23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfmatkailu: Laavakentille Islantiin

Vestmannaeyjarin kentän upea maisema.

Vestmannaeyjarin

Atlantin aallot iskevät voimalla rantakallioon ja tuuli repii housunlahkeita. Tiiauspaikalta avautuu näkymä 11 000 vuotta vanhan tulivuoren kraatteriin. Korkealla rinteessä näkyy valkoisia täpliä – peliyleisönä on tänään huimapäisiä lampaita!

Ollaan Vestmannasaarilla, muutaman kilometrin päässä Islannin etelärannikolta. Merenalaisista tulivuorenpurkauksista syntyneestä 18 saaresta vain suurin, Heimaey, on asuttu. Kalastajakylällä on huikea menneisyys: Saaren laidalla kohoava tulivuori Eldfell purkautui yllättäen vuonna 1979. Asukkaat pelastautuivat täpärästi kalastusveneisiin, mutta koko kylä hautautui tuhkaan. Maasta pilkottavia talonräystäitä voi edelleen ihmetellä ”Pohjolan Pompeii”-projektin arkeologisilla kaivauksilla.

Tuhka peitti myös golfkentän, mutta se kaivettiin esiin heti kun viisi kuukautta kestänyt purkaus päättyi. Viimeksi vastaaviin siivoustöihin jouduttiin viime kuussa Eyjafjallajökullin takia. Vuonna 1939 rakennettu kenttä on yksi Islannin vanhimmista, ja osa rei’istä on alkuperäisiä. Ensimmäiset yhdeksän väylää sijaitsevat tulivuoren kraatterissa, loput reunustavat Atlanttia. Reikä 17 on paikallinen legenda. Siinä on lyötävä yli Atlantin, kun tuuli tuntuu puhaltavan samanaikaisesti sekä edestä että takaa. Merenpohjassa on pallo jos toinenkin.

18-reikäinen golfkenttä tulivuoren kraatterissa, parin tuhannen asukkaan kalastajakylässä on hyvä esimerkki islantilaisesta golfkulttuurista. Täällä golfataan kaikkialla, ja usein varsinkin siellä, missä vähiten voisi odottaa. Laaksossa, jonka rinteillä kiehua pulputtavat kuumat lähteet. Laavahiekkarannalla, jossa raffi on mustaa hiekkaa. Itävuonoilla jokaisen vuonon pohjukassa omalla kentällään. Yhteensä Islannissa on 65 golfkenttää, joista 18-reikäisiä on viisitoista. Reykjavikin lähellä Garðabærissa on yksi 27 reiän kenttä, loput ovat 9-reikäisiä. Asukaslukuun (320 000) suhteutettuna golfkenttiä on enemmän kuin missään muualla maailmassa, yksi jokaista 5000 islantilaista kohti.

Koko kansan laji

Avausnäkymä

Golf rantautui Islantiin 1930-luvulla samaan tapaan kuin muutkin suuren maailman hienoudet, Tanskassa opiskelleiden paluumuuttajien mukana. Vuonna 1942 perustetun golfliiton jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti. Nykyään rekisteröityjä harrastajia on 13 000, mikä tekee golfista maan toiseksi suosituimman lajin heti jalkapallon jälkeen. Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan 10 prosenttia islantilaisista golfaa vähintään viidesti vuodessa. Kentiltä löytää kaikkien ikäryhmien ja ammattikuntien edustajia. Junioritoiminta on aktiivista.

Syy lajin suureen suosioon on ainakin osittain pelaamisen helppoudessa. Islannissa golfkenttä on aina lähellä, ja tilaa löytyy hyvin. Kiireisintä on pääkaupunkiseudulla, jossa asuu kaksi kolmasosaa islantilaisista – toisaalta kenttiäkin on lähistöllä parisenkymmentä. Maan vanhin golfseura, vuonna 1934 perustettu 3000 jäsenen Golfkúbbur Reykjavíkur pyörittää niistä kahta. Grafarholtin par-71-kenttä on maan ykköskenttä. Sen tasoerot ja vaihtelevat väylät tarjoavat haastetta kenelle tahansa. Kentällä on myös komea kolmikerroksinen range ja tyylikäs klubi ravintoloineen. Maisemissa se kuitenkin häviää Korpalle, joka sijaitsee osin nummella, osin merenlahden rannalla. Kentän läpi mutkittelee lohijoki Elliðará, jonka varressa golfataan ja kalastetaan rinta rinnan.

Pääkaupunkiseudun suurimmat elämykset tarjoaa Keilirin kenttä, jossa kierroksen ensimmäiset yhdeksän reikää pelataan tuhat vuotta vanhalla laavakentällä. Moni kantaa mukana vanhaa mailaa laavalta lyömiseen, sillä kivialusta ei helli välineitä. Kapean, tarkkuutta vaativan alun jälkeen siirrytään leveämmille väylille Atlantin rantaan. Kuten usein Islannissa, on tämänkin kentän toinen puolikas links-tyyppinen. Green fee -maksu on 40 euroa. Jäseneksi pääsee 200 eurolla, jonka jälkeen vuosimaksu on 400 euroa. Sillä saa pelata niin paljon kuin jaksaa. Hinta on alhainen, sillä kunnat maksavat jopa 90% kenttien perustamis- ja ylläpitokustannuksista. Kunnat omistavat myös tontit, joille kentät rakennetaan. Seurat huolehtivat puolestaan kenttien kunnosta ja päivittäisestä toiminnasta. Yksityisomistuksessa kentistä on vain kourallinen, eikä osakkuusjärjestelmää tunneta lainkaan.

Hinnasta golfin harrastaminen ei siis jää kiinni, ja vaikka talouskriisi on ottanut Islannissa erityisen koville, ei sekään ole vähentänyt lajin suosiota – päinvastoin. Taantuman myötä monella on aiempaa enemmän aikaa pelaamiseen. Toisaalta Islannin kruunun alhainen kurssi nostaa ulkomaanmatkojen hinnat niin korkeiksi, että reissaaminen jää monelta väliin. Välinekauppakin on vain vilkastunut, kun entistä harvempi tekee ostoksia ulkomailla.

”Erityisesti kauppansa tekevät tuulenpitävät housut ja lämpimät poolot”, kertoo myyjä Kristin Sígurgísladóttir Golfbúðin-kaupasta. Perusvarustukseen kuuluvat myös sadevaatteet, talvihatut ja hanskat.

Tuhkaa ja turismia

Hellan

Golfmatkailijan kukkarolle kruunun halpa kurssi sopii hyvin, sillä kalliin kohteen maineessa pitkään ollut Islanti on nyt edullinen. Golfliiton kylkeen vuonna 2008 perustettu promootioyhtiö Golf Icelandin tavoitteena on kaksinkertaistaa golfmatkailijoiden määrä kolmessa vuodessa. Toistaiseksi heitä käy vuodessa muutama sata.

”Emme varsinaisesti kilpaile Espanjan kanssa kävijämäärissä”, naurahtaa toiminnanjohtaja Magnús Oddsson, joka kaavailee Islannista pienen mittakaavan laadukasta erikoiskohdetta. Maan vahvuus on sen ainutlaatuinen luonto, johon pääsee golfatessa ottamaan mukavasti lähituntumaa.

”Kun pelaan välillä Floridassa, minun täytyy oikein miettiä, että millä kentällä sitä taas ollaan. Kaikkialla on niin samannäköistä. Täällä ei ole sitä ongelmaa, kun vieressä geysir suihkauttaa vettä ilmaan tai Atlantin aallot lyövät rantakallioon”, Oddsson tunnelmoi.

Islannissa kentät rakennetaan lähes poikkeuksetta maaston muotoja noudattaen, usein varsin vaatimattomalla budjetilla. Kentän laidalla voi laiduntaa lauma islanninhevosia ja vesiesteiden virkaa toimittaa lintulampi. Kenttien rikasta linnustoa on tapana kunnioittaa, ”vaikka pesä olisi bunkkerissa”, kuten Oddson huomauttaa.

Golfliiton markkinointipäällikkö Stefan Garðarsson korostaa myös kenttien luonnollisuutta. ”Siellä on laavaa, merta, lampaita… islantilaisen luonnon koko skaala. Vain puut puuttuvat. Meillä on sellainen sanonta, että jos eksyt islantilaiseen metsään, nouse seisomaan,” hän veistelee.

Lisäksi golfmatkailijoita on tarkoitus houkutella ennestään tuntemattoman kohteen uutuudenviehätyksellä ja laavakenttien eksotiikalla. Keskiyön auringonkin Oddsson mainitsee mielellään, ”vaikka ei se teitä suomalaisia taida kyllä paljon hetkauttaa.”

Viime aikoina on tosin tullut hieman takapakkia. Kun Eyjafjallajökull-tulivuori purkautui huhti-toukokuussa, meni koko Eurooppa sekaisin. Siinä rytäkässä menetettiin myös puolet kesän golfmatkavarauksista.

”Mielestäni media maalasi tilanteesta todellisuutta pahemman kuvan”, Oddsson harmittelee.

Hellan kentällä pelattiin täyttä päätä, vaikka parinkymmenen kilometrin päässä tulivuori syöksi ilmaan laavaa ja tuhkaa. Jälkimmäinen mustasi pallot ja kengät, muttei aiheuttanut muuta haittaa. Pitkällä tähtäimellä tuhkan odotetaan toimivan lannoitteena ja hiekoituksen tapaan tiivistävän nurmea.

Enää tuhkasta ei näy Hellassa jälkeäkään. Avaran kentän viheriöt ovat hienossa kunnossa ja yllättävän pieniä. Tuulisella kentällä tarkkuus on valttia. Reykjavikista Hellaan ajaa puolessatoista tunnissa. Matkan ratoksi voi venytellä kielilihaksia ja harjoitella konstikasta islanninkieltä. Kansainväliselle medialle kevään mittaan harmaita hiuksia tuottanut sanahirviö Eyjafjallajökull kuuluu oikeaoppisesti näin: ’Ei-ja-fjat-la-jöö-kutl’. Helpolta näyttävä Hella lausutaan ’Het-la’.

Golfresortteja Islannissa ei ole, mutta etelärannikkoa koluavan kannattaa yöpyä neljän tähden Hótel Rangássa, jonka takapihalta löytyvät kuumat altaat, lohijoki ja muut tykötarpeet. Läheisen Skógafoss-vesiputouksen juurelta lähtee vaelluspolku tulivuorenpurkauspaikalle. Kahdeksan tunnin tarpomisen päätteeksi pääsee ihastelemaan hiljentyneeseen kraatteriin muodostunutta kaunista järveä.

Paluumatkalla Reykjavikiin voi ajaa ympäri Golden Circle -reitin, jonka varrelle osuvat niin geysirit, Gullfossin vesiputous kuin Þingvellirin kansallispuistokin. Ja jos peli-into yllättää, on jäätiköltä virtaavan, valkovetisen Hvítán rannoilla levittäytyvä Kiðjaberg maaseutukenttien kaunotar. Kierroksen jälkeen kelpaa istahtaa kerhon terassille nauttimaan lasillisesta jäätikköjoen veteen pantua Jökull -olutta. Horisontissa Hekla piirtyy tummana vasten kesäillan kirkasta taivasta.

Golfin

TOP 5 ISLANNIN KENTÄT

Staffan Johansson

1. Vestmannasaaret

Vestmannasaarten kenttä on osittain vanhassa tulivuoressa. Osa rei’istä on aivan meren rannassa ja yksi tiiauspaikka enemmän tai vähemmän meressä. Mahtavat maisemat. Pienet viheriöt sopivat lyhyelle kentälle erinomaisesti. Sopii kaikentasoisille pelaajille, avoinna ympäri vuoden.

2. Keilir, Hafnarfjörður

Keilir sijaitsee Reykjavikin naapurissa Hafnarfjörðurissa matkalla lentokentältä pääkaupunkiin. 9 reikää pelataan laavakentällä, toiset 9 meren rannalla. Hyvässä kunnossa.

3. Korpa, Reykjavik

Golfklúbbur Reykjavíkurilla on kaksi 18-reikäistä kenttää pääkaupunkiseudulla. Molemmat ovat hyviä. Grafarholtin championship-kenttä on erittäin haastava, joten suosittelen Korpaa. Osa rei’istä on meren rannalla, loput nummea.

4. Kiðjaberg, Selfoss

Kiðjabergin kenttä maaseudulla, noin tunnin ajomatkan päässä Reykjavikista, on erittäin kaunis.

5. Akranes

Akranes on yksi Islannin parhaiten suunnitelluista golfkentistä. Paikallisten suosiossa, vierailijat löytävät tänne harvoin.

ISLANTI GOLFKOHTEENA

Plussat

+Ainutlaatuiset maisemat ja luonnonläheisyys

+Kenttiä on paljon ja niillä on hyvin tilaa

+Vaihtelevat, kiinnostavat luonnonväylät

+Lyhyen lennon päässä poikkeuksellisen eksoottinen kohde

+Kiinnostava maa, jossa paljon nähtävää

+Talouskriisin jäljiltä edullinen

+Hyvä stop over –kohde lennoilla Atlantin yli

Miinukset

-Viileä ja arvaamaton sää

-Maaseudulla sijaitsevien pienten kenttien kunto vaihtelee

-Klubitilojen taso vaihtelee

Teksti Sari Peltonen / Kuvat Björn Eriksson, Sari Peltonen, Golf Iceland, paikalliset kentät

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Jan Nordic says:

    Haluatko matkustaa/lähteä Islantiin? Meiltä löydät edulliset /halvat lennot Islantiin tai stopover matkustaessasi Yhdysvaltoihin. Ratsastusretkiä, revontulia tai mikset kävisi Blue Lagoonin kuumilla lähteillä? Gullfoss ja Geysir ovat hyvin suosittuja kohteita Islannissa. Katso Icelandair.se tarkistaaksesi/nähdäksesi uusimmat tarjouksemme!