16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Korineum hurmaa maisemillaan

Korineum Resort nosti Pohjois-Kyproksen nopeasti suomalaisgolfarien talvikohteeksi. Saaren pohjoisosan ainoan 18-reikäisen kentän muut palvelut ovat käden ulottuvilla, kierroksen aikana Välimeri siintää silmien edessä useimmilla väylillä.

Golfresortin syntyminen Kyrenian kaupungin kupeeseen oli paikallisen liikemiehen Gunay Cherkezin ja rakennusalan mogulin, Polar-yhtiöiden toimitusjohtajana vaikuttaneen vuorineuvos Kauko Rastaksen yhteishanke.

He tapasivat toisensa Cherkezin asuessa Lontoossa, ystävystyivät  ja alkoivat pohtia, millaisen projektin voisivat toteuttaa Pohjois-Kyprokselle. Rastas ei ehtinyt yhteistä kenttää, palveluita ja majoitustiloja nähdä, sillä hän kuoli keväällä 2007.

Korineum Golf & Beach Resortissa pelataan edelleen vuosittain hänen muistokilpailunsa Kauko Cup, jonka osanottajista valtaosa on suomalaisia.

”Kauko Rastas oli hieno mies jonka kanssa oli etuoikeus työskennellä. Kenties haastavin vaihe koko projektissa oli selvittää sopimusta tehdessämme Suomessa asiaan liittyvä ”juomatesti”, josta olin etukäteen kuullut. Se oli kova koettelemus jonka läpäisin”, Cherkez  muistelee rakkaaksi ystäväksi luokittelemaansa Rastasta.

Kentän neljäs väylä tuo kylmät väreet useimpien pelaajien vartaloon. Takatiiltä on kanjonin yli viheriölle matkaa reilut 200 metriä.

Kentän neljäs väylä tuo kylmät väreet useimpien pelaajien vartaloon. Takatiiltä on kanjonin yli viheriölle matkaa reilut 200 metriä.

Lopputulos on kokonaisuutena laadullisesti mitattuna erinomainen. Korineum Resort menee heittämällä sellaisten hyvätasoisten golfkeskusten sarjaan, joissa viihtyy viikon hyvin viikon, mikäli into pelaamiseen on piukassa ja yksi kenttä on riittävästi.

Klubitalo ja majoitustiloista ensimmäiset valmistuivat 2007, kenttä avattiin 2008. Kokonaisuuden täydentävät tilava range sekä par 3 -kenttä aloittelijoita ja opetustoimintaa varten.

Golfareita Korineumin asiakkaista on 90 prosenttia, suomalaiset sekä ruotsalaiset ovat vieraista suurimmat kävijäryhmät. Kyrenian kaupungin kyljessä sijaitsevalla kentällä on lisäksi 170 jäsentä, joista suurin osa on brittejä. He jotka pelaavat ahkerasti, lähes puolet vuosittaisista kierroksista.

Viheriön takaa merimaisemaa mallisia kuvia pystyy Korineumissa taltioimaan käytännössä läpi kierroksen.

Viheriön takaa merimaiseman mallisia kuvia pystyy Korineumissa taltioimaan käytännössä läpi kierroksen.

Turistien osuus on noin 15 000 kierrosta, sesonki ulottuu lokakuun puolivälistä joulukuun puoliväliin sekä helmikuulta huhtikuun loppuun.

”Myös joulu ja uusivuosi ovat vilkkaita. Merkittävä osa vieraistamme tuolloin ja talvikaudella muodostuu ryhmistä”, kertoo toimitusjohtaja Umut Gurtunc, joka on aidosti suuri Suomi-fani.

”Olen käynyt Suomessa toistakymmentä kertaa, myös lomamatkoilla. Suuri haaveeni on päästä Lappiin”, Gurtunc kertoo silmät innostuksesta palaen.

Hänen vaimonsa on Gunay Cherkezin tytär, Korineum on perheen Pohjois-Kyproksen monipuolisista liiketoiminnoista vain yksi haara.

”Korineum on sekä asiakkaallemme kuin myös matkoja järjestävälle taholle upea kumppani. Isäntä eli Umut Gurtunc on operatiivisesti läsnä toiminnassa. Kehut ja parannusehdotukset menevät suorina perille, asioiden  hoitaminen on mutkatonta”, kehuu Golfpassin toimitusjohtaja Juha Passi.

korineum-hellu-safoKorineumiin on kotiutunut talvikaudeksi myös Golf Talmassa kesäisin opettava Helena Safo, joka on saanut haasteekseen omistajasuvun jäsenten lajiin perehdyttämisen.

”Pidän Korineumista ja rannikkoalueesta sen ympärillä valtavasti. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita, jäsenistö on topakkaa, enimmäkseen seniori-ikäistä brittiä, jotka pelaavat paljon ja luovat hyvän tunnelman koko resortiin”, opetusoikeuden myös suomalaisvieraiden kanssa työskentelyyn omaava Safo kehuu.

 Maisemallista ilotulitusta

Korineum sijaitsee noin 20 minuutin ajomatkan päässä historiallisesti arvokkaasta Kyrineumin kaupungista, lentokentälle on matkaa 40 minuuttia.

Ylhäältä alas lyöminen on pelaajien mieleen. Viides tiiauspaikka on yksi kuudesta jossa alamäki lyhentää matkaa ja maisemat ovat hulppeita.

Ylhäältä alas lyöminen on pelaajien mieleen. Viides tiiauspaikka on yksi kuudesta jossa alamäki lyhentää matkaa ja maisemat ovat hulppeita.

Resort on irrallaan muusta yhteisöstä, näköalat kaupunkiin ja merelle ovat kuitenkin hyvin juhlavia. Kentän ensimmäiset viisi reikää pelataan vuoristomaisemassa ylös-alas mentaliteetilla. Kuvaustauko onkin hengästymisen johdosta paikallaan etenkin niille, joilla ei ole autoa tai sähkökärryä varustuksenaan.

Kierroksen keskivaiheilla mennään tasaisemmassa maastossa, loppuhuipennus mäkineen tulee 17:n viheriölle ja seuraavalle tiiauspaikalle kiivettäessä. Korineumin urakasta selviää kävellenkin, varttuneemmille ja heikkokuntoisille auto on varteenotettava kulkuväline.

Näköalapaikkoja, joista tekee mieli ottaa merellisiä kuvia on yhtenään lukuisilta viheriöiltä läpi kierroksen. Korineum ajaa maisemiltaan mielestäni kokonaisuutena selvästi ohi Kyproksen saaren ykköskentäksi luonnehditun Aphrodite Hillsin, joka sijaitsee kolmen muun kentän tavoin Pafoksen kaupungin läheisyydessä saaren toisella laidalla.

Korineumin kenttä hengittää raikkaasti, tiiauspaikat, väylät ja viheriöt olivat syyskuun lopulla varsin hyvässä kunnossa, kenttään rajoittuvat alueet ovat erittäin kuivia ja karuja.

Tuloksen tekemisen kannalta kierrosta voi kuvailla tavanomaista vaativammaksi, vaikka pallon pitäminen väylällä on näyttäviä  kanjoneita ja tiiheitä puskia lukuun ottamatta kohtuullisen helppoa.

Layoutin, viheriöiden muotojen sekä bunkkerointien helppouden johdosta Korineum on suunnattu erityisesti harrastajlle sekä lomailijoille. Vaihteleva maasto ja kotimaisesta poikkeava ruoholaatu vaikeutavat oleellisesti peliä etenkin viheriöillä sekä niiden ympäristössä.

Backtiiltä pelatessa ja tuulella Korineum vaatii hyvää pallonsijoittelua ja tarkkuutta.

Resortin klubitalosta ei lopu tila eikä happi.

Resortin klubitalosta ei lopu tila eikä happi.

Resortin klubitalo mahdollistaa isompienkin seurueiden vastaanottamisen. Kesäkaudella pidettävät häät ja muut juhlat paikkaavat talvikauden golfarien jättämät aukot. Tilavia ravintoloita on kolme, kuntosali ja spa yhdessä tenniskenttien sekä  uima-altaan kanssa ovat muut aktiviteettejä tarjoavat palvelut.

Suomalaisten matkanjärjestäjien paketteihin sisältyy neljän tähden majoituksen lisäksi puolihoito sekä viiden päivän rajaton pelaaminen kentällä, jossa keskimäärin ehtii halutessaan kiertämään jopa 27-36 reikää.

Kyrineumin satama on vierailun arvoinen

Korineumin puolesta on kuljetuksia kilometrin päässä sijaitsevalle hiekkarannalle sekä Kyrineumin kaupunkiin. Kyrineumin linna, tyylikäs viihdesatama sekä kaupungin yläpuolella sijaitseva luostari ovat suosituimmat turistien käyntikohteista.

Kyreniumin satama ravintoloineen ja kahviloineen on vierailun arvoinen kohde.

Kyreniumin satama ravintoloineen ja kahviloineen on vierailun arvoinen kohde.

Kyrineumissa on turistina mainio mahdollisuus myös seurata paikallista elämänmenoa sekä kulttuuritarjontaa.

Korineum Resort on majoituksen, palveluiden sekä golfin osalta takuuvarma kohde niille, jotka eivät ahdistu yhden kentän pelaamisesta. Talvikuukausinakin tarkenee, vaikka lämpötilat joulu-helmikuussa vaativat paksumpienkin vaatekertojen ajoittaista käyttöä.

Turismi on kasvanut Pohjois-Kyproksessa melkoista vauhtia 2000-luvulla. Maantieteellinen, poliittinen ja henkinen sidos Turkin kanssa ovat tuoneet  mutkaa myös golfarien matkustushalukkuuteen Korineumiin.

Kyrineumin kaupungin yläpuolella sijaitseva luostari on ollut sotien aikana useiden valtiomiesten piilopaikkana.

Kyrineumin kaupungin yläpuolella sijaitseva luostari on ollut sotien aikana useiden valtiomiesten piilopaikkana.

Suurin haaste nousulle nykyistä suuremmaksi golfkeskukseksi onkin välttämätön lentomatkalla välilasku Istanbulissa, sekä siitä aiheutuva matkan piteneminen.

sesto

Petteri ”Sesto” Mäkelä toimii isäntänä Golfpassin matkoilla.

Hinta-laatusuhteessa viikko Korineumissa on kuitenkin hyvin kilpailukykyinen kokonaisuus, jota voi suositella hyvää kenttää, maisemia ja olemisen helppoutta matkan aikana arvostavalle harrastajalle.

Suomesta golfmatkoja Pohjois-Kyprokselle järjestävät matkoja syys-ja kevätkaudella Golfpassi, GolfPoint sekä AK-Matkat.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje