Golfia ja kulttuuria Berliinissä - Golfpiste.com

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfia ja kulttuuria Berliinissä

Golf Cityn rangella riitti innokkaita treenaajia koleasta päivästä huolimatta

Berliini on täynä nähtävyyksiä ja vanhoja kirkkoja

Berliini on täynä nähtävyyksiä ja vanhoja kirkkoja

Itse kaupunki on saanut lähes kaikki alueella käyneet rakastumaan kohteeseen. Herkkusuille tarjolla on kaikkea katukebabista saksalaisiin leivoksiin. Mikä parasta, hinnat ovat erittäin maltillisia. Myös aito saksalainen olut ja makkara lähtee Suomen hintatasoon nähden halvalla.

Palvelu on Berliinissä ystävällistä ja ravintoloissa tutustuu aitoihin uusiin ihmisiin. Berliinissä erilaisuus on rikkaus, eikä ketään tunnuta katsovan ylimielisesti. Julkinen liikenne toimii selkeästi ja ensikertaa paikalla oleva löytää suhteellisen vaivattomasti kohteet joita on etsimässä. Golfia alueelta etsivä joutuu kuitenkin punnertamaan jopa normaalia enemmän.

Kyltit rangelle eivät olleet mahtipontisia

Kyltit rangelle eivät olleet mahtipontisia

”Berliinin ytimessä ei ole juurikaan golfmahdollisuuksia. Itäisen Berliinin puolella sijaitsevalla Pankowin alueella on klubi, jossa on täysimittaisen kentän lisäksi yhdeksän reikäinen, sekä harjoituskenttä. Meidän rangemme sijaitsee oikeastaan lähimpänä keskustaa”, Range-yrittäjä Jörn Rohde kertoo.

City Range sijaitsee Berliinin keskustasta vain kymmenen minuutin metromatkan päässä. Range on sijoitettu hylättyjen tehdashallien alueelle, joihin on rakentumassa lähiaikoina huonekaluliikkeitä. Tehdashalleissa on paljon seinämaalauksia ja rikkinäisiä ikkunoita, mutta muuten alue tuntuu rauhalliselta.

Metroasemalta kentälle vie kapea mukulakivitie, joka kulkee rautateiden yli ja sitä reunustavat korkeat lehväpuut – alueella on oikeanlaista eksotiikkaa. Kyltit rangelle eivät ole mahtipontisia tai hienoja, selkeitä kylläkin. Tuntuu kuin tällä rangella ei olisi tarvetta nostaa itseään jalustalle.

Otto-koira työssää nappaamassa bunkkerilyöntejä

Otto-koira työssää nappaamassa bunkkerilyöntejä

Eikä tosiaan ole. Nettisivuilla näkyneet aurinkotuolit ja terassi möllöttävät melko tyhjillään koleana päivänä. Kaksi vuotias Otto-koira kirmaa pallon perässä terassia ympäri. Rangella on kymmenkunta golfaria rennoissa vaatteissa nauttimassa pallon lyömisestä.

Range on sijoitettu kahteen kerrokseen, rangea ympäröivät korkea verkkoaidat ja palloja ottaa vastaan selkeät kohteet ja vihreä matto. Pallot ovat tuoreita ja rangen silmään pistävin kohde, vanha romuauto 50 metrin päässä saa hittiä jatkuvasti.

Vuokramailoja löytyy lähes joka lähtöön ja hinnat ovat melko maltillisia. Asiakaspalvelun ystävällisyys saa turistin tuntemaan itsensä tervetulleeksi.

”Saksassa vain 0,4 prosentia väestöstä harrastaa golfia. Etenkään täällä Berliinissä ei ole varaa ylimieliseen snobbailuun. Tämä on meille hauska harrastus ja ei ole mikään salaisuus, että kesäisin moni tulee tänne lähinnä terassille paistattelemaan päivää ja lyömään ohessa muutamia palloja”, hyväntuulinen Jörn kertoo.

Terassialue on viihtyisä ja sijaitsee vain kymmenen metrin päässä lyöntilavoista ja lähipelialueista. Baaritiskin yläpuolella liehuu merirosvolippu, joka saa meidät rehellisesti ihmettelemään tätä golfkokemusta. Urbaanin tehdashallin kylkeen osuu paljon kylkkäreitä lähipelialueen bunkkerista lyötynä. Kukaan ei osoittele sormella tai arvostele toisten tekemistä – täällähän on oikeasti ihailtava meininki!

Kuinka usein näet tämän lipun golfkentällä?

Kuinka usein näet tämän lipun golfkentällä?

Viihdyimme lopulta ”treenikeskuksessa” paljon tarkoitettua kauemmin. Bunkkeriharjoituksia hämmentänyt koira (Otto) sai meidät viihtymään jahtaamalla hiekasta singoneita palloja. Täydellisen valokuvan metsästys päättyi melkein täysosumaan Oton vetäessä voltteja ilmassa hänen yrittäessä ottaa hurjia koppia suoraan ilmasta.

Lähipelialueiden greenit eivät olleet viimeisen päälle trimmattuja. Chippialueen matot ja alustat saivat kuitenkin tehtyä harjoittelusta kivaa, vaikka mukana eivät olleetkaan omat golfvälineet. Hyvä seura ja yleinen ilmapiiri tekevät ihmeitä.

Piikkilanka-aita erottaa golfkentän tiestä Pankowissa

Piikkilanka-aita erottaa golfkentän tiestä Pankowissa

Ripaus DDR:ää Pankowissa

Pankow Golf Clubin ilmapiiri taas oli täysin toinen tarina. Matka keskustasta alueelle oli jonkin verran pidempi ja ”muutaman minuutin kävely metrolta” ei pitänyt täysin paikkansa. Jos haluatte Pankow Golf Clubiin käydä tutustumassa, ottakaa bussi metroasemalta (#154). Toisaalta kävelymatkan aikana pääsi todistamaan ainutlaatuisen karua DDR meininkiä.

Kentän entisestä(?) asuinalueesta erotti vain tie, jota pitkin bussi kiemurteli tätä ”resorttia” kohden. Entinen asuinalue oli karuin ja laajin kerrostalohelvetti, jota elämässäni olen joutunut kokemaan. Betonikokoelman ikkunoista lähes kaikki olivat rikki, taloja koristi spray-maalaukset ja edessä oli muuri. Onneksi talot olivat käsittääksemme hylättyjä.

Talo golfkenttää vastapäätä kertoo karua kieltä DDR:stä

Talo golfkenttää vastapäätä kertoo karua kieltä DDR:stä

Toisella puolella tietä vihersi golfkenttä, jonka kunnosta oli pidetty parempaa huolta. Kentän väylät toisistaan erotti lyhyet kaistaleet heavy roughia ja viheriöiden pinnanmuodot näyttivät olevantaidolla tehtyjä. Kenttä oli sopivasti täynnä pelaajia.

Klubille päästyämme kerroin tekeväni tarinaa Suomalaiseen golfmediaan. Caddiemaster ilmoitti kohteliaasti kutsuvansa managerin paikalle kertomaan klubista ja berliiniläisestä golfista. Istuimme ravintolaan kahville, kun sama nainen tuli luoksemme.

”Manageri ei tulekaan paikalle vielä – jos odotatte pari tuntia, voitte keskustella ja tehdä jutun kentästämme?”, hän kertoi.

Vastasin kohteliaasti, että minulle riittää kuvien ottaminen ja paikallisten kanssa juttelu. Tämä ei kuitenkaan käynyt päinsä vaan hän kehotti meitä juomaan kahvimme loppuun ja kielsi erityisesti kuvien ottamisen. Tämä oli sitä asiakaspalvelua, josta Jörn ja keskustelupalstat varoittivat?

Käteen jäi rehellisesti sanottuna huono ilmapiiri ja kylmä vastaanotto. DDR-tyyliset talot ja DDR-tyyliset tavat? Tämäkö oli sitä itäisen Saksan ja Neuvostoliiton meininkiä – no onpahan sekin koettu.

Käteen jäi myös hieman surullinen maku, sillä Pankow on alueella ainoa täysimittainen golfkenttä. Tuskinpa ongelmia ilmenee jos varaa ajan, käy pelaamassa ja lähtee pois. Silti tunsimme outoa varautuneisuutta klubitalolla – täysin päinvastainen tunnelma kuin City Rangella.

Pois lähtiessämme otimme bussin ja totesimme kuitenkin olevamme kokemuksen rikkaampia. Ikään kuin olisimme päässeet ajassa parikymmentä vuotta taaksepäin kokemaan Neuvostoliiton tai Itä-Saksan. Golfkierros hyväkuntoisella kentällä olisi myös maistunut, mutta tällä kertaa se jäi tekemättä.

En kuitenkaan missään nimessä halua sanoa, ettei Pankowiin kannata tutustua. Suosittelen kuitenkin oikeanlaisen asenteen mukaan pakkaamista ja avointa mieltä. Kontrasti yhden tien kahdella puolen oli sydämen pysäyttävä. Urheiluautojen määrä näiden talojen toisella puolen on varmasti lähes ainutlaatuista Euroopassa.

Kartoitimme myös golfmahdollisuuksia Berliinin lähialueilla. City Range -yrittäjä Jörn kertoi, että kannattaa olla varovainen etsiessään Googlesta golfmahdollisuuksia Berliinissä.

”Moni kenttä nimeää itsensä berliiniläiseksi. Todellisuudessa matkaa täältä voi kuitenkin olla vaikka sata kilometriä. Jos todella haluaa pelata hyviä kenttiä täällä päin, kannattaa ottaa vuokra-auto ja ajaa vähintään muutamia kymmeniä kilometrejä kaupungin ulkopuolelle”, hän kertoi.

Berliiniin ei kannata lähteä golfmatkalle varsinkaan ilman autoa. Mikäli kaupunkimatka kuitenkin on varattuna ja mailoihin olisi kiva koskea, voin helposti suositella City Rangea. Kokemus oli upea ja uskon, että monella suomalaisella klubilla olisi opittavaa asenteesta jolla golfpalveluita Berliinin erilaisessa golfkeskuksessa tarjottiin.

Kokeile myös seuraavia Berliinissä:

Kahden ruokalajin sushi-illallinen kahdelle juomineen maksaa Berliinissä alle 30 euroa. Kaupungissa voi helposti kokea maailman eri kolkkien ruokakulttuuria järkevään hintaan.

Kahden ruokalajin sushi-illallinen kahdelle juomineen maksaa Berliinissä alle 30 euroa. Kaupungissa voi helposti kokea maailman eri kolkkien ruokakulttuuria järkevään hintaan.

Bagel ja kahvi on loistava tapa aloittaa päivä

Bagel ja kahvi on loistava tapa aloittaa päivä

Katujalkapallo on erittäin suosittua nuorempien kuin vähän vanhempien keskuudessa

Katujalkapallo on erittäin suosittua nuorempien kuin vähän vanhempien keskuudessa

Paikalliset leivonnaiset ovat vaarallisen maukkaita...

Paikalliset leivonnaiset ovat vaarallisen maukkaita…

Juutalaisten muistomerkki on vakuuttavan kokoinen ja näköinen rakennelma

Juutalaisten muistomerkki on vakuuttavan kokoinen ja näköinen rakennelma

Nikke Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • H.H says:

    Kirjottaisitko vastaavan jutun Helsingistä ja siitä että Helsinginsin alueella ei ole mahdollista pelata golfia. Voisiko olla, että kaupunki tuntemuksesi ei ollut kaikkein laadukkainta. Mikä tulee ainakin jossain määrin ilmi muuten kaupunkikuvaelmassasi Ensimmäinen vierailu kaupungissa?