.

Streamsong Resort sijaitsee Lakelandin lähellä, runsaan puolentoista tunnin ajomatkan päässä sekä Orlandosta että Tampasta. Miamista ajoaikaa kertyy jo useita tunteja.

Paikalle on siis varta vasten lähdettävä, ja ajomatkan vuoksi on myös suositeltavaa viettää yö resortissa ja pelata molemmat kentät.

Streamsong Blue on Golf Digestissä rankattu Floridan yleisölle avoimista kentistä kolmanneksi ja Streamsong Red peräti ykköseksi. Kolmaskin kenttä on Streamsongiin tulossa, rakentaminen alkaa nyt kesällä ja kentän arkkitehti on Rio de Janeiron olympiakentänkin suunnitellut Gil Hanse.

Nykyisten kenttien suunnittelusta ovat vastanneet Bill Coore, Ben Crenshaw ja Tom Doak.

Suomalaisille Irlannin tai Skotlannin links-kentillä kävijöille kentissä on paljon tuttua: kovat ja pitkiä rullia antavat väylät ja nopeat griinit joiden kallistuksia ei aina ole helppo lukea.

Red-kentän avausväylä.

Red-kentän avausväylä.

Meri tosin puuttuu mutta pikku järviä riittää, ja myös dyynintapaisia kaivausjätteistä tehtyjä maavalleja sekä isoja waste land -alueita.

Kun pelasimme kentät tammikuussa, niin tuuli oli avoimella kentällä ensimmäisenä päivänä hurjaa eikä Streamsong Blue -kentästä tahtonut oikeastaan saada myrskyssä selvää käsitystä.

Startteri kertoi tuulen olleen aikaisin aamulla lähes 20 metriä sekunnissa ja kun avaus lyödään korkealta kukkulalta niin palloa oli vaikea saada pysymään tiin päällä.

Kierros olikin enemmän tuulen kanssa kamppailua, jossa myötätuuleen pelattavat väylät antoivat hetken helpotusta ja myös hurjan pitkiä draiveja, taisin tehdä jopa oman pituusennätykseni.

Seuraavana päivänä tuuli oli tyyntynyt, sää aurinkoinen ja sopivan lämmin: Streamsong Redistä sai nauttia täysillä.

Kenttä tarjosi luontoelämyksen heti ykköstiiltä lähdettäessä: tien ja pikku lammikon välissä torkkui alligaattori, meistä vain vajaan kymmenen metrin päässä.

”He is a real big guy, but he seems to be lazy”, naureskeli startteri.

Kohtuullisen varovasti ohitimme ”ison ja laiskan”, kaikki ryhmästämme tiesivät, että alligaattorit ovat salamannopeita jos niiden rauhaa häiritään. Alligaattorien lisäksi kannattaa varoa käärmeitä.

Red-kenttä tuntuu olevan monien mielestä ehkä miellyttävämpi kuin Blue, se on hieman lyhyempi eivätkä griinit ole aivan niin vaikeita. Eniten pidin molemmissa järven ja joen yli korkealta lyötävistä, melko samanlaisista par kolmosista, joilla myös lyhytlyöntisempi pääsee nauttimaan golfin hienoudesta.

Pallon pysäyttäminen nopeille griineille tuottaa kuitenkin vaikeuksia ellei pysty käyttämään avauksessa kohtuulyhyttä rautaa.

Molemmat kentät olivat tammikuussa aivan loistavassa tikissä, aivan kuin isompaa kisaa varten viritettyjä.

Suomalaisittain Streamsongin ”kävelypolitiikka” ilahduttaa. Tammi-huhtikuussa golfautojen käyttö on kokonaan kielletty ja muinakin aikoina kävelyä suositaan.

”Tärkein syy kävelyyn on se, että haluamme säilyttää kentän huippukunnossa ja ehkäistä golfautojen aiheuttamaa kentän kulumista”, sanoo markkinointijohtaja Thomas Parke.

”Lisäksi kävelykierros antaa golfaajille mahdollisuuden aivan eri tavalla nauttia Streamsongin ainutlaatuisesta luonnosta, ja kohottaahan kävely kuntoakin”, hän täydentää.

Klubitalon ja hieman kauempana sijaitsevan hotellin lisäksi kentälle ei näy muita rakennuksia, pelkkää luontoa, joten ero moniin kenttiin Floridassa on suuri.

Tosin suomalaiselle luonnon keskellä sijaitsevat kentät eivät varsinaisesti ole erikoinen tai uusi kokemus, mutta amerikkalaiset ovat tästä nähtävästi valmiita maksamaan.

Eikä Streamsong ole halpa. Yhden yön yöpyminen kahden hengen huoneessa ja kierros golfia maksaa sesonkiaikana tammi-huhtikuussa 349 dollaria. Pelkkä greenfee kävellen 225 dollaria. Kesäisin hinnat luonnollisesti laskevat.

Streamsong tarjoaa myös caddie-palveluja, eikä caddiekaan ole halpa, suositus on 80–100 dollaria + tipit. Omassa ryhmässämme yksi pelaaja oli varannut caddien, ja täytyy myöntää, että hänen neuvoistaan oli huomattavaa apua koko ryhmälle.

Mikäli Streamsongissa haluaa, silloin kun se on mahdollista, käyttää golfautoa, joutuu auton lisäksi myös maksamaan forecaddiestä – eli aika tyyristä hommaa.

Dollarin vahvistuminen euroon nähden on viime aikoina myös tehnyt Yhdysvalloista huomattavasti kalliimman maan suomalaisturisteille. Tätä kirjoitettaessa dollari ja euro ovat jo lähes tasoissa.

Streamsong on siis kallis, mutta sekä kentät että uusi hotelli ovat korkeatasoisia, ja ellei raha ole esteenä, paikalla kannattaa käydä.

Resort tarjoaa halukkaille myös kalastusta ja savikiekkoammuntaa. Itse ihastuin pimeällä upeasti loistavasta tähtitaivaasta: koska Streamsong todellakin on keskellä ei mitään, niin minkäänlainen valosaaste ei tähtien ihailemista haittaa.

Enpä ole koskaan, missään, sellaista tähtitaivasta nähnyt. Streamsongissa on kuulemma mietitty kaukoputken hankkimista. Suosittelen.

Harri Nyman

lisätietoja www.streamsongresort.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje