5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Kypros häikäisee myös golfkohteena

Elea Estate

Kyproksen golfhistoria on vielä varsin lyhyt. Ensimmäiset ruoholle rakennetut kentät, Mynthis Hills sekä Secret Valley Golf Club avattiin 1990-luvun puolivälissä. Kun upeisiin maisemiin Aphroditen syntymäpaikan läheisille kukkuloille avattiin vuonna 2002 Aphrodite Hillsin kenttä, sai saari ensimmäisen kansainväliset standardit täyttävän huippukenttänsä.

Suoraan golfkenttien eliittiin

Elea Estaten rakentamisen jälkeen voi Kyprosta luonnehtia jo golfkohteeksi. Kaikki kentät ovat Paphosin kaupungin ympäristössä, Elea Estate käytännössä sen kupeessa, mäellä josta avautuu kaunis näköala paitsi kentälle, myös kaupunkiin ja Välimerelle.

”Vau, mikä maisema, tästä tulee väkisinkin hyvälle tuulelle ja haluaa hetimiten päästä kentälle”, pääsee allekirjoittaneen suusta välittömästi terassille päästyä.

Nick Faldo on suunnitellut kentän, jonka vähemmänkin pelannut kiertää kivuitta läpi. Hyvältä pelaajalta se vaatii monipuolista osaamista ja taktista tilannetajua. Vaikka Faldo itse onkin tarkan lyömisen mestari, on Elea Estatella mahdollisuus käyttää draiveria vaikka kaikilla tiiauspaikoilla. Väylät ovat riittävän leveitä ja loistokunnossa, reuna-alueiltakin pallon löytää ja pystyy useimmiten jopa pelaamaan.

Kenttä kulkee kumpuilevassa maastossa. Tilaa ei ole ollut liiaksi, mutta Faldo on käyttänyt sen taitavasti, eikä ahtauden tunnetta käytännössä huomaa.

Faldo on hakenut kenttään links-tyyppisiä vaikutteita, parilla väylällä näkymä onkin kuin suoraan Brittein Saarilta. Ehkä näyttävin väylä on 11:s, lyhyt par-kolmonen, jonka viheriötä on vaikea poistua ottamatta muutamaa maisemakuvaa. Kaksi viimeistä reikää koettelevat pelaajan kärsivällisyyttä. Nämä par-neloset kannattaakin useimpien kääntää mielessään jo tiiauspaikalla par-viitosiksi.

Kyproksen suurimpia haasteita golfin kehittämisessä ovat karu maaperä ja vesipula. Elea Estatella vettä ei säästellä. Lähipeli nousee suurilla ja hienosti suunnitelluilla, kumpuilevilla viheriöillä sekä niiden ympäristössä erittäin isoon rooliin. On jopa hämmästyttävää kuinka loistavassa kunnossa viheriöt olivat jo lokakuussa, ennen kentän virallista avaamispäivää.

”Olisimme voineet avata jo kuukausia aikaisemmin, mutta halusimme laittaa kaiken viimeisen päälle. Elea Estatella vierailun pitää olla sekä jäsenille että vieraille laadukas kokemus ensimmäisestä hetkestä viimeiseen, painottaa Aphorite Hillsista Elea Estatelle siirtynyt myyntijohtaja Pauline Gabriel.

Kentän ja maa-alueet sen ympärillä omistaa nikosialainen liikemies yhtiönsä kautta. Suunnitelmissa on tehdä Elea Estatesta Golf Resort, kuitenkin niin, että komeat asunnot tulevat kentän laitamille pilaamatta näkymää.

Klubitalo on paitsi terasseilta aukeavan näkymän, myös palveluidensa osalta parasta A-luokkaa, erikoisuutena on mm. oma tila viinitestauksia varten. Loistavaa sijaintiaan Paphoksen kaupungin yläpuolella omistajat haluavat hyödyntää houkuttelemalla ravintolansa asiakkaiksi muitakin kuin golfareita.

Kiistattomasti parasta Elea Estatella ovat kuitenkin harjoitusalueet. Rangella lyödään häkellyttävässä maisemassa alamäkeen, kohdeviheriöitä on riittävästi. Kentän kävelee varsin sujuvasti läpi, raskaita mäkiä ei ole ylitettävänä.

Elea

Elea Estate

Kilpailu laskee hintoja

Kypros kilpailee Espanjan, Portugalin ja Turkin Belekin kanssa lähinnä eurooppalaisista golfturisteista. Markkinaosuus on vielä hyvin vaatimaton, mutta uusia kohteita etsivälle vajaan neljän tunnin lento Paphosiin on tulevaisuudessa varteenotettava vaihtoehto.

Elea Estaten ja Aphorite Hillsin greenfeet ovat vielä talven huippusesongin aikana yli sadan euron, keväällä ja alkusyksystä huokeampia.

Elea Estaten markkinoille tulo on jo pudottanut Aphrodite Hillsin hintoja. Secret Valley ja uudistusten myötä kovasti tasoaan petrannut Mynthis Hills tarjoavat huomattavasti edullisemman vaihtoehdon.

Suomesta yhteydet Paphosiin ovat talvikaudella välilaskun vaativien reittilentojen varassa. Charter-koneella saarelle pääsee vasta huhtikuussa.

”Parasta aikaa tällä saarella on mielestäni nimenomaan kevät, silloin Kypros on vehreimmillään”, määritteli Kreikasta kotoisin oleva taksikuskini Khalis.

Aivan loistava peli- ja lomakeli on myös syys-lokakuussa. Kypros on Elea Estaten avautumisen myötä monipuolinen golfkohde. Kahdeksas perättäinen loma- ja golfviikko Pafoksessa on vakavasti harkinnassa.

Mynthis

Kyproksen golfkentät:

Elea Estate – Saaren ykköskenttä .Loistavasti suunniteltu, hienot viheriöt ja viimeisen päälle palvelut, joista range on jokaisen harjoittelua rakastavan must-kohde. – Sijainniltaan keskeinen, matkaa Paphoksen keskustaan on vain 7-8 kilometriä www.eleaestate.com

Aphoridite Hills – Sijaitsee n. 20 km Paphoksesta rakkauden jumalattaren synnyinsijoilla – Henkeäsalpaavat maisemat ja muuta upea reikä joista seitsemäs lukeutuu Euroopan kuvatuimpiin. – Kentän yhteydessä Resort ja hotelli jossa kaikki palvelut – Vain autoilijoille, muutamia pitkiä siirtymiä. – www.aphroditehills.com/cyprus

Mynthis Hills – Donald Steelin suunnittelema ja vuonna 2007 uusittu kenttä, 550 metriä merenpinnan yläpuolella. – Hyvä peruskenttä jossa kodikas tunnelma. – Vaatii tarkkaa pelaamista, ei silti ahdistava. Lokakuussa 2010 hyvässä kunnossa – www.cyprusgolf.com/

Secret Valley Golf Club – Sijaitsee Aphrodite Hillsin viereissä laaksossa. – Neljästä kentästä vaatimattomin, mutta pelattava. Joitakin erinomaisia reikiä. Sisääntulossa vaaditaan tarkkuutta. – Kunto vaihteleva www.cyprusgolf.com/

Secret

Secret Valleyn klubirakennus

Teksti Teemu Tyry / Kuvat kentiltä. Artikkeli on julkaistu Golf Digest 8/2010 -lehdessä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • Pekka Soila says:

    Teemulta on jäänyt huomaamatta Kyproksen pohjoisosassa eli ns. turkkilaisella puolella sijaitseva Korineum Golf. Suomalaisista matkanjärjestäjistä ainakin helsinkiläinen golfkauppa Golf Point on järjestänyt matkoja tuonne. Kentän nettisivut ovat http://www.korineumgolf.com.

  • Katriina Lindholm says:

    Teemulta ei ole jäänyt huomaamatta Kyproksen turkkilaisella puolella sijaitseva Korineum Golf, vaan sen poisjättämiseen on pätevä syy. Golfpisteen sivuilla oleva Kyproksen maaopas on tehty yhteistyössä Kyproksen Matkailutoimiston kanssa. Kyproksen Matkailutoimisto on Kyproksen valtion organisaatio ja edustaa näinollen Kyproksen valtiota eli ns. Kreikkkalaista puolta. Korineum Golf sijaitsee alueella, joka on ollut turkkilaisten miehittämä v. 1974 lähtien. Vaikka tilanne Kyproksella on vakaa, Kyproksen Matkailutoimisto ei suosittele eikä tue matkailua miehitetyllä alueella. Ystävällisesti, Katriina Lindholm, Markkinointipäällikkö, Kyproksen Matkailutoimisto